Райна Миткова: Работещи в сектора на услугите са новите клиенти на колекторските агенции

Райна Миткова: Работещи в сектора на услугите са новите клиенти на колекторските агенции

© Анелия НиколоваС обявяването на извънредното положение заради коронавируса в средата на март и затварянето на редица бизнеси, очаквано много хора изпаднаха в затруднение да посрещнат разходите си. Все още няма картина на случващото се, извън броя на безработните и заявките за разсрочване на вече взети кредити. От колекторските агенции също отчитат промяна след 13 март, когато вече са се появили техни клиенти, които имат реални затруднения да погасяват поетите в други условия дългове към различни компании. И те са от секторите, които престанаха да работят веднага. По темата разговаряме с Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България и управител на "Еос Матрикс". Отговорите на въпросите са получени писмено.


Какво показват данните на асоциацията за изтеклата 2019 г. - задлъжняват ли повече българите?


- Изтеклата 2019 година бе позитивна година със спад в задлъжнялостта на потребителите. Регистрирахме продължаваща тенденция на намаляващ среден размер на задълженията - до почти 700 лева. Отчетохме и спад в общия обем нововъзложен дълг през второто полугодие спрямо същия период на предходната 2018 година. Намаля, при това близо наполовина, и броят случаи на годишна база.
Как се промени работата на колекторските агенции след обявяването на извънредното положение?


- След обявяването на извънредното положение компаниите от Асоциацията на колекторските агенции приеха обща политика на прилагане на индивидуален подход към клиентите. Тази политика отговори и на препоръките на омбудсмана Диана Ковачева. Не начисляваме наказателна лихва - нещо, което ще бъде валидна политика и занапред, ако ситуацията се задълбочи. Ние търсим клиентите, за да предложим преструктуриране, ако установим наличие на проблем. Разглеждаме всеки случай поотделно, предлагаме индивидуални решения, гъвкави и съобразени с клиента. Стремим се да запазим диалога с потребителя, за да му помогнем да се справи със ситуацията.


Разсрочването на плащанията, гратисният период, дори опростяване на част от задълженията, в случай, че потребителят наистина няма възможност да плаща - това са валидни за нас практики, които прилагаме от началото на извънредното положение.


Как се промени поведението на длъжниците, на които се обаждат служителите на колекторските агенции?


- В самото начало, в седмицата след 13 март, наблюдавахме откази за плащане, основани по-скоро на психологически причини. Някои потребители отказваха да покриват вноските си с обяснението, че не са сигурни в доходите си в контекста на общата икономическа картина.


През април започнахме да регистрираме клиенти с реални затруднения. Предимно това бяха хора от сектора на услугите, чиято дейност бе преустановена напълно. И трябва да кажем, че процентът на хората, засегнати дългосрочно, нараства. На този етап е все още рано да определим точно какъв дял от потребителите е или ще бъде засегнат и в каква степен.


Имат ли основания упреци, публикувани в някои медии, за това, че колекторските агенции не се съобразяват с притеснението на хората и ги "притискат" да си обслужват дълговете?


- Не, няма как да се съгласим с подобни упреци, защото задължението няма как да изчезне, все едно не е съществувало. Това означава, че е в интерес на всички страни поддържането на конструктивен диалог. Ние сме проактивни със задлъжнелите потребители, за да намерим заедно работещо решение, да изготвим план и да се върви към решаване на казуса. Ние сме медиатор, инициираме отстъпки, разсрочваме и осигуряваме гратисни периоди отново според нуждите на потребителите и го правим с уважение и като зачитаме достойнството на човека срещу нас. Немислимо е това да се нарече "притискане".


През есента обявихте спад в задлъжнялостта на домакинствата, защото потребителите са по платежоспособни, каква е оценката с днешна дата?


- Тенденцията за спад в задлъжнялостта продължаваше до момента на обявяване на извънредното положение. Разбира се, ситуацията с COVID-19 рязко промени общата картина в целия свят и няма как да очакваме платежоспособността на хората да не бъде засегната.


Наблюдава ли се промяна в размера на дълговете?


- Все още е рано да се каже с колко ще нарасне средният размер на задълженията, както и общият обем. Това предстои да разберем. Покачването обаче е неминуемо.


Кои са основните ви клиенти през последните шест месеца?


- Няма как да разглеждаме период от 6 месеца и той да дава коректна информация. Във времево отношение можем да обособим два етапа. Преди 13 март потребителите бяха от всички сфери на икономиката, с различни по размер и вид кредити. След обявяването на извънредно положение обаче ситуацията се промени. Отличиха се конкретни профили, които изпитваха по-сериозни затруднения. Това са главно работещи в хотелиерството и ресторантьорството, в магазини за мода и облекла, салони за красота. Отражение наблюдавахме и при хората със свободни професии - т.е. тези, които са се самоосигурявали или са били на граждански договори и в момента не могат да разчитат на трудовата борса.


Каква е прогнозата ви за дълговете на домакинствата предвид това, че много загубиха работата си, други са с намалени доходи и неизменно икономическа криза ще последва тази с коронавируса?


- Да, пазарът на управление на вземания е част от общата икономическа картина в страната и няма как да бъдем изключение от общия негативен тренд. В този смисъл, очакванията ни са задлъжнялостта да нарасне. В същото време събираемостта ще се затрудни. Затова е много важно да се прилага правилен подход към клиентите, който неизменно включва съобразяване със ситуацията и изготвяте на индивидуален план.


Член ли е на асоциацията дружеството "Свети Георги груп" или "С. Г. Груп" , от което е част то и което получи 75 млн. лв. заем от Българската банка за развитие? Как се отрази на имиджа на колекторските агенции този случай?


- Списъкът с членовете на Асоциацията е публичен и винаги достъпен на интернет страницата ни. Още от учредяването на организацията основен принцип за прием е било стриктното спазване на етичните и коректни практики в индустрията на изкупуване и събиране на вземания. Всеки обществен скандал, в който е замесена компания от сектора, се отразява негативно на целия бранш. А истината е, че ние сме в ролята на медиатор между кредитора и неговия клиент, консултант, който търси най-ефективното решение на възникнал проблем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Колекторите определено ще постигнат прекрасна печалба от дрането на раята.
  А на по-неразвитите БРРБ дава по 75 000 000 без обезпечения !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ББР.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Лешояди.. Няма да забравя как като почина баща ми ме тормозиха всеки ден за един дълг от 6 лв към Виваком, който съм бил наследил. И тъй като имах бременна съпруга, уреждах погребение и се бях върнал от чужбина, хич не ми беше до тия 6 лв. Нищо пари, може да се платят винаги. Но не, всеки ден звъняха, голяма досада. В един момент ми стана забавно да се карам с колектора. На десетия ден отидох на каса на Виваком, платих тези 6 лв и им продиктувах номера от бележката, за да се кротнат. А на Виваком зададох въпроса така ли се работи? Учуди ме, че те събираха дълг, който накрая платих при Виваком, а не на тях, тоест дори не го бяха купили явно.

 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Колекторите определено ще постигнат прекрасна печалба от дрането на раята.А на по-неразвитите БРРБ дава по 75 000 000 без обезпечения !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  "БРРБ", "75 000 000 без обезпечение", дай да плюем и да се изцвъкаме по темата та да заработим надника, пък дали е верно или не е, кой ти гледа.

 5. 5 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Весело

  "Работещи в сектора на услугите са новите клиенти на колекторските агенции"

  Далеч "по важно" е, че има Колекторски фирми с 75 милиона......"работен" капитал :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  КИФЛАТА НЕ ЗНАЕЛА ,ДАЛИ КОЖОДЕРСКА КОЛЕКТОРСКА ФИРМА,НА КОЯТО ДЪРЖАВАТА ДАВА 72 МИЛИОНА/?????/ КРЕДИТ, Е ЧЛЕН НА НЕЙНАТА АСОЦИАЦИЯ...
  И ЧЕСТНА ,И ХУМАННА,И СЪЧУВСТВУВАЩА..
  ТУК ПЛУВА ЛИ КОРАБЧЕ???

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#4] от "nhh18551388":

  Истина ли е или не е истина !!! Хайде малко по-умно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#6] от "aramissss":

  Тая пък даже няма да я коментирам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "... са новите клиенти на колекторските фирми"

  Не са "клиенти", а жертви. Новите жертви на колекторските фирми.

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  ”Немислимо е това да се нарече "притискане".

  Даже е обидно за този ”бизнес”. Правилно е да се нарече ”рекет”. Докато не пратят ”клиента” в Пирогов или в отвъдното считат, че нищо не са свършили по ”диалога”.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#10] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "... са новите клиенти на колекторските фирми"Не са "клиенти", а жертви. Новите жертви на колекторските фирми.
  —цитат от коментар 9 на vhv


  ТОЧНО!!!
  КЛИЕНТ СЕ СТАВА ДОБРОВОЛНО.

  "КЛИЕНТ НА ПРОКУРАТУРАТА" Е СЪЩО ИДИОТСКИ ИЗРАЗ.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#12] от "aramissss":

  Клиентът ПЛАЩА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И КОГАТО НЯКОЙ УЧЕРЕДИ "АСОЦИАЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ КОЛЕКТОРСКИ ФИРМИ" ЩЕ СТАНЕ ИНТЕРЕСНО..

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "aramissss":Клиентът ПЛАЩА !!!
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  СЧЕТОВОДСТВО НА МУТРАТА:
  - МИ ДАДЕ
  -МУ ВЗЕХ

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Работещи в сектора на услугите са новите клиенти
  на колекторските агенции"

  Ма разбира са...
  Услугите работят.
  Клиентите работят.
  Възложителите.
  Дават работа на изпълнители:
  колекторски агенции.

  Преди това:
  Възложители Потребители давали работа на...

  А при това:
  Всичките Граждани дали си Велик Закон, за Всичките Граждани,
  чрез Техно Велико Народно събрание.

  Всичките Граждани си дали и обикновени Закони, под Върховния Най,
  посредством обикновени Техни Народни събрания.

  Те, Гражданите, погрижили се Закони да дадат за своите основни
  Права неотменими и неоспорими.
  Както и срещу или за "лица" служебни "юридически":
  с задължения да служат, с права служебни, за да могат да служат.

  Но да се върнем при Най 1991 г.

  Великият Законодател, Велик мечтател,
  предвидливо Повелил в Закона.
  Изрично.

  Законът (Велик) защитава (Велик статус) Потребителя.
  Законът (Велик) защитава протв (Долен статус) Злоупотреби с Монополизъм.
  Законът (Велик) гарантира равни условия за стопанска инициатива
  за Гражадните физически лица (и за онези, юридическите).
  Законът (Велик) гарантира равни условия за стопанска Конкуренция (лоялна).

  Всичко това само в една Законова разпоредба изречение!

  Който си може, може...
  Великият Законодател.

  И това не е всичко.
  Гражданите се подчинили на Великия си Закон и
  разпоредили на свои обикновенни Народни събрания
  да разкрият повелите на Велкия в редица обикновени Закони,
  с всички общи подробности, обновявани и усъвършенствани.

  Първи, под Най-Първия, по новината възникнала:
  Закон за Защита на Потребителите.

  Втори, под Най-Първия:
  Закон за Защита на Конкуренцията
  (против злоупотреби с монополизъм, и изобщо: с положения служебни)

 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА": И не само от ГРОБ!! В този бизнес ще е същото,който и да е на власт! При нас има закон за личния фалит! Ако си бил добър платец,еврейчетата те пълнят с кредит карти( при мен са около 250к, при някои можеби са мильони). И ако нещо (не дай боже се случи),без проблем поне 70% ще ги взема кеш,след обявяването(от адвокат разбира се за няколко бона)на персоналния фалит някои ще пият по една студена вода,въпреки че никога няма да са на загуба!

 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ей, за 20 стинки ше чупиш клавиатурата 😁

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ще ви прозвучи като виц, но... Преди 2 години, реших да приключа с бизнеса и съответно си платих всички задължения към държавата, включително 6400 лв месечни осигуровки - лични и на служителите ми.
  Съответно, получих и удостоверение, че фирмата ми не дължи нищо на държавата.
  Три месеца по-късно получавам имейл от НОИ, че ако до 14 дни не изплатя дължимите от мен суми към НОИ, държавата ще се възползва от правото си да събере сумите принудително. Обаждам се на счетоводството и дължиматя сума се оказва 1 лев и 19 стотинки, понеже съм закъснял и това са лихви, които се отчитат 2 седмици по-късно. Пляскам се по челото и превеждам 2 лева на НОИ през Изипей.
  Случаят с фирмата на жена ми е още по занимателен. Два месеца след горния случай, на вратата вкъщи се звъни и 13 годишния ми син отваря на полицай и ЧСИ. Казват му, че жена ми дължи пари на държавата и ако не плати, ще дойдат да ни опишат имуществото. Всъщност, се оказва, че без наше знание е минало дело и жена ми била осъдена за неплатен патентен данък 150 лв от 2011 година. Без абсолютно да имаме представа - осъдени, за данък, който вече сме платили и имаме документ за това?! Съответно ЧСИ, запорира три нейни банкови сметки и започва да присъединява към задължението всички осчетоводени НОВИ задължения, примерно осигуровки, които се плащат редовно и срокът за плащане е след 2 седмици.
  Сумата набъбна до над 8000 лв прибрани от сметките от ЧСИ, върху които се дължи и такса за ЧСИ. Цялата сага продължи около 6 месеца! Успяхме да се разминем с 1100 лв разходи, другото ни върнаха.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  " Далеч "по важно" е, че има Колекторски фирми с 75 милиона......"работен" капитал :))"

  Който е взет от държавната ББР т. е от моите, твоите, нашите пари ! Така е, докато търпим цялото това безобразие !

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Весело

  " Ние търсим клиентите, за да предложим преструктуриране, ако установим наличие на проблем. Разглеждаме всеки случай поотделно, предлагаме индивидуални решения, гъвкави и съобразени с клиента. Стремим се да запазим диалога с потребителя, за да му помогнем да се справи със ситуацията."

  " Индивидуалният подход" : господине, имате дълг към.....от един си колко лева ! Кога смятате да го платите ?
  Господине/ госпожо, как ще си платите възникналото задължение към......?
  Добър ден ! Вие ли сте един кой си ? Имате задължение на стойност един колко си ! Кога ще го платите ! Може сега да платите и само част от сумата !

  Това са " индивидуалните" подходи на колекторите !

 22. 22 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 436 Неутрално

  "Не начисляваме наказателна лихва " - достатъчна е и стандартната лихва от 15-20%, която искате.От нея се съмнявам да сте се отказали и остава дължима, дори да не се погасява главницата.

 23. 23 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление тива е плачевният резултат от въвеждането на десния Капитализъм.

  niki
 24. 24 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дивашкият Каоитализъм у нас не може да е в полза на хората.

  niki
 25. 25 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  С колекторите има само един правилен метод на действие - не говорете с тях, блокирайте ги, освен ако не ви доставя удоволствие да ги дразните по телефона. Не подписвайте нищо което ви предлагат. Не им ходете на срещите. Не им плащайте доброволно. Тези вземания са погасени по давност или въобще не се дължат в огромната си част. Не се подмамвайте по обешания за отстъпки. Те разчитата точно на това. На събрани лесно пари. Ако повече от нас не им плащат доброволно или ги съдят по съдилищата бързо ще им спаднат приходите и възможностите да тормозят хората.

 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Любопитно

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА": И не само от ГРОБ!! В този бизнес ще е същото,който и да е на власт! При нас има закон за личния фалит! Ако си бил добър платец,еврейчетата те пълнят с кредит карти( при мен са около 250к, при някои можеби са мильони). И ако нещо (не дай боже се случи),без проблем поне 70% ще ги взема кеш,след обявяването(от адвокат разбира се за няколко бона)на персоналния фалит някои ще пият по една студена вода,въпреки че никога няма да са на загуба!
  —цитат от коментар 17 на angeles


  Само да те питам, плахо, "еврейчетата" със зареден калашник ли те ръчкаха да "се напълниш" с тези кредит'карти? Или само със зареден пищоФ 0.45 от онези големите, като на Дърти Хари😀?

  Малееее, к'во льоши еврейчета имате в х'америчко😀😀😀

  Нашенските са златни, в сравнение с вашенските: Тук само те поят с кафе в офиса на шефа на клона, докато той те уговаря да вземеш "изгоден кредит", въпреки че не ти е нужен.

  Веднъж (преди бая години) попитах един такъв: ТИ ЗА ИДИОТ ЛИ МЕ ИМАШ?!? Защо да взимам ненужен кредит с 7-8% лихва, след като винаги съм на "плюс" в сметката, и имам депозити на 1-2 % лихва (+ още някакви "петролни" акции които веднъж на 6 месеца се дигаха с 7-8-9 % когато някоя компания публикува "открихме признаци на нефт", и после пак падаха на старото ниво)?

  Чест му прави на банкера че си призна без бой:

  -Виж, тук съм за "да продавам пари". От това зависят моите бонуси допълнително на заплатата, от това зависи и моето напредване в банкат. И ми е в кръвта да кандардисвам ВСЕКИ да взима кредити. Без значение дали има нужда от кредит или не, и често успявам и ненужни кредити да пробутам. Не всеки като теб поставя така въпроса, не го приемай лично, НЕ ТЕ считам за идиот😀!

  -------------

  Виж, според мен не си от лаладжиите тук. Ама и друг път си пускал подобни изцепки за "льошите еврейчета". Нейсе ако беше някоя мижитурка обвиняваща световното еврейство за личните си неуспехи, не бих ти обърнал внимание. Та би ли обяснил к'ъФ ти е проблема с еврейчетата набутващи те с кредитни карти? За рзлика от банки с не'еврейски собственици които СА КОРЕННО различни? Или и те не са толкоз различни-банкери като всички банкери?
  До коментар [#17] от "angeles":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Пролет е!
  Слънце грее, агънца блеят... колят ги!

 28. 28 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Двама служители на колекторска фирма усетиха риска на професията :
  https://www.segabg.com/category-bulgaria/dvama-subirachi-na-dulgove-sa-prostrelyani-svoge

 29. 29 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 522 Неутрално

  При мен пък всеки месец звънят колектори да търсят някаква туркиния. Всеки път им обяснявам че тук няма такова лице и че нямаме никаква връзка с него. И всеки път им казвам да заличат този номер, на което те ми отговарят че не могат да го заличат! И така продължават всеки месец да ме прозвъняват. Голяма досада, дори не съм им клиент, или клиент на клиентите им.

  Извод: Можеш да станеш клиент на колектори и на случаен принцип.

 30. 30 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#29] от "buggie":

  Подайте жалба в комисията за защита на личните данни. Нямат право да ви имат телефона и щом вече сте им казали да го заличат, а ти не го правят.

 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  "След обявяването на извънредното положение компаниите от Асоциацията на колекторските агенции приеха обща политика на прилагане на индивидуален подход към клиентите. "

  някак си не видях смисъл да четета статията след прочитането на това от цитата...

  Как да го разбирам прочетеното г-жа Миткова?
  Да разбирам ли , че преди извънредното положение сте го карали както си знаете без да ви вълнува отделният клиент?

  Защо ли си мисля, че във вашият бранш индивидуалният подход към клиентите е единственият възможен, или?

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#3] от "Kotarak":

  Няколко пъти ви чета коментарът и си признавам, че не мога да го разбера.
  Виваком е компания от сферата на услугите ако не греша, как така при смърт на физическото лице наследявате негов дълг към подобна компания?

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Колекторските агенции ще са доволни. Все повече хора ще са техни клиенти.

 34. 34 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Имам клиент, който има пари , но не си плаща задълженията. Той е доста нагъл, но често печели. Топлофикация му погаси по давност, голяма сума, която той не плати, а е ползвал услига. Има такива заеми десетина и никой не може нищо да му събере. Едно жилище- несеквестируемо за такива неща, няма светли доходи/автомонтьор е/.
  Та питам аз, тия хора "жертвите" взели ли са парите или не са ги взели. Понеже , според мен са ги взели. И после не ги връщат. Що така, бе уж добри и уж честни хора?
  Ще е интересно да вземете интервю от служител на колекторска фирма, за да разкаже той какви са длъжниците, как лъжат , как се крият. Може пък да не е толкова красив образа на тоя български длъжник и тоя българин, генерално....

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Казаха ти: НЯМА клиент.
  Ако имаше, щеше да е НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО.
  НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО се става ДОБРОВОЛНО.

  Така ли подхождаш към услуги блага за статус Клиент...
  Като закупчик подкупващ доставчици?!?

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#12] от "aramissss":

  Клиентът ПЛАЩА !!!

 36. 36 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#34] от "grayeagle":
  Може пък да не е толкова красив образа на тоя български длъжник и тоя българин, генерално....[/quote]

  Образа на българския длъжник не се различава съществено от образа на обикновения българин. Тарикат на дребно, ако успее и на едро и ако може да мине някъде метър, задължително го прави. Дали ще с фалшив болничен, недекларирани доходи, скрита търговска дейност, неизплатен заем, покупка на имот с обявена недействителна цена или неплатени сметки за получени услуги, това е манталитета, който е останал в народа още от времето на турското робство. Но не можеш да виниш хората, защото именно този манталитет е успял да съхрани българската нация и българското през мрачните векове от историята му.

  Та за длъжниците. В предишната фирма имахме десетки длъжници със собствени доста широки жилища, дори цели къщи, които не си плащаха, въпреки че си изпълнявахме всички задължения от наша страна за доставени стоки и услуги. Дори на няколко пъти водихме дела и спечелихме, но те просто си сменяха фирмата и адвокатчетата ни казваха че единсвения начин да видим пари е като отидем и се помолим на длъжника, да благоволи на плати, поне малка част от дълга си.

 37. 37 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Но не можеш да виниш хората, защото именно този манталитет е успял да съхрани българската нация и българското през мрачните векове от историята му.

  И защо го е съхранил. Да продължава да лъже и краде. Кой изобщо има нужда от такива хора, освен самите те. Същото го правят в чужбина. Напоследък е пълно с разни "хитри" баби, които са се декларирали в Холандия и т.н., като безимотни и бедни и са им дали месечни помощи години наред. Разбира се, са излъгали, сега трябва да върнат , понеже имат имоти и влогове тук. Но там им съобщават колко е сумата за връщане и лихвите. Същото е в Австрия- там често и евтин общински имот им дават под наем. Един такъв -тираджия , тук искаше да не фигурира при продажбата на имота си. Е, нема как да стане.

 38. 38 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#26:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  ...Нейсе ако беше някоя мижитурка обвиняваща световното еврейство за личните си неуспехи, не бих ти обърнал внимание...

  Ооо, той се опитва да ни убеди че ни наблюдава и анализира кой какво пише. Едва ли не ни сплашва.
  Ходи се скрий бе миризлив пенсионер. Айде, начесвай си логореята на друго място! ЧИБА !!!

 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Знам, че знаеш истината, но го пиша за останалите. Има един немски филм по ЦетДеЕф за евреите в Европа. На горките евреи им е било забранено да упражняват професии. Позволявали са им единствено и главно търговия и финансови операции. Ако не го бяха показали във филм на сериозна медиа, не бих повярвал, че е възможно. Погромите са били често явление в Европа. Обаче евреите са знаели, че единственото нещо, което биха могли да отнесат със себе си е било знанението. Поради това са били доста ученолюбиви.
  В Нюрнберг има станция на метрото Валтер Ратенау. Има мозаечни портрети и табло за двама евреи. Теодор Херцл . бащата на ционизъма, който твърдял, че евреите не могат да бъдат приети в европа и трябва да се връщат в Палестина, Другият е Валтер Ратенау, евреин, доктор по физика, генерален директор на АЕГ, основан от брат му, минустър на кайзера, външен министър на Ваймарската република. Той е бил на обратно мнение - че евреите могат да бъдат асимилирани. Убиват го десни екстремисти в Германия заради мирния договор с СССР.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Само бесило за всички свързани с този "бизнес".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK