Пълен напред: Правителството наистина влиза на пазара на горива

Владислав Горанов

© Надежда Чипева, Капитал

Владислав ГорановПравителството одобри днес на извънредно заседание законопроекта, с който държавна компания ще управлява държавните резерви с горива и ще продава горива на дребно.


Изменението се налага след като по време на пандемията на коронавируса държавата е забелязала, че надценките върху продаваните в големите вериги бензиностанции горива са доста по-високи, отколкото във всички останали. Това съобщи на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов. Разликата е от 30-40%, добави той. Министърът цитира данни, според които само в рамките на двата месеца на извънредното положение цените варираха между 1.39- 2.10 лв./л за най-продаваните видове горива (бензин и дизел). Само за последната седмица на извънредното положение, в периода 4-10 май 2020 г., при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1.32-1.33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1.39-1.89 лв./л, тоест разликата е от 50 ст./л.


Въпреки, че Комисията за защита на конкуренцията досега винаги е установявала, че в сектора конкуренцията работи, протестите на гражданите в миналото и фактът, че всички данъчни складове за горива се държат от ограничен брой икономически субекти, са привлекли вниманието на правителството и то е решило да се намеси с пазарни мерки, каза Горанов.
Бъдещата Държавна петролна компания ще поеме всички активи на Държавния резерв, свързани със съхранението на горива, и така ще увеличи капацитета на данъчните складове за тях. Не е изключено и "доизграждане на капацитет" докато не се стигне до ситуацията, че никой стопански субект няма да е с отказан достъп до данъчни складове в режим отложено плащане на акциз. Бензиностанции ще се създават предимно там, където населението не е обхванато от този бизнес.


"Не твърдим, че има нещо нередно, а да сме сигурни, че като участваме на търговски принцип на този пазар, можем с пазарни инструменти да покажем действителната цена", каза той.


В рамките на три месеца складовите бази на резерва ще бъдат трансформирани в данъчни складове. Бензиностанции няма да се строят с пари от бюджета, а по стопански начин. До пролетта на следващата година се очаква тези обекти да заработят.


С множество уговорки, че пазарът в сектора работи, Горанов попита риторично "нормално ли е да имате производител, складодържател и верига в едно", въпреки че законът го позволява. Единствената компания, която покрива и трите вида дейност, са "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим" - Бургас


В момента Комисията за защита на конкуренцията проверява за пореден път пазара на горива, сезирана този път от Върховната административна прокуратура в средата на април. Тя изследва определянето на цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос - съхранение - търговия на едро - търговия на дребно от страна на следните компании: "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "Лукойл България" ЕООД, "Сакса" ООД, "Инса Ойл" ЕООД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД, "Петрол" АД и "Трейднет Варна" ЕООД.


Предишният анализ на КЗК от преди година , обхванал 2016 - 2018 г., показа за пръв път проблема с данъчните складове за горива като заключи, че липсата на достатъчен складов капацитет в данъчни складове и складове за задължителни запаси на горива, сложната административна процедура и значителните финансови инвестиции, свързани с изграждането на собствен склад, представляват висока бариера пред вносителите и производителите на горива. За проблема алармираха още през 2017 г. тогавашните депутати от Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев. Дълго време капацитетът и собствеността на складовете бяха търговска тайна, но Славов и Димитров спечелиха дело в съда и информацията стана публична.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ...нали трябва да заглушим скандала с някоя нова идея...
  Как иначе?
  Трябва да се излезе от лайната...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  А кога ще я приватизираме ???

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1324 Весело

  "Въпреки, че Комисията за защита на конкуренцията досега винаги е установявала, че в сектора конкуренцията работи, протестите на гражданите в миналото и фактът, че всички данъчни складове за горива се държат от ограничен брой икономически субекти, са привлекли вниманието на правителството и то е решило да се намеси с пазарни мерки, каза Горанов"
  ---------
  Боже, Боже, това били "пазарни мерки" според десните мутромилиционери!?😂

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Най-лошят собственик е държавата, а когато отгоре й седи една мутра гаранция, че нещата отиват към грандиозно гепене.
  С парите на данъкоплатците ще се финансира схема за пълнене на гуши и партийни каси. Няма отчетност, няма контрол и милиони и милиони ще потекат към нечии джобове.
  Ало, милиционерите.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  Светът върви към алтернативни възможности за енергия. Вероятността в следващите 20 години петролните продукти използвани за горива на МПС да намалеят поне с 50% е голяма. Барба Ганьос сега е решил да инвестира в бензиностанции.

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  те и вестниците щяха да разпространяват и после ги тропосаха на някаква охранителна фирма. казаха ли кога ще излезе на печалба държавната фирма?

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Весело

  " като по време на пандемията на коронавируса държавата е забелязала, че надценките върху продаваните в големите вериги бензиностанции горива са доста по-високи" - добре, че беше заразата, но що не видяха същото за ЛПС, дезинфектантите, спирта? Явно е, че "Лукойл" ще преработва американски работи, щото ги напълниха там де, що съд имат, но тази държавна намеса, тепърва ще носи нЕщо! Толкова са добри всички, но Баш Бензола е НАЙ!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Интересно:

  Значи основна функция на държавата е да установи правила за правене на бизнес и да контролира спазването им чрез институциите, които имат многомилионни бюджети, които се плащат от хората.

  С навлизането на пазара на горива държавата директно признава, че не си изпълнява основната функция.

  След време със същото обяснение ще създадат държавни магазини за храни,защо не хотели и т.н.

  Цената за всичко ще плати мат'ряла естествено и като нищо след някоя и друга годинка ще се намери някой другар, който да приватизира държавните бензиностанции и там каквото още построят с нашите пари :)

  Ама нека блее мат'ряла сега, че ще зарежда евтина нафта :)

 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Цялата работа е да спадне средната цена - разбирай да намалят веригите цените и после да вдигнат акциза. Не очаквайте подаръци, нито пък да са на загуба - вече са пресметнали как ще им се отрази и колко ще са напред.
  Като краен резултат няма да има ниски цени никъде, а в бюджета ще влязат още пари за разпределяне...

 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Правилната стъпка беше арест на цялата КЗК и пълна ревизия на имущество, анкови сметки, свързани лица и т.н. За да има такова огромно изкривяване на пазара, ясно става дума за картел и за комисия с широко затворени очи! После е крайно време баретите да влязат в обектите на ОПГ Люкойл и да арестуват целият и управителен съвет. Там невинни няма!!! Абсолютни мошеници, които от почти 2 десетилетия не внасят стотинка данък в хазната! Това е най-губещата рафинерия, по всички земни кълбета!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  "Светът върви към алтернативни възможности за енергия."
  До коментар [#5] от "pet_fire":

  Моята кола не върви с алтернативи. Като гледам наоколо, всички са като мене. Но кой ти забранява, наливай алтернатив, пали и карай!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Правителството да покаже една държавна фирма, която е на печалба.

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2816 Весело

  Само едно не ми е ясно как държавата ще си се самообложи с акцизи и ДДС ...

 14. 14 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Прекрасна новина!

  Машини прости, народ неук.
 15. 15 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Правителството да покаже една държавна фирма, която е на печалба.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Няма, а няма и да има. Защото винаги ще намерят начин да ги точат. Очевадно такава е целта и тук. Вместо да се раправят с кремълската ОПГ и да пуснат свободен внос на гориво, те ще ми правят държавни бензиностанции. Луда работа.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 16. 16 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 663 Любопитно

  "Пълен напред: Правителството наистина влиза на пазара на горива"

  Другари, дайте да съсипем всичко, което можем, докато можем!

  Явно това е новото мото на ГЕРБ.

  П.П. А ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИТЕ РЕЗЕРВИ И ВОЕННОВРЕМЕННИТЕ ЗАПАСИ ще го променят ли или няма нужда???

 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#13] от "SS":


  Само едно не ми е ясно как държавата ще си се самообложи с акцизи и ДДС ...
  —цитат от коментар 13 на SS


  Топлофикация как го прави........

 18. 18 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Правителството да покаже една държавна фирма, която е на печалба.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  АЕЦ-Белене,Кинтекс,Булгаргаз,Бул-Био,БУЛГАРТРАНСГАЗ" .

 19. 19 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#18] от "uvtest":

  "АЕЦ-Белене,Кинтекс,Булгаргаз,Бул-Био,БУЛГАРТРАНСГАЗ"

  забелязваш ли че нито една не работи с крайни клиенти?

 20. 20 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  ЧЕZ, aма не е нашенска

 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  забелязваш ли че нито една не работи с крайни клиенти?
  —цитат от коментар 19 на karatista


  И?Госпожата питаше за печеливши държавни фирми,показах ги.А ти забелязваш ли,как червено-лилавите пак се хвърлят да пазят интересите на Лукойл?Защо ли?

 22. 22 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 24 Весело

  Заради закона за запасите на нефт и нефтопродукти малките бензиностанции вече няма да могат да наемат гориво, а наистина ще трябва да го държат в данъчните складове. Резултата ще е покачване на цените в малките, до изравняване с големите.

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#21] от "uvtest":

  червени, пембени, ниски и високи не ме интересуват. изразявам здрав скептицизъм дали държавата може да управлява такава фирма, която не е индустриален монополист като споделените от теб, да работи пазарно. примерно като тотото

 24. 24 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#13] от "SS":
  —цитат от коментар 17 на KRAFTWERK

  "Топлофикация" е един от супер-примерите за "успешна" държавна / общинска фирма :):)
  Можем да продължим с БДЖ и т.н.

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Весело

  Подкрепям идеята с двете ръце — нека младите като се наредят пред такава държавна бензиностанция, да видят какво ни е било на нас през соца като имаше само държавно...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Весело

  Предлагам смартбютитата да покажат как се защитава благородният свободен пазар от гнусните лапи на държавната намеса, като в знак на протест зареждат само от най-скъпите вериги частни бензиностанции, например OMV.
  Wait, oh, shit.........
  Тя пък се оказва собственост на австрийската държава, ти да видиш.......

  Тогава на ROMPETROL!
  Wait, oh, shit.........
  Тя пък се оказва собственост на казахстанската държава, ти да видиш.......

  Бе изобщо нищо май не е каквото изглежда във интелигентнопрекрасната вселена под опашката на коня.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Тази комунистическа реликва - държавните бензиностанции - Амнези Горанов я шитна преди няколко дни да размие натиска от Божков, но уви няма мърдане за него, а и за правителството на Тулупа, ако продължава да се опъва...

 28. 28 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Това правителство твърди, че е "дясно". Това е абсурдно. Правителството е абсурдно. Това "дясно" е абсурдно, въобще с всеки изминал месец власт на Барба Ганьос нашият живот става все по абсурден.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 29. 29 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Аз пак ще напомня, че 50ст/лтр преди акциз и ДДС е над 100% марж върху цената на тази бързооборотна стока. Цистерната с 20т дизел се продава от бензиностанция с добра локация за няколко часа. А псевдопрофесора Тасев който коментира днес е много зле прикрит агент на картела БПГА!

 30. 30 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Абсурдно е дъжавата да върти бизнес. Никой не може да гарантира схемите и кражбите, които ще се създадат в тази държавна фирма само за няколко месеца след създаването и.
  Все пак, ако това е опит държавата да се справи с Лукойл и да спре поне част от милиардите (буквално), които се губат там... въпреки нормалната пазарна и каквато и да е логика съм склонен да се съглася.
  До края на този месец Илон Мъск вече ще обяви на официална пресконференция новите си батерии издържащи 1 милион мили. Новата си стратегия да ги произвежда не в ГИГА, а в ТЕРА-фабрика (оборудването за която вече е поръчано), която ще произвежда 30-пъти повече и по-евтини батерии. Говори се вече за цена от 80 долара за киловатчас, при положение, че 100 долара е границата при която ДВГ и Ел. автомобилите се изравняват като цена.
  Защо го пиша всичко това, ами тази държавна петролна фирма се очертава да просъществува 4-5 години, после електрическите коли мощно ще са наводнили пазара и всеки отчаяно ще се стреми да се оттърве от бензиностанциите си.
  Ако през това време тази държавна фирма успее да намали наполовина безумната и недекларирана пачалба на руския Нефтохим, би осмислила създаването си.

 31. 31 Профил на unika
  unika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не си е помислил някой, че горивата ще поевтинеят? Ко?

 32. 32 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#18] от "uvtest":

  Това списък на образците в корупцията и шуробаджанащината ли е?

 33. 33 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 374 Весело

  Днес праиме фирма, утре и джиросваме Левски ,
  И сега ако едно благодаря не кажете, ще докажете, че не заслужавате да ви управлява Баце.

 34. 34 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  И все си мисля че дори и да направят 100 бензиностанции, те ще продават с едва 5ст. по-евтино от КАРТЕЛА, и то кръщавано гориво. Ще се назначат наши хора на тлъста заплата и рушвет. Ще мирише и на кенеф постоянно. Тоест, всичко в интерес на Картела и цицащити от него хубавци.

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Все пак управляват ГЕРБ. Откъде тия печеливши държавни фирми?

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":

  Да де... Ама австрийският канцлер лети с редовните авиолинии, а пък Барба Ганьос разхожда сръбски фолк звезди с държавен хеликоптер. Та недей да сравняваш ябълки с круши.

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Весело

  можеше само складове да направят ама явно друго не могат да измислят с какво да забаламосат електората:))

  сега ще има едно отчуждаване на терени за милиони,но държавата е богата:)

 38. 38 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Весело

  ако не дай си боже управляват след новите избори,очаквам да възстановят Балкантурист:)))

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Най-големият ни проблем е, че хората с право на глас не се замислят поне малко, отивайки да пуснат бюлетината.
  Във всички държави има т.нар. "неправомерно присвояване" (крадене). Но допустимото е между 3 и 8-10%, а колко е у нас? Май много, много повече!

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Драги съграждане, Боко Тиквата пак ни баламосва с едно ново грандиозно крадене - поне за 1 млрд лв. Защото само един никаквец може да си мисли, че тези нови 100 бензиностанции няма да са от джоба ни.

 41. 41 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Най-големият ни проблем е, че хората с право на глас не се замислят поне малко, отивайки да пуснат бюлетината. Във всички държави има т.нар. "неправомерно присвояване" (крадене). Но допустимото е между 3 и 8-10%, а колко е у нас? Май много, много повече!
  —цитат от коментар 39 на historama


  За това преди следващите избори ще се замислим и ще гласуваме за КУрнела.И ,като вземат БСП власта ще спрат и присвояванията и кражбите.Нали?Е,ще спрат и евро фондовете и международната подкрепа,освен от Русия,но няма пълно щастие.

 42. 42 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  А приватизацията кога? Може и да се сетят идиотите

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 43. 43 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Сега на всеки началник на държавна бензиностанция ще плащаме по десетина хиляди лева месечна заплата — за да не краде. И колко още бензинджии ще трябва да легнат на издръжка на бюджета...

 44. 44 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fiji":

  верно че едрене бензинджиите бяха най-големите шанаджии. май ще прехвърлят митничари към новата компания

 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Сега на всеки началник на държавна бензиностанция ще плащаме по десетина хиляди лева месечна заплата — за да не краде. И колко още бензинджии ще трябва да легнат на издръжка на бюджета...
  —цитат от коментар 43 на Fiji


  Червено-лилавите и врачки станахте.Вече знаете какво ще представляват бензиностанциите,на какво ще миришат,какви заплати ще взимат служителите.А цялата работа е,че русофилските ви душици примират от ужас,че държавата ще посегне на руския монопол .

 46. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#45] от "uvtest":

  Че откъде ще вземат бензина за бензиностанциите? От двора в Банкя ли? Или от Марешки? А той откъде? От Морската градина?

 47. 47 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#30] от "shumnalia":

  Чакай тя рибата още в морето ти вече тигана си сложил ....
  Няма да е до 5 години небой се ....ДО още кат излязоха първите Ел.Коли се дрънкаше че до 2 години всичко ще е наводнено с тях и ДВГ умира ...Обаче тия 2 години вече минаха ....И пак ДВГ са с пълно мнозинство....Далеч сме все още от времето когато ДВГ ще бъдат малцинство....Излез навънка и огледай какви коли има ...Излез извън БГ и огледай какви коли има ...
  мислиш ли че 100 000 приблизително Ел.Коли за година или за половин година са нещо съществено на пазара ??
  В световен мащаб се произвеждат МИЛИОНИ коли ...Електрическите са все още мнооого назад като бройка ....И дори за 5 години да се произвеждат само Електрички пак няма да успеят да станат мнозинство....
  Отделно по пътищата за теб сигурно има само Коли ?
  Камионите примерно с какво се движат ?? с ВОда ? ... Те са още по далече в състезанието с ДВГ камионите .....
  Отделно как никой не си дава сметка от къде ще иде тоя ток ако да кажем целия Авто парк примерно на Европа стане Ел ?
  Въобщеее има изключително много неща за решаване пред Електрическия масов двигател .....И 5 години далеч няма да им стигнат за да ги решат ....
  ДВГ индустрията не спи ....И тя се опитва да вади нови и все по икономични двигатели ....така че тука има едно състезание където 1ния участник има да наваксва изключително много ,а в същото време другите участници също си вървят .....

  Отделно по темата ...Когато и да развалят огромния бизнес на ЛУкойл все ще е късно ...Единствената рафинерия във вселената дето работи на загуба....Пък и смело бих казал най-големия монополист в България....
  Ако КЗК не виждат това ...То тогава трябва да им пратят спец частите и направо да ги закрият ...И да опанделят дори чистачките там ......

 48. 48 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#46] от "Fiji":

  Може и от Банкя,но по вероятно е от рафинериите в Румъния или Гърция.Това ви плаши и за това всички русофили сте се вдигнали на "бой последен" в отбрана на Лукойл.

 49. 49 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Весело

  До коментар [#44] от "karatista":

  Защото митничарите са най-честни и неподкупни.

 50. 50 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Весело

  До коментар [#48] от "uvtest":

  Вие сте русофили, защото подкрепяте правителството, което иска да строи Белене и на което са му приоритет путинските потоци.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  ей тва ако не е ГЕРБерски абсурд

  значи вместо да наложим на ЛУКОИЛ да спазва закона ще пръснем стотици милиони левове да строим бензиностанци, а държавата да се занимава с несвойствени функции

  БЕЗ ДУМИ, тук мутрите си имат държава

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 53. 53 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  аз предлагам на Барба Ганьос да създаде бензиностанциите като част от новата си собственост - ФК Левски, така и отбора ще може няколко години да се самоиздържа

  това да тръгнеш да развиваш бензиностанции днес (по-горе хората са писали вече че електромобилите навлизат все повече) е все едно да изкупуваш фабрики на 9 септ ..

  накрая да не се окаже че Гриша Ганчев (Петрол последно при него ли остана) или някой подобен иска да се оттърве от бензиностаниите си и държавата удобно се възползва от откритата възможност ..

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Аз както го разбирам проблема, изглежда че може да се рши със антимонополно законодателство а не с "държавни" бензиностанции. Просто направете незаконно да има един собственик на цялата верига. Ще има само рафинерии но складовете ще ги държи държавата при заключена от закона печалба от 5% само. Бензиностанциите могат да се притежават само ако не участваш в рафинериите.
  Също вносът на бензин да бъде разрешен от всякъде с 2, 3% такса защото прекарването му представлява повишена опасност. Иначе ако бензиностанциите могат да си купуват бензин от Държавните складове по цена ясно обявена и обща за всички, или от Турция или Сърбия или дори ако искат от Катар. Това си е тяхна работа.
  Рафинериите могат само да произвеждат и да продават на държавните складове и на никой друг. Производството на горива и без друго е мръсно и ни трови въздуха. Не може да позволим Лукоил да произвежда тук, да цапа и да изнася за друга държава. Ако не им изная да фалират. Рафинериите не се затварят лесно защото изискват стотици милиони по изчистване на земята и правилно рециклиране на всички инсталации. Ако Лукоил не може да внесе тези милиони в хазната, асетите им се конфискуват и рафинерията се слага на търг за нов собственик, като предишните собственици или инвеститори са изключени от търга и от подобни търгове в България за период от поне 10 години.
  Лудост е и държавата да строи бензиностанции! Държавата само продава терена и разрешителното за строежите на бензиностанции!

  По този начин продажбите на дребно са си отговорност на собствениците на бензиностанциите. Всички купуват горивата от общ държавен пул на обща цена. Рафинериите пък каквото произведат го продават само на този общ държавен пул. Така се прекъсва веригата и се отделят рафинериите от източниците на пари и далавери.
  До някаква степен това може да се направи и със складирането на природния газ и петрола. Държавата трябва да има държавен резерв от поне 50% от потреблението за година на газ и петрол и трябва да може да купува и продава. САЩ имат стратегически резерв и държавата го пълни на една цена и може да го държи с години. Продава го после по други, обикновено много по-високи цени когато има криза или цените се качат много и застрашават икономиката. Това е механизма да се влияе на цените а не продажба на дребно! По правило бензиностанциите по света не правят повече 7, 8, 10% печалба. Затова и повечето печелят повече от продажба на закуски и напитки, автомивки към банзиностанцията, малки сервизчета, отколкото от продажбата на бензин.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Аз както го разбирам проблема, изглежда че може да се рши със антимонополно законодателство а не с "държавни" бензиностанции. Просто направете незаконно да има един собственик на цялата верига. Ще има само рафинерии но складовете ще ги държи държавата при заключена от закона печалба от 5% само. Бензиностанциите могат да се притежават само ако не участваш в рафинериите.

  До коментар [#54] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Виж, приятелю, това и пеленачетата го разбират.
  В България е така - шайка политици и олигарси ограбват цял един народ.
  И се чудя, къде са приятелите на този народ от останалия прогресивен свят.
  Приятелите, които винаги виждат нарушаването на правата на отделното улично куче или на няколко гейове - но някак странно не виждат това, което всички ние виждаме. Тези посланици на цивилизования свят, които бодро надигат глас за правата на някой педофил или убиец, но не забелязват ограбването на цял един народ.
  Санкциите, за някакви неизвестни съдии или за някой, получил орден в Русия, и мълчанието за КТБ, за Божков и Горанов, за "Ало Ваньо".....

  А, сетих се - как да критикувал някого, на когото се каниш да продаваш стари самолети на тройна цена.
  То аслъ, и саудитите накълцаха един журналист на малки парченца, ама като купуват оръжие за милиарди......

  Зарежи ги българите - като са си избрали такива да ги управляват, ще им сърбат попарата.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 56. 56 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#53] от "ТиквунскаСтабилност":

  Върви навънка и виж колко електрически автомобила ще видиш за 1 час ...Същото можеш да направиш ако си в чужбина ....
  КАто езлезна първия електромобил прогнозите бяха че до 2 години ДВГ колите умират ....
  2те години отдавна минаха ...
  Далеч сме от времето когато Електрическите коли биха били мнозинство ....
  В момента пък и в близкото бъдеще електрическите коли са просто предмет в ограничени количества...Отделно че са и доста скъпички ....Квото и да си говорим пак трябва да печелиш добре че да си вземеш една такава ...Естествено ако няма там някакви фирмени клаузи или държавни помощи за вземането на такава кола...Но въпреки това пак трябва да печелиш добре ....
  Електричките може и да станат Мнозинство но първо няма да е в близките години и второ имат много път да изминат докато успеят да станат мнозинство...Твърде много проблеми има пред тях преди да успеят да гътнат ДВГ....А някой от проблемите са и изключително важни .....
  Все още като отвориш статистиките за Автопарка по света и за това какви коли са произведени през годината ще видиш и на къде вървят нещата ...А нещата си вървят ....ПРосто електричките имат страшно много път да наваксват .....

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#38] от "свети георги груп от последните дни на герп":

  И също така РСВ! :)))

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 812 Любопитно

  От икономическа гледна точка - пълна безсмислица. Причината е друга. Варианти много. Но аз се сещам и за: Златев, макар е в някакъв Контролен съвет е аут от Лукойл. Лукойл май не иска да издържа Левски. Въобще много причини да бъде наказан. А колко по-лесно е със закон да се регулират данъчните складове. Лесно е, но не за калинките на Бойко

  Миша
 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Правителството да покаже една държавна фирма, която е на печалба.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Ти покажи една частна да е на печалба без да е крала.

 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Паркинги и гаражи даже не можеш да им хванеш печалбата, толкова са напред в материала. Само дето никой не знае къде отива тази печалба.

 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Неутрално

  Да очакваме възкръсването на Балкантурист, Булгарплод и Кореком!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Защо непременно трябва да се троши бюджетен ресурс за данъчни складове. Нали държавата има най-важното - пълен съпорт пък и Домуза е насреща, държавната банка ще отлюспи едно 200 млн за начинанието и само трябва да се намери спонсор за рекламата. Ма те Тити и Наско бързо ще решат и този въпрос. Всичко трябва да бъде по "стопански начин", както го наричат джиросаните.

 63. 63 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  "Бъдещата Държавна петролна компания ще поеме всички активи на Държавния резерв, свързани със съхранението на горива...."

  Я виж ти! А някои по-паметливи може би ще си спомнят:

  "Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв."

  Ама КОЙ това? Е как кой - той, Делян Пеевски!

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  ей тва ако не е ГЕРБерски абсурдзначи вместо да наложим на ЛУКОИЛ да спазва закона ще пръснем стотици милиони левове да строим бензиностанци, а държавата да се занимава с несвойствени функции!...
  —цитат от коментар 52 на ТиквунскаСтабилност


  как несвойствени ? Откога присвояването на 20-30-40% от инвестицията е несвойствено за ГЕРБ?
  Виж, реформи и спазване на закона са друго бира. Те са мисия невъзможна.

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Бойко Борисов: Ще крадем, ще крадем, докато се.... докато сте будали да ни избирате.....

 66. 66 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#26] от "pag":

  Задай си въпроса защо след като държавата иска да влезе на пазара за горива на дребно, не купи вече съществуваща верига? Забележи какво пишат, ще се строят бензиностанции там където ги няма. Демек ако да речем София е наситена, няма да строят. Лично на мен, не ми пука, няма от моите данъци да строят и усвояват. Но виждам схема, при това нечистоплътна, в така заявените намерения.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 67. 67 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1231 Любопитно

  До коментар [#55] от "г-н Саранди Говедаров":

  И какво могат да направят посланиците срещу избора на суверена, в случая - Българския народ? Ако сам не си помогнеш, никой не може да ти помогне.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 68. 68 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 681 Неутрално

  ДПК (даваме на пееф компания) ще се казва тази компания. Поредната схема на разбойническото правителство. Финансирането ще става през бюджета и няма да се отчита (ще използват някаква форма за завоалиране). А и да не се окаже, че ГЕРБ актив по места държи вече терените за бензиностанции и е готов да ги продаде на държавата по пазарни цени. защото имаме спомен за едно друго ограбване чрез заменките. И тук ще е същото.

 69. 69 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Коренът на проблема е в монопола на рафинерията. Не е нужно да се строят бензиностанци. Там на дребно винаги ще се краде от персонала. Трябва да се построи една модерна, не голяма, но производителна рафинерия - работеща с лек петрол /арабски, норвежки и т.н./ Тогава държавата ще бъде реален конкурент на Лукойл и монополния руски петрол. И ще използва винаги борсовите реални цени, а не монополните руски цени на петрола. След това няколко данъчни склада и готово. Малките бензиностанции ще имат алтернативен и по-конкурентен доставчик. А чрез контрола на ПРОДАВАНИТЕ горива ще се контролира и изсветляването на оборотите в бензиностанциите и намаляване контрабандата, даже и вътрешната контрабанда от самия Лукойл. .

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  "Комисията за защита на конкуренцията досега винаги е установявала, че в сектора конкуренцията работи"

  Ей сега, с държавната компания ще установи, че конкуренцията е нарушена … от другите. Следват глоби, санкции до пълното монополизиране на пазара от "бедната" държавна компания.
  Да видим кой е добрия и кой е лошия стопанин!

 71. 71 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 441 Неутрално

  С този ход правителството официално призна, че не може да се справи с картела. Накои ще кажат: "Защо не може?". Отговорът е само един: "Корупция, сър"

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Държавната бензиностанция ще спасява руската рафинерия. Нещо като гьола Белене, нещо като цените на газа...
  В конституцията трябва да се забрани на държавата да прави бизнес. Въпрос на оцеляване на нацията...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK