Борисов обеща по-нисък ДДС на ресторантьорите (допълнена)

Борисов обеща по-нисък ДДС на ресторантьорите (допълнена)

© Правителствена информационна пресслужбаРазмерът на ДДС в сектор "Туризъм" да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. За това са се разбрали на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, съобщи правителствената пресслужба.


По-късно тя уточни, че облекчението ще важи за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма. Освен това вече не се посочва дата за въвеждането.


В момента от такъв облекчен режим се ползват туристическите услуги по настаняване и хранене в хотел или в къмпинг, но при които задължително трябва да има нощувка и тя не е допълнение към транспортиране и хранене, например. От повторно изпратеното съобщение вече се вижда, че храните не са посочени.
Борисов подчертал, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.


Ако това решение се запази, ще е първият случай от много години насам, когато управляващите се съгласяват да отстъпят пред искания за намаляването на този данък. Причината е, че той е основният източник на данъчни приходи в бюджета. Освен това отстъпката за една сфера води автоматично до сходни искания от други сфери на бизнеса.


"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", изтъкнал министър-председателят, цитиран от пресслужбата си.


На свой ред обаче посочил, че при това положение оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.


"В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още премиерът Борисов.


"Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с вас", посочили представителите на браншовите организации.


На срещата е договорено и отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г. Влизането й в сила вече бе отложено няколко пъти заради протести на различни бизнеси за неизпълними условия в нея и такива, които биха означавали прекалено големи разходи и твърде рестриктивни мерки.


В рамките на срещата е посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от Българската банка за развитие с участието на експерти от сектор "Туризъм".


Обсъдено е било и премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.


Очаква се промените, които са договорени на работната среща при премиера Борисов, да бъдат внесени днес в Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ. От тях ще се разбере кои храни ще бъдат включени в облекчението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK