Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Кабинетът обеща, ако Брюксел разреши, помощ за производители на плодове и зеленчуци

архивен кадър

© Велко Ангелов

архивен кадърПравителството ще плати помощ на производителите на плодове и зеленчуци, която ще зависи от стойността, за която са продали продукцията си. Това обяви след среща с премиера авторът на идеята Красимир Кунчев, който се занимава с трайни насаждения, и изрично посочи, че няма лична полза от мярката.


Фермерите ще трябва да представят фактури за продажбата на стоката си, за да получат помощта, размерът на която в момента не е известен. Освен това тя ще зависи от одобрението на Европейската комисия, от която България е поискала да се пусне извънредна мярка с европейски средства във връзка с коронавируса. Тя е в рамките на бюджета на Програмата за развитие на селските райони. По думите на земеделския министър Десислава Танева през май се очаква Брюксел да обяви разрешава ли я, а след това също има да се изминават процедури, за да може да си приложи помощта.


Кунчев пък обяви, че сега е моментът на тази мярка, тъй като около 40 дни е технологичният срок от засаждането на разсада до изнасянето му на полето, а крайният срок за засаждането на открито за повечето зеленчуци и плодове е до 15 юни. Обясни, че целта е за разлика от прилаганите сега мерки по европрограми, при които сумите са определени на декар площ, тази да зависи от постигнатия доход при реализацията на съответната продукция. Той обяви, че тя ще стимулира стопаните да продават на реални цени, а не да продават по 1 лев за кг, а да фактурират по 20 ст. съответния продукт.
Танева обяви и че от днес вече са отворени още няколко мерки за подкрепа на стопаните. Едната е за тези, които са в така наречените необлагодетелствани райони, като директни плащания за площи могат да заявят и тези, които са отпаднали при преформулирането на това какво е необлагодетелстван район. Общо землищата са 60 в 11 области на страната, като 57 землища са междувременно отпадналите. На тях работят 3644 стопани, които ще получат компенсаторна помощ от 25 евро на хектар.


Танева се похвали, че по инициатива на България в ресорната комисия на Европейския парламент преди ден са одобрени две нови възможности за подкрепа на фермерите, които се очаква до юни да се приемат и от самия парламент. Едното е искане в регламентите за т.нар. преходни правила на Общата селскостопанска политика, които ще важат през 2021 г., да бъде запазена възможността държавите членки да могат да изплащат Национална преходна помощ на нива, не по-ниски от тези през 2020 г.


Второто предложение, одобрено на комисията, е помощ за тютюнопроизводителите и за животновъдите, които отглеждат добитък, който не е обект на селекция - овце и кози, да остане и в преходния период между двата програмни периода.


Министърът обяви още, че еврокомисията е одобрила искане, заявено от България през есента, за пренасочването на 175 млн. евро за няколко сектора. Общо 40 млн. евро ще отидат за биологично производство, което тя обещала и в предизборната си кампания. По нея вече може да се кандидатства. До 2 седмици ще се отвори две мярка за животновъди, вече е отворена за малките стопанства и дофинансирането на млади фермери.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Весело

  "авторът на идеята Красимир Кунчев, който се занимава с трайни насаждения и изрично посочи, че няма лична полза от мярката."

  Ъхъм, само баджанакът ще се облажи от държавната субсидия...

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Правителството, без да пита никакъв Брюксел , може да дава семена, разсад, тор, машини и т.н - тоест да подпомага нефинансово !

  [email protected]
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Правителството, без да пита никакъв Брюксел , може да дава семена, разсад, тор, машини и т.н - тоест да подпомага нефинансово !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Може. То правителството, ако почне да раздава с черпака наред за сека една екзотична идея, опашката от тарикати ще бъде като на първомайска манифестация...

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Браво ,добро решение да се види реалния пазар и реалните стойности и да се издават по веригата фактури ,за да се види как става така ,че стоката се продава с 300-400% надценка ,следващата мярка е да се въведе данък върху надценката и той да е 70% ,ако е над 20-30% ,колкото са реалните цени в цял свят

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Който иска да направи нещо, търси възможности, който не иска-търси оправдания!

  Откакто Борисов се появи на политическата сцена още като главен секретар на МВР, една от основните му тактики е "ние ги хващаме, те ги пускат".

  В случая е подобно: "Ето, вижте колко много искаме да направим, ама зависим от ЕС. Не знаем дали ще разрешат".

  Много правилно един от форумците по-горе отбеляза, че правителството може да помага с нефинансови инструменти и сега без да пита Брюксел.

 6. 6 Профил на Asparuh Khanev
  Asparuh Khanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хаха сега ще излезе че Пеевски е най големия проиводител на плоове и зелечуци и ще вземе милионите.

 7. 7 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#3:"palav_nik"][/quote]

  Правителството раздаде милиарди на приближени фирми (последен пример са ония 75 млн. от ББР), които са заети основно в инфраструктурни проекти без да му мигне окото. Тук говорим за съвсем друга мярка.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Весело

  Къв е тоа бизнес, ве.
  Преди обед строителите искат държавни помощи, а следобед земеделците...

 9. 9 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Поредния нескопосан ПР на министерството - мярка, я има, я няма, но важното е да има пресконференции, реално една "хрумка", която се обявява публично, но не е на повече от това - това, което в момента се одобрява, не е това, което се предлага сега.

  " Обясни, че целта е за разлика от прилаганите сега мерки по европрограми, при които сумите са определени на декар площ, тази да зависи от постигнатия доход при реализацията на съответната продукция. Той обяви, че тя ще стимулира стопаните да продават на реални цени, а не да продават по 1 лев за кг, а да фактурират по 20 ст. съответния продукт."

  Ей това ми е най-интересно - значи подпомагаме доход като ги караме да показват реална стойност, явно идеята е да се връща процент от фактурите, лошо няма, но как това реално подпомага доходите, а не забогатяването - все пак явно, колкото по-голяма фактура, толкова повече пари ще получи, от което излиза, че пак не развиваме сектор с малки, които да навлизат в него, а правим големите още по-големи/богати.

 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Весело

  "Фермерите ще трябва да представят фактури за продажбата на стоката си, за да получат помощта, размерът на която в момента не е известен."

  Хитър начин да извадиш на светло оборотите.... И после да ги обложиш с данък, и да имаш основание за ревизии при рязко променени обороти.

  А дано на фермерите да им стигнат помощите, че да си платят данъците...
  Ако въобще ще има помощи де....


  :))))))

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Защо в случаите когато чакаме Брюксел да разреши. Брюксел въобще не е било нужно да разрешава?

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Весело

  Брюксел разрешава , ама само за правите краставици !

  За кривите не по стандарт - йок ...

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Първо колекторите, после някои банки, после хотелиерите и ако остане -следващите "меринджеи" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Защо в случаите когато чакаме Брюксел да разреши. Брюксел въобще не е било нужно да разрешава?
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  Защото "Страх лозе пази" и като си калинка, на която и е казано да пести парите, за да ги даде на избрани хора, се оправдаваш, че чакаш инструкции, за да не би да дадеш някой лев не на наши хора...

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело

  Кабинетът обещал, ама не се знае Брюксел дали е разрешил... ПОМОЩИ...

 16. 16 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди разрешаваше Москва, сега пък Брюксел. Ако не е Брюксел, решава Вашингтон. На тая държава за какво са и правителство и парламент ? Напълно безсмислени и изпразнени откъм съдържание институции !

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Същите помощи като в Полша, и след две години ще си говорим къде е отишло родното селско стопанство...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Хммм ... Татяна предлагам нещо като разместване, има го и в шахматната игра...
  Ако Брюксел разреши, кабинетът обещава, помощ за производители на плодове и зеленчуци
  или
  Кабинетът обеща, помощ за производители на плодове и зеленчуци, ако Брюксел разреши
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 19. 19 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Производство на плодове и зеленчуци екзотична идея?

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Все с Брюксел се оправдават.

 21. 21 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Докато европейските субсидии са еднакви за декар зърно и декар череши или домати, няма да има български зеленчуци на пазара.
  Но щели да питат Брюксел да разреши държавна помощ, видиш ли.... Нагли крадливи парчета. Депесарски ортаци

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Късно .... Министерски съвет да пусне схема по 5000 -10000 за малки семейни земеделски фермери . После да си ги прихваща със Европейски пари. Нещата вървят към ....ГЛАД, ако не вдигнем рязко собственото производство .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK