Нови мерки за стимулиране на икономиката предлагат от "Демократична България"

Нови мерки за стимулиране на икономиката предлагат от "Демократична България"

© Юлия ЛазароваБългария може не само да преодолее тази криза, но и да бъде сред първенците в икономическото възстановяване, но за целта са нужни нови, добре насочени мерки, гарантиращи свободна конкуренция, реформа на управлението и спасяващи бизнесите, обявиха в позиция от "Демократична България". От обединението смятат, че на този етап схемата 60/40 е крайно недостатъчна и със слаба ефективност.


Като посочват, че помощта трябва да бъде лесна и достъпна, без никаква излишна бюрокрация, от ДБ предлагат държавата временно да поеме една трета от вноските за държавното обществено осигуряване, дължими от всички фирми и работещите в тях, до края на 2020 г., спешно повишаване на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 200 000 лв. и рязко намаляване на максималния размер на ликвидната подкрепа за една фирма от Българската банка за развитие.


От "Демократична България" искат още по схемата за капиталови и дялови участия, реализирана чрез Фонда на фондовете и финансирана от ЕК, максималният размер на капиталовото участие в едно лице да не надвишава 250 хил. евро вместо предложените 800 хил евро.
Сред предложенията са още временно безвъзмездно облекчаване на задълженията за наеми на малкия бизнес в силно засегнати сектори, подкрепа на семейния туризъм и малките хотели.


"В период на криза е задължително и ускоряване на държавните инвестиции. От "Демократична България" смятат, че са нужни инвестиции в дигитализация на всякакви сфери на обществения живот, модернизация на жп инфраструктурата, стимулиране на инвестициите в чиста енергетика и научен подход в опазването и разширяването на горския фонд.


Настоява се още да предприемане на действия за оптимизация на административното обслужване и държавните разходи, засилване на контрола върху разходите на държавните предприятия и спешно изготвяне на план за подобреното управление на държавната собственост.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK