Даниела Стоева, АБТТА: Хигиената е новият маркетинг в туризма

Даниела Стоева, АБТТА: Хигиената е новият маркетинг в туризма

© Анелия НиколоваОтмяната на заповедта, забраняваща организираните пътувания, е отдавана чакана и от туроператори, и от туристи. Друг е въпросът, че няма как всичко да се възстанови веднага, изобщо не става дума в предишния му вид. Най-бързо на очакваната отмяна, което министърът на туризма Николина Ангелкова увери, че ще стане с отпадането на извънредното положение на 13 май, реагираха организаторите на трекинги в планините. Те за пореден път преправиха програмите и засега започват с еднодневни преходи с намалено присъствие в транспорта и възможност за ползване на собствен.


Все още обаче неяснотите в бранша, който е вероятно най-потърпевшият, остават. Всички са вперили поглед, включително и министърът на туризма, в насоките, които Европейската комисия ще даде в сряда за транспорта и туризма това лято. Междувременно бизнесът се опитва да разработва свои мерки, но опипом, в пълен мрак. По темата разговаряме с Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.


Имате ли яснота в бранша кога, кой и при какви условия ще вземе решение дали чужденци ще бъдат допускани в България с цел туризъм?
- Не, то това е големият въпрос, няма абсолютно никаква яснота. Четох изявленията на министъра на здравепазването, защото в крайна сметка всичко това зависи от администрацията в здравеопазването преди всичко. Прочетох, че неговата препоръка е да няма международни пътувания, но това са само медийни. Проблемът наистина в момента е това, че няма нищо конкретно и това пречи на всякакво планиране. Не само че пречи, но и в личния ми бизнес ние имаме групи, които все още не са анулирани за юли, но аз не знам дали ще е валидна забраната чужденци да влизат в България.


Тоест все още има резервации, които не са анулирани, но има ли запитвания за бъдещи периоди, например за есента?


- Нови резервации отдавна няма въобще и няма и да има за входящия туризъм. В момента много активно се работи за 2021 г., което все пак е някакъв положителен сигнал, и една от причините да се работи в тази посока е именно пренасочването на туристите, които не можаха да осъществят пътуванията си сега. Иначе по отношение на бъдещите пътувания, за есента, когато е основният сезон за културен туризъм, много малко анулации има, стоят като резервирани групи, но това все още нищо не значи, защото ако статуквото си остане така, нещата са ясни.
Очакваме в сряда комюнике на Европейската комисия за туризъм и транспорт. То има няколко основни параметри и те се отнасят до даване на яснота за поетапното отваряне на границите. Идеята е това да е общо за всички страни, доколкото е възможно. Очакваме някакви насоки за отваряне на вътрешните граници и на транспортните връзки. Смятаме, че след 13 май ще има повече яснота, защото страните членки ще трябва да се съобразят с тези препоръки.


В други страни по-ясни ли са правилата за летния сезон?


- В общи линии ситуацията е еднаква почти във всички страни, с малки изключения. Например Португалия още преди 2 седмици обяви мерки, сред които и здравен сертификат, изискван от туристите. Но като цяло ситуацията е подобна на тази в България. През миналата седмица имахме среща на европейско ниво с другите асоциации, с които членуваме в общата европейска организация на туристическите агенции. От там информацията е, че навсякъде са започнали да работят по въпроса, но без конкретни неща. Очевидно трябва да се стъпи върху общи базови насоки, върху които всяка страна да доразработи свои правила. Аз допускам, че и всеки бизнес сам за себе си може да ги допълни. В крайна сметка се очертава, че хигиената ще е новият маркетинг, така да се каже. Това е навсякъде в момента в процес. Това се и споразумяхме - всяка от страните да напише становище какви мерки се предприемат и какво бихме искали да се предприеме и да търсим някакво уеднаквяване на европейско ниво.


Министърът на туризма Николина Ангелкова също обяви, че се готви декларация, която туристите ще трябва да подписват, но още не е обявена. Тя какво ще гарантира?


- Аз лично не съм много положително настроена специално към тази декларация, тя не обхваща всички възможни казуси, не е ясно и как ще се разпространява. Ако е при настаняването в хотел, според мен не е правилно, защото туристът предварително трябва да знае какви са условията, при които предприема това пътуване. Ако е предварително, тя трябва да е съгласувана с нас като туроператори, защото ние имаме първия контакт с туристите. От друга страна, положителното в нея е да се избегнат злоупотребите и от двете страни, защото и на това ще станем свидетели със сигурност. Но пък трябва много внимателно да се намери балансът. Аз се опасявам, че една такава декларация, ако проектът, който съм чела, остане, е доста рестриктивна и би изплашила туристите. Според мен и тук трябва да има някаква унификация на европейско ниво. То е ясно, че първо вътрешният туризъм ще тръгне, после вътрешноевропейският, а от трети страни според мен - най-рано догодина.


Освен това е много важно да бъдат дефинирани отговорностите на всеки един, за да няма злоупотреби и ощетени. Но всеки по веригата трябва да носи отговорност, това трябва да бъде ясно дефинирано, докато в момента малко на парче се прави. Но смятам, че скоро ще започне да се гледа по-мащабно на нещата.


Заедно с конгресното бюро нашата асоциация ще поиска създаването на работна група, в която да влизат представители на Министерството на транспорта, на туризма, на културата, на образованието, която да обмисли и да опише точните правила, по които ще работим.


При колегите ви, които се занимават с организирането на екскурзии в чужбина, каква е ситуацията?


- Ситуацията е подобна - нови резервации почти няма. Всички пътувания, които отпаднаха, ще бъдат компенсирани с ваучери или трябва да се възстановяват сумите. Очакваме на второ четене да бъдат одобрени промените в Закона за здравето, които позволяват парите по неосъществени пътувания да се връщат в рамките на 12 месеца.


С отпадането на извънредното положение от 13 май ще отпадне и забраната за организирани пътувания в страната. Реално имат ли готовност и яснота при какви условия да ги организират?


- Няма яснота за вътрешните пътувания, но реално в близките седмици такива пътувания няма да могат да се осъществяват. В крайна сметка всеки на своя собствена отговорност приема някакъв собствен протокол по отношение на тази сигурност и безопасност на туристите. Например ние сме си направили собствено разпределение на местата в автобуса, което смятаме да прилагаме, ако не ни бъде вменено нещо друго. И то е при 49 места в автобуса да се настаняват не повече от 22 души. Но това са инициативи на бизнеса, за да започне отнякъде. Но реално няма как от 13 май да започне нещо, хотелите сега започнаха подготовка, някои от тях няма да отворят веднага, ще изчакат. Но да се задвижи цялата система, която бе напълно спряла, е доста тежък процес.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Неутрално

  Разумните ще се самоограничат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Чудо ще е ако отворилите хотели успяват да си платят тока и водата.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Чудо ще е ако отворилите хотели успяват да си платят тока и водата.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Защо ми се струва, че моята безопасност за мен е по-голям приоритет, отколкото на Ананиев, Ангелкова, ЕС, СЗО и прочие. Моля, оставете ме сам да взимам решения!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  Те не искат твоята безопасност. Искат парите ти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3230 Весело

  Точно , даже може да се рекламираме с неограниченото количество тоалетна хартия и подходящите заместители от вестници и растения с широки листа ,ако не дай си боже вземе та свърши ...

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3150 Весело

  Жената е права, но Ангелкова смята, че новият маркетинг е евтини шезлонги плюс карантина на връщащи се от Гърция.
  Абе тази година туризъм, както го познаваме, няма да има, трябва да свикнем.
  Да сме живи и здрави.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6074 Весело

  "Банята е прекрасна. С нетърпение чакам да дойде неделя и да се изкъпя!"
  (отзиви на ентусиазиран посетител)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Хигиената е новият маркетинг в туризма"

  загубили сме още преди да е започнал сезона

 10. 10 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 952 Неутрално

  " Не бойте се - чисто е !"

  - мерси 😀😀😀

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Абе тази година туризъм, както го познаваме, няма да има, трябва да свикнем.Да сме живи и здрави.
  —цитат от коментар 7 на boevbisser


  Не само тази година. Но лично аз, ако изобщо почивам тази година ще бъде в Гърция. Огромни плажове, прясна риба и липса на кисели физиономии. Кметицата в сянка да пести.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Весело

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Вече съм поканен семейно на 2 места в Гърция. БЕЗПЛАТНО ! Хората ме уважават звезделинчо !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Любопитно

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ще те хрантутят ли БЕЗПЛАТНО?

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3150 Весело

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дано идеш, ама най-добре гледай другата година да те поканят.
  Аз никого не смея да поканя.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Не е необходимо. Не съм муфтаджия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тогава не забравяй да напълниш багажника с припаси. В Гърция е скъпо за такива като теб.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Ще преценяваме. Вече имаме много приятели и дори роднини с имоти в Гърция.
  Лично аз за момента не се блазня от такъв имот.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Както казва един приятел, хигиената е враг на туриста

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Весело

  До коментар [#16] от "EU defender":

  Не ме мисли. Мастер кард , америкън експрес и виза ще се погрижат. Виждал ли си някога платинена Виза на живо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Някак си ми е трудно да си представя как отиваш в Гърция при приятели. Как ще ядеш? Ще си пазаруваш отделно ли? Нали каза че няма да те хрантутят?
  ХАХАХХАХАХАХХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Весело

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  БЕЗПЛАТНО
  =======
  Срига с тая пожизнена муфта, бе кмете....!
  За хигиената поне фърли някой лев......
  Ибрик купи ли си?
  В Ибрика е спасението.....а не в набръчкания вестник....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Според мен хората трябва малко да преосмислят туризма като преживяване. В момента е някаква мания, ходи се някъде за да се ходи някъде. Няма значение къде и за колко време. Ще ходя на в Гърция на море за уикенда. WTF? Ще се тагна на плажа в Гърция и всички приятели ще си мислят че ми е готино. Ще ида в Доминикана, където ще се кисна в басейна на хотела и ще плюскам, от хотела не е препоръчително да се излиза, ама пък ще съм ходил в Доминикана.

 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Територия без обществени тоалетни не може да е туристическа дестинация, еле по време на епидемия, изискваща безупречна хигиена.
  Толкоз.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Странна е туристическата индустрия по нашето море.
  От една страна имаме градове, градчета и села до морето, и живеещите в тези общини разчитат на морски туризъм.
  От друга страна има кукрортни комплекси до самите плажове, с построени хотели с прилежаща структура, чиято дейност по документи е туризъм, морски, за това наемат рперсонал, плащат данъци, общински.
  От трета страна има Министерството на туризма в София, което се счита за собственик на плажовете, и то решава какво да прави с тях. и изобщо не пита нито общините, нито курортните комплекси.
  Става нещо объркано.

 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1787 Весело

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  За много българи ибрика е вид поведение, а не хигиенен навик...

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Крайно време е, ако тази асоцияция най-после наистина обединява бранша, да се стигне до извода, че т.н. Министерство на туризма трябва да се разкара, средствата които държавата харчи за него или поне част от тях, да се дадат на Асоцията, която да си прави реклама, да участва в разните форуми за туризъм и да не чакат някой министър да им оправя категории, стандарти и прочее.
  Едно време у нас, еснафа на различните браншове е вършел тази работа и не са чакали малоумни министри и фрустрирани и равнодушни чиновници да им определят правила и категории.

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  И к'во, туризма - хиените го яли, така ли?

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Тази година сезона е обречен. Да се готвят за догодина.

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#24] от "historama":

  Интересно! Общините до морето не могат да се възползват от даденостите, т.е. плажа. Облагодетелстваният е концесионера, който пък договаря условията не с общината, а със столичното министерство. Концесионната такса отива в София, а за общината някакви трохи.

 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  хигиената ще е новият маркетинг, така да се каже
  ??????
  Който е бил е български хотел вероятно си спомня каква е хигиената. Спомняте ли си? Повдига ли ви се?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK