Пощите ще започнат да предлагат застраховки и финансови услуги

Пощите ще започнат да предлагат застраховки и финансови услуги

© Велко Ангелов



Вървят преговори пощите да започнат да предлагат застрахователни и финансови услуги, съобщи днес по БНТ министърът на транспорта Росен Желязков. Те имат капацитет да развиват и други услуги, като това стана ясно покрай разпространението на печатните издания, допълни той. Според Желязков пускането на допълнителни услуги ще е от полза както за персонала, който ще получава бонуси, така и за клиентите.


Идеята пощите да разпространяват печатните издания се появи през ноември миналата година. Правителственото решение се формализира в края на февруари, седмица след затварянето на веригата Lafka, която разпространяваше вестниците и списанията в страната доскоро. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако се наложи, ще има държавна субсидия, за да стига печатът до сергиите из страната, които са 6000. Повод да обяви това намерение бяха продължаващите с години критики към България за ограничаване на свободата на словото в условията на частен разпространителски монопол.


Днес Желязков потвърди, че това ще е субсидирана от държавата дейност по подобие на предоставянето на универсална пощенска услуга и разпределение и предоставянето на пенсиите. "През следващите няколко години приходите ще намаляват, а разходите ще остават същите. С увеличаване на разходите за персонал могат и да се увеличават", коментира Желязков.




Той допълни, че в момента е рано да се каже какви ще са загубите от разпространението на печата, като сега се изчислявали. След като това стане, кабинетът щял да разгледа механизмите за определяна на компенсацията, която пощите да получават за дейността. По-късно през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че нужната субсидия ще е 20 млн. лева на година.


През март пощите обявиха обществена поръчка на стойност 60 млн. лв. за четири години за подизпълнител на разпространението на печата. В нея беше подадена само една оферта от "ВИП секюрити", която и сега върши дейността покрай договора за превоз на инкасото на дружеството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK