Хотелите ще трябва да обособят помещения за изолация, ако искат да работят

Николина Ангелкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Николина АнгелковаХотелиерите ще трябва да осигурят помещения, където да изолират туристи или хора от персонала, ако се окаже, че имат коронавирусна инфекция. Това предвиждат проектоправила, подготвени от Министерството на туризма, съобщи министър Николина Ангелкова пред Нова телевизия.


Министерството на туризма е изпратило за съгласуване към Министерството на здравеопазването предложения за нови правила за работа на хотелите и ресторантите. На 13 май пада забраната за туристически пътувания, а активният летен туристически сезон се очаква да започне на 1 юли, припомни тя.


"Ако има служител или турист с коронавирусна инфекция, задължително той и най-близкият му кръг контакти да се изолира, хотелите да предложат места за изолация, отделни помещения", препоръча тя.
Ангелкова каза, че се предвижда чуждестранните туристи, които желаят да дойдат в България, да подписват декларация за пътуване на собствен риск. В нея туристът ще обявява, че е здрав, ще се ангажира да спазва всички предвиждани от българското законодателство ограничителни мерки и че неговата осигуровка или застраховка покриват евентуални разходи за лечение, ако се окаже, че е вирусоносител. Ако туристът няма такава осигуровка или застраховка, ще трябва да покрие разходите за престоя под карантина и лечението от собствения си джоб, поясни тя.


Правилата на министерството определят също изискванията за социално дистанциране, дистанцията на рецепция в лоби зоната и други.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2464 Весело

  "да изолират туристи или хора от персонала, ако се окаже, че имат коронавирусна инфекция" - ей, то бива шашкане, но до време! Та, ако се окаже, че... и хотелът ще продължи да има клиенти? Как ли пък не, който и да е уважаващ себе си турист, ще иска да продължи спокойно почивката си? Защо ли помислите на наш`те РАКоводители са по-мъдри и от тези на папата?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Никакви грижи да отделят една-две стаи - а останалите да се заразяват поетапно ....
  Аман от недоумици !

  [email protected]
 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 626 Весело

  Тъз Ангелковата, когато и да подаде оставка, ще е късно.

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Хората си мислят, че ще могат спокойно да отидат на почивка за близките 1 - 2 години : D Оптимисти ! Смисъл можете, но с броя ядове...

  От добрата страна сега, можете да се отдадете на работата 100% 24/7 365 дни в годината без да ви разсейват подобни мисли за почивка.. Ако АКо имате работа поне

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Любопитно

  " Ако има служител или турист с коронавирусна инфекция, задължително той и най-близкият му кръг контакти да се изолира, хотелите да предложат места за изолация, отделни помещения", препоръча тя."

  Заразени от ковид, че ще си плаща и престоя в хотел ! Да не би хотелиерското предложение да е безплатно ! Та който иска, да тръгва по хотели и къщи за гости ! Аз определено казвам: не, благодаря !

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  пълен абсурд. при първия пламнал хотел ще дръпне рязко ръчната спирачка на целия влак

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  направо да отпишат 2 хотела на съни бийч за болници

 8. 8 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 584 Любопитно

  Безумни предложения , при тези условия няма да има нито един турист .
  А когато няма туризъм защо ни е министерство на туризма и такъв министър.

 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#8] от "lout66":

  Туристи ще има някакви.. Лошото е, че няма да са внимателните хора, които се пазят и пазят другите, а най оптимистичните животни, дет е най вероятно ако има нещо за пламване да пламне :D

  Тея дет са умни и внимателни са преценили че няма да се ходи на организирани почивки известно време..

 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Поредната гениална идея на госпожа министър Николина Ангелкова! Както подобава на НиКАЛИНКА.
  Как ли предвижда да установява, че някой от служителите или туристите е "с коронавирусна инфекция"? Ежедневни тестове на персонала и туристите?

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  И Николинка лично ще ги обдишва уста в уста.

  Междувременно казаха, че много от починалите са направили емболии, така ще бъдещето лечение може би ще трябва да включва антикоагуланти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Госпожа министърът е предвидила изискванията и евентуалните санкции за туристи вирусоносители. А обезщетения за туристите, озовали се в хотел, в който са открити служители или посетители вирусоносители?

 13. 13 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази жена или бързо ражда глупости или светкавично приема всяка глупост, която й предложат. И веднага бърза да сподели какво са измъдрили пред публиката. Започва да прилича на обидено малко дете.

 14. 14 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Госпожа министърът е предвидила изискванията и евентуалните санкции за туристи вирусоносители. А обезщетения за туристите, озовали се в хотел, в който са открити служители или посетители вирусоносители?
  —цитат от коментар 12 на zhivko6461


  То затова е декларацията, че действаш на собствен риск.

 15. 15 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това с помещенията за изолация е пунтиране на дейност - също като с дезинфекцитането на входовете веднъж седмично.
  В един хотел гостите са толкова нагъсто, колкото пациентите в една болница. Вижте болниците как ги дизинфекцират и пак се случва заразяване там.

 16. 16 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Госпожа министърът е предвидила изискванията и евентуалните санкции за туристи вирусоносители. А обезщетения за туристите, озовали се в хотел, в който са открити служители или посетители вирусоносители?
  —цитат от коментар 12 на zhivko6461
  То затова е декларацията, че действаш на собствен риск.
  [quote#14:"xri09609626"][/quote]
  Ако туристи пристигнат незаразени, но в хотела се открият вирусоносители, от които той или някои от семейството или групата му се заразят? Кои подлежат на санкция? Как ще се доказва кой е нулевия пациент?
  Изискванията към помещенията, в които ще бъдат изолирани туристи и служители с вирусна инфекция отговарят ли на някакъв нормативен документ или министър Ангелкова и екипът ѝ ще ги прилагат на място според случая? Ако някои туристи откажат да останат в хотел с помещение, в което са настанени вирусоносители ще получат ли компенсация?

 17. 17 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Това с помещенията за изолация е пунтиране на дейност - също като с дезинфекцитането на входовете веднъж седмично.В един хотел гостите са толкова нагъсто, колкото пациентите в една болница. Вижте болниците как ги дизинфекцират и пак се случва заразяване там.
  —цитат от коментар 15 на xri09609626

  Ресторанта, барчето , басейна, СПА-центъра, тенис корта и т.н. могат да бъдат посещавани от хора, които не са гости на хотела. Или няма да се допускат такива?

 18. 18 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#16] от "zhivko6461":

  За да няма дискриминация, направо глобяваш всички :D Все от нещо трябва да се вадят пари тоя сезон :D

 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  Ама застраховките не лекуват?! лекарите лекуват. Кой ще се грижи за туристите? Ще изпратите докторите , които не достигат дори за местното население, да лекуват туристи?
  Наистина ли?

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Туризъм тая година на вили, там как ще скочат цените в стратосферата не е истина. Другото мяза повече на концлагер

 21. 21 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#19] от "ju.li":

  Да така ще стане и най хубавото е, че щом са туристи, докторите ще се стараят за разлика от отношението им като лекуват местното население :D Ще има усмивки любезности, внимание :D

  Ако погледнеш отстрани ще почнеш да се чудиш ти човешко същество ли си или теле като ходиш при доктора :D

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Това ми напомня за сцената от Тримата мускетари, в която Атос задържа шпионите на кардинала и после се оттегля, заедно с пажа си Гримо, в избата на таверната, където се барикадира (при бъчвите с алкохол и месните запаси), докато съмишлениците му не се завръщат от Англия.

 23. 23 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 559 Неутрално

  А отделни самостоятелни помещения за лепналите трипер защо да няма?!

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  "че неговата осигуровка или застраховка покриват евентуални разходи за лечение, ако се окаже, че е вирусоносител. Ако туристът няма такава осигуровка или застраховка, ще трябва да покрие разходите за престоя под карантина и лечението от собствения си джоб, поясни тя."

  Явно е че "Министърката" никога не е чувала за Европейска Застрахователна Здравна карта...... Във Великобритания се издава безплатно на основата на Европейското законодателство. Тоест, ти се лекуваш каквото трябва и след това Болницата/Държавата изпраща сметката на Британското Национално Здравеопазване и си взимат парите.

  https://www.nhs.uk/using-the-nhs/healthcare-abroad/apply-for-a-free-ehic-european-health-insurance-card/

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1256 Весело

  Щом е в хотел се предполага, че е в отделна стая сам или с другите контактни лица.

 26. 26 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Хммм.... интересна декларация, пример: „... ще се ангажира да спазва всички предвиждани от българското законодателство ограничителни мерки ...“
  Хубаво, всеки ще подпише декларация, че е здрав и че има здравна застраховка която ще поеме евентуални разходи за лечение. За туристите от ЕС е ясно, при тях няма проблем, но при другите? По интересно е обаче, че трябва да поеме и подпише ангажимент за спазване на ограничителни мерки, съгласно българското законодателство!!! Аз съм българин и не съм запознат с тези ограничителни мерки, а нямам идея как чуждите туристи ще се запознаят с тези мерки или ... при влизане в България, на туристите се раздават преведени на техните езици, наложените ограничения приети от българското законодателство или .... как?
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2050 Весело

  Нито ден без красивото лице на министърката на чадърите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 44 Любопитно

  Ангелова, защо приличаш на мъж?

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Изоставиха теорията за ХЛАДИЛНИТЕ КАМИОНИ. Два апартамента където ..., някои могат ГРУПОВО ДА СИ КАШЛЯТ. Нали Белгия ги забрани ГРУПОВИТЕ неща ! :)

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Весело

  Тази е тъпа като галош!
  Поради липсата на туристи хотелите ще имат достатъчно стаи за изолация миличко!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Нито ден без красивото лице на министърката на чадърите.
  —цитат от коментар 27 на etty1


  да идва Кристо да я опакова и да се свършва

 32. 32 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Ама ползвайте ги Тея кенефи, бе драги плажуващи. Не всичко в морето, ето и госпожа тра ла лангелкова ви го казва-изолация му е майката

 33. 33 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Тая другарка продължава да забива гвоздеи в ковчега на туризма. Тази година туристите по черноморието ще са само от близки страни. Румъния,Молдова,Украйна,
  Македония,Сърбия и от бедните работещи българи.Сезонът няма да зависи,толкова от covid19,а от изтънелия бюджет на гражданите,от отпуските,от несигурното бъдеще и разбира се от цените. Вероятно повечето туристи ще са с децата си и ще се насочат към частните квартири и при приятели,при който са отсядали винаги. Хотелите,дори и да предложат "он инклузив" на поносима цена едва ли ще си запълнят и половината капацитет.А от Русия ще дойдат евентуално само такива които имат някакво имотче,поради визовия режим.Те отдавна не идват в България защото туризма в Турция предлага по добри оферти и няма визи за туристите.От запад може да доидат само възрастни туридти със собствен транспорт,коли-каравани.Така,че сънищата на другарката за летен сезон едва ли ще се сбъднат.Ха дано,ама надали ли.

 34. 34 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 979 Весело

  До коментар [#8] от "lout66":Туристи ще има някакви.. Лошото е, че няма да са внимателните хора, които се пазят и пазят другите, а най оптимистичните животни, дет е най вероятно ако има нещо за пламване да пламне :D Тея дет са умни и внимателни са преценили че няма да се ходи на организирани почивки известно време..
  —цитат от коментар 9 на Ramon Asvalda


  Да, ще има. Точно такива. Не много. При първия умрял "на собствена отговорност", обаче, ще премислят и малкото, които са се навили.

 35. 35 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Тази ДПС калинка да подава оставка ВЕДНАГА!!

 36. 36 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 103 Весело

  [quote#31:"karatista"][/quote]

  Кристо едва ли се занимава с опаковане на катъри.

  Когато напишеш Николина Ангелкова в гугъл, второто което ти предлага системата е "грозна".

  Някой има фетиш на тъпи и грозни в това правителство.

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  Изолация е нужна за тази другарка министърка с къща по програмата селски туризъм!

  klimentm
 38. 38 Профил на Niki
  Niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  тази жена е много глупава..защо я мъчат да ражда безмислици...какви декларации бе..те ще лъжат..после зараза ..хотела пламва и край. Ами маските всеки трябва да е с маска...блок масата...как...по стаите...и на плажа с маски....а във водата как 2 метра дистанция...това не е почивка...хотелите ще работят като открият ваксина...така каза бил гейтс.

 39. 39 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "...подписват декларация за пътуване на собствен риск. В нея туристът ще обявява, че е здрав..." Това не може да бъде сериозно!

 40. 40 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 35 Неутрално

  1. Плащам си и отивам на почивка в хотел.
  2. Подписвам нещо си, че доброволно се подлагам на репресии при нужда, установена от органът.
  3. В хотела се установява болен.
  4. Всички са контактни и се поставят под принудителна изолация за 14 дни.
  5. Аз съм идиот и си го заслужавам!

 41. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#19] от "ju.li":

  Да бе , напълнете с неосигурени в страните си туристи ,които уж тук ще се разболеят и ще ги лекуват неграмотните и лоши български медици за по 1000 лв заплата ,а туристите ще си плащат на държавата , защото в страните им същата медицинска услуга ,да им спасят живота е поне 10 до 100 пъти по скъпа , та който не може да си я позволи ,да идва тук ,тук медиците са пушечно месо на всеки местен мангал и всеки чужденец пожелал евтин медицински ковид туризъм до България .

 42. 42 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#33] от "Armagedon":

  Разбира се ,че с голямо удоволствие ще приемаме тази година гости от всички страни в които кипи и ври от ковид инфекции ,понеже във Варна има само 26-7 души заразени ,а в Бургас 50 , не може толкова малко ,трябва активен внос на заразени туристи ,за да не скучаят медиците и погребалните бюра в двата града ,а и туризъма разбира се покрай тях .

 43. 43 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Хайде да речем че ще има туристи които да са достатъчно глупави да рискуват. Какво става с работниците дето ще трябва да обслужват глупавите туристи? И те ли ще подписват “уейвъри”? Или те понеже са достатъчно гладни ще рискуват заради глада, не заради глупостта?

 44. 44 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#19] от "ju.li":

  Те докторите стигат ,ама всички управляващи са решили ,че ще ги накарат безплатно да се юркат да лекуват тежко заразени пациенти ,при това с риск за собствения им живот и този на семействата им ,при това ей така ,без осугурена защита ,застраховки ,с по една маска и костумче и едни калцуни ,щото са длъжни .

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ангелкова няма ум за пет пари. Ще ни домъкне тука хора от страни, с голям брой заразени, само за да спасява туризма.

 46. 46 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 291 Неутрално

  А защо не и стая за интубиране, ако се наложи?

 47. 47 Профил на Milena Shterionova
  Milena Shterionova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Определено тук яснота по въпроса , няма !
  За мен туриста трябва да влиза не с собственоръчно попълнена декларация ( на кой се доверява Ангелкова ?) , а с документ от лаборатория - тест ПСР до 72 ч . Преди полета ( както други страни правят )
  Два хотела приспособени за хора установени по време на престоя си . Също и тест преди заминаване на туриста да не се прави за да се избегне лечението му и 14 дни карантина за наша сметка . Държавата приемник да си ги тества при завръщането им .
  Общо взето мерките на Гърция . Друг интересен въпрос е 14 дни карантината ще остане ли задължителна при влизане в държавата и ако да туристите каво правят тук или те ще са освободени от такава . Тя никъде не говори за тестуване преди или след полет , изобщо няма идея женицата
  Сложен процес за капацитет като Ангелкова !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK