С безплатни чадъри и ваучери управляващите ще спасяват туризма

С безплатни чадъри и ваучери управляващите ще спасяват туризма

© Правителствена информационна пресслужбаБезплатни чадъри и шезлонги за летния сезон, както и ваучери за почивка ще спасяват летния туристически сезон. За това се разбраха партиите в управлението на продължил над два часа и половина коалиционен съвет, проведен днес.


На него са обсъдени мерките за подкрепа на секторите в криза. След съвета вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че между партиите в управлението има спорни въпроси, като например дали да се намали ДДС за туризма и заведенията.


Различията


По този повод лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов даде да се разбере, че партията продължава да настоява идеята и да се приеме. На коментара на Дончев, че в програмата за управление е записано, че няма да се пипат данъците, той опонира, че в нея не е посочено, че ще има коронавирус. "Набелязваме темите, на чисто експертно ниво те се обсъждат, прави се експертна оценка и се решава", описа той процедурите за приемане или отхвърляне на идеите.
От изказване на Валери Симеонов пък се разбра, че НФСБ имат забележки към мярката 60/40. В отговори Дончев уточни, че в нея предстоят нови промени, които да я направят по-гъвкава.


"Всяко предложение трябва да се прецизира, като се прецени неговият социален и икономически ефект и дали може да се позволи. Това не е състезание кой ще даде повече, за да се хареса на избирателите", коментира Томислав Дончев по повод различията.


Мисли се кой да получава ваучери за почивка


За момента и трите партии в управлението подкрепят идеята да се отпускат ваучери за почивка в страната. Всички подробности за размера на сумата, кой да има право да ги ползва, откога ще се дават и докога ще важат предстои да бъдат уточнени.


За момента е ясно, че те ще се полагат на хора без задължения към държавния бюджет, като идеята е да са достъпни още с началото на туристическия сезон, допълни лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той уточни, че ще се търсят варианти за подпомагане на индивидуални туристи, ученици, туроператорски агенции и туристически агенти. Мисли се и за мерки в подкрепа на семейни хотели и къщи за гости извън големите населени места.


С безплатни чадъри и ваучери управляващите ще спасяват туризма

© Правителствена информационна пресслужба


Симеонов обобщи, че категорично чадърите, шезлонгите и масичките ще са безплатни, като концесионерите и наемателите ще се компенсират с опрощаване на дължимите такси и наеми. Той допълни, че е постигнато и разбирателство здравният министър да промени заповедта си за разстоянието между масите на терасите на заведенията. "Разстоянието ще е метър и половина вместо два метра и половина, а персоналът освен с маски ще може да работи и с предпазни шлемове", каза Валери Симеонов.


В курортите ще може да се строи с месец повече


Друг безспорна мярка е запазване на предварително планираните средства за инвестиции в инфраструктурни обекти. Според Дончев парите дори могат да бъдат увеличени.


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов уточни, че се предлага удължаване на срока за строителство в националните курорти, като работата продължи до 15 юни вместо до 15 май. "Това е само за тази година. Ясно е, че през юни туристи няма да има", уточни той.


Коалиционните партньори са се разбрали и кой да са приоритетните инфраструктурни проекти, по които да се работи - магистрала "Хемус", скоростният път Ботевград - Монтана - Видин, тунелът под "Шипка" и северният обход на Бургас. Продължава и работата по мостове и виадукти, както и по ремонтите на язовирите.


По предварителни разчети около 2 млрд. лева ще се инвестират във ВиК проекти. Симеонов допълни, че се мисли и за подновяване на дейностите по саниране, но при условие че етажната собственост поеме поне 30% от нужната сума.


Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов уточни, че ще се търси подпомагане на компании, които не са свързани с външни големи производители и сами могат да възстановят производството си.


"Има указания от регионалните здравни инспекции как да се организират производствата. Който има пазар и клиенти - може да работи, като спазва всички правила", отбеляза Томислав Дончев.


Валери Симеонов пък подчерта, че за да заработи всяка от безспорните мерки, не е нужна промяна в закони, а само в наредби и заповеди.


За футбола и отварянето на градините ще се следи чуждият опит


На днешния съвет е коментиран и въпросът за възстановяването на спортни мероприятия и специално футболното първенство. Решено е да се следи какво правят другите страни в Европа, как се отразява това на епидемиологичната обстановка и успешните практики да се заимстват.


Същият ще е подходът и за евентуално отваряне на детските градини и яслите. "Не е масово явление, но няколко страни в Европа обявиха, че ги отварят. Ще изчакаме няколко дни да видим какво ще покаже опитът там. Предпазливи сме", поясни Дончев.


За момента е ясно, че започва насърчаване на възстановяването на заниманията по индивидуални спортове като тенис, плуване, езда и други.


На въпрос какви ще са загубите на икономиката заради корониваруса Томислав Дончев обяви, че е рано да се каже, но стратегията на държавата е да се готови за най-лошото, макар да се надява на най-доброто.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK