Пазарът на труда ще започне възстановяване от октомври, очаква финансовото министерство

Пазарът на труда ще започне възстановяване от октомври, очаква финансовото министерство

© Юлия ЛазароваПрез тази година икономиката на България ще изпита значителен шок, но е възможно да се възстанови до нивата си отпреди кризата още през следващата година. Това е възможно, ако строгите ограничителни мерки приключат през второто тримесечие на годината и само отделни се запазят и през лятото. Това се посочва като основен сценарий в конвергентната програма на България за тази година, изготвена по традиция към края на април по изискване на Европейската комисия.


Шокът върху икономиката ще бъде временен,


със силен спад на БВП през второто тримесечие на 2020 г. и по-слабо отражение през третото тримесечие на 2020 г. През 2021 г. очакваме възстановяване на икономиката до нивата преди кризата с пандемията. Такъв профил на икономическата активност допускаме, че ще се случи и в международен план, по-специално за държавите, които са важни търговски партньори на България, се посочва в прогнозата.
Очаква се фазата на възстановяване на икономиката на България да започне плавно от третото тримесечие, по отношение на производството, а пазарът на труда ще започне да се възстановява от последното тримесечие на 2020 г.


Най-засегнатите сектори в икономиката от мерките за ограничаване разпространението на пандемията са в сферата на услугите: транспорт, туризъм, хотели и ресторанти, култура и развлечения, търговия.


Оценката върху икономическия растеж е направена, имайки предвид секторите от страна на крайното търсене.


Очаква се най-стриктните мерки за ограничаване на разпространението на вируса да действат около три месеца и да имат значителен негативен икономически ефект. Очаква се БВП на България през текущата година


да спадне с 3% в реално изражение -


колкото е записано и в актуализирания бюджет за тази година. Очаква се наложените ограничителни мерки да доведат до значителен спад на потреблението на домакинствата през второ тримесечие. Ще има намаление на потреблението на услуги като култура и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети и транспорт. Ще бъде засегната и покупката на стоки като облекло и обувки и стоки за дълготрайна употреба. През третото и четвърто тримесечие потреблението на 12 тези стоки и услуги ще започне да се възстановява, но като цяло нарастването на потребителските разходи ще бъде потиснато, тъй като рестриктивните мерки ще предизвикат спад в заетостта, нарастване на безработицата и ограничено нарастване на разполагаемия доход.


Повишената несигурност също ще допринесе за


ограничение като цяло на потребителските разходи


и формиране на предпазни спестявания от страна на домакинствата. Частното потребление ще намалее с 2% през 2020 г. За разлика от него, правителственото потребление ще нарасне със 7.7% в реално изражение и ще бъде с положителен принос към растежа на БВП.


Повишената несигурност ще се отрази и в спад на частните инвестиции в икономиката. Влошената външна среда ще отложи инвестиционните решения до момента, в който дейността, поръчките и износът на компаниите се нормализират, за да гарантират процеса на възвръщаемост, се сочи в анализа.


Неблагоприятно влияние може да се очаква и по линия на вътрешното търсене при очаквания спад на частното потребление. Несигурност ще има както по-отношение на вече започнали инвестиционни проекти, които могат да се забавят или отложат, така и върху планираните инвестиции. В същото време се очаква


двуцифрен растеж на правителствените инвестиции,


който да ограничи спада на общите до 2.5%. Безпрецедентните мерки за ограничаване на разпространението на заразата, приети от всички държави, засягат съществено транспортните и туристическите услуги, чийто дял в общия износ на услуги на България e около 62%. Според направените допускания, в периода април-юни не се очакват приходи от посещения на чужденци в страната, като през трето тримесечие ще се наблюдава плавно възстановяване.


Износът на транспортни услуги през второ тримесечие също е съществено понижен. Лек спад през периода се очаква и при други бизнес и застрахователни услуги. За годината се прогнозира общ спад в износа на услуги от 25.7%, който ще бъде по-силно изразен в сравнение с този на износа на стоки от 13.3%. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат размера на вноса, като допълнителен отрицателен ефект ще има ограничаването или забавянето във времето на доставките на суровини. Ще се наблюдава и известно


заместване на потреблението на вносни стоки с местни,


поради промяна в структурата на потребление и поради затрудненията в транспорта в международен план. Общият спад на вноса е оценен на 12.9%, съответно -11.2% при стоките и -21.7% при услугите. Външният сектор ще има отрицателен принос към изменението на БВП в размер на 2.6 пр. п.


През 2021 г., при допускане за възстановяване на световната и европейската икономика от спада през 2020 г., можем да очакваме връщане на равнището на БВП на България, по постоянни цени, до това от 2019 г., пишат от Министерството на финансите. Все пак се допуска, че е възможно това да не се случи за всички основни компоненти на крайното търсене. Очаква се активизиране на търговията в международен план, което да доведе до нарастване както на износа на стоки и услуги, така и на вноса, като приносът на нетния износ към реалния растеж на БВП ще остане отрицателен. Инвестиционната активност реагира с известно забавяне и може да продължи да бъде потисната и през следващата година. При потреблението е възможно да се наблюдава наваксване по отношение на някои разходи, които са били отложени поради въвеждането на извънредните мерки.


В периода 2022-2023 г. вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на БВП по линия както на потреблението, така и на инвестициите. Очаква се повишението на инвестициите да се ускори, подкрепено най-вече от нарастването на публичните капиталови разходи, пише в програмата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Важното е, че сега поне всички могат да излязат спокойно в парковете и да продължат своята фотосинтеза до октомври. Всичко върви по план.

 2. 2 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Почитания към Горанов. Всъщност, без да съм фен на Бойко, всичките му финансови министри са ми харесвали. Не е лесно да се запазят топки, дисциплина и ред в хаоса, почитания, че запазихте контрол в извънредната обстановка!

 3. 3 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ще ... , а може и по-рано , ако се вземат правилни управленски решения до тогава?

 4. 4 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 603 Весело

  "БВП на България през текущата година
  да спадне с 3% в реално изражение"
  "Частното потребление ще намалее с 2%"

  Блажени са вярващите.

 5. 5 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Но като го гледам Горанов с КОЙ - си пие кафето - НАДАЛИ ни чака скорошно възстановяване!

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 688 Весело

  Малий, почнаха с ала-бализмите.

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Гледам и на Горанов сакото му е отесняло в кръста. А по темата... Никога не съм имал илюзии, че властта може с която и да е мярка да е от помощ за бизнеса. Просто ако не прави нищо за бизнеса, тя е най-полезна. Това включва и всякаквите мерки за защита и подпомагане.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Ще ... , а може и по-рано , ако се вземат правилни управленски решения до тогава?
  —цитат от коментар 3 на svoboden izbor


  Напиши ги! Да се посмеем.

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Неутрално

  С тези,които успяхме да маргинализираме,и вече с право наричаме маргинали,сме се разбрали:да ги няма още тази година!

 10. 10 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Счетоводителчето от Свищтов - така ни оправя , че не знаем реалното състояние на финансите на държавата си - ту ги има едни милярди - ту ги няма - стъкмистика като "професорската" на Мишо Костан-шоуто!

 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Живота е една игра на столове :) В този случай обаче съгражданите слагат пирони на столовете нали, за да може дори да спечелиш, пак да се почувстваш прецакан :)

  Две от най искрените усмивки, които съм забелязал.... Майка усмихваща се на новороденото си дете и българин злорадстващ над нещастието на друг :)

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "Заместване на потреблението на вносни стоки с местни, поради промяна в структурата на потребление и поради затрудненията в транспорта в международен план"

  Това е опция, но като знам скромните възможности на индустриалците ни, леко се съмнявам...

 13. 13 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Почитания към Горанов. Всъщност, без да съм фен на Бойко, всичките му финансови министри са ми харесвали. Не е лесно да се запазят топки, дисциплина и ред в хаоса, почитания, че запазихте контрол в извънредната обстановка!
  —цитат от коментар 2 на Милен Минчев


  Браво изкара си хонорара! Ще има и за тебе от отмъкнатото!

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Бизнес няма - приходи ще има? Доходи няма - разходи ще има? Тия комсомлци са по-големи оптимисти от едновремешните комсомолци! Оптимисти или глупаци? Глупаци или нас ни правят на глупаци?

 15. 15 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Но като го гледам Горанов с КОЙ - си пие кафето - НАДАЛИ ни чака скорошно възстановяване!
  —цитат от коментар 5 на svoboden izbor


  Нали! Не е за вярване колко се краде и пак има растеж!
  А ако не се градеше...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  С тези начело, оправия няма и няма да има. А този, дето се пъне да управлява парите на всички, дали вече събра парички, че поне наема да си плаща? ГРОБ-аджии сър.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#14] от "Таралеж":

  По скоро икономически неграмотен народ... Тея неща няма да минават ако населението знаеше поне основни неща за това как работи една икономика и какво трябва да се движи, че всичко да е наред...

  От друга страна в училище икономика ти преподават възможно най абстрактно, за да може да не можеш да свържеш реално А-то с Б-то, че иначе ще разбереш как и къде те ебат в живота...

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Любопитно

  А дано да стане така, както казва МФ - ама надали. Всички останали предвиждат по-голям спад на БВП. Ако целта на тази т.нар. прогноза е да успокои народонаселението е вече друго, естествено е правителството да не иска да всява паника.
  Но прогнозите са силно нереалистични и могат да заблудят същото народонаселение да предприема действия, които ще са неадекватни.
  А това вече не е добре.
  Така че - затягайте коланите и не вярвайте на всичко, което ви се казва.

 19. 19 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Вчера ми писна. Събрах си багажа и се изнесох.
  Но после се сетих, че живея сам и се върнах...

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Ще пострада летния туризъм , вноса на спирт от Украйна и вноса китайски сувенири за летните туристи. Другото бързо ще се възстанови

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на mumi
  mumi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Според мен вирусът е замислен като рестарт на социално-икономическата система. Когато нашите електронни устройства не работят както трябва, ние първо опитваме да ги оправим като ги рестартираме. Този вирус действа по същия начин - спира системата за 2 месеца и после я рестартира. В последните години социално-икономическата система беше забила, което е наложило нейният рестарт.
  В най-скоро време ще има значителен световен икономически растеж, защото след рестартирането й социално-икономическата системата ще заработи по-добре. Освен това държавите ще изсипят значителни икономически стимули. Държавите гледат на вируса като на война, а войната е огромен стимулатор на икономиката. Още повече когато тази война срещу вируса се очертава като световна.
  Поради това считам, че пазарът на труда, след кратко влошаване през летните месеци, ще се възстанови изцяло до края на годината, а догодина по това време много от хората ще имат по-голям разполагаем доход и ще живеят по-добре.

 22. 22 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Септември, октомври.... Точно когато сезонът е приключил щяло да почне някакво възстановяване, ха дано, ама... Няма много логика в такива "мъдри" предзнаменования. Няма и много надежда, ситуацията може да се окаже доста по-стресираща. Дано някой ден на някой от вождовете му хрумне, че тези идиотщини с "генерали", "щабове" и заплахи НЕ МОГАТ да бъдат вечни, защото са античовешки и безсмислени...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  Няма да стане така, готов съм и на бас да се хвана. Не може Германия да предвижда 5 % свиване на БВП, Италия и Испания по 10, Гърция даже повече, а ние - 3%. Желанието е едно, а реалностите на свързаните икономики - друго.
  Реалистично - 6-8 % спад на БВП за 2020, безработица - 10-12 % до края на 2020.
  И няма да съм щастлив, ако позная, но цялото ми образование и опит от предишни кризи ме карат да бъда песимист.

 24. 24 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Всъщност гледаш го пак оптимистично, защото реално последствията може да продължат поне няколко години след 2020 и по лошо.. Ако има втора вълна и пак се въведат пак такива мерки, говорим за нова икономическа депресия... По лоша от предишната

 25. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Неутрално

  От утре до началото на октомври всички съкратени, уволнени и самоНЕнаети да си закупят от новите горановски тапи за отзад, да си ги зачукат здраво и да благодарят на банкянското ни Слънце, че благодарение на Него са прескочили трапа. Май, юни, юли, септември . . . някакви си само четири месеца. Как ще я карат ли? - От мазнинката, като мечките по време на летаргия. Т'ва 4 месеца все ще ги изспят някак си. А после . . . започва такъъъъв живот, че само си викам Дано!

 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ramon Asvalda":

  Въобще не отварям дума за 2021 г., там трябва да имаш кристално кълбо да познаеш.
  Само съм сигурен, че 2021 няма да стигнем 2019 г.
  Чакат ни тежки времена, хубаво е хората да се подготвят за такива, а ако нещата се възстановят по-бързо - отлично.
  Ама надали, поне от днешна гледна точка.

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Аз пък се надявам да не познаеш, ниската задлъжнялост и ниските все още заплати ни правят много по гъвкави и конкурентни при подобен рестарт. Разбира се зависи как държава и истински предприемачи (има не малко такива ) как ще го отиграят. Лично усещане без да се позовавам на нищо. Ще видим. Търговията със стоки за бита се върна на миналогодишните нива като оборот и на малко по ниски като обем.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#25] от "Косьо Генчев":

  5

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  И аз се надявам да не позная.

 30. 30 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Неутрално

  "Частното потребление ще намалее с 2% през 2020 г. За разлика от него, правителственото потребление ще нарасне със 7.7% в реално изражение и ще бъде с положителен принос към растежа на БВП."

  Пропуснах тази "велика" мисъл на криещия се от земетресения и живеещ на напълно освободен от заплащане наем. Забележете сами! Правителственото потребление ще нарасне, за сметка на намаленото потребление на хората и понеже то (потреблението на правителството де) създава БВП, ще има не какъв да е, а "положителен принос" към растежа на БВП!!!
  Това трябва да влезе в учебниците по микроикономика, икономика и макроикономика! И най-малко - Нобелова награда! За най-велик тъпизъм!

 31. 31 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  “ Другото бързо ще се възстанови”
  ——
  А, бе Дерибеев... кое е това “другото”? 2/3 от икономиката ви са услуги, 1/3 — преработка на природни материали и 5% домати и крастафци. На крастафците ли се надате?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Пазарът на труда със сигурност ще започне да се възстановява , но тази година

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#4] от "atropin":
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Възстановяване ще има , но не тази година!

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  " Пазарът на труда ще започне възстановяване от октомври, очаква финансовото министерство"

  Ако един сринат пазар се възстановяваше с очаквания и декларации на управляващите.......

 35. 35 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Ебати приказките за лека нощ. То бива да живееш в измислена реалност ама чак пък толкоз...

 36. 36 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Това оптимистичния, реалистичния или песимистичния сценарий е? А и не са много ясни допусканията.

 37. 37 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#30] от "Косьо Генчев":

  "Пропуснах тази "велика" мисъл на криещия се от земетресения и живеещ на напълно освободен от заплащане наем. Забележете сами! Правителственото потребление ще нарасне, за сметка на намаленото потребление на хората и понеже то (потреблението на правителството де) създава БВП, ще има не какъв да е, а "положителен принос" към растежа на БВП!!!
  Това трябва да влезе в учебниците по микроикономика, икономика и макроикономика! И най-малко - Нобелова награда! За най-велик тъпизъм!"


  "government purchases, от англ. правителствени покупки, са правителствените разходи. Тук не се включват заплатите в бюджетната сфера и разходи които не представляват производство на стоки и услуги. Включват се правителствените разходи за стоки и услуги, както и разходи за отбрана, инфраструктура, образование, полиция, пожарна и др. Според Кейнс тази стойност е ключова за крайния резултат на БВП;" ( от "викито")

  Това, че не разбираш нещо не винаги означава, че е тъпо! понякога означава, че ти си.....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 38. 38 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "todor._89":

  Изкушавам се да му пратя на Горанов едно копие от "Икономиката в един урок" на Хенри Хазлит. Човека така простичко обяснява защо правителствата не създават стойност харчейки чужди пари, че дори и нискочел икономист завършил Свищовския ВИНС с тройка смятам ще го схване...

 39. 39 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#38] от "Драгомир Дончев":

  Не го подценявай Горанов, просто МФ е написало каквото е наредил Боко, едва ли и те си вярват на всичките щуротии вътре.
  А на Боко кой му е наредил или сам е решил - това ще си остане загадка.

 40. 40 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Разстроено

  До коментар [#37] от "todor._89":

  Тодоре, . . . . ти сериозно ли?! Бе къде ги учите тези неща, бе?! Ти ли си един от тези, които наричат "саниране" разходването на бюджетни средства за частни цели? За такова като твоето образование ли съм давал и аз бюджетна пара?
  То бива простотия, ама това ми идва в повече, Тодоре!

 41. 41 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "boevbisser":

  Ок, просто за спора ще допусна, че всъщност е гениален финансист и макро икономист. Ако обаче няма никакъв (очевидно) или малък (по-вероятно) контрол върху фискалната и икономическа политика, която провежда кабинета, за нас останалите агенти в икономиката това как променя обстоятелствата?
  Пак се творят глупости, трупа се дълг, който ние, децата, че и внуците ни ще трябва да плащат.
  Ние за 10 години в период на невиждан растеж едва смогвахме да отлепим от дъното, сега в период на невиждана депресия се очаква да повярваме, че всичко ще е ток и жица, а до 1 година ще сме пак в космоса.
  Сигурно има и хора в тая страна, които са толкова малко образовани, че вярват на тази пропаганда, но мен тия неща ми звучат като речите на Мадуро точно преди подопечните му да почнат да се трепят един друг за храна...

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално


  "двуцифрен растеж на правителствените инвестиции"
  Нали няма пари бе, Горанов. Или нашите хора трябва да печелят от правителствените поръчки, иначе са загубени.

 43. 43 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#41] от "Драгомир Дончев":

  Това е и моята версия - това е пропаганда за успокоение на населението.
  Не може толкова да си загубил връзка с реалността.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  В цял свят очакват МИНИМУМ минус 10/12%, но в България само минус 3%????
  Абе тези хора имат ли връзка с реалността??

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 46. 46 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#43] от "boevbisser":

  Значи викаш... То е като да отидеш при автомонтьора, да ти погледне двигателя сякаш е видял призрак, да се обърне към теб и да ти каже, че няма страшно :D

  Нали в момента ще си спокоен, после обаче идва сметката :D

  Краткосрочното спокойствие има висока цена :)

 47. 47 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  Нали! Не е за вярване колко се краде и пак има растеж!
  А ако не се градеше...
  —цитат от коментар 15 на PisnaMi

  Винаги съм казвал, че ако не се краде в такива индустриални количества България може да е в топ 15 държави в Света.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 48. 48 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#37] от "todor._89":

  И още нещо, Тодоре. Чувал ли си за поговорката "С чужда пита помен прави"? БВП се създава единствено със собствени средства на производителите на БВП. Какви собствени средства преразпределя едно правителство? Все едно да ми кажеш, че ритнитопковците създават БВП, 'щото преразпределят парите на публиката!

 49. 49 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  За лек спад в процента на безработните през октомври мога да се съглася, защото е много вероятно голяма част от работодателите, които не можаха да дочакат щедрата помощ на правителството, да назначат отново своите служители след изтеклият 6-месечен период, през който са получвали обезщетение за безработица, а вероятно са работили. Сигурен съм, че на Горанов му е ясно това. Но нито ще има нарастване на приходите, нито на потреблението. Комата ще продължи вероятно и през 2021, а възстановяването ще е бавно и тежко.

 50. 50 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Радвам се, че утре ще съм по-добре от есен 2020...
  Мисля,че участваме в някакъв експеримент, но кои са продуцентите?
  Ако завършват на ЯН.... Зле е работата...
  Ако са 2те хлебарки... Още по зле...

 51. 51 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Може би короната е една прекрасна възможност да се оттрвем от Тиквата и герберастите. Надявам се българите като огладнеят малко да им дойде акъла в главите.

 52. 52 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Пазарът на труда ще започне възстановяване от октомври
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Ще започне от октомври..... но за Германия!
  За България с този капацитет на властта, това възстановяване на пазара на труда може да започне едва през октомври 2022 година и то при положение, че успеем да премахнем мутрата от СИК борисов!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#21] от "mumi":

  Абсолютно, но.... Някои ще живеят по-добре. Тези, които живяха по-добре след ВСВ2. Ние, че риеме у огризките, както винаги.

 54. 54 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#38] от "Драгомир Дончев":


  До коментар [#40] от "Косьо Генчев":

  Браво, професори! Вие сте едни от малкото светила в икономиката ,които твърдят, че публичните разходи не влияят на БВП!

  "В икономическата литература, сред икономистите теоретици и практици е налице
  консенсус по отношението на наличието на взаимна (двустранна) връзка между публичните
  разходи и брутния продукт. Двете величини са взаимно свързани, като едната оказва влияние
  върху другата и обратно. Изменението на брутния продукт влияе на промяната на разходите на
  държавата, както и върху техния състав и структура. Налице е и обратната връзка, при която
  публичните разходи в тяхната съвкупност и по отделни функции оказват влияние върху
  изменението на брутния продукт. В тази насока научен интерес представлява проследяването
  на взаимната връзка между разходите и брутния вътрешен продукт, като се фокусира върху
  степента на чувствителност на изменение на едната величина по отношение на промяната на
  другата, както и обратното."

  http://konkursi.unwe.bg/documents/54avtoreferat.pdf

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 55. 55 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "todor._89":

  Ама моля те не ми цитирай някакви апокрифни, академични измишльотини.
  Правителствата не разполагат със собствени пари - факт.
  Парите с които разполагат са или иззети от гражданите и фирмите без тяхно съгласие (данъци) или са от поет дълг, който - предполага се ще бъде погасен с бъдещи данъци - факт.
  При разходване на парите с които правителствата разполагат те се ръководят само и единствено от собствените си, ПОЛИТИЧЕСКИ приоритети и рядко или никога от реалната пазарна и икономическа целесъобразност - факт.
  Съответно държавните харчове никога, по дефиниция не водят и не могат да доведат до повишаване на производителността на труда, до създаване на реална стройност и съответно до генериране на КАКЪВТО И ДА БИЛО продукт - бил той вътрешен, външен или по средата.
  Всеки лев който държавата изземва и разпределя е неефикасно изразходван - в нашата, българска практика в 10 от 10 случая за субсидиране богатите приятели на властта - добре известните "обръчи от фирми" (по Доган) или за погасяване на вече поет дълг.

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Иска ти се... слободия.
  Бизнес та бизнес ;)
  Лакомия?

  Новината ликувана от министър и публикувана в средства за масова информация гласи: поради обективни причини трудовата борса ще ваканцува първомайски празници до октомври.

  пп
  Септември ще бъде май (и октомври)

  До коментар [#7] от "Lazarus":
  Никога не съм имал илюзии, че властта може с която и да е мярка
  да е от помощ за бизнеса.

  Просто ако не прави нищо за бизнеса, тя е най-полезна.
  Това включва и всякаквите мерки за защита и подпомагане.

 57. 57 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#55] от "Драгомир Дончев":

  Извинявай, забравих, че само твоето мнение е меродавно!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 58. 58 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "todor._89":

  Всъщност това не е мое мнение - на доста по-умни хора от мен е. Да не говорим, че чисто исторически се е доказвало отново и отново.
  Лично ние в т.нар. си нова история сме ярък пример - едва ли сме имали по-щедър премиер от Борисов в последно време - от години харчи бюджетни пари все едно полива градина.
  А общото благосъстояние е на исторически ниско ниво - освен ако не броиш Пеевски, Маджо и Домусчиев....

 59. 59 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  Абе, Дерибеев...ти тук си от малкото интелигентни, умни, остроумни, грамотни хора на сайта (не се бъзикам, има още 3-4 човечета като теб, другото е шлака, сурогат...)...та да те питам не по тази тъпа сводка колко щяла да потъне икономиката на БГ...Помниш ли "Великия Гетсби"......ще променя само това, че не Гетсби, а ние "...вярвахме в зелената светлина, блаженното бъдеще, което година след година се отдалечаваше от нас...."....помниш ли, чел ли си това..?)
  И кажи ми честно, аз ли съм шантавият дето повече от 10 години живея в Ещорил (интелигентния, заможен град-сателит на Лисабон), внасям си зелено (сурово) кафе, пека го в пекарната си, продавам го....и така я карам.....или по-честно, по-стойностно е да си В.Горанов.....оцъклен, неприятен (не познавам жена дето го харесва), но мин. на финансите...Не зная, объркан съм...кажи ми, Дерибеев...?

 60. 60 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#58] от "Драгомир Дончев":

  "Методи за калкулиране на брутния вътрешен продукт
  Най-често за изчисляването на брутния вътрешен продукт се използват два метода:

  1. Разходен метод

  БВП=C+G+I+NX

  Където:
  C – потреблението на домакинствата;
  G – правителствените разходи;
  I – инвестициите на частния сектор;
  NX – нетният експорт, т.е. от износа се изважда вноса.

  Този метод се нарича „разходен“, защото на практика проследява разходите на отделните видове стопански агенти в икономиката.

  2. Производствен метод

  При него сумата на всички производства в икономиката се калкулира, за да даде крайния резултат за брутния вътрешен продукт."


  Явно не знаеш как се изчислява БВП! Простено да ти е!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 61. 61 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "todor._89":

  Ок приемаме, че не знам. Дай да спорим по същество - компонентата "правителствени разходи" се формира как? Чий пари харчи правителството? Има някакво собствено производство ли? Реална икономическа стойност ли създава? Какво и как добавя към общото благосъстояние?
  Да не говорим, че разходите за охрана и отбрана примерно и за издръжка на скандално раздутата ни държавна администрация също попадат в графата "правителствени разходи".
  Не споря, че там се формира една доста тлъста сума, която по формулата която предлагаш надува крайната цифра на т.нар. БВП.
  Реалният икономически ефект обаче какъв е? Иначе казано - ти и аз какво кярим от тая работа? Освен, че скритите ни и явни данъци не са спрели да растат от цифра години насам, а покупателната ми способност да намалява.

 62. 62 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#61] от "Драгомир Дончев":

  Заплатите и бонусите на Тиквата и тиквите, като този "квартирант" от снимката, не формират БВП. Дъжавната поръчка за 10000 консерви(примерно) формира БВП по същия начин както ако аз си купя 10 консерви, само размера е различен. Никое правителство в света не разпорежда със собствени пари, но то може да разпределя обществените финанси по начини които генерират или не генерират БВП.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "todor._89":

  Съжалявам, но не мога да се съглася. Ти за да си купиш 10 консерви си инвестирал значителна част от личното си време и усилия, за да заработиш парите с които ги купуваш. Тази инвестиция - труда ти е създала продукти и услуги от които са се възползвали останалите членове на обществото. Грубо казано ти си допринесъл по своя си скромен начин за увеличаване на общото благосъстояние.
  Държавата е иззела част от стойността, която си изработил под формата на данъци и я е похарчила (обикновено по максимално тъп и неефективен начин, ако и да не я е директно откраднала). От тази гледна точка да речем, че държавата изземва и преразпределя добавената стойност, благата които сме създали ти и аз. Но реално не създава "продукт" - само краде и храчи продукта, който се изработили ние.

 65. 65 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#64] от "Драгомир Дончев":

  Харесваш или не такова е устройството на множеството общества. На изборите се избират хора които да управляват държавата, в т.ч. финансите. Ако болшинството от хората не харесват начина на управление, на следващите избори- смяна. А тези които не не харесват това устройство и не искат да спазват правилата на обществото са маргинали и този "убавец" наскоро бра ядове заради тази думичка.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 66. 66 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#59] от "jvr26585378":

  Надценяваш ме (без значение иронично или не) , за мен всеки работещ и грижещ за себе си/семейство човек е достоен без значение какво работи. Изключвам разбира се комунистически синчета направили си партии, комунисически прокурори оглавили партии, ДС синчета приватизирали предприятия, ДС доносници станали блогъри на демокрацията... Те са обратно на работещи. За мен дясното е точно работещия човек , а не стенвестника въобразил си, че раздава сертификати (през провалени кандидат партийни секретари и откровени доносници) кой бил десен. Жив и здрав , да бачкаш и надграждаш .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  до тогава тия може да не са на власт ... и пазарът ще се възстанови

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Любопитно

  До коментар [#54] от "todor._89":

  Тоше . . . . а бе ти нормален ли си????

 69. 69 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#68] от "Косьо Генчев":

  За такива като тебе, не! И така трябва да бъде.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 70. 70 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Любопитно

  До коментар [#60] от "todor._89":

  Тошко, . . . едно по едно ти чета писанията и немея! Вземи, моето момче, да се занимаваш с нещо, 'дето по го разбираш и можеш. Тая работа не е за теб! Повярвай ми, човек да станеш.
  Питах те дали ритнитопковците произвеждат БВП. Не знаеш или не искаш да ми кажеш? Същото е и с правителствата (които и да са) - преразпределят част от произведеното от други. Тук Драгомир Дончев ти го обяснява вече пет пъти . . . и не вдяваш, и не вдяваш! Лошото е, и че упорстваш. Това един ден ще те погуби.

 71. 71 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  Непомня да съм искал съвети, еле пък от теб!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 72. 72 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Любопитно

  До коментар [#62] от "todor._89":
  "Дъжавната поръчка за 10000 консерви(примерно) формира БВП по същия начин както ако аз си купя 10 консерви, само размера е различен."

  Ето, тук си близо до истината. Има само едно "обаче"! С твоите пари, получени почтено при производството на БВП в страната, и вместо теб държавата "купува" тези 10 000 консерви. Тя, обаче, държавата де, консерви не яде и тези консерви ще се реализират в стомаха на същите тези хора, с чиито пари са купени. Вместо ти да плащаш данък в натурално измерение, например консерви, отчисляваш пари - все тая. В същия аспект може да ни измислят и натурален данък снаряди за гаубици . . . и малко пари за заплатите на администрация, полиция, армия и т.н.
  Спирам да те уча на елементарна икономика. Вземи се преквалифицирай!

 73. 73 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#72] от "Косьо Генчев":

  "Спирам да те уча на елементарна икономика. Вземи се преквалифицирай!"

  Не помня да съм те молил да ме учиш, еле пък ти!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK