Проблемите на малкия бизнес: масови съкращения, натрупани дългове

Проблемите на малкия бизнес: масови съкращения, натрупани дългове

© Надежда Чипева, КапиталИзплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса в условия на криза. Това показват данните от проведено в периода 2 - 8 май 2020 г. онлайн анкетно проучване, осъществено от Българската стопанска камара (БСК) сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна.


Резултатите отразяват преимуществено състоянието сред микро- и малките предприятия в търговията и услугите - сектор, който преобладава в БВП и е най-много засегнат от кризата и ограниченията, свързани с COVID-19, посочва организацията.


По данните от анкетата
73% от анкетираните са били принудени да съкратят


част или целия си персонал вследствие на кризата, а 15% са прибегнали до намаляване на заплатите.


До 20 хил. лв. на месец са необходимите ликвидни средства за покриване на разходите в следващите три месеца (в т.ч. заплати, осигуровки и данъци) за около 57% от анкетираните. Всяка четвърта компания се нуждае от 20 - 50 хил. лв. на месец, а всяка десета - от над 100 хил. лв. ликвидни средства за месечна издръжка.


34% от анкетираните очакват


да възстановят бизнеса си в рамките на около година,


други 33% очакват това да се случи за повече от година. Оптимистите, които смятат, че ще успеят да се възстановят веднага след падането на извънредното положение, са едва 1.2%, а крайните песимисти, които не очакват да се възстановят изобщо, са 2.4%. Общо около 29% от участниците в анкетата виждат възможности за възстановяване в рамките на 3 - 6 месеца.Почти половината от участниците в анкетата са наясно с антикризисните мерки, които предлага българското правителство за подкрепа на бизнеса, 38% имат частична яснота, а 15% изобщо не са наясно каква помощ могат да получат за справяне с проблемите, породени от COVID-19.


Възползвалите се от мярката 60/40 са около 4%,


6% планират да кандидатстват, а 8.5% се колебаят. 81.5% от анкетираните оценяват мярката 60/40 като неефективна.


15% от анкетираните планират да кандидатстват по някоя от мерките по линия на Българската банка за развитие (ББР), а 32% все още се колебаят дали да пристъпят към подобен ход. 53% са убедени, че мерките чрез ББР не отговарят на нуждите им.


Намаляването на ДДС за храни и лекарства като антикризисна мярка подкрепят 86% от участниците в анкетата, против са 5.6%, а около 9% се колебаят.


Общо 74% от участниците в анкетата са убедени, че е необходимо


временните мерки в подкрепа на бизнеса да продължат


и след края на кризата. 7% са на противното мнение, а останалите се затрудняват да преценят.


Според анкетираните най-голям ефект биха имали фискалните мерки (разсрочване на задължения до края на 2021 г., създаване на възможност за ползване на данъчни облекчения, освобождаване от плащане на част от патентен данък или местни такси). Така смятат 65% от участниците в анкетата.Според други 53% най-важни са финансовите мерки, включително кредити при облекчени условия, схеми за безвъзмездна помощ с определен фокус - за запазване на заетостта, за обучение и др. 22% от анкетираните очакват специфични за отделни отрасли мерки, като например ваучери за туристически услуги, временна финансова помощ за фирмите от сектора, намаляване на ДДС за определени стоки и услуги и др.


Почти половината от анкетираните (48%) декларират, че


кризата не е довела до увеличение на задълженията им към други фирми,


но 45% са на обратния полюс - техните задължения са се увеличили с до 100 хил. лв. Между 100 и 200 хил. лв. ръст на задълженията декларират 5.5% от участниците в анкетата, а 1.7% са анкетираните, които имат над 200 хил. лв. ръст на задълженията към контрагенти.


Аналогично е положението със задълженията към държавата. 45% от анкетираните нямат задължения към държавата, 48% обаче са с до 50 хил. лв. ръст на задълженията вследствие на кризата, 5.5% между 50 и 100 хил. лв., а над 100 хил. лв. дължат 1.4% от анкетираните.


58% от участниците в анкетата нямат невзети от други фирми суми за услуги и/или продукти, 34% очакват вземания в размер на до 100 хил. лв., 5.6% - над 200 хил. лв., а между 100 и 200 хил. лв. неполучени вземания декларират 2.4% от анкетираните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 589 Весело

  Гарантирано от ГЕРБСП ...
  Всеки народ си заслужава управляващите, прочее

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Весело

  На другите избори ще гласуват при това и по-умно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От Позитано повече няма да видите власт.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  "До 20 хил. лв. на месец са необходимите ликвидни средства за покриване на разходите в следващите три месеца (в т. ч. заплати, осигуровки и данъци) за около 57% от анкетираните. Всяка четвърта компания се нуждае от 20-50 хил. лв. на месец, а всяка десета - от над 100 хил. лв. ликвидни средства за месечна издръжка."  Алооо, управляващите, четете ли?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Кое има по голяма стойност по време на икономическа криза

  Един килограм картофи или въображаеми 1000 лв ?

  Елементарен въпрос за тези, които знаят трите форми на богатство и йерархията им, която е била изкривена или по скоро пирамидата е обърната с върха надолу... Вместо всичко да се крепи на първичната форма на богатство - земята и нейните ресурси и вторичната форма - как боравим с тях и какво произвеждаме, всички са заложили на третата форма... Парите и спекулацията с бъдещето и дълга...

  Ако се замислите.. Един селянин с ферма е по богат от някои с милион въображаеми пари в банката само защото може да осигури своето съществуване по време на трудни времена :)

 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБСП ...Всеки народ си заслужава управляващите, прочее
  —цитат от коментар 1 на danvan


  Умно и красиво? Аданоманадали ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ramon Asvalda":

  Помните ли, вие по така старите как половината спестявания ви се изпариха ? :) Половината от вашето богатство и труд пуф, все едно сте били роби и сте работили безплатно, а пък тези, които имаха дългове ги изплатиха за смешни пари...

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Ти не разбра ли, че програма НЯМА !!!
  Жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  Или са анкетирали само кръчмари и хотелиери или вече всеки се е ориентирал да проплаква, белкем успее да прецака някое другарче...
  Нищо, което е произвеждало, не е било затваряно.

 10. 10 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Да затвярат!Познавам немец с цех в Пловдив , човека не спи по цяла вечер от притеснения как ще плати на хората и не иска да ги съкрати , а Ганьо бизнесмена не може да плати заплати , но има за нова кола и любовница.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Всичко си е ОК . Каква програма , какви пет ЛЕВА ? Искат на КАЛПАК или ФИРМА!?? Ами в ТАКОВА време се вижда кой е КОНКУРЕНТЕН ? Който отиде в КАНАЛА, значи ТАКА ТРЯБВА !
  Откъде този ЕНТУСИАЗЪМ ПО КОМУНИЗЪМ . Да даваме КУПОНИ за туризъм , да даваме на фирма по ...........Като фалират тези, ще дойдат другите . Нели ТЕЗИ ЦЕННОСТИ ИЗБРАХМЕ...или нещо БЪРКАМ !?

 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Проблемът на малкия бизнес е, че му липсва гъвкавост. Както план за развитие. Всеки голям бизнесмен е тръгнал като дребен предприемач. Дори Бил Гейт е сглобявал компютри в гаража си. Такива хора има по целия свят, има ги и унас. Някой има идея, разработва я, тръгва с малки стъпки и се издига до едрия бизнес. Но тези хора са единици. Повечето представители на малкия бизнес нямат нужните познания как да се развият. И цял живот си тъпчат на едно място. Или докато не фалират.

  Пред последните 5 години световната и българската икономики имаха огромен ръст. Вдигаха се доходи, печалби. В такива моменти идва времето за предприемачът да реши дали колко от доходите да инвестира в разширяване на бизнеса, колко да похарчи за Ауди и колко да задели като суха пара в касата. Всичко е риск. На този свят пари без риск не се печелят и бизнес без риск не може да се прави.

  Но нашият малък бизнес явно не е заделил нищо в касата. Много ниска капиталова ликвидност. Един двумесечен трус ги срина всички. И най-шокиращото е, че бизнесът обвинява вируса за проблемите си, а не собствената си глава. Аз като човек имам приходи и разходи. Но винаги си имам заделени "бели пари за черни дни". Защото не знам какво ще стане утре - бедствия, икономически катастрофи, кризи... сам определям какъв размер да е този мой кризисен фонд и ако надвиша, инвестирам горницата. Малкият бизнес не е заделил нищо. Затова сега страда от прекъсването на притока на приходи.

  И не мога да разбера нещо вече два месеца. Защо целият бизнес в България и по света смята, че държавата и данъкоплатците са длъжни да го поддържат и спасяват всеки път? Защо всеки бизнесмен си мисли, че неговият финансов риск трябва да се поема от данъкоплатеца? Защо всяка банка си въобразява, че може да раздава необезпечени кредити или да прави рискови финансови операции с книжа, а после при провал разчита на дънъкоплатеца да я спасява? Ние денъкоплатците някоя дойна крава ли сме, че всяко лудо теле да идва да сучи, когато огладнее?

  Бизнесът е личен финансов риск на всеки. Когато бизнесът вдига цените на стоките и услугите, не пита потребителя данъкоплатец. Но когато закъса, бърза да потъпси помощ точно там.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  +++!

  "Ние денъкоплатците някоя дойна крава ли сме, че всяко лудо теле да идва да сучи, когато огладнее?"

  Да! Дойна крава сме!

 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  За банките причината е много проста. Дълги години вече в Еврозоната основната лихва е нулева, дори отрицателна. Когато банката държи парите на спестителите трябва всяка нощ да ги мята на ЕЦБ, за да ги пази, и там трябва да плаща на ЕЦБ пари. Заради това банките не търсят влогове. От друга страна банките могат теглят евтина ликвидност от ЕЦБ - защо да коткаш вложителите, като като ти трябват пари може да получиш на момента достатъчно на ниска лихва? При тия условия с големи бази вложения банките се налага да осмислят как да печелят пари. Лихвите по кредитите не са високи, за платежоспособните. За да се издържа банката или трябва да съкращава офиси и хора, или да дава леко необезпечни кредити. Отделно, през последните години зомби фирмите не фалираха. Това за банките означаваше, че трябва да заделят по-малко пари за лоши времена. За ЕЦБ това не беше проблем. Умните хора знаеха, че при следващата криза банките ще закъсат заради малкото провизиране. И о, какво се случи. Уникредит са на 2,7млрд. евро загуба, при очаквана 2млрд, за тримесечието. Провизирали са 1млрд. евро за лоши кредити (Италия).
  Сега защо всики опират на държавата? Ами защото ако не опираш на държавата си прецакания в кризата. При миналата криза се видя, че държавата помага. Защо да пестиш, като знаеш че държавата може и вероятно (ако си системнорелевантен) да те спаси. Проблемът не е в частния сектор, проблемът са ЕЦБ и правителства, които не искат да позволят един по-голям шок, който да раздруса икономиката, да паднат гнилите ябълки...а техните ниши да бъдат заети от нови фирми, които могат да се окажат по-устойчиви. Но, в момента всички са консервативни, защото не искат депресия по време на тяхното управление. И така проблемите не изчезват, те се натрупват. Ще дойде ден, ще има хиперинфлация, системата ще се занули и ще започнем отново. Някой политик все пак ще издърпа късата клечка.

 15. 15 Профил на Плеядска прашинка
  Плеядска прашинка
  Рейтинг: 304 Разстроено

  Данъците са кражба, подаянията към фирми, които търсят пари от данъци, не са капиталисти.

  “Only psychos and shamans create their own reality” http://stilettofem.livejournal.com/208207.html
 16. 16 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Зомбитата не фалираха заради ниските лихви. Сега в щатите им раздадоха кредити, които може да не връщат (75%), ако са запазили работни места - схема 75/25.
  В ИТ сектора, особено стартъпите, съкращенията започнаха. Започнаха да се чистят фирмите, които така или иначе нямахе печалба, но горяха инвеститорски капитали.
  В Германия автоиндустрията, проспала прогреса, ще съкрати 20-30% от работната ръка. Автоиндустрията им имаше проблеми още преди вируса, но ситуацията го засили. Дали това означава повече работа за нашия автоклъстър (просто преместване на заводите) или по-малко (по-малко крайна продукция изисква по-малко части) е трудно да се каже...още. Проблемът на Борисов е, че туризмът се клати, автоклъстърът се клати (една фирма в БГ (чужда) за електроника, която прави разработки за автофирмите е голяма криза, понеже производителите на автомобили имат проблеми), остава ИТ сектора, но там имаше голямо свиване на търсенето на нови кадри (който имаше нужда през последните два месеца лесно намираше). Там заплатите вероятно ще замръзнат, което не е добре за данъчните постъпления.
  Големият шанс е западните фирми да си издърпат заводите от Китай и да ги преместят в България, а не във Виетнам например. Това изисква много работа от страна на правителството.

 17. 17 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Разпределението в графиките е смислено и доста вероятно. С оглед на процентите събрани за някои специфични въпроси съдя, че панелът от анкетирани е набиран приоритетно от бизнесмени опериращи в сферата ХоРеКа. 60/40 не кореспондира с техните нужди, до голяма степен, но това се обуславя от спецификата на водене на бизнеса - много често е в сивата сфера, силно зависим от ежедневните обороти, а най-голямият дял от разходите им са за наеми, данъци, заплати и прилежащите данъчни плащания към тях. Ако ти спрат от днес за утре с държавна заповед бизнесът, а от там и ежедневните приходи, като от друга страна най-големите ти разходи практически не изчезват така, както ти изчезват приходите, то няма помощ на света, която да ти е достатъчна - нито наемите ще изчезнат, дори и да ги разсрочат, нито заплатите и прилежащите плащания можеш да прекратиш, защото приходите са си твоя отговорност, но задълженията от посоченият тип са неотменими. Не можеш да уволниш никого на секундата, както става по щатските филми. В Европа това, ако не е по взаимно съгласие, изисква плащане на отпуски, предизвестия и т.н. Така че, след като държавата, без лоши мисли, им спря приходите от днес за утре и не е ясно кога и как ще се върнат на прилични нива тези приходи, няма как да се цупондри, че не ѝ харесват схемите за помощ. Ами ще измисли такива, каквито ще свършат работа на всеки. 60/40 е много добра мярка, но не е изобщо за Хо Ре Ка сферата. Просто грам не става. За тях трябва друго и то по-бързо! Колкото по-бързо ги подкрепим, толкова по-бързо ще започнат да внасят приходи в бюджета. Хорага и бизнесите може да сме временни, но държавата е вечна и трябва да действа като такава.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 18. 18 Профил на Плеядска прашинка
  Плеядска прашинка
  Рейтинг: 304 Любопитно

  До коментар [#16] от "alabalko":

  Сега е момента да блеснат нашите ора с рационални стимули да идат тука да правят бизнес, не сме перфектни ама... Някой там горе въобще мисли ли го това... Това е шанс за нас... Ама чувай Уийоу

  “Only psychos and shamans create their own reality” http://stilettofem.livejournal.com/208207.html
 19. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Такива анкети са ми много безсмислени, кои са анкетираните? Това са 584 фирми, от 413к... Другото което е - масово българинът се оплаква, особено фирми, че да не дадат някой лев заплата отгоре или да не си докарат данъчни.

 20. 20 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Всяка криза е нов шанс.
  По-принцип богатите държави и фирми имат повече какво да губят. малките би трябвало да са по-гъвкави.
  С малко акъл и късмет, може тази криза да се отрази добре за БГ в средносрочен план.
  Така или иначе сме последни в ЕС и тази ситуация може да пък дани дръпне нагоре с едно две места..по-надолу няма накъде.

 21. 21 Профил на szo37655118
  szo37655118
  Рейтинг: Неутрално

  Пострада най-вече мутренският бизнес, чрез който препираха парите си - хотели, барове, дискотеки, и там разни магазинчета за дрехи и козметични/фризьорски салончета, с които жените и любовниците им си запълваха времето за да не скучаят. Нищо им нема, ще се възстановят бързо. Другото криво-лево си върви.

 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Големият шанс е западните фирми да си издърпат заводите от Китай и да ги преместят в България, а не във Виетнам например. Това изисква много работа от страна на правителството.
  —цитат от коментар 16 на alabalko


  Това никога няма да се случи. По няколко причини.

  България е част от ЕС, скоро и от Еврозоната. Очаква се в следващите 10-20 години доходите на българите да растат, а с тях и разходите по заплати и осигуровки. Работникът в Китай и Виетнам бачка за 10 долара на месец. Произвоството излиза почти без пари. А когато цялата производствена верига ти е ситуирана в Китай от части до завършен продукт, ти нямаш и много транспортни разходи. Единственият разход е по транспортирането на продукта от Китай до останалия свят. Държави като България никога няма да се докопат до тези заводи, защото заплатите ни са много над тези в Азия ще са нужни огромни транспортни разходи на части от Китай до Европа.

  Втората причина е чисто българска - ние нямаме подготвени кадри за толкова мащабна индустрия. Това е основновната причина, заради която не можем да привлечем нито един голям инвеститор. Като население не сме малко, около средата за ЕС. Но като образовани и подготвени кадри сме на дъното. Всичките ни опитни кадри бачкат в чужбина, а тук всеки образован бяга навън. Няма как да привлечеш 5-10 големи завода у нас, защото просто няма кой да работи там. Образоването в България е съсредоточено около 90 % в сферата на услугите, правото и медицината и не повече от 10 % за инженерни специалности, механика. С такъв нисък образователен ценз в сектора няма как да привлечем западните компании да си преместят заводите в България.

  И като говорим за заводи... Един тъжен факт. Всички държави от бившия соц блок имат заводи за черна техника на западни и азиатски производители. Марки като Самсунг произвеждат в Румъния. Другите също - Леново, Сони, Панасоник, Тошиба. Всички имат заводи в цяла Източна Европа. Телевизорите и компютрите, които ние си купуваме, са сглобени именно в тези заводи. Словакия, Полша, Чехия, страните от бивша Югославия. Но в България не е дошъл нито един голям производител на подобна техника. Някой да се чуди защо?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 23. 23 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Я се прегледай.Със сигурност никой в завод в Китай или Виетнам не бачка за по-малко от 10 долара на ден,пък камо ли за 10$ на месец

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Позитано и червените кадри си живеят много добре при ГЕРБ. За ДПС да не говорим.

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  [quote#22:"Lou"][/quote]

  Пълни глупости пишеш, ама не можеш да се погледнеш отстрани и да ги прочетеш. Защо един инвеститор да товаря завод в България, а не примерно в Румъния, Хърватия, Полша? С какво сме конкурентни - ниски заплати? Пълни глупости. Качествена работна ръка? Къде извън големите 5-6 града може да откриеш такива хора? Логистика и инфраструктура? Падам от смях. Правителствени облекчения и програма за привличане на чуждистранни инвестиции? Няма такива. Ние сме абсолютно неконкурентноспособни на страни от нашия калибър в ЕС, да не говорим за пазари като Турция.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#24] от "Petleshev":
  А кой живее зле при ГЕРБ?
  Няма да казвам Баневи, Арабаджиеви, Божкови, Стайкови, Ало измамниците, защото ще ме вземеш за фен на Гешев, а наистина не съм.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 27. 27 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#25] от "Darcas":
  Като цяло съм съгласен с теб. Имаме различия също така.
  Турция - извън ЕС, тоталитарно управление, непредвидима политическа конюнктура в средно и дългосрочен план.
  Нито една от държавите, които изброяваш, наричайки ги от наш калибър, не може да предложи решение на основният проблем на тези работодатели - човешки ресурс. Заплащането изобщо не е определящ фактор във все по-голям диапазон от бизнеси. Но хората остават и ще продължат да бъдат. Не може да сравняваш България с Полша и Румъния! Изобщо! Едната е 42 млн, другата е 22 млн души. А ние сме 7 млн. И всичките ни мигранти напуснали страната от 1990-та до днес да се върнат - няма да станем 8 млн. Това ни е проблема. Нямаме народ. Другите ни всички проблеми са лесно решими или са несъсществени от гледна точка на този тип инвеститори. Говоря ти от първа ръка. Не защото ЕЖК.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#9] от "ju.li":

  Всички зсдтват под държавното виме с надежда нещо да изстискат.

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  Бръмов как е?!Като спомена "червенинкадри"?!

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#26] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  При ГЕРБ всички живеят добре! Включително и тия, които емигрират. :)))

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Повечето коментари са правени вероятно от хора, които никога не са управлявали какъвто и да е бизнес. От всички дружества, с които имам контакти, от различни сектори, поне 8 от 10 имат затруднения от различна степен. Всички по веригата пострадаха и проблемът с ликвидността е повсеместен.

 32. 32 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#30] от "Petleshev":
  Те тези никъде не живеят добре...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  За съжаление се съмнявам , че ситуацията ще с нормализира в рамките на една година!

 34. 34 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  За пореден път се замислям има ли смисъл от т. нар. работодателски организации от типа на БСК - направили анкета сред управители на малки дружества и ... толкова. А преди дни Радосвет Радев изпрати писмо до парламента, в което лобира за "Лукойл" във връзка с проектозакона за промени в Закона за здравето, свързани с изискването за нови измервателни уреди, за видеонаблюдение в данъчните складове.
  Затова, мога да посъветвам всички шефове на проблемни дружества да се обърнат към класиците Илф и Петров - да си поставят в офисите известния техен лозунг "Делото по спасението на давещите се е дело на самите давещи се!"
  Кураж!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK