Петролната асоциация призова властта да се откаже от новите изисквания към "Лукойл"

Петролната асоциация призова властта да се откаже от новите изисквания към "Лукойл"

© Георги КожухаровБългарската петролна и газова асоциация призова правителството да изтегли текстовете от проекта за промени в Закона за здравето, свързани със задължението за нови измервателни уреди и с ускорено изграждане на видеонаблюдение в данъчните складове.


Става дума за текстове от преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за здравето, който в понеделник бе одобрен от Министерския съвет с идеята да се регламентират някои от ограниченията заради коронавируса след края на извънредното положение на 13 май. Текстовете обаче водят до изменение на Закона за акцизите и данъчните складове и ако бъдат приети, най-големият търговец на горива "Лукойл България" ще трябва до месец да отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, свързани с нефтопровода му от Бургас до София, и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. Повече за промените четете тук. Наред с това се предвижда задължение за всички петролни компании да поставят в кратки срокове - до есента, видеонаблюдение в данъчните си складове


"Тези предложения нямат нищо общо с изпълнението на противоепидемичните мерки в страната и не кореспондират по никакъв друг начин със Закона за здравето. Още повече предложенията, направени в параграфи 18,19 и 20 от преходните и заключителни разпоредби, не са обсъждани по никакъв начин с бранша и за тях вносителят не е оповестил мотиви", изтъкват в декларация от Българската петролна и газова асоциация.
Оттам изтъкват, че се планират нови задължения за част от петролния бизнес в момент, в който целият бранш е в изключително тежка ситуация.
"В момента пазарът на горива търпи огромни загуби в условията на постоянно падащи обороти и при обезценяващи се петролни. В същото време браншът е един от най-големите работодатели и данъкоплатци в страната", аргументира се асоциацията. Оттам призовават управляващите, ако смятат промените в законодателството за наложителни, да ги рпедприемат само след широка дискусия със засегнатите страни и при пълна прозрачност.


"Лукойл България": Ще трябва да спрем работа


Малко по-късно и "Лукойл България" разпространи обръщение, в което призова правителството и народните представители да изключат от Закона за здравето текстовете, "създаващи необосновани препятствия за осъществяване на бизнес".От компанията изтъкват, че като цяло подкрепят промените в Закона за здравето, но определят произтичащите от него изменения в Закона за акцизите и данъчните складове като "немотивирани, влошаващи условията за осъществяване на бизнес в страната и несвързани със защитата на живота и здравето на населението".


"Освен огромните и лишени от практически смисъл разходи и допълнителното административно бреме, под въпрос е чисто техническата възможност за извършване на необходимите за тази цел дейности за месец,
което означава, че с изтичането на този срок ще трябва да спрем работа", казват от "Лукойл България".


Дружеството изтъква, че в условията на криза не е съкращавало персонал, че е правило дарения за борба с коронавируса и че няма нарушения на митническото, акцизното или данъчното законодателство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK