Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Кабинетът обеща, ако Брюксел разреши, помощ за производители на плодове и зеленчуци

архивен кадър

© Велко Ангелов

архивен кадърПравителството ще плати помощ на производителите на плодове и зеленчуци, която ще зависи от стойността, за която са продали продукцията си. Това обяви след среща с премиера авторът на идеята Красимир Кунчев, който се занимава с трайни насаждения, и изрично посочи, че няма лична полза от мярката.


Фермерите ще трябва да представят фактури за продажбата на стоката си, за да получат помощта, размерът на която в момента не е известен. Освен това тя ще зависи от одобрението на Европейската комисия, от която България е поискала да се пусне извънредна мярка с европейски средства във връзка с коронавируса. Тя е в рамките на бюджета на Програмата за развитие на селските райони. По думите на земеделския министър Десислава Танева през май се очаква Брюксел да обяви разрешава ли я, а след това също има да се изминават процедури, за да може да си приложи помощта.


Кунчев пък обяви, че сега е моментът на тази мярка, тъй като около 40 дни е технологичният срок от засаждането на разсада до изнасянето му на полето, а крайният срок за засаждането на открито за повечето зеленчуци и плодове е до 15 юни. Обясни, че целта е за разлика от прилаганите сега мерки по европрограми, при които сумите са определени на декар площ, тази да зависи от постигнатия доход при реализацията на съответната продукция. Той обяви, че тя ще стимулира стопаните да продават на реални цени, а не да продават по 1 лев за кг, а да фактурират по 20 ст. съответния продукт.
Танева обяви и че от днес вече са отворени още няколко мерки за подкрепа на стопаните. Едната е за тези, които са в така наречените необлагодетелствани райони, като директни плащания за площи могат да заявят и тези, които са отпаднали при преформулирането на това какво е необлагодетелстван район. Общо землищата са 60 в 11 области на страната, като 57 землища са междувременно отпадналите. На тях работят 3644 стопани, които ще получат компенсаторна помощ от 25 евро на хектар.


Танева се похвали, че по инициатива на България в ресорната комисия на Европейския парламент преди ден са одобрени две нови възможности за подкрепа на фермерите, които се очаква до юни да се приемат и от самия парламент. Едното е искане в регламентите за т.нар. преходни правила на Общата селскостопанска политика, които ще важат през 2021 г., да бъде запазена възможността държавите членки да могат да изплащат Национална преходна помощ на нива, не по-ниски от тези през 2020 г.


Второто предложение, одобрено на комисията, е помощ за тютюнопроизводителите и за животновъдите, които отглеждат добитък, който не е обект на селекция - овце и кози, да остане и в преходния период между двата програмни периода.


Министърът обяви още, че еврокомисията е одобрила искане, заявено от България през есента, за пренасочването на 175 млн. евро за няколко сектора. Общо 40 млн. евро ще отидат за биологично производство, което тя обещала и в предизборната си кампания. По нея вече може да се кандидатства. До 2 седмици ще се отвори две мярка за животновъди, вече е отворена за малките стопанства и дофинансирането на млади фермери.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK