Управляващите предлагат намаляване на ДДС и за книгите (обновена)

Управляващите предлагат намаляване на ДДС и за книгите (обновена)

© Правителствена информационна пресслужбаОсвен за заведенията за обществено хранене от началото на следващата година намаляване на ДДС от 20 на 9% ще има и за книгите, каза днес премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента. Той уточни, че за тях мярката няма да е временна, а постоянна.


"Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората и едното е храна, и другото - духовна", обясни премиерът.


Ако двете предложения минат, това ще е първият случай от много години насам, когато управляващите се съгласяват да отстъпят пред искания за намаляването на ДДС. Причината е, че този данък е основният източник на приходи в бюджета. За близо 42% от приходите си държавата разчита на ДДС. Според актуализирания наскоро закон за бюджета за 2020 г. Министерството на финансите планира да събере 10.6 млрд. лв. от този данък.
Освен това отстъпката за една сфера води автоматично до сходни искания от други сфери на бизнеса. Това се потвърди още днес, след като зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви на брифинг в парламента, че движението ще предложи намаляване на ставката на ДДС за всички детски продукти, предвидени за деца до 3 години. Той уточни, че искането е за данък 9% върху храни облекла, играчки и "всичко онова, което е предназначено за децата до 3 години".


Йордан Цонев припомни, че миналата година парламентарната група на ДПС и депутатът Делян Пеевски са направили предложения за намаляване на ДДС на книгите. "Виждаме, че сега премиерът и управляващото мнозинство са приели това наше предложение и предлагат то да стане. Ще го подкрепим и се радваме, че година по-късно стигнаха до това, че това е необходима мярка", каза още Цонев.


Горанов е недоволен, ако иска, може да си ходи


Премиерът не скри, че финансовият министър Владислав Горанов е категорично против да се намалява ДДС. Борисов обаче уточни, че решението е политическо.


На въпрос дали има доверие на финансовия министър премиерът обяви, че му вярва, но той не му е началник и ако е недоволен, може да си подаде оставката.


Намаленият от 20 на 9% ДДС за заведенията ще се прилага в рамките на една година, уточни Борисов. След изтичането й данъкът може да се върне на сегашните нива, ако приходите са по-ниски, каквито са прогнозите на финансистите.


"Според колегите ще загубим 150 млн. лева за година, ресторантьорите обаче твърдят, че приходите ще се повишат заради изсветляването на сектора", уточни Бойко Борисов. Той очаква да види и намаляване на цените в заведенията с колкото е намален и данъкът - 11 пункта. Според Борисов от намаляване на ДДС за книгите годишно бюджетът ще се лиши от около 12-13 млн. лева.


Ще се отрази ли в сметките


При намаляването на ДДС секторът има два варианта за действие, каза пред БНТ зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Става въпрос за намаляване на цените в менюто с 11% или цените да останат същите, но спестените средства да бъдат инвестирани в персонала и в базата си. Според него много по-продуктивен е вторият вариант заради недостига на работна ръка


По данни на НСИ секторът на хотелиерството и ресторантьорството е с най-ниска работна заплата в страната, дори под селското стопанство и в нито един от месеците на 2019 г. не достига 800 лв.


Нинова: създава се несигурност


Обещанието на премиера за 9 % ДДС за ресторанти и хотели е бъдещо несигурно събитие, е мнението на лидера на БСП Корнелия Нинова. На пресконференция в парламента тя коментира и това, че промените ще влязат в сила в началото на следващата година и може да бъдат отменени. "Това поведение и действия ражда нестабилност за държавата, несигурност за бизнеса и безперспективност за хората", допълни Нинова.


Любомир Дацов: мярката е опасна


"Идва изневиделица едно решение, взето под един или друг натиск, което не решава нищо и не е на мястото си. Това е абсолютно неструктуриран подход", коментира пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. Според него мярката е опасна.


"Виждате, че в рамките на няколко часа се развихриха всякакви популисти и лобисти", поясни Дацов. Според него позицията на финансовия министър Владислав Горанов е правилна.


Любомир Дацов смята, че мярката би проработила, ако се вземе решение за намаляване на ДДС въобще и данъчната ставка да е 18%.


Използват се странни и селективни аргументи


Виждаме принципна промяна в политиката, която се води - отстъпваме от идеята за широка база на ДДС, липса на преференции и т. н. и въвеждаме преференции с доста странни и селективни аргументи и естествено, че финансовият министър няма да е доволен, коментира пред "Дневник" Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика.


Той допълва, че теорията и практиката на данъците като ДДС показва, че те работят добре при широка база без изключения, и това позволява да има ниска ставка. "Наскоро имаше доста изказвания от различни министерства, разходите няма да се намаляват, което означава, че приходите трябва да се осигурят отнякъде другаде. Тоест, или от другите данъци, или увеличаване на общата ставка за ДДС. И двете алтернативи са изключително лоши", допълва Стайков, интервю с който можете да прочетете утре.

Финансистът Ясен Гуев коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+, че влизането на намаленото ДДС от началото на следващата година ще намали ефекта от мярката, тъй като ресторантьорите имат нужда от подкрепа в момента. Той обяснява планирането на мярката от 1 януари с това, че правителството има притеснения за приходите в бюджета до края на тази година. Според Гуев е съмнително дали цените в заведенията ще бъдат намалени.

Намаляването на ДДС можело да съживи книжния пазар


По повод предложението за намаляване на ДДС на книгите от Асоциация "Българска книга" коментираха в писмо до медиите, че когато държавата е в дълбока криза, най-верният път за излизане от нея е чрез образование и култура. От асоциацията, която обединява над 130 издателства и книготърговци, посочват че спадът в книжния сектор се оценява на между 50 и 70%. Те смятат, че намаляването на ДДС ще е от решаващо значение за възстановяването му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK