Няма сценарий за изземване на бизнеса на Валентин Златев, увери Дончев

Няма сценарий за изземване на бизнеса на Валентин Златев, увери Дончев

© Юлия ЛазароваНамеренията за създаването на държавна петролна компания, която да има данъчни складове и верига бензиностанции не е част от сценарий за изземване на бизнеса на Валентин Златев (председателят на контролния съвет на "Лукойл - България" б.а), обяви днес по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че подобни твърдения са в сферата на теорията на конспирацията, "която е интересна, но не винаги е вярна".


При последната си публична изява в началото на годината Валентин Златев коментира, че политици са му искали услуги, но той не им е правил такива. "Връзката между бизнеса и политиката трябва да има на принципна основа. Политиците в никакъв случай не трябва да бъдат бизнесмени и бизнесмените в никакъв случай не трябва да бъдат политици", като още той. Златев подчерта, че компанията, в която работи, се занимава изключително и само с бизнес и никога не се е месила в политическия живот. За премиера Бойко Борисов пък каза, че е човек, който не обича да губи.


В потвърждение на тезата си, Дончев посочи, че темата за пазара на горивата, цените и конкуренцията на него е била неведнъж във фокуса на усилията на държавата. Според вицепремиера идеята за новата компания не е била правилно разбрана. Като основна причина за създаването й Дончев посочи мощно влизане на държавата на пазара на данъчни складове за горива.
"В тях малки и големи ще могат да складират, да продават, това ще даде мощен импулс на конкуренцията, от която печеливш ще е потребителят", подчерта вицепремиерът.


Той все пак не скри, че е важно и изграждането на бензиностанции на новите участъци на магистралите, в отдалечените населени места, както и поставянето на зарядни станции за електромобили.


Браншът: притискат ни постоянно и това не е добре


Също по Би Ти Ви председателя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев коментира, че работещите в бранша се чувстват притискани непрекъснато, което не било добре за бизнеса.


"За 60 дни сме подложени на постоянен натиск - проверка на КЗК, атаки за нововъведения от агенция Митници, законът за здравето изневиделица въведе изискванията за данъчните складовете. Сроковете са много къси", изброи Терзиев.


Попитан какво може да е обяснението, той посочи, че такива има много, но малко хора знаят истинската причина.
"Чух от финансовия министър, че не му е харесал маржът от 50 стотинки. Пазарът се определя от търсенето. Последните 100 дни на пазара има доволно различни цени и предлагания. Който търси ниска цена, той не е обременен да я получи. Преди години бяхме обвинявани защо всички цени са еднакви, а сега защо са различни. Е, няма угодия", допълни той.


Живодар Терзиев обяви, че хората в бранша са нямали представа за идеята на министерството на финансите. За момента обаче притеснения нямало, защото още нямало достатъчно информация за мотивите за създаването на държавното предприятие и неговите цели.


"Ако проблемът е със запаса от нефтопродукти, да се каже какъв е той и ако държавата него е решила, да е ясно кой е виновен", призова Терзиев.


"Ако целта на бъдещата петролна компания е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било полезно за пазара", каза още той.


Председателят на браншовата организация посочи, че всеки нов играч е добре дошъл на пазара, като при появата на държавната компания тя дори щяла да бъде поканена в асоциацията.


"Хората, електоратът ще се зарадват на бензиностанциите като олтар за зареждане на дори отрицателна стойност. Това обаче, няма как да се случи поне в следващите 24 месеца", допълни Терзиев.


И от стопанската камара са против


От Българската стопанска камара също са били изненадани от лансираната от финансовото министерство идея, коментира по БНТ нейният председател Радосвет Радев. "Не мисля, че в XXI век държавата трябва да инвестира в такъв конкурентен бизнес. Държавата има безкраен брой инструменти да контролира пазара на горива и много по-малко средства, би могла да постигне целта", е неговото мнение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK