Правителството предложи нощният труд да се обвърже с минималната заплата

Нощен транспорт в София, автобуси, нощна линия

© Цветелина Белутова

Нощен транспорт в София, автобуси, нощна линияПравителството предложи увеличаване на минималното почасово възнаграждение за нощен труд, като то ще бъде обвързано с минималната работна заплата. Предвижда се от 1 януари 2021 г. възнаграждението за нощен труд да бъде 0.15% от минималната заплата за всеки отработен час, но не по-малко от 1 лев.


В момента минималното заплащане за нощна работа (между 22:00 ч. и 6:00 ч.) е в размер на 0.25 лева за час.


Размерът на почасовото възнаграждение не е променян от 2007 г., мотивира промяната социалният министър Деница Сачева. Тогава минималната работна заплата за страната е била 180 лв., а досега размерът ѝ е нараснал 3.39 пъти. Същевременно минималното заплащане на нощния труд остава без промяна през годините и така през 2020 г. размерът му е 0.04% от минималната заплата.
Според управляващите предложеният механизъм ще запази приетото процентно съотношение между минималната заплата и минималния размер на допълнителното възнаграждение, от една страна, а от друга - ще гарантира прозрачен и прогнозируем механизъм за актуализация всяка година.


Въпросът за заплащането на нощния труд досега не беше приеман еднозначно от социалните партньори. На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество работодателите подкрепиха увеличение на сумата от 1 лв. за час, но заявиха позиция против обвързването на ставката с минималната работна заплата.


Синдикатите са "за" предложението на правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Платиха ли нощния на полицаите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 620 Неутрално

  По принцип подкрепям, но някак е глупаво формулирано или неправилно е предадено в статията. В момента минималната работна заплата е 3.66 лв на час. Както сте го написали, нощният труд трябва да е поне 1 лев (3.66 лв х 0.15% = 0.55 лв/ч).
  Препоръчвам да редактирате малко текста, за да бъде ясен на читателите ви.

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  Е хайде де???Маса народ работинощем-лекари,сестри,техници,комукациони центрове,РВД...подръжка мрежи,енергетика.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Поредните идиотщини от МТСП!!! Сега ще избълват поредното идиотско ПМС, което ще поражда много повече въпроси и казуси, отколкото ще решава, ще вмъкнат в него още няколко чисто лобистки промени, които ще объркат предишните нормативни актове и после чиновниците от МТСП и ревизорите от СП ще почнат да правят семинари (срещу заплащане) за да тълкуват приложението. Накрая НАП ще го изтълкува, както на тях им изнася и ще глоби когото му падне, защото "трябвало да се пълни бюджета", пък работодателя да ги съди, ако си няма работа.
  Има доплащане за извънреден труд. Има доплащане, когато този труд се полага в почивни дни или на официални празници. Има и доплащане, когато се работи на смени и част от смените са в тъмната част на денонощието. Като в КТ има предвидени специални облегчения за служителите, чиито договори предвиждат полагане на нощен труд, които би трябвало да гарантират възстановяването на трудовия ресурс от нарушението на обичайния цикъл сън-бодърстване. Доплащането за това, че отработваш тези 8ч от 23:00-07:00, вместо да имаш работно време 09:00-17:00, изобщо не трябва да го има. Да, нощем се работи по-кофти, но дори в заводите с непрекъснат цикъл, нощем се работи по-малко и по-спокойно. Така че нещата се компенсират.

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Нещо са объркали мястото на десетичната точка. ПО-скоро би трябвало да е "не по-малко от 1.5% от МРЗ за час нощен труд", или 9.15 лева на час. Това е вече достойна(като за бедна България) цена на час на нощният труд. Иначе се получава някакво много жалко число. Лев на час, това е подигравка не по-различна от досегашната. Даже май отива под последните разценки на нощният труд, които бяха достигнати с преговори(след протести). ГЕРБ иска да обере труда на хората!

  мурзилка
 6. 6 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Нощният труд трябва да се договаря пряко между работодателите и работниците и да не зависи нито от минимална заплата, нито от каквото и да било.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2700 Любопитно

  Толкова ли е голям проблема, заплащането в България да е по часови и съответно извънредният и нощният труд да е функция на това почасово заплашане ?
  Например — часова ставка 20 лева бруто на час. Работа в събота —> 20х1.25= 25 лв бруто на час. Работа в неделя —> 30 лева бруто на час. Нощен труд —> 40 лева на час бруто и т.н. Кви са тия надницу, кви са тия минимални заплати?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#6] от "ivant88":

  Не не... Държавата трябва да си вкара пръстите в гъзовете на всички... За да може всички да почувстват удоволствието :D За какво ти е свободен пазар ?

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маршалов":

  Това, което се предлага, не е цялото заплащане. Работникът/служителят си получава договореното брутно възнаграждение за съответния период. Ако той иам заплата 15лв/ч, то той ще получи тези пари, независимо дали е дневна или нощна смяна. Тук се коментира доплащането над тази сума, за това, че ще работиш нощем, а не денем. Като се има предвид, че през нощта началството го няма, няма посетители и рядко се налага да се прави нещо съществено, да ти доплащат над тези 15 лв/ч още 9лв/ч (както искаш ти), за това, че ще проспиш половината смяна е тъпотия.

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Толкова ли е голям проблема, заплащането в България да е по часови и съответно извънредният и нощният труд да е функция на това почасово заплашане ?Например — часова ставка 20 лева бруто на час. Работа в събота —> 20х1.25= 25 лв бруто на час. Работа в неделя —> 30 лева бруто на час. Нощен труд —> 40 лева на час бруто и т.н. Кви са тия надницу, кви са тия минимални заплати?
  —цитат от коментар 7 на DDR


  няма никакъв проблем в България заплащането да се определя на час. Дори нещо повече, минимална часова ставка в българското законодателство има от 1 юли 1991 година.
  Незнам защо ги пишете тези работи и това не ви е за първи път, доколкото ви следя тук коментарите.
  Препоръчах редактиране на статията, за да се посочи, че това е предложение е за допълнително възнаграждение "нощен труд", т.е. минималната часова ставка за нощен труд за 2020 година да е 4.66 лв. При трудов договор с основна заплата 2000 лв месечно, добавката за нощен труд да е 1.88 лв/ч т.е. часовата ставка нощен труд да е 14.38, а не както се сега 12.75 лв

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Нещо са объркали мястото на десетичната точка. ПО-скоро би трябвало да е "не по-малко от 1.5% от МРЗ за час нощен труд", или 9.15 лева на час. Това е вече достойна(като за бедна България) цена на час на нощният труд. Иначе се получава някакво много жалко число. Лев на час, това е подигравка не по-различна от досегашната. Даже май отива под последните разценки на нощният труд, които бяха достигнати с преговори(след протести). ГЕРБ иска да обере труда на хората!
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Не съм против големите заплати, но ако се доплащат 9 лв на àс за нощен труд ако цикъла е седмичен, когато се случи 2 седмици да се работи нощем, прави 720 лева на месец допълнително възнаграждения - не мисля че всеки работодател ще го приеме и ще има "сиви" варианти.
  А нека и да сравним часовите ставки, които при заплата 1500 лв е малко над 8 лв, да има доплащане 9 лв, някак не се връзва.

 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Обикновено веднага след обвързване на плащане с мин. раб. заплата следва заповед, която замразява плащането.
  Така е било винаги!

 13. 13 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 678 Неутрално

  А защо с минималната?

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  България все още живее на правилото на твърдата месечна заплата. Например - "търся работник за 1000 лв заплата бруто". Но какво ще работи този човек през месеца, колко часа, колко допълнителни извън работно време, не се казва. Типична соц система. Те ми плащат, колкото да не умра, а аз работя, колкото да не заспя.

  Когато въведем почасовото заплащане като основна единица, много работници търтеи и алчни работодатели ще загинат. Например - "търся работник за 3.50 лева на час". Тогава всеки знае, че ако бачка качествено 8 часа, че изкара 28 лв. А ако остане още 2 часа отгоре, може още 7 лв за изкара и работодателят е длъжен да му ги плати. Естествено, допълнителното работно време и нощният труд трябва да се считат за по-тежък режим и там заплащането да е минимум 50 % отгоре дневния на час.

  Но... ние сме България все пак. Социалистическа имитация на пазарна икономика. Да живее новата 1980 г., другари!!!

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Нещо са объркали мястото на десетичната точка. ПО-скоро би трябвало да е "не по-малко от 1.5% от МРЗ за час нощен труд", или 9.15 лева на час. Това е вече достойна(като за бедна България) цена на час на нощният труд. Иначе се получава някакво много жалко число. Лев на час, това е подигравка не по-различна от досегашната. Даже май отива под последните разценки на нощният труд, които бяха достигнати с преговори(след протести). ГЕРБ иска да обере труда на хората!
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Мда, много достойно ще е да ти намалят заплатата понеже са скочили осигуровките и вече се водиш на по висока ; )

  Всичко е само за да съберат повече данъци от хората, нищо друго.

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 620 Любопитно

  България все още живее на правилото на твърдата месечна заплата. Например - "търся работник за 1000 лв заплата бруто".
  —цитат от коментар 14 на Lou


  Предпочитате обява "търся работник за 6.25 лв заплата на час бруто"? И когато се пусне такава обява в Джобс.БГ ще означава, че сме победили комунизма?

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Предпочитате обява "търся работник за 6.25 лв заплата на час бруто"? И когато се пусне такава обява в Джобс.БГ ще означава, че сме победили комунизма?
  —цитат от коментар 16 на Günther


  Да, това е ясна обява. Търся си някой да ми работи за 6.25 лв на час. Казвам му на работника - ще бачкаш 8 часа, 5 дни в седмицата. И той смята - това прави 250 лв на седмица, 1100 лв за 22 работни дни. Идва на работа, изработва си своите 8 часа, работи съвестно и си тръгва. Трябва ми за още 3 часа допълнително - казвам му, че це му дам по 9 лв на час за допълнителното. Още 27 лв надница.

  Накрая на месеца ву давам фиша - работил си 22 дни по 8 часа по 6.25 лв на час плюс един тридопълнителни часапо 9 лв. Общо 1127 лв.

  Нали така е в САЩ? Някой да се оплаква? Всеки си работи и знае за какво работи. А в България ще бачкаш, допълнително без заплащане ще оставаш и накрая нещо. Тогава ти писва и почваш да отбиваш номера - яваш яваш, без старание. Това се казва соц.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Разстроено

  До коментар [#9] от "ivanpopov":

  Значи ти твърдиш, че полицията нощно време спи по време на работа ?!?!?!? Или машинистът на влак или шофорът на тир или автобус !!!
  МАМИН ЗЛАТЕН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  [quote#10:"Günther"][/quote]

  Виноват.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  "Предвижда се от 1 януари 2021 г. възнаграждението за нощен труд да бъде 0.15% от минималната заплата за всеки отработен час, но не по-малко от 1 лев."

  Един лев - подигравка с труда на българския гражданин

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  В момента нощния труд е 25 ст/час. Та, смятайте за какво става дума. По изключение някъде дават повече.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Досега с какво е било свързано това възнаграждение?

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivanpopov":Значи ти твърдиш, че полицията нощно време спи по време на работа ?!?!?!? Или машинистът на влак или шофорът на тир или автобус !!!МАМИН ЗЛАТЕН !!!
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  Не, твърдя го за охрани, мед.персонал, екипи за денонощна техническа подръжка, международни колцентрове и т.н. А там служителите са много, много повече от изброените от тебе. Що се отнася до тираджиите, ако остане пакта "мобилност", доплащането за нощен труд ще им е през ауспуха на шофьорите.

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  Договорете друго, в колективния трудов договор, кой Ви спира? Или договорете, да няма работа в тъмното време от денонощието. Може и с индивидуалния. За чий Ви е държавата да се меси?

 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  С една стара "наредба за структурата и организацията на работната заплата", сумите в която не са осъвременявани от деноминацията, насам. Обаче не е работа на държавата да се пъха между работниците и работодателите, за да им остойностява взаимоотношенията.

 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  Нямаш никакъв проблем в това. Въпрос на преизчисления е, които страните сами си ги правят. Останалото е до традиция - ето, вие посочвате на час като в САЩ, в Англия заплащането е на седмица, в България, традицията е на месец, който се разбира за пет дневна работна седмица, на осем часов работен ден, при заплащане два пъти месечно (аванс - заплата), ако не е уговорено друго. Нататък договарянето е индивидуално

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  Нямаш никакъв проблем в това. Въпрос на преизчисления е, които страните сами си ги правят. Останалото е до традиция - ето, вие посочвате на час като в САЩ, в Англия заплащането е на седмица, в България, традицията е на месец, който се разбира за пет дневна работна седмица, на осем часов работен ден, при заплащане два пъти месечно (аванс - заплата), ако не е уговорено друго. Нататък договарянето е индивидуално

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  Всъщност, доколкото съм запознат, в САЩ има и друга практика - например 25 000$ годишно, брутно. Така не искате ли?

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ramon Asvalda":

  Ами то и в момента могат да се договорят... и резултата е на лице. Ставки за нощен труд с подигравателен размер и разбягващ се народ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK