Бизнес организация вижда микроскопичен ефект от мярката "60/40", предлага "60/0"

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

© Велко Ангелов

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.Ефектът от мярката "60/40" е меко казано скромен. Ако се загърбят учтивостта и деликатността, ефектът е микроскопичен. Това се казва в обширен анализ на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за схемата, която организацията нарича "38/62", защото според нея това е действителното съотношение. Организацията продължава да настоява мярката да стане в съотношение 60/0, за да има видим ефект на пазара на труда.


Организацията ползва данни от различни институции и анкети сред бизнеса, както и социологически проучвания, с които доказва тезата си, че схемата има вродени дефекти, което я прави неработеща и непригодна точно за тези компании и предприятия, които наистина имат нужда от помощ в кризисната ситуация.


Необходимо е да се предприемат нови, адекватни мерки, защото
положението на пазара на труда се влошава главоломно


и най-лошото тепърва предстои, се посочва в позиция на АИКБ.


Сривът в заетостта е налице. За периода 13 март 2020 - 13 април 2020 г. броят на новите безработни е 105 658 души. Лошата новина е, че броят на новите безработни със сигурност е значително по-голям, защото това изчисление не включва нетната безработица (броят на съкратените работници, намален с броя на работниците, започнали работа) за времето до 13 март (кризата започна преди тази дата), посочва асоциацията. Не са включени и новите безработни от периода след 13 април. Умишлено не добавяме и новите безработни от сивия сектор и "вносните" безработни, които са завръщащи се от чужбина безработни българи, т. к. те по дефиниция не могат да се ползват от мярката, посочва тя.


Мярката 38/62 вместо да способства за запазване на работните места


чрез разумно компенсиране, направи запазването на заетостта невъзможно или неизгодно, разпореждайки работникът да получи брутното си трудово възнаграждение (т.е. цялото си възнаграждение) за времето, през което не полага труд. При това положение предприятието е принудено да освободи работника, за когото е забранено или не може да осигури работа, отколкото да заплаща на същия работник пълно възнаграждение срещу никакъв труд и при никакви приходи за предприятието, обясняват тезата си от асоциацията.


Посочва, че тогава обезщетението за безработица в същия месечен размер се поема напълно от държавата при това за по-дълъг период (до една година), държавата се лишава от приходи от осигуровки и данък, работникът губи работата си и се създава предпоставка за включването му в сивия сектор впоследствие, вместо той да бъде запазен в заетост с по-малък нетен разход от държавата.


Мярката 38/62 има за резултат това, че неработещите живеят по-добре от работещите си колеги, анализират те като посочват, че това е така, защото получават същата заплата; имат по-малко разходи; имат повече свободно време; изразходват по-малко енергия: изложени са на по-малко рискове.


"Не намерихме друг такъв пример никъде по света", посочват те.


Държавата широко прокламира, че предоставя държавна помощ, но


на практика плащанията са част от дължимите помощи


за настъпването на риска "безработица", които тя ще трябва да плати на същите работници, ако бъдат съкратени. Само че ще дължи тези помощи за безработица за срок до 12 месеца, а не за 3 месеца, какъвто е срокът на компенсация, и няма да получи обратно близо 3/5 от сумата под формата на данък и осигуровки, се допълва в анализа.


На практика финансирането е насочено основно към предприятия, които са в относително най-добро състояние, които разполагат със значителни резерви и не се нуждаят особено от нея, за да запазят заетостта. А предприятията, в който са заети над три четвърти от работещите българи, нямащи финансови средства, за да доплатят до нетното възнаграждение на работника (че и осигуровки върху тях), на практика няма да могат да участват в мярката, се казва в анализа.


Организацията отново предлага мярката да се промени до съотношение "60/0", което означава държавата да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работник или служител (при съответните критерии) и това да е всичко, което неработещият работник получава като компенсация. Друго плащане от страна на предприятието с преустановена дейност или за съответната част при непълно работно време да не се дължи, предвижда идеята.


Според организацията това съотношение е доказало пригодността си в ЕС като добра европейска практика (Германия). Тя освобождава предприятията, изпаднали в затруднения вследствие от коронакризата, от задължението да доплащат до 100% от загубения доход и да внасят осигуровки върху неизработени доходи. Тази мярка подкрепя реално заетостта и доходите на хората в предприятията - както напълно, така и частично прекратили дейността си или преминали на непълно работно време.


Въвеждането на подобна мярка ще предостави реална подкрепа на предприятията, които не разполагат със значителни финансови резерви, да запазят работните места и по този начин ще преодолеят основен порок на сега действащата мярка - 60/40, посочват от организацията.


Моделът 60/0 е значително по-справедлив и следователно ще бъде по-добре възприет и широкоприложим и за работодателите, и за работниците, които работят. Това в крайна сметка ще доведе до по-ефективно използване на предвидените средства, респективно - до запазване на по-голям брой работни места, смятат в АИКБ.


Кризата с COVD-19 отново завари българската държава и общество без предварителна подготовка, отново бяхме изненадани и неподготвени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Още в началото предложих, хората за бъдат пуснати в болнични, ама ... .

 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Като гледах, че първите възползвали се са верига казина и ЦГМ, който не работят не защото е забранено, а защо Фандъкова така им наредила и сега си получават цялата заплата ... и ми става ясно що за мярка е това ...

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Намирам го за обидно, че толкова години държавата взима от човека пари, а сега като се налага за 6 месеца да връща не може и все намира причини да докаже как това няма ефект :)

  Казват, че не можеш да вадиш пари без да създаваш нищо... Грешат, можеш.. Като даваш празни обещания и хората инвестират в теб, след това просто прибираш тези пари и използваш същата стратегия другаде или след време или правиш непорочен кръг от обещания, където всичко се върти в твоя ползва :)
  В природата подобни същества ги наричат паразити, но по малко обидната дума е политик..

 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Проба-грешка както винаги😎

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Каквото е достойнството на министъра на финансите, такъв и ефекта...

 6. 6 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2939 Любопитно

  Радвайте се, че поне така помагат. Искате ли как в Путенланд - 0 / 100?!

  "Чуждестранен агент"
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2669 Весело

  " Ако се загърбят учтивостта и деликатността, ефектът е микроскопичен." - тез калвадоси не разбраха ли, че такъв език не е разбираем в държавата?! Не гледат воаяжите от жипката, не се учат на общуване, не разбират стила на РАКоводство на държавната машина! Като не вдяват, да продължават да мрънкат, но по-кОлтурно. А с 9,00 лв, на ден, от великодушно обезЩЕтеНИЕ за безработните нищо не споменават? Пишете, сега възможностите са много.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Това се казва в обширен анализ на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за схемата, която организацията нарича "38/62", защото според нея това е действителното съотношение. Организацията продължава да настоява мярката да стане в съотношение 60/0, за да има видим ефект на пазара на труда.

  Я ,че в България има ли индустриален капитал?

 9. 9 Профил на Kamen Nikolov
  Kamen Nikolov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  60/0 в бюрото по труда. Не може хем да искаш да си запазиш служителите, да ти работят и държавата да плаща за цялата работа.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Хайде и тия мошеници ревнаха.
  Те представляват всичките бизнес организации около 4% от българският бизнес.
  Работете бе. Предтруктурирайте се.
  Аман.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  И Дневник да не сте станали представители на всякакви смукачи от Държавата.
  Да не сте станали орган на БКП на Паунов.
  Ами давайте по-дясно.

 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Мярката 60/40 поредната лъжа на "десните" гербасжии. Остап Бендер пасти да яде...

 13. 13 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Факт е, че всички съкращават и то по кофти начин.
  Та ми е чудно българските "работодатели" комплексари като свърши кризата откъде ще намерят работници? Хората ако досега са бягали навън с 220 км/ч сега ще бягат навън с двойно по-голяма скорост. То не може винаги да гледаш да прецакаш и после да искаш някой да ти работи.
  Въобще не вярвам, че някога Бай Ганьо посткомунистическият "работодател" ще се научи на нещо.
  Не ви трябва българин шеф, нито пари дава, нито е адекватен, нито е нормален, нито се държи човешки. Само гледат да прецакват.

 14. 14 Профил на Орлин Дачев
  Орлин Дачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Късно е чадо за китка. Месец и половина бачках от къщи. От четвъртък всички сме ефективно на работа. Закъсняха с крънкането на пари.

 15. 15 Профил на Орлин Дачев
  Орлин Дачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, което ни будалка чичето е, че ако е 60/0 всички ще се йаредят на опашката, а тези, които не са имали фирми и работници ще си регистрират и ще си назначат. Мярката е за тези, на които им пука за работниците им.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Преди да коментира, хубаво е всеки да види колко индустриална е тази Асоциация, кои са нейни членове и в управителните и' органи. Ще види много "наши" момчета с бизнеси много далеч от индустрията в класическия смисъл. Кой собственик на голф игрища, кой с приватизационен (от масовата) фонд , кой с търговски вериги и взаимни и АСЦИД дружества и т.н..
  Много обичат да се ползват от привилегиите си и тлъстите печалби и дивиденти, но малко като им увехне бизнеса и гледат да им го компенсира държавата!

 18. 18 Профил на Орлин Дачев
  Орлин Дачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  И къде ще избягат!? В Нидерландия ли?

 19. 19 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#18] от "Орлин Дачев":

  Където си бягаха и преди кризата.

 20. 20 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  Преди да коментира, хубаво е всеки да види колко индустриална е тази Асоциация
  —цитат от коментар 17 на glaxo11


  Точно толкова, колкото герберастията са "бивши" комунисти.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Късно е чадо за китка. Месец и половина бачках от къщи. От четвъртък всички сме ефективно на работа. Закъсняха с крънкането на пари.
  —цитат от коментар 14 на Орлин Дачев


  Закъсняха, казваш? Домусчиев дали закъсня?

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Весело

  До коментар [#16] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  Браво, другарю комунист:)

 23. 23 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2266 Любопитно

  60/0 в бюрото по труда. Не може хем да искаш да си запазиш служителите, да ти работят и държавата да плаща за цялата работа.
  —цитат от коментар 9 на Kamen Nikolov


  При 60 / 40 къде е помощта от държавата ?

  Плащаните осигуровки за безработица фирмата ли ги е плащала или държавата

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 24. 24 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Да разясня идеята на "работодателите" - 100% от заплатата ви е много. Дайте да понамалим.

 25. 25 Профил на Орлин Дачев
  Орлин Дачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":

  Ами той Домусчиев затова е голям.

 26. 26 Профил на Орлин Дачев
  Орлин Дачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Орлин Дачев":Където си бягаха и преди кризата.
  —цитат от коментар 19 на anonim440


  Ами там, където бягаха, сега се връщат. Оказа се, че всичко им е ОК докато всичко им е ОК. В момента, в който нещо се прецака, тичат обратно за да оцелеят. Ами ако кепенеца хлопне?

 27. 27 Профил на Орлин Дачев
  Орлин Дачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "nessarox":

  А при 60/0,къде е бариерата пред мошениците?

 28. 28 Профил на Орлин Дачев
  Орлин Дачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "nessarox":

  А при 60/0,къде е бариерата пред мошениците?

 29. 29 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 614 Неутрално

  60/0, ама служителите да работят на 200% нали?
  Тез асоциации на "работодателите" винаги са ми били супер смешни с великите си прозрения :D :D :D

 30. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Българския работник винаги е бил жертва на НЕразбирателството между политици,синдикати и работодатели.
  ТЕЖКО ВИ за всички експерименти, които си правите на гърба на бедния българин,докато трупате богатства и тънете в охолство!
  ТЕЖКО ВИ!

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Абе некой, ако получава 3-4-5 бона заплата, дръжавата що да му плаща 60%? А да бе, щото е мноо умен и ще избега на "запад"....

 32. 32 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Твърдя че съм от най-пострадалите заради извънредното положение.
  0.00лв приходи от февруари насам. Изработеното преди това не ми се плаща с аргумент извънредно положение!!! Въпреки това съм твърдо против всяка една от уж мерките на правителството, в т.ч. 60/40, безвъзмездни за адвокати, нотариуси, разни други от сивия сектор. Ваучери за курорт на предимно държавни служители, 375лв пак за тях, 1000лв за мвр, кат, шофьори на линейки и всички които се определят като първа линия борци срещу вируса, без да са такива. Против съм ваучери и намалено ДДС за уж туризма. Против съм да изплащам 10 000 000 000лв пари за горните!

 33. 33 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Твърдя че съм от най-пострадалите заради извънредното положение.
  0.00лв приходи от февруари насам. Изработеното преди това не ми се плаща с аргумент извънредно положение!!! Въпреки това съм твърдо против всяка една от уж мерките на правителството, в т.ч. 60/40, безвъзмездни за адвокати, нотариуси, разни други от сивия сектор. Ваучери за курорт на предимно държавни служители, 375лв пак за тях, 1000лв за мвр, кат, шофьори на линейки и всички които се определят като първа линия борци срещу вируса, без да са такива. Против съм ваучери и намалено ДДС за уж туризма. Против съм да изплащам 10 000 000 000лв пари за горните!

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Ако работниците получават 60% от заплатата си, няма значение , дали са на борсата или се водят на работа. Но утре, ако фирмата започне да работи и те не са съкратени, ще е много по-лесно. Така че , държавата не трябваше да настоява работодателите да доплащат до 100%. Те и без това не работят.

 35. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kamen Nikolov":

  А ,60/ 0,те направо 100/0 е поискат.Как не са поискали работниците да им плащат на тях като ходят на работа,не знам!?

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#17] от "glaxo11":

  Поздравления.
  Мислех да пиша нещо в този стил, но и седмица да имах не бих могъл да се изразя толкова добре.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ramon Asvalda":

  Човека горе е червеният милиардер. Представя ги де.
  Червените милиардери с краденото от държавата. Те не хващат нищо и затова реват.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Против съм да изплащам 10 000 000 000лв пари за горните!
  —цитат от коментар 32 на acarid


  Не сте сам!

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#28] от "Орлин Дачев":

  Орлето от ЦГМ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#33] от "acarid":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Сега вече съм съвсем наясно защо пчелите в кошера убиват търтеите. Не само защото са безполезни, ами и нямат наяждане.

 42. 42 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#8] от "koko65bg":

  Има бая асоциации на несъществуващи неща.

 43. 43 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Повечето от коментиращите, дали са управители и собственици на бизнес? Какъвто и да е ...

  Позицията на тази огранизация е напълно правилна! УЖАСНО съм обезпокоен за БГ икономиката докато Германци, Холандци, Австрийци ще си запазят потенциала, в БГ ще има поголовно съкращаване при тия "помощи" (и кредити). И като свърши кризата, тия държави ще допревземат пазара, а нашите управници тогава ще разберат, какви са ги сътворили ... До 1-2 години ги чака политическо цунаму, слушах г-н Дончев, от най-добрите в правителството е - ма и той живее в някаква паралелна вселена ... В такава, в която в края на месеца си взема заплатата, въртят си далаверите, а частниците плащат. Сега като намалеят частниците с 30-50% - ще разберат . Ма то те няма да са на власт тогава ... кво ги бърка...

  В ИТ бизнеса съм, 99% оборот от цял свят но не и от БГ, никакви помощи няма да ползвам, то не ми и трябват. Обаче като около мен има 30% безработица, не виждам как и аз ще живея добре ... Ако имах работници - при тези "помощи" щях да уволня 60-90% от тях /в зависимост в кой бизнес съм/. Възтановяване до предкризсните нива - даже 12 месеца е оптимистичен срок и ще е за 1/4 от секторите. И когато дойде - Германия, Австия и другите по-адекватни държани политики ще са ни превзели ...

 44. 44 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#33] от "acarid":

  Търсят работници в Бърза помощ, санитари. Отиди, ще имаш заплата + 1000 лв!
  Тези хора сега - хем са на повишено работно време, хем работят в опасна среда и ти казваш- да си карат на 600-800 лв?!?

  Аман от хейтъри-много хора имат проблеми, ама като добавяш нови проблеми, не решаваш нищо !

 45. 45 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kamen Nikolov":

  Малоумник, досега не разбра ли че при мярката 60/40 служителя не ходи на работа!

  Ако не си го разбрал, поне да беше прочел текста, там е написано.

  Баси простото парче.

 46. 46 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изобщо не съм фен на всякакви "индустриални" асоциации (самата дума е тъпа - отдавна вече голяма част от икономиката не е в "индустрията"), но в случая трябва да призная, че тази мярка 60/40 е наистина тъпа и недомислена. Причините са много, включително такива, които чичото от асоциацията не е казал:

  1. Ако в една фирма част от служителите нямат работа и са пратени вкъщи, а при други няма промяна в натоварването, обаче всички вземат 100% заплата, това не е честно спрямо работещите. Създават се условия хората да се "натискат да не работят", защото така или иначе ще си вземат заплатата, което създава напрежение между хората в екипа. Хора, които са работили един до друг с години, сега изведнъж единия си кеси пред телевизора вкъщи, другия продължава да се бъхти, но и двамата вземат еднакви пари.

  2. Задължението да запазиш хората на работа за мин. 3 месеца напред от една е логично и нормално, но също убива смисъла на мярката. Защото ако се беше оказало, че карантината продължи още 1-2 месеца (недай си боже...), тогава е си изправен пред дилемата дали да плащаш 40% (+ осигуровки) и ако след 2 месеца да се окаже, че все пак трябва да съкратиш хора, да връщаш обратно пари на държавата, или просто да съкратиш хора още в самото начало. Чисто икономически втория вариант се оказва по-изгоден и по-безрисков, но в крайна сметка цялата идея е точно това да се предотврати!

  3. Мярката е почти безполезна при служители с високи доходи (над осигурителния максимум от 3000 лв), защото задължава работодателя да плаща пълното БРУТНО възнаграждение, въпреки че държавата поема 60% от ОСИГУРИТЕЛНИЯ доход. Ако доходът е над лимита, тези 60/40 стават по-скоро 40/60 или 30/70. Пример, за човек с 5000 лв. заплата, държавата поема 1800, което са само 36% от брутната заплата. Фирмата обаче е длъжна да продължи да плаща пълните 5000, т.е. доплаща 3200 лв. или 64%.
  За щастие браншовете с високи доходи са главно в сферата на услуги (ИТ, маркетинг и реклама, инженерство и т.н.) и са по-малко засегнати от кризата, но от друга страна точно в тези браншове квалифицирани кадри се намират трудно и затова е важно да си задържиш персонала - което пак казвам е точно целта на тая мярка!

  В Германия наистина при такива условия разпределението е 60/0, демек държавата поема 60% от брутната заплата на служителите (67% ако имаш деца). Работодателят МОЖЕ да доплаща отгоре, ако иска, но не е длъжен. Или по-точно длъжен е да доплаща само ако реалното работно време на служителя е над 60%, т.е. примерно ако работи на 75% капацитет, трябва да му се доплатят 15-те процента. В случай че изобщо не ходи на работа, тогава разходът на работодателя е нулев.

  Идеята на цялото нещо е точно както описа Роси по-горе - служителя взема същите пари все едно е безработен, само че няма нужда да си търси работа, а има спокойствието, че му се пази мястото. По този начин и двете страни печелят - фирмата няма разходи за заплати и де факто все едно целия персонал временно е уволнен, за хората също е все едно вземат пари за безработни, само дето не се занимават с бюро по труда и не си търсят нова работа.

 47. 47 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  То пък щото на запад няма съкращения. 30 милиона нови безработни в САЩ има последния месец.

  Аман от малоумници.

  От къде щели да намерят работници работодателите? Ами от тези същите съкратени, от къде другаде.

  Кризата няма да свърши с магическа пръчка, възстановяването ще е дълго и бавно и изгладнели работници с лопата да ги ринеш

 48. 48 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":Кризата няма да свърши с магическа пръчка, възстановяването ще е дълго и бавно и изгладнели работници с лопата да ги ринеш
  —цитат от коментар 47 на abdulhazred


  Проблемът е, че в някои държави ще свърши по-бързо от други, и те ще прилапат хората от другите, където кризата се точи по-дълго. Което е точно това, което казва guentchovelev по-горе.

  Затова е важно за фирмите да си задържат персонала, но с тази мярка 60/40 така както е, ще има точно обратния ефект...

 49. 49 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#31] от "Хи-хи":

  Защото за такава заплата всеки месец са се плащали над 1500 лв осигуровки.

  И сега като отиде на борсата съкратен ще му е толкова обезщетението за 4,6 или 8 месеца.

  Т.е. елементарна сметка е че на държавата и е по-изгодно 60/0 вместо хората да са на борсата на обезщетение.

  Обаче Горанов и цялото МФ са супер тъпи пръчки, пробваха се да подхлъзнат бизнеса, но в частния сектор всеки може да си прави сметката и няма кой да се хване на тази гола кукичка.

  В резултат програмата 60/40 се ползва само от фирми които така или иначе нямаше да си съкратят хората, а всички останали са на борсата, т.е. най-скъпия вариант е това за държавата.

  Тотално идиотска история.

 50. 50 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#28] от "Орлин Дачев":

  Оф аман от идиоти, от къде ви намират такива, че и заплати ви дават.

  Бариерата пред мошениците е да има условие дадения работник да е осигуряван на тази заплата последните 12 или 16 месеца примерно.

  Елементарни неша са

 51. 51 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#48] от "Mike":

  Няма такава опасност.

  Възстановяването ще отнеме поне 3-4 години.

  Въобще не се знае дали и кога ще се стигнат нивата от преди кризата, камо ли по-високи нива на заетост, че да свършат старите работници в Германия и да опрат до нови гастарбайтери.

 52. 52 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 642 Любопитно

  Тези същите преди няколко месеца плачеха, че не им стигат служителите и им разрешиха да си вкарват работници от Виетнам и къде ли не, защото искаха всяка година да си купуват нова лимузина, яхта и по една къща за любовниците.
  Не ги ли е срам

 53. 53 Профил на latinicabekreten
  latinicabekreten
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Ако в България имаше профсъюзи, тези к.р.е.т.е.н.и нямаше да се обаждат и всичко щеше да е наред, обаче „ индустриаците“ (разбирай мутрите) ги смазаха и сега ревът.
  Ми много важно! Ха ха ха. ....... после хората бягали в чужбина. Ами заради лицето с очилата на снимката разбира се. Хи хи хи.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  "...всяка година да си купуват нова лимузина, яхта и по една къща за любовниците.
  Не ги ли е срам?"
  До коментар [#52] от "001":

  Оооо, къща, то нищо не е. Купуват им хотели.

 55. 55 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#44] от "guentchovelev":
  Тези хора трябва да са поне с тройни заплати, но няма да са не заради мен, а заради д-р Лазов от Пазарджик с 50000лв месечна заплата, с каквито като него е пълно в БГ здравеопазването. Пълно е с мародери и ненаситници с бели престилки, ако не знаеш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK