ГЕРБ официално предложи 9% ДДС за ресторантите, но им вдига осигуровките (допълнена)

ГЕРБ официално предложи 9% ДДС за ресторантите, но им вдига осигуровките (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталКакто бе обявено вече през седмицата от премиера Бойко Борисов за определяния от много експерти като в голяма степен сив сектор - на заведенията, ГЕРБ предлага ДДС за тях да падне на 9%. В същото време те се задължават да осигуряват служителите си на минимум 800 лв. Това се вижда от проекта, като поправката се прави в приложението към Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване тази година.


От приложената таблица за минималния осигурителен доход, определен по икономически дейности и в зависимост от квалификацията и дейността, извършвана от отделните групи персонал, се вижда, че всички графи, в които сега стои числото 610 лв., което е и размерът на минималната работна заплата за тази година, е заменено с 800 лв.


В проекта са определени и конкретните условия, при които ще са отпускат ваучери за почивка в държавни и ведомствени станции и хотели. Вече бе обявено, че те ще важат само за хората на първа линия за борба са коронавируса.
Въвежда се и намалена ставка на ДДС от 9% за книгите, учебниците и учебните помагала, включително електронни, за настаняване в хотели и в къмпинги, както и за кетъринг услугите.


Предвижда се законът да влезе в сила от 1 юли. Вносители са депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".


Осигуровките се доближават до реалните заплати


Мотивът на управляващите за вдигането на осигуровките в сектора на заведенията е, че, от една страна, ще се повишат приходите по това перо в бюджета, като не се посочва колко са те в момента. Освен това се смята, че ще има социален ефект за заетите (по данни на бранша около 250 хил. в цялата страна, по данни на НСИ - 108 хил.), като осигуровките се доближат до размера на реалните заплати.


Според предложението за този сектор всички приети прагове сега, които са под 800 лв., се повишават дотолкова. Вдигат се праговете и за ръководители и специалисти - от 966 и 831 лв., действащи сега, съответно на 1266 и 1090 лв.


Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, коментира пред "Дневник", че подобно вдигане на осигуровките е било обсъдено с другите участници от бранша на срещата с премиера, като е имало различни идеи. Неговото предложение е било вдигане до граница между 700 и 800 лв., защото смята, че това е близо до реалността. "Важното е наистина, че осигуровките се доближават до реално изплатените заплати при повечето колеги и това спомага за изсветляване на сектора, с което да защитим поетите ангажименти за повишаване на приходите", коментира той.


Представител на сектора, пожелал да не бъде назоваван, пък отбелязва, че сега на работниците ще се наложи да си поемат своя дял в осигуровките, "както е по закон", и обясни, че досега те се договаряли каква чиста заплата ще вземат, а работодателят поемал цялата тежест на осигуровките.


Какъв ще е ефектът


Очакването на клиентите на секторите с намален данък е цените да намалеят с размера, с който е редуциран данъкът. Това обяви и Борисов, когато съобщи новината с уговорката, че с нея не са съгласни нито министърът на финансите Владислав Горанов, нито председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.


Пред "Дневник" Атанас Димитров обясни, че са възможни два подхода в ресторантьорския бранш - единият е намалението в данъка, с който на практика се облага потреблението, да се отрази в крайните цени за клиентите. Другият подход е, че бизнесите може да използват това, за да направят инвестиции в по-качествена услуга.


Във всеки случай това ще се отрази изключително благоприятно на бизнеса и смятаме, че ще има и много голям социален ефект, коментира той. Допълни, че е важно намалението да започне да важи веднага, защото секторът сега има нужда от подкрепа, след като заведенията бяха затворени с въвеждането на извънредното положение в средата на март.


Подходът за това намаленият данък да се използва за повишаване на качеството, а не смъкване на крайните цени, е подход, който ще се избере от някои издатели. Това обясни пред "Дневник" през седмицата Манол Пейков, собственик на "Жанет 45".


Нито на теория, нито на практика е възможно с размера на намалението на данъка да се намалят и крайните цени, както обяви, че очаква премиерът. Причината за това е, че в крайната цена влизат и разходи за суровини, труд, транспорт, електроенергия, чиито цени също се облагат с данъка.


За бюджета обаче ефектът ще е видим. Изчисленията, приложени към мотивите на проекта, показват от 1 юли до края на годината пропуснати приходи от 275 млн. лв. Специално от ресторантите и кетъринга загубите се изчисляват на 105 млн. лв. за тази година и на 150 млн. лв. за 2021 г. При книгите и учебниците ефектът до края на декември се изчислява на 7 млн. лв., а за 2021 г. - на 13 млн. лв.


От ДДС са общо 40% от приходите в бюджета.


Ваучерите ще напълнят държавните бази


С проекта се въвеждат и ваучерите за ваканция, които първоначално управляващите обявиха като намерение да бъдат едва ли не масови, но после ги сведоха до хората, които са на първа линия в борбата с вируса. Така отпадна възможността по този начин да се стимулира вътрешният туризъм освен поради обстоятелството, че може да не се отворят границите или да се иска карантина след завръщане в родината.


Сега е предвидено по 210 лв. да получат медици и служители на МВР, на Министерството на отбраната, на тол управлението, на регионалните здравни инспекции. Те могат да се ползват еднократно, като почивката трябва да е поне за 7 дни, като разликата очевидно ще се доплаща, а настаняването може да бъде само в базите и болниците за рехабилитация на НОИ, в базите на министерства и други държавни ведомства. Посочено е, че това ще осигури заетост на базите от около 100 дни, а от мярката ще могат да се възползват около 70 хил. служители със семействата си.


Кой има право на такъв ваучер ще се определя от съответния министър, а той може да се ползва до 30 ноември. Не се посочват мотивите защо не е прието настаняването да може да става и в частни бази, а общо леглата в държавните, които ще се ползват за целта, са 15 хил. В мотивите няма оценка за това как мярката ще се отрази на достъпа на хората, които ползват тези бази за лечение.


Посочва се, че намаленият данък ще действа временно - до 31 декември 2021 г., като целта му е да подпомогне по-бързото възстановяване на секторите от кризата с коронавируса. Какви бяха ефектите в сектора на ресторантите и кетъринга още в началото на кризата с вируса - четете тук.


Политическия риск го поемат и други


Заради несъгласието на финансовите експерти с отстъпката в размера на ДДС само за някои премиерът Бойко Борисов обяви личното си решение по въпроса за "политически риск". Както се и очакваше, то не само отвори вратата за искания и от други сектори, но постави въпроси как и защо точно тези сектори бяха избрани, но и породи вълна от алтернативни проекти на други партии.


От партията на Веселин Марешки също са внесли проект за промени в Закона за ДДС, който предвижда намалена на 9% ставка също за книгите, учебниците и учебните помагала. В друг член се предлага по-ниската ставка да важи и за фитнес центрове и спортни зали. Лидерът на "Воля" притежава фитнес на брега на морето във Варна, където живееше, преди стане депутат. Съоръжението е двуетажна вила, но официално е фитнес клуб за обществено ползване. Тъй като цената за час тренировка е 100 лв., а "комплексната услуга" фитнес плюс масаж - 10 хил. лв., единствените клиенти на "клуба" са самият Марешки, семейството и приятелите му.


В мотивите към проекта се посочва, че книгите в България са сред най-поскъпналите в ЕС по данни на Евростат през последните години, а по-ниският данък за учебниците ще помогне на образователната система, а облекчението за спортни зали ще намали разходите за здравеопазване. Предлага се законът да влезе в сила от обнародването му.


Ден след като премиерът Бойко Борисов обеща по-нисък данък добавена стойност за заведенията и за книгите, депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ внесоха проект за промени в Закона за ДДС, които предвиждат по-нисък налог за нощувки в хотели и за някои детски продукти.


Бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски още миналата година заговори за намаляване на ДДС за книгите, лекарствата и хляба. Самият Борисов декларира по-късно, че в рамките на мандата на правителството му данъчните закони няма да се променят.


Преди няколко дни и партньорът на управляващите в лицето на "Обединени патриоти" внесоха проект. В него първият текст е по идеите на премиера - за 9% за заведенията и кетъринга, В допълнение се предлага 5% ставка за вноса и вътрешнообщностните придобивания. Проектът се предлага да влезе в сила от 1 юни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK