Бизнес климатът се влоши до състоянието си от 1997 г.

Бизнес климатът се влоши до състоянието си от 1997 г.

© Юлия ЛазароваВ условията на извънредно положение бизнес анкетите на НСИ показват влошаване на стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори. Общият показател на бизнес климата спада с 41.7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 г. и с 4.4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година. Най-голям принос за достигната ниска стойност очаквано е търговията на дребно заради забраната на повечето търговски обект да работят от средата на март.


Мениджърите съобщават за забавени или отложени плащания от страна на техни клиенти, за спаднал брой на поръчки и свиване на дейността. Повечето участници в анкетата очакват през следващите месеци понижение на цените и влошаване на ситуацията.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 31.8 пункта, което се дължи на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, така и за производствената активност през следващите три месеца. В същата посока са и промените в очакванията за движението на персонала.
През периода януари - април 2020 г. средното натоварване на мощностите намалява с 10.1 пункта и достига 67.9%. Според мненията на мениджърите за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазара във и извън страните от Европейския съюз също се е влошила.


Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен дейността на предприятията. Последната анкета отчита ръст и на неблагоприятното въздействие на факторите "други", "недостатъчно търсене от страната" и "недостатъчно търсене от чужбина".


По отношение на продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за понижение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През април съставният показател "бизнес климат в строителството" спада с 45.6 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.


Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.


Анкетата регистрира увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Същевременно и осигуреността на производството с поръчки се понижава, а очакванията за следващите шест месеца са спадът да продължи. По отношение на заетите прогнозите са също в посока на намаление.


През последния месец се засилва негативното влияние на факторите "несигурна икономическа среда" и "други", които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила.


За продажните цени немалка част от мениджърите не предвиждат промяна, макар да се увеличава делът на тези, които очакват понижение през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 52 пункта, което се дължи на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките от доставчиците през следващите три месеца. Същевременно и очакванията им по отношение на персонала са неблагоприятни.


Основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на първия фактор.


По отношение на продажните цени балансът на очакванията е отрицателен, като мениджърите, които предвиждат намаление, са повече от тези, чиито нагласи са за увеличение.


Услуги. През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" спада с 47.1 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Негативни са и мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги, което според тях ще доведе и до съкращаване на персонал през следващите три месеца.


Несигурната икономическа среда, факторът "други", конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса, като единствено при третия фактор се наблюдава отслабване на неблагоприятното му влияние.


Мениджърите предвиждат известно намаление на продажните цени в сектора на услугите, макар по-голяма част от тях да не очакват промяна през следващите три месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Глупости на килограм!

  Какви са тия мистериозни "пунктове"!?

  И каква е тая мистериозна "бизнес анкета на НСИ"!?

  Да не са отишли пред бюрата да интервюират продавачките и сервитьорките?

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Неутрално

  Два месеца извънредно положение върна страната с 23 години назад......Това да го кажат на калинката от онзи ден където обясняваше как Икономиката е бетон и вирусчето няма ефект.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Според разбиранията на Правителството, новата икономика е 60/40, фабриките шият маски, правят противогази и защитни облекла за ЯХБЗ, а останалите произвеждат вентилатори и аналгин-хинин. Всички работници и борци от "първа линия" почиват с приоритет с ваучери на българското черноморие, никой не излиза от мястото където е регистриран, камоли от държавата, и всички си седят вкъщи да гледат брифингите на Правителството. В магазина има стоки от първа необходимост, гарантирани отново от Правителството, други и без това не им трябват, понеже няма къде да се ходи. Идилия.

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  С тези управляващи, толкова. Вие си ги избрахте. Дано като дойдат изборите да си помислите внимателно. Ама едва ли...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2415 Любопитно

  ..,и това е само за месец и половина...!
  Ами ако продължи половин година?
  Правите ли сметка какво иде?

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Мислите ли, че е коректно така да пускате номера на човека?

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  ..,и това е само за месец и половина...!Ами ако продължи половин година?Правите ли сметка какво иде?
  —цитат от коментар 6 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Е, с по 50 случая на ден, докато се изредим всички, бая време ще отнеме. Ама пишман щаб и пишман пожарникар бърза работа нямат, ситуацията ги устройва идеално. И за къщата в Барселона вече нищо се не чува...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на so
  so
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Генералът какво мисли по въпроса? Да не се влошава? Упс... той си има... заплата :-)
  Като дръпнем чертата накрая, кой ще носи отговорност за тоталния погром и хилядите безработни и разорени? И как?

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Европейската икономика:
  - спад на БВП от 2.7% през първото тримесечие на годишна основа
  - безработица 6.6% през март, растеж от 0.1 процентни пункта спрямо февруари
  - инфлация в еврозоната 0.4% през март на годишна основа (разко забавяне спрямо 1.4% през януари)
  Евростат

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Генералът какво мисли по въпроса? Да не се влошава? Упс... той си има... заплата :-)Като дръпнем чертата накрая, кой ще носи отговорност за тоталния погром и хилядите безработни и разорени? И как?
  —цитат от коментар 9 на so


  Е как кой, пожарникаря нали все това разправя... Предишните са му виновни.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Абе и вчера писах. като е криза и всички оптимизират разходи, кога ще се намали държавната администрация

 13. 13 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1883 Любопитно

  Вчера имаше един оптимистичен материал за недвижимите имоти, колко розови били нещата при тях, и колко примирал народът за заветен апартамент по разни води и ливади. Но строителството и то е на свободно падане. Как стават двете неща едновременно не ми е ясно.

 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Абе и вчера писах. като е криза и всички оптимизират разходи, кога ще се намали държавната администрация
  —цитат от коментар 12 на hifi_hifi


  Никога, това е платен електорат за изборите. Тези, съчетани с другите, малцинствата, прибирани безразборно със самолети.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Според гербаджойските фирми в строителството, бизнес климата се подобрявал и дори искат да работят в почивките следобед, за да издърпат икономиката. Ей го и колегата от Габрово ще се появи сега и ще рапортува бодро, че икономиката в Габрово бумти и не смогват да изоълняват поръчките.

 16. 16 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 755 Неутрално

  С нетърпение очаквам м. Септември, когато правителството ще изплюска и 10те милиарда нов кредитр. Единствния шанс за някаква положителна промяна и реформи е когато ножа опре до кокала и ЕС ни задължи да извършим нужните реформи, като условие за спасяването ни. Нещо подобно, като това, което се случи в Гърция при техния фалит - 50% съкращаване на администрацията, съдебна реформа и прекратяване на безконтролността на длъжността "Главен прокурор", както и реформа в образованието, здравеопазването, въвеждане на електронно управление.

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1883 Любопитно

  Всичко е на свободно падане, в момента на полета можем само да отмерваме всеки метър по-надолу, без да виждаме къде е дъното. Да се стягаме и поне храна да произвеждаме достатъчно, че и там се предвижда голям недостиг, а условия имаме поне да се изхранваме.

 18. 18 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1883 Любопитно

  Всичко е на свободно падане, в момента на полета можем само да отмерваме всеки метър по-надолу, без да виждаме къде е дъното. Да се стягаме и поне храна да произвеждаме достатъчно, че и там се предвижда голям недостиг, а условия имаме поне да се изхранваме.

 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Бизнес климатът се влоши до състоянието си от 1997 г.
  —цитат от коментар 0 на Статия


  След като капацитетът на мутренската власт е достигнал нивото на виденовото правителство от 96-97 г, няма как бизнес климатът да не се влоши!
  Управлението на герб ще ни докара до катастрофа, подобна на тази от 96-97-ма година!
  Опити за национализации, прогонване на чужди инвеститори, ограничаване на свободата на медиите, преследване на журналисти, създаване на извънреден закон ограничаващ правата и свободите на хората, хвърляне на милиони през прозореца на джиповете на властта, хвърляне на милиарди за руски корупционни енергийни проекти ... все факти доказващи че страната наистина е в плен на нагли и неграмотни мутри-комунисти от миналия век.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#4] от "Индиана":

  Точно за това си мечтаеше мат'ряла 😀

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#19:"Рим"][/quote]

  Капацитета на правителството направи България най-богата за цялата си история! Колкото и да плюете това е факт! Пък не се пънете! Власт не се очертава да видите близките десетилетия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Е аз отдавна разправям мотиката и на село.

  А иначе това може да ни върне и преди 1950.

  https://bivol.bg/coronavirus-thoughts.html

 23. 23 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 995 Неутрално

  "...Бизнес климатът се влоши до състоянието си от 1997 г...."

  Искат, влошават. При смъртност 64 души за 7 седмици от короната, при общо 14 000 от други болести, да си затриеш икономиката заради короната показва, че или не си наясно с управлението на държава или съзнателно търсиш ликвидиране на част от по-дребните участници, с цел заемане на техните ниши. Други обяснения нямам.

 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Какво говорят тия? България никога досега не е била толкова богата. Питайте банкянския. Питайте и малкия прасчо, през 1997 къде беше и къде е сега.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#23] от "alexsilver":

  Като е върлувала чумата тука по нашите земи я нямало държава, имало е един Султан в Истанбул. Ама пак всичко е било "затворено" - селата и градчетата са се затваряли сами и не им е пукало за търговия с другите.

  Така че икономиката не се отваря от правителствата, а от хората.

 26. 26 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Положението е кризисно, но прекаляват с оплакванията, имат мераци да папкат на готово

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  [quote#19:"Рим"]
  —цитат от коментар 21 на lz2
  Капацитета на правителството направи България най-богата за цялата си история! Колкото и да плюете това е факт! Пък не се пънете! [/quote]

  България беше и остава най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС!
  По свобода на медиите нещата са още по-зле - 111-то място!
  Няма друго спасение, освен сваляне на комунистическата мутра борисов от власт!
  Всички без изключение имат интерес, това да стане по възможно на-бързия начин, защото това правителство влошава нещата все повече, от ден на ден...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  "Каквото за всички, това и за гол Асан"....Няма как при свиване в Европа и света ние да цъфтим! Това което беше, вече го няма. Ако се върне, ще е след 10+ години. Икономиката сега ще се преориентира от производство и потребление на желаното към производство и потребление на необходимото.
  Дори сега, веднага, да паднат всички мерки, да отворят всички магазини, магазинчета, сергии, хотели, хотелчета, къщи за гости и...... колко ще са хората, които дори да имат пари, ще се втурнат да пътуват, пазаруват, забавляват? Дали ще се напълнят заведенията? По света как е , пълни ли са? Там кой носи отговорност?
  Реформи..... Реформи се правят, когато си на върха на възможностите на системата, когато има средства, ентусиазъм...., за да се минимизират сътресенията. Когато се извършва промяна заради скапване на системата не е реформа, а рязане. Преживяхме го през 91-97...... Пак ли ще ручаме жабетата?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1111 Любопитно

  "...Бизнес климатът се влоши до състоянието си от 1997 г...."Искат, влошават. При смъртност 64 души за 7 седмици от короната, при общо 14 000 от други болести, да си затриеш икономиката заради короната показва, че или не си наясно с управлението на държава или съзнателно търсиш ликвидиране на част от по-дребните участници, с цел заемане на техните ниши. Други обяснения нямам.
  —цитат от коментар 23 на alexsilver


  7/8????
  СлаФчовите хора?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 32. 32 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 585 Весело

  А в Бг криза няма... цените на имотите продължават да остават стабилни ..: ))

  Freedom of speech
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Няма страшно, от ГЕРБ казват, че Борисов е най- великия след 1989 година. Значи може да ни извади бързо от кризата.

 34. 34 Профил на stefanargent
  stefanargent
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "realguru":

  Пич, какъв султан ти се видя в Константинопол, кога падат Видинското и Търновското царства, кога пада Константинопол и кога върлува бубонната чума?

  Опресни си датите, но явно не си сам, като ти гледам плюсовете.

 35. 35 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Кои са другите управляващи ,дето са по подготвени ,ще донесат повече благоденствие и свобода и демокрация , да ни ги изброиш ,че се не сещам ,като гледам политическия небосклон от олигофрени и психопати и ченгета от ДС .

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#28] от "Рим":

  Дай кой ще дойде , добре ще сваляме ББ ,ама кой ще дойде , никой не казва .

 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хелиана":

  Никакво падане няма ,народа си живее нормално и проблема е ,че не го пускат да пътува всяка седмица на курорт я по планините ,я по морето в Гърция или в най лошия случай тук ,такова нещо няма никъде по света ,уж всички бедни ,покупателната способност пада ,а ако отворят на 1 май границите ,ще станат опашки ,бедна ви е фантазията от бедняци отиващи на почивки с месеци .

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Генералът какво мисли по въпроса? Да не се влошава? Упс... той си има... заплата :-)Като дръпнем чертата накрая, кой ще носи отговорност за тоталния погром и хилядите безработни и разорени? И как?
  —цитат от коментар 9 на so


  Чертаят линии и посоки, по които трябва да вървим в магазините, пишат се закони кой може да излиза в парка и с кого и кога. Стига се до абсурдни подробности, когато става въпрос за забрани и рестрикции. Но изобщо не се говори за това, което следва и което е много по-страшно,а именно безработица, глад и мизерия. Но то ще дойде без да ги пита

 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#28:"Рим"][/quote]

  Ай стига клишета бе комуне! Най-бедна ама от най-богатите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1728 Весело

  Досега ЦИГАНИН С МАСКА не съм видял
  —цитат от коментар 1 на lig35561597


  Маските стоят много органично на зурлите им и не се забелязват.

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Че народа е търпелив - търпелив е ; че пандемията помага на управляващата клика - помага - НО ще мине извънредното - и ще дойде видов ден - тогава ще се раздава ... на всекиго заслуженото - по закона! На едни работа и пари - на други съд и затвор!

 42. 42 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хора събудете се и отхвърлете насажданите страхове , следете управляващите и изисквайте свободите и правата си ! Не позволявайте да ви яздят по животински начин! Колкото по-смели сте в отношението си към тях , колкото повече им "дишате във врата" - толкова повече те ще бъдат принудени да зачитат достойнството ви и да ви възнаграждават достатъчно за вашия труд!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK