Райна Миткова: Работещи в сектора на услугите са новите клиенти на колекторските агенции

Райна Миткова: Работещи в сектора на услугите са новите клиенти на колекторските агенции

© Анелия НиколоваС обявяването на извънредното положение заради коронавируса в средата на март и затварянето на редица бизнеси, очаквано много хора изпаднаха в затруднение да посрещнат разходите си. Все още няма картина на случващото се, извън броя на безработните и заявките за разсрочване на вече взети кредити. От колекторските агенции също отчитат промяна след 13 март, когато вече са се появили техни клиенти, които имат реални затруднения да погасяват поетите в други условия дългове към различни компании. И те са от секторите, които престанаха да работят веднага. По темата разговаряме с Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България и управител на "Еос Матрикс". Отговорите на въпросите са получени писмено.


Какво показват данните на асоциацията за изтеклата 2019 г. - задлъжняват ли повече българите?


- Изтеклата 2019 година бе позитивна година със спад в задлъжнялостта на потребителите. Регистрирахме продължаваща тенденция на намаляващ среден размер на задълженията - до почти 700 лева. Отчетохме и спад в общия обем нововъзложен дълг през второто полугодие спрямо същия период на предходната 2018 година. Намаля, при това близо наполовина, и броят случаи на годишна база.
Как се промени работата на колекторските агенции след обявяването на извънредното положение?


- След обявяването на извънредното положение компаниите от Асоциацията на колекторските агенции приеха обща политика на прилагане на индивидуален подход към клиентите. Тази политика отговори и на препоръките на омбудсмана Диана Ковачева. Не начисляваме наказателна лихва - нещо, което ще бъде валидна политика и занапред, ако ситуацията се задълбочи. Ние търсим клиентите, за да предложим преструктуриране, ако установим наличие на проблем. Разглеждаме всеки случай поотделно, предлагаме индивидуални решения, гъвкави и съобразени с клиента. Стремим се да запазим диалога с потребителя, за да му помогнем да се справи със ситуацията.


Разсрочването на плащанията, гратисният период, дори опростяване на част от задълженията, в случай, че потребителят наистина няма възможност да плаща - това са валидни за нас практики, които прилагаме от началото на извънредното положение.


Как се промени поведението на длъжниците, на които се обаждат служителите на колекторските агенции?


- В самото начало, в седмицата след 13 март, наблюдавахме откази за плащане, основани по-скоро на психологически причини. Някои потребители отказваха да покриват вноските си с обяснението, че не са сигурни в доходите си в контекста на общата икономическа картина.


През април започнахме да регистрираме клиенти с реални затруднения. Предимно това бяха хора от сектора на услугите, чиято дейност бе преустановена напълно. И трябва да кажем, че процентът на хората, засегнати дългосрочно, нараства. На този етап е все още рано да определим точно какъв дял от потребителите е или ще бъде засегнат и в каква степен.


Имат ли основания упреци, публикувани в някои медии, за това, че колекторските агенции не се съобразяват с притеснението на хората и ги "притискат" да си обслужват дълговете?


- Не, няма как да се съгласим с подобни упреци, защото задължението няма как да изчезне, все едно не е съществувало. Това означава, че е в интерес на всички страни поддържането на конструктивен диалог. Ние сме проактивни със задлъжнелите потребители, за да намерим заедно работещо решение, да изготвим план и да се върви към решаване на казуса. Ние сме медиатор, инициираме отстъпки, разсрочваме и осигуряваме гратисни периоди отново според нуждите на потребителите и го правим с уважение и като зачитаме достойнството на човека срещу нас. Немислимо е това да се нарече "притискане".


През есента обявихте спад в задлъжнялостта на домакинствата, защото потребителите са по платежоспособни, каква е оценката с днешна дата?


- Тенденцията за спад в задлъжнялостта продължаваше до момента на обявяване на извънредното положение. Разбира се, ситуацията с COVID-19 рязко промени общата картина в целия свят и няма как да очакваме платежоспособността на хората да не бъде засегната.


Наблюдава ли се промяна в размера на дълговете?


- Все още е рано да се каже с колко ще нарасне средният размер на задълженията, както и общият обем. Това предстои да разберем. Покачването обаче е неминуемо.


Кои са основните ви клиенти през последните шест месеца?


- Няма как да разглеждаме период от 6 месеца и той да дава коректна информация. Във времево отношение можем да обособим два етапа. Преди 13 март потребителите бяха от всички сфери на икономиката, с различни по размер и вид кредити. След обявяването на извънредно положение обаче ситуацията се промени. Отличиха се конкретни профили, които изпитваха по-сериозни затруднения. Това са главно работещи в хотелиерството и ресторантьорството, в магазини за мода и облекла, салони за красота. Отражение наблюдавахме и при хората със свободни професии - т.е. тези, които са се самоосигурявали или са били на граждански договори и в момента не могат да разчитат на трудовата борса.


Каква е прогнозата ви за дълговете на домакинствата предвид това, че много загубиха работата си, други са с намалени доходи и неизменно икономическа криза ще последва тази с коронавируса?


- Да, пазарът на управление на вземания е част от общата икономическа картина в страната и няма как да бъдем изключение от общия негативен тренд. В този смисъл, очакванията ни са задлъжнялостта да нарасне. В същото време събираемостта ще се затрудни. Затова е много важно да се прилага правилен подход към клиентите, който неизменно включва съобразяване със ситуацията и изготвяте на индивидуален план.


Член ли е на асоциацията дружеството "Свети Георги груп" или "С. Г. Груп" , от което е част то и което получи 75 млн. лв. заем от Българската банка за развитие? Как се отрази на имиджа на колекторските агенции този случай?


- Списъкът с членовете на Асоциацията е публичен и винаги достъпен на интернет страницата ни. Още от учредяването на организацията основен принцип за прием е било стриктното спазване на етичните и коректни практики в индустрията на изкупуване и събиране на вземания. Всеки обществен скандал, в който е замесена компания от сектора, се отразява негативно на целия бранш. А истината е, че ние сме в ролята на медиатор между кредитора и неговия клиент, консултант, който търси най-ефективното решение на възникнал проблем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK