Даниела Стоева, АБТТА: Хигиената е новият маркетинг в туризма

Даниела Стоева, АБТТА: Хигиената е новият маркетинг в туризма

© Анелия НиколоваОтмяната на заповедта, забраняваща организираните пътувания, е отдавана чакана и от туроператори, и от туристи. Друг е въпросът, че няма как всичко да се възстанови веднага, изобщо не става дума в предишния му вид. Най-бързо на очакваната отмяна, което министърът на туризма Николина Ангелкова увери, че ще стане с отпадането на извънредното положение на 13 май, реагираха организаторите на трекинги в планините. Те за пореден път преправиха програмите и засега започват с еднодневни преходи с намалено присъствие в транспорта и възможност за ползване на собствен.


Все още обаче неяснотите в бранша, който е вероятно най-потърпевшият, остават. Всички са вперили поглед, включително и министърът на туризма, в насоките, които Европейската комисия ще даде в сряда за транспорта и туризма това лято. Междувременно бизнесът се опитва да разработва свои мерки, но опипом, в пълен мрак. По темата разговаряме с Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.


Имате ли яснота в бранша кога, кой и при какви условия ще вземе решение дали чужденци ще бъдат допускани в България с цел туризъм?
- Не, то това е големият въпрос, няма абсолютно никаква яснота. Четох изявленията на министъра на здравепазването, защото в крайна сметка всичко това зависи от администрацията в здравеопазването преди всичко. Прочетох, че неговата препоръка е да няма международни пътувания, но това са само медийни. Проблемът наистина в момента е това, че няма нищо конкретно и това пречи на всякакво планиране. Не само че пречи, но и в личния ми бизнес ние имаме групи, които все още не са анулирани за юли, но аз не знам дали ще е валидна забраната чужденци да влизат в България.


Тоест все още има резервации, които не са анулирани, но има ли запитвания за бъдещи периоди, например за есента?


- Нови резервации отдавна няма въобще и няма и да има за входящия туризъм. В момента много активно се работи за 2021 г., което все пак е някакъв положителен сигнал, и една от причините да се работи в тази посока е именно пренасочването на туристите, които не можаха да осъществят пътуванията си сега. Иначе по отношение на бъдещите пътувания, за есента, когато е основният сезон за културен туризъм, много малко анулации има, стоят като резервирани групи, но това все още нищо не значи, защото ако статуквото си остане така, нещата са ясни.
Очакваме в сряда комюнике на Европейската комисия за туризъм и транспорт. То има няколко основни параметри и те се отнасят до даване на яснота за поетапното отваряне на границите. Идеята е това да е общо за всички страни, доколкото е възможно. Очакваме някакви насоки за отваряне на вътрешните граници и на транспортните връзки. Смятаме, че след 13 май ще има повече яснота, защото страните членки ще трябва да се съобразят с тези препоръки.


В други страни по-ясни ли са правилата за летния сезон?


- В общи линии ситуацията е еднаква почти във всички страни, с малки изключения. Например Португалия още преди 2 седмици обяви мерки, сред които и здравен сертификат, изискван от туристите. Но като цяло ситуацията е подобна на тази в България. През миналата седмица имахме среща на европейско ниво с другите асоциации, с които членуваме в общата европейска организация на туристическите агенции. От там информацията е, че навсякъде са започнали да работят по въпроса, но без конкретни неща. Очевидно трябва да се стъпи върху общи базови насоки, върху които всяка страна да доразработи свои правила. Аз допускам, че и всеки бизнес сам за себе си може да ги допълни. В крайна сметка се очертава, че хигиената ще е новият маркетинг, така да се каже. Това е навсякъде в момента в процес. Това се и споразумяхме - всяка от страните да напише становище какви мерки се предприемат и какво бихме искали да се предприеме и да търсим някакво уеднаквяване на европейско ниво.


Министърът на туризма Николина Ангелкова също обяви, че се готви декларация, която туристите ще трябва да подписват, но още не е обявена. Тя какво ще гарантира?


- Аз лично не съм много положително настроена специално към тази декларация, тя не обхваща всички възможни казуси, не е ясно и как ще се разпространява. Ако е при настаняването в хотел, според мен не е правилно, защото туристът предварително трябва да знае какви са условията, при които предприема това пътуване. Ако е предварително, тя трябва да е съгласувана с нас като туроператори, защото ние имаме първия контакт с туристите. От друга страна, положителното в нея е да се избегнат злоупотребите и от двете страни, защото и на това ще станем свидетели със сигурност. Но пък трябва много внимателно да се намери балансът. Аз се опасявам, че една такава декларация, ако проектът, който съм чела, остане, е доста рестриктивна и би изплашила туристите. Според мен и тук трябва да има някаква унификация на европейско ниво. То е ясно, че първо вътрешният туризъм ще тръгне, после вътрешноевропейският, а от трети страни според мен - най-рано догодина.


Освен това е много важно да бъдат дефинирани отговорностите на всеки един, за да няма злоупотреби и ощетени. Но всеки по веригата трябва да носи отговорност, това трябва да бъде ясно дефинирано, докато в момента малко на парче се прави. Но смятам, че скоро ще започне да се гледа по-мащабно на нещата.


Заедно с конгресното бюро нашата асоциация ще поиска създаването на работна група, в която да влизат представители на Министерството на транспорта, на туризма, на културата, на образованието, която да обмисли и да опише точните правила, по които ще работим.


При колегите ви, които се занимават с организирането на екскурзии в чужбина, каква е ситуацията?


- Ситуацията е подобна - нови резервации почти няма. Всички пътувания, които отпаднаха, ще бъдат компенсирани с ваучери или трябва да се възстановяват сумите. Очакваме на второ четене да бъдат одобрени промените в Закона за здравето, които позволяват парите по неосъществени пътувания да се връщат в рамките на 12 месеца.


С отпадането на извънредното положение от 13 май ще отпадне и забраната за организирани пътувания в страната. Реално имат ли готовност и яснота при какви условия да ги организират?


- Няма яснота за вътрешните пътувания, но реално в близките седмици такива пътувания няма да могат да се осъществяват. В крайна сметка всеки на своя собствена отговорност приема някакъв собствен протокол по отношение на тази сигурност и безопасност на туристите. Например ние сме си направили собствено разпределение на местата в автобуса, което смятаме да прилагаме, ако не ни бъде вменено нещо друго. И то е при 49 места в автобуса да се настаняват не повече от 22 души. Но това са инициативи на бизнеса, за да започне отнякъде. Но реално няма как от 13 май да започне нещо, хотелите сега започнаха подготовка, някои от тях няма да отворят веднага, ще изчакат. Но да се задвижи цялата система, която бе напълно спряла, е доста тежък процес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още от Дневник

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK