Горанов: Намалението на ДДС за някои стоки трябва да се компенсира с по-високи други данъци

Владислав Горанов

© Георги Кожухаров

Владислав ГорановРазширяването на кръга на стоки и услуги, които ще се облагат с намалена ставка на данък добавена стойност (ДДС), който е основен източник на приходи в бюджета, ще доведе до намаление на бюджетните приходи, което поставя въпроса за тяхното компенсиране. Това от своя страна ще доведе до необходимост от дебат за цялостно преразглеждане на действащата данъчна система и за увеличаване ставките на преките данъци, за компенсиране намалението на приходите от ДДС.


Това се казва в становище на Министерството на финансите до Народното събрание. Днес бюджетната комисия разглежда законопроектите за намаление на ставката на ДДС на 9 на сто за някои видове стоки, предложени в 6 законопроекта от различните парламентарни групи. Между тях са храните, лекарствата, общественото хранене и др.


Според изчисленията на ведомството, ръководено от министър Владислав Горанов, намалението на ставката за детски храни, лекарства и памперси ще намали приходите в бюджета с 39 млн. лв. годишно.
Намалението на данъка за книгите и учебниците ще струва 13 млн. лв., ресторантьорските и кетъринг услугите - 150 млн. лв.


Следва да се отбележи, че за да бъдат компенсирани бюджетните загуби от разширяване на прилагането на
намалена ставка на ДДС, ще бъде необходимо увеличаване на ставката на корпоративния данък или на стандартната
ставка на ДДС, казват експертите от финансовото министерство.


Те напомнят, че опитът на другите държави-членки на ЕС, прилагащи по-разшрен обхват на диференцираните ставки за доставки на стоки и услуги, показва наличие на редица проблеми, свързани с администрирането на ДДС, повече административна тежест за гражданите и бизнеса и увеличен риск от измами.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK