Забраната за туристически пътувания ще отпадне на 13 май (допълнена)

Забраната за туристически пътувания ще отпадне на 13 май (допълнена)

© Юлия ЛазароваЗабраната за пътуване с цел туризъм в България ще отпадне на 13 май. Това съобщи министър Николина Ангелкова, цитирана от "Нова телевизия". Заповедта бе издадена на 17 март с валидност до 13 април с мотива, че не може да се разчита само на добрата воля, за да се прекратят пътуванията зарази заразата с коронавирус. Преди да изтече, забраната бе удължена за времето на извънредното положение, което изтича на 13 май.


След заседанието на правната комисия, на която бяха приети на първо четене промените в Закона за здравето, днес ресорният министър обяви и че се обмисля удължаване с 6 до 12 месеца на срока, в който туроператорите могат да връщат пари на свои клиенти, които искат да прекратят резервациите си.


"От 13 май с отпадане на извънредното положение ще отпадне и моята заповед, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм. С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията", обясни министърът на туризма.
Концесионерите на плажове ще получат компенсации от държавата, за да не събират такси за чадъри и шезлонги това лято, обявява още Ангелкова. Някои от тях обаче не желаят да пуснат плажните принадлежности безплатно и настояват за диалог и ясни критерии как да приемат летовници, допълни тя.


"Това, което сме предложили, с оглед на индивидуалността на всеки един плаж и затова, че всеки е със собствената си специфика, сме дали правна възможност концесионерите или наемателите да могат да получат до 100% опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Само обаче ако предложат безплатни плажни принадлежности", обяснява тя.


Тези, които искат да имат възможност за намаление на концесионното възнаграждение, например на 50% или 20%, задължително трябва да намалят реципрочно цените на плажните принадлежности, уточни още Ангелкова.


По-рано днес лидерът на НФСБ и партньор в управляващата коалиция предложи с 50% намаление на концесионната такса за плажовете. То е записано във внесен в парламента от НФСБ законопроект за промени в закона за извънредното положение, в който се предвиждат компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите. Повече четете тук.


И приключването на извънредното положение започва да тече и едномесечният срок, в който туроператорите трябва да върнат парите на свои клиенти, които желаят това, защото се отказват от планирани ваканции. Този въпрос се превърна в огромен проблем за туристическите агенции, които на свой ред с депозитите са направили предплащания по пътуванията и рискуваха да фалират под натиска да върнат парите на всичките си клиенти. Сега срокът за това е месец след изтичане на извънредното положение.


По думите на Ангелкова идната седмица се очаква Европейската комисия да даде препоръки по този въпрос.
Обяви, че между първо и второ четене на законопроекта за здравето, в който се записват мерките, които сега са в Закона за извънредното положение, ще бъдат обсъдени промени, според които срокът за връщането на тези суми ще е 6 или 12 месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK