Пламен Димитров: Обезщетението за безработица трябва да бъде удвоено

Пламен Димитров: Обезщетението за безработица трябва да бъде удвоено

© Надежда Чипева, КапиталОбезщетението за безработица трябва да бъде удвоено. Това обяви в предаването "Седмицата" на Дарик радио лидерът на КНСБ Пламен Димитров.


Той защити тезата си с ниските обезщетения, които получават хората на минимална работна заплата, когато останат без работа и тези, които десетки години са се осигурявали на високи суми, но сам останали за седмица или месец без работа неотдавна и Кодексът на труда не позволява те сега да се възползват отново от обезщетения.


Каза, че без съгласието на синдикатите, от няколко години е прието правилото, че хората, които са на минимална работна заплата, не получават 60% от нея, когато си загубят работата, а само минималното обезщетение, прието по закон, което за 2020 г. е 9 лв. Това означава, че такива хора, ако в момента останат без работа, ще получават по 190 лв. месечно.
Определи това като несправедливо, дискриминационно и на ръба на закона. Обясни, че това правило е въведено пред 2-3 години е било с цел в ситуация на липса на кадри хората да бъдат стимулирани да работят, а не да разчитат на обезщетения за безработица.


Посочи и друга "законова недомислица", при която дори и 20 години подред да си се осигурявал на висока заплата, ако останеш и за седмица без работа и получиш обезщетение, то в следващите 3 г нямаш право на него. Това правило обрича на липса на пари хора, загубили работата си заради кризата с коронавируса.


Според Димитров 40% от новите безработни са в ситуация, при която ще получат 9 лева на ден.


Тези хора как ще преживеятПо оценки на синдиката схемата за подпомагане 60/40 ще обхване около 400 хил. души и при това положение няма да бъде похарчен 1 млрд. лв., с който бе увеличен бюджетът за мерки за безработицата с актуализацията. Според него това дава възможност да се увеличи размерът на отпусканите суми след загуба на работа и обхватът.


КНСБ предлага и за родителите, които вече са гледали децата си с платена отпуска по време на извънредното положение, да могат до получат още 20 дни платена отпуска, разходите за което да поеме държавата, тъй като било ясно, че бизнесът няма да го направи.


По-рано през деня социалният министър Деница Сачева заяви пред БНТ, че се очаква неплатеният отпуск, който се признава за трудов и осигурителен стаж да се удвои до 60 дни, а еднократна помощ за отглеждане на дете да се отнася за повече родители, които не могат да работят, за да гледат децата си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK