Пазарът на имоти се завръща към живот

Пазарът на имоти се завръща към живот

© Цветелина Белутова, КапиталСлед като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март.


Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След много години пауза на дневен ред се завръща сегментът на крайградските къщи, а платежоспособните клиенти търсят да наемат къщи по Черноморието, но предлагане на практика няма. Строителите отчасти са поели ролята на банките, които са станали по-взискателни, като предлагат разсрочена покупка на строящите се жилища.


Възстановяването на икономиката е възможно да стане много по-бързо в сравнение с предишни кризи, а с това и на обичайната активност на хората. Такава картина очертаха ръководители на агенции за недвижими имоти, икономисти и банкери на дискусия, организирана онлайн от Националното сдружение "Недвижими имоти".


Какво се случва на пазара
След отърсването от първоначалния шок в средата на март, през април играчите на пазара на имоти са започнали плахо да се завръщат - първоначално като посещения на сайтовете на агенциите, за да прегледат офертите, разказаха техните ръководители. Към днешна дата 90% е възстановен само трафикът на сайта и 60-70% на запитванията, тоест активните купувачи са два пъти по-малко отпреди извънредното положение, коментира Гергана Тенекеджиева, изп. директор на "Адрес".


Ок 20% от служителите ни не спряха да работят и успяхме да въведем дистанционно подписване на договори с електронен подпис, виртуални огледи, 360-градусово заснемане за видеооглед, разказа Страхил Иванов, собственик на "Явлена". Посочи, че за разлика от рязката дигитализация, която се е наложило на бранша да въведе в работата си, това не се отнася до електронното правителство - все още редица неща не могат да се свършат дистанционно през сайтовете на общините и администрацията.


Неговото очакване е през следващите 3 до 6 месеца да има видимо нарастване на интереса и броя на сделките. "Хората търсят пристан за парите си", коментира той по адрес на тези купувачи, които искат да инвестират в имоти или да повишат стандарта си на живот чрез покупката на качествен имот. "Хората, които имат свободен капитал и могат да договорят с 10% по-ниски цени, сега е моментът да купуват", посочи той.


Тенекеджиева посъветва хората да обсъдят намеренията си експертите в бранша, за да взета правилното решения спрямо индивидуалната си ситуация.


До края на годината ще има спад отчасти и на цените, и на броя на сделките заради резервираните очаквания на хората за бъдещето им, посочи Антон Андонов, изп. директор на "Ера". Той анализира, че през април от пазара са се отдръпнали хората, които купуват с кредити, защото на тях ще им трябва повече време да преценят какво да правят. Сключените в последните два месеца сделки са с отстъпки 5-10 % в цените спрямо нивата отпреди кризата, посочи той.


Пазарът е на купувачите, но на кои


Страхил Иванов отбелязва много ярка тенденция на обърнат тренд. Според него преди обявяването на извънредното положение в силна позиция са били продавачите и те са диктували условията. Сега е наличе тъкмо обратното. "За 10 дни се промениха навиците на хората. Никога не съм виждал такова нещо", коментира той. Посочи, че е напълно видимо завишението на интереса към къщи до 50 км от големите градове. "Покрай нищоправеното вкъщи се натрупаха мисли и желания, които сега преминават в действие", анализира той.


Голям интерес към ваканционни имоти - както по крайбрежието, така и в планински райони наблюдава и Полина Стойкова, изп. директор на "Бългериан пропъртис". Обясни, че веднага след отпадането на забраните за пътуване хората са поискали огледи в такива райони. "След 5 г. спад в цените на ваканционните имоти сега има много атрактивни оферти", посочи тя. Допълни, че след като сегментът на селските имоти е бил без активност от 2007 г. насам сега е претърпял истински разцвет. "Хората искат да имат свобода в собствено пространство, а не да разчитат на хотелски резервации", анализира тя.


През април бяхме като луксозен магазин, който затвори врати, разказа Весела Илиева, управляващ партньор в "Юник Естейтс". Посочи, че това е било време, в което клиентите на луксозни имоти за пръв път са имали време подробно да огледат и обсъдят пазара. Посочи, че тъй като тези клиенти планират да останат лятото в България, те търсят под наем къщи по крайбрежието, но на практика индивидуални имоти на първа линия свободни няма. В същото време през април силно се е активизирал пазара на наеми заради завръщането на множество българи, които е трябвало някъде да отседнат.


Гергана Тенекеджиева каза, че много потенциални купувачи са решили да изчакат, за да видят накъде ще се развие пазарът като масово очакват цените да паднат между 10 и 30% в следващите 2-3 месеца. Но кризата от 2008 г. показа, че адаптирането на купувачи и продавачи е отнело 4-6 г., допълни тя. (Интервю с нея четете тук ) Напомни, че качествените имоти няма да свалят цените си.


Банките са по-внимателни


Настоящите купувачи на имоти извън София в общия случай плащат в брой, а не разчитат на кредити. За цените на жилища там това е и възможно, докато в София в общия случай омт не може да се купи само със спестявания, посочи Тенекеджиева. По статистика на управляваната от нея агенция сега сделките с кредити са два пъти по-малко от началото на март.


Като негласно правило банките станали по-внимателни и се въздържат да финансират проекти на представители на секторите, които най-много пострадаха до момента - хотелиери, ресторантьори др., казаха участници в дискусията.


По наблюдение на Антон Андонов, големите банки са насочили усилията си в момента да обработват искания за преструктуриране на кредити, а средните и малките по-активно предлагат същите услуги като преди извънредното положение, но с уточнението, че се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот. Преди извънредното положение и с 0 лева спестявания можеше да се купи имот с комбинацията между потребителски и ипотечен кредит, сега това вече е невъзможно, посочи той. Част от банките са въвели и временни ограничения за финансирането на имоти в строеж.


Съвсем леко сме вдигнали процента на самоучастие за всички видове имоти и не зависи от типа строеж и локацията, каза Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц банк". Посочи, че повишението е в рамките на 5 процентни пункта. "Подобна политика гласно или негласно и други банки са приложили, това ни дава комфорта, че клиентът повече ще милее за този имот при по-голямо самоучастие", допълни той.


Строителите преосмислят ценообразуването


От агенциите за имоти посочват, че на практика новото строителство не е спрямо при възникването на епидемията и строителите отчасти са поели ролята на банките като са разсрочили плащанията във времето по-сериозно.


Полина Стойкова разказа, че на практика на 90% от строителните обекти е продължила работата без прекъсване и купувачите са се зарадвали на обявения напредък по строежите. Посочи, че заради по-стриктните принципи на банките, строителите са започнали да предлагат оферти на по-разсрочено плащане. По информация на Антон Андонов сега се искат 10-20% от цената на имота в аванс, а останалите при акт 15 или 16 на жилищата, което дава голяма глътка въздух на купувачите.


Строителите ще преосмислят ценообразуването, банките ще следят по-стриктно кандидатите за кредити, собствениците ще се замислят повече дали да си продават сега имотите, допълни Стойкова.


Годината, която ще продължи 10 месеца


Нито икономистите, нито брокерите са ангажират с прогнози колко бързо след тази криза ще се възстанови икономиката и в частност пазарът на имоти.


Според Полина Стойкова спадът в броя сделки е вече "зад гърба ни" и като краен резултат на годината ще остане заради това, че тя на практика за пазара на имоти ще е 10, а не 12 месеца. Според нея до месец-два е възможно да се види дали пък тези 2 месеца "на пауза" ще могат да бъдат наваксани. (За спада в броя сделки по данни на Агенцията по вписванията четете тук)


Според Добромир Ганев, председател на Националното сдружение вероятно пазарът на имоти в България ще бъде от онези, които не са чак толкова засегнати в средносрочен план. Посочи обаче, че тенденциите от първото тримесечие на годината (което обхвата едва половин месец от извънредното положение - бел. а.) на спад в броя на започнатите нови сгради и дадените разрешителни за строеж ще продължи и през второто тримесечие, което отразява охлаждането на очакванията на бранша.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Като скромен участник на този пазар ми се ще завръщането към живот да стане по-бързо, ама надали. Предполагам, че броят на сделките 2020 г. ще падне поне с 30-40 %, а цените на жилищата в София - с 5-10 %. Това е положението - нито икономиката, нито пазарът на имоти могат да се възстановят като трафика по софийските улици.

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Ако сте продавач, продавайте бързо, преди есента. Ако сте купувач (за инвестиция) и може да изчакате, чакайте до пролетта. Ако купувате основно жилище и имате спестявания и доходи може да купувате по всяко време.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Пазарът на имоти се завръща към живот" казаха брокерите.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  “По информация на Антон Андонов сега се искат 10-120% от цената на имота в аванс, а останалите при акт 15 или 16 на жилищата, което дава голяма глътка въздух на купувачите.” 🧐🧐

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#7] от "angeles":

  Много весело ,ще се засиля да им дам на зелено 120% от цената на имота , идиоти , цените ще падат ,защото покупателната способност и заплатите падат ,за да изхарчиш едни пари ,трябва да си сигурен ,че ще ги изкараш ,е ,такива индикации засега няма , още повече ,че се очакват нови вълни на епидемията и кризата да се задълбочи ,справка всички останали страни край България и Европа ,а цените тук ще падат ,просто защото са мноого надценени .

 10. 10 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "edin drugii": Навсякъде ще падат цените според мен! Не само в Европа но и през голямата локва! А тия булумачи дето са ги написали брокерите,на дали има някой да им вярва! Поне да бяха я сложили Дневник в “платени статии”,дето и е мястото!)))

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Само да допълня, че някои големи банки, като Уникредит и ДСК - за тях знам със сигурност, са стопирали негласно даже част от вече одобрени ипотечни кредити - рискът прави допълнителни оценки на купувачите.
  Що се отнася до новото строителство - почти никоя банка вече не финансира купувач на акт 14, завършен груб строеж, както до момента, а на акт 15 /напълно завършен обект/. Затова и строителите ще трябва да са по-гъвкави.
  Няма лошо всички да са по-предпазливи, включително и банките, пазарът беше тръгнал леко да прегрява, сега ще се поохлади.
  Но сривове като през 2009-2010 не очаквам, ситуацията е различна.

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#10] от "angeles":

  Разбира се, че ще паднат, те вече паднаха, въпросът е с колко, така щото да има сделки.
  А вече има мераклии за по-ниски цени, тази седмица един дойде и ми предложи 10 % по-ниска цена за нещо, което вече беше свалено. Не го купи.
  Все пак, за да се каже, че има паднали цени, трябва на тези цени да има сделки, засега сделки много няма - и продавачите, и купувачите са твърди.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Само да допълня, че някои големи банки, като Уникредит и ДСК - за тях знам със сигурност, са стопирали негласно даже част от вече одобрени ипотечни кредити - рискът прави допълнителни оценки на купувачите. Що се отнася до новото строителство - почти никоя банка вече не финансира купувач на акт 14, завършен груб строеж, както до момента, а на акт 15 /напълно завършен обект/. Затова и строителите ще трябва да са по-гъвкави.Няма лошо всички да са по-предпазливи, включително и банките, пазарът беше тръгнал леко да прегрява, сега ще се поохлади. Но сривове като през 2009-2010 не очаквам, ситуацията е различна.
  —цитат от коментар 11 на boevbisser


  Наистина е различна ситуацията-населението е намаляло с поне 800 хиляди души за 12 години,а броят жилища се е увеличил с над 100 хиляди.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Не и в София, а аз коментирам само София.

 15. 15 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser": Всичко зависи от възстановяването на икономиката,но съм песимист в тая насока! Ще се разбере до месец два! Дали ще се “мре яко”,или ще се види измамата. След това отваряне навсякъде... бъдещето ще покаже!

 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#15] от "angeles":

  Точно така, а възстановяването на икономиката няма да е по-кратко от година-две. Мераклиите, които си мислят, че 2021 г. ще постигнат същото, като през 2019, ще се окажат разочаровани.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":Не и в София, а аз коментирам само София.
  —цитат от коментар 14 на boevbisser


  Населението на София се е увеличило с 80 хиляди души за този период,а броят жилища е нараснал също с толкова.Ама в едно жилище живеят не по един,а средно по трима души.Така че има новопостроени три пъти повече жилища,отколкото техни потенциални обитатели.Плпу издадени разрешителни за стеиеж на нови 20 хиляди жилища в последните две години.

 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser": Година две....в най-оптимистичния вариант! Аз лично,не мога да си представя че някога ще се върне стария начин на живот! Поне докато това чудо не се изпари!

 19. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Брокери... ЧСИ е истината. Бая познати прескочиха брокерите.

 20. 20 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Поредна статия за ... мокри брокерски сънища :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#19] от "chepokalipsis":

  Не говори глупости, аз купувам от ЧСИ, но го правя по занятие с всички произтичащи рискове, ти купувал ли си?

 22. 22 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  платена статия. личното ми мнение за пазара на имоти в софия е, че няма пазар. докато разни "статистици" мерят пазара с цените на продавачите, в нормалните страни се мери стойността на сключените сделки. това, колко иска иван, няма значение, важно е колко дава драган

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#22] от "lpi31580057":

  статията не ми изглежда платена. и само да знаеш, че няма значение не какво дава драган, а къде ще се срещне с иван, за да има сделка.
  за едно обаче си прав - в момента по-скоро няма пазар.

 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser": Година две....в най-оптимистичния вариант! Аз лично,не мога да си представя че някога ще се върне стария начин на живот! Поне докато това чудо не се изпари!
  —цитат от коментар 18 на angeles


  Ще се "изпари" това чудо, после ще се пръкне друго, ако не се пръкне ... ще го пръкнат :) Някои ближат рани и изживяват тежки житейски драми... други броят пачки, направени от продажби на ... кой да повярва от маски, облекла, дезинфектанти, очаквани ваксини и к'вот се сети човек. Друга "манна" небесна за всички управници е и забраната за събирания на повече хора на едно място :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 25. 25 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#22] от "lpi31580057":статията не ми изглежда платена. и само да знаеш, че няма значение не какво дава драган, а къде ще се срещне с иван, за да има сделка. за едно обаче си прав - в момента по-скоро няма пазар.
  —цитат от коментар 23 на boevbisser


  е, това е колко дава драган. ако не ги дава няма да се срещнат никога

 26. 26 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#24] от "ь":
  Това е,не може всички да са напред! Такъв е живота. Риба се лови в мътна вода,за който е добър рибар все пак!))))

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Понеже следя този пазар от около 2 години, тоест, съм на лов за апартамент или къща, ще си кажа мнението: Нереално високи цени спрямо обстановката, в която живеем, както и спрямо това, което се предлага.
  Най-често имотите са в потресаващо състояние, имат големи парчета ненужни общи площи, цената е надута изкуствено от брокери, които взимат комисионни, незаслужени с нищо. Често се продават и гаражи за около 30к евро (?!), а покривите са за незабавен ремонт.
  Инвестициите достигат до около 200-250к евро за нещо по-прилично. Дори не говорим за лъскавите имоти на Юник. Споделете дали половин милион лева ви се виждат малко пари.

  Това съживяване на пазарът може да е истина само когато алчните продавачи си намалят цените и са склонни на преговори и сделки.

  П.П. Харесвам периодичността, с която този тип статия се появява в Дневник.

 29. 29 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество." - някои да е виждал обява с лоша локация и качество :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 30. 30 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#25] от "lpi31580057": Има една поговорка,”За всеки влак си има пътници”, та тъй ако не е Драган ще е Петкан! Ако не е Иван ще е Стоян! Не купува само Драган и не продава само Иван!

 31. 31 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#28] от "Ksharp": Щом от 2 години си на лов,мисля че до края на тая и началото на другата година ще отстреляш някой трофей!

 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#28] от "Ksharp":

  Да не си объркал нещо пусията?
  Ако 2 години не си купил жилище, значи причините са най-често тези двете - или всъщност не ти трябва, или нямаш достатъчно пари, за това, което ти се иска.
  И като говориш за алчните продавачи - миналата година и до февруари тази бизнес си имаше достатъчно.
  Ама на теб не ти харесват цените - еми не купувай.

 33. 33 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#25] от "lpi31580057": Има една поговорка,”За всеки влак си има пътници”, та тъй ако не е Драган ще е Петкан! Ако не е Иван ще е Стоян! Не купува само Драган и не продава само Иван!
  —цитат от коментар 30 на angeles


  а, ти, защо си мислиш, че това са конкретни хора, а не събирателни за продавачи и куповачи

 34. 34 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#33] от "lpi31580057": Ми защото,нито купувачите(особено) са еднакви,нито продавачите!

 35. 35 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#33] от "lpi31580057": Ми защото,нито купувачите(особено) са еднакви,нито продавачите!
  —цитат от коментар 34 на angeles


  еднакви са по стойността на сделката. докато няма статистика по реална стойност на сдлеките, няма пазар. сегашното е проста манипулация. някои кълват и се хващат и на гола кука

 36. 36 Профил на psa50646712
  psa50646712
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цените на имотите са си постоянни. Това което се променя е покупателната способност на паричната единица, независимо дали става дума за евро или долар.

  Цената на имот в евро или долари няма как да падне след като всяка седмица се печатат нови десетки милиарди евро и долари.

  Това е причината цените на акциите и златото също едновременно да вървят нагоре - нормалната ситуация е да са обратно пропорционални. В момента всеки спестен долар се обръща в имот, акция, злато...

 37. 37 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#7] от "angeles":

  На мен, всъщност, ме напуши смях...
  Разбирам ги хората - подгряване на пазара, рутинна работа. Но, пичове, имате надут пазар (най-вече по тяхна и на общината вина, защото работят на парче и така, сякаш утре няма да има), спекулативен откъдето и да го погледнеш.
  Урбанистиката е наука и (вижда се) е прекалено сложна за разбиране, от управляващите града (извън София е още по-зле).

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело
  До коментар [#35] от "lpi31580057":😳🤔🤔🤔🤔

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2224 Неутрално  Цял свят иска възходящи цени на жилищата, най-вече самите собственици (милиарди души), строителите, банките, производители на матрял, хапаратура и обзавеждане, посредниците, общински и държавен апарат, петролни и енергиини корпорации, чистачките на стълбища и заливащите покривите с дзиф.

  Минаваме вчера по Унтермайнкай във Франкфурт и аз соча нов малък жилищен комплекс от три блокчета с плоски покриви и викам на моята спътница:
  "Егое там след 20 год. ще почнат да леят дзиф на покрива да запушат течовете!"

 41. 41 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#35] от "lpi31580057":😳🤔🤔🤔🤔
  —цитат от коментар 39 на angeles


  ?! може би разминаване в превода?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#41] от "lpi31580057": 😉No comment!!

 44. 44 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#40] от "Нинов":


  Как е дзиф на немски Ниноф???😉 Беше се загубил,радвам се че си Ок!!)))

 45. 45 Профил на psa50646712
  psa50646712
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В моята нова кооперация на Артекс, всички апартаменти се продадоха още преди да е завършен строежа. В момента само 30% от апартаментите са обитаеми.

  Останалите са купени от хора които живеят в друго жилище или извън БГ. Купени са щото им изглежда адски несигурно да си държат спестяванията кеш. И дори не им се занимава да ги дават под наем.

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Любопитно

  "Банките са по-внимателни"


  ДСК, например, спря кредитирането на 12 сектора у нас - хотелиерство, ресторантьорство и пр ! Освен това вече на зелено не кредитира ! Също завишиха изискването за доказан доход на кредитополучателя и отказват по - често от преди, когато просто те молеха да ти отпуснат кредит, а оценките на собствените им лицензирани оценители на даден имот се финасират само до 60 %, вместо предишните 80 % ! Това е реалността ! Кредитирането е силно ограничено и това допълнително удря целия сектор ! От тук и цените като цяло падат с повече от 10 %, с изключение на отделни имоти в големите градове, които имат добра локация и за тях винаги биха се намерили купувачи с кеш - там спадът е по - малък ! Пазарът не се е сринал, но все пак спад има, а според по - нататъшното развитие с ковид ситуацията може да има и допълнителни усложнения !

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#10] от "angeles":


  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Как цените на жилищата щели да паднат,когато цените ни всичко в България се вдигат?! Кой е тоя луд строителен предприемач и филантроп,който ще свали цените на предлаганите от него имоти?!

 48. 48 Профил на Kreader
  Kreader
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не разбирам защо такива ПР статии не се маркират като платени. Наистина ситуацията с журналистиката в България е тревожна и Дневник (особено напоследък ) не допринася за подобрението и. Аз съм дългогодишен читател ...

 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#44] от "angeles":

  Дзиф на немски е "Teer".

  Аз съм окей или както се казва "Един ден повече живот е един ден повече."

  Боря се с имейли по цял ден... от 1998 год. и не му се вижда края. Краят не му се види, ей.

 50. 50 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  До коментар [#47] от "deaf":

  Къде ги видя тези повишаващи се цени? Няма такова нещо, на всичко цените падат - особено на горивата, където намалението спрямо година назад е впечатляващо.
  И ще продължат да падат, покупателната способност на населението по време на криза обикновено пада, а не се повишава.
  Разбира се, понижават се и цените имотите.

 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  На всеки купувач безплатен ваучер за почивка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  В моята нова кооперация на Артекс, всички апартаменти се продадоха още преди да е завършен строежа. В момента само 30% от апартаментите са обитаеми....
  —цитат от коментар 45 на psa50646712


  и ти знаеш, че са 100% продадени защото познаваш хора от артекс или си проверил в регистъра по вписванията? или си просто безработен брокер?

 53. 53 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нинов": Споко Ниноф,ако спрем да се борим,най-вероятно ще избушим!))) Тъй че,всичко с времето,живи и здрави!

 54. 54 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#51] от "дерибеев":


  Ма Аспаруховския плаж ли!?)))

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#50] от "boevbisser":

  Цените на горивата са по-високи в България в сравнение с времето,когато достигнаха космически висини! Трябва поне още 20% да паднат за да говорим за понижаване...

  Гладна кокошка,просо сънува. Ти гледаш от твоята гледна точка на КУПУВАЧ. Когато доходите падат,ПРОДАВАЧЪТ няма да намали цените на имотите си,а ще изчака да премине кризата и доходите на хората да се вдигнат. Той има нужните финанси да изчака...

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#54] от "angeles":

  Там ако си платил и ДДС поне на данъчна оценка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#55] от "deaf":Той има нужните финанси да изчака...

  И банката има финансите да изчака ама си иска вноските по ипотеката....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#50] от "boevbisser":Цените на горивата са по-високи в България в сравнение с времето,когато достигнаха космически висини! Трябва поне още 20% да паднат за да говорим за понижаване...Гладна кокошка,просо сънува. Ти гледаш от твоята гледна точка на КУПУВАЧ. Когато доходите падат,ПРОДАВАЧЪТ няма да намали цените на имотите си,а ще изчака да премине кризата и доходите на хората да се вдигнат. Той има нужните финанси да изчака...
  —цитат от коментар 55 на deaf


  дааам, 30, 60, 90 дена забавяне, дефолт, ЧСИ

 59. 59 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#57] от "дерибеев": 😂😂😂

 60. 60 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#57] от "дерибеев": 😂😂😂

 61. 61 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#55] от "deaf":

  Хабер нямаш от икономика, но както и да е.
  Ако един продавач - не само на имот, а на каквото и да било, отказва да продава стоката си 3 години, щото му се вижда евтино, но няма запаси, той от какво ще живее точно?
  Реалността е, че сваля цената.

 62. 62 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#61] от "boevbisser": Той ти го каза,че има нужните финанси да изчака,и банката има нужните финанси да го изчака,и ще падне едно изчакване...😉

 63. 63 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Весело

  Гладните кокошки (от агенциите за НИ) просо сънуват.

  Ако всичко е нормално цените на НИ би трябвало да паднат ~наполовина.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#61] от "boevbisser":

  Такъв дето не продава/купува 3 години е инвеститор

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 66. 66 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#63] от "БМЗ":

  а дано да паднат наполовина, ама надали, както се казваше в оня виц.

 67. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#55] от "deaf":Хабер нямаш от икономика, но както и да е.Ако един продавач - не само на имот, а на каквото и да било, отказва да продава стоката си 3 години, щото му се вижда евтино, но няма запаси, той от какво ще живее точно?Реалността е, че сваля цената.
  —цитат от коментар 61 на boevbisser  До коментар [#61] от "boevbisser":

  А купувачите дали ще чакат три години някаква чисто хипотетична възможност цените на имотите да паднат? И къде ще живеят през тези три години? Под мостовете ли? Или при омръзналите им до смърт родители,ако са млади? Жилището не е лукс,а жизнена необходимост. Не знам случай хора да са чакали цените на имотите да паднат за да ки купят такъв. Когато на човек дойде идеята да си купи жилище и има възможност за това,го прави веднага.

 68. 68 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#65] от "дерибеев": И в “кфо” инвестира Дерибейка???? В изчакване??

 69. 69 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  Ако паднат на половина давайте знак да паля хвърчилото!!))))))

 70. 70 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  в София в общия случай омт не може да се купи само със спестявания
  —цитат от коментар 0 на др Тенекеджиева


  Може, струва няколкостотин евро

  https://www.hydraspecma.com/store/dk/en/item-group/248208

 71. 71 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#52] от "lpi31580057":Ами повечето съм ги виждал. Появяват се чат-пат некви хора и си плащат режиините бе, шморц.Позволи ми да знам повече за съседите си от теб. Ще ми разрешиш ли, разбирачо...
  —цитат от коментар 64 на psa50646712


  100% гладен брокер

 72. 72 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#67] от "deaf": Защо имам усещането че имате апартамент за продан!????

 73. 73 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#70] от "dosetliv":
  И зависи на кой спестяванията.... на Цецо ушето,на майката на нацията!!! Някои си спестяват добре!

 74. 74 Профил на psa50646712
  psa50646712
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имам 4 апартамента в София. Първия двустаен апартамент си го купих през 1995 за 19000 $ (Сега цената му не е под 90 000$)

  Последния си го купих миналата година за 187 000 евро - тристаен с гараж.

  Ето така падат цените на имотите.

  На каквато и цена да си купиш днес след 5 години ще изглежда като супер изгодна сделка.

 75. 75 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#69] от "angeles":

  ще спестиш от цената на полета.

 76. 76 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Към живот може да се завръща "искането", но не и "даването"..
  Артекс продължават да искат 110к еврака за 60 квадрата в Дружба 15, но не знам дали има кой да им ги даде..

 77. 77 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#75] от "boevbisser": Камьоните за сега се изплащат по-бързо от недвижимостите! Последното което ще си купя е апартамент в София!)))) Не искам да засегна никой!

 78. 78 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Още предната криза (2008 г.) бях писал как очаквам да протече корекцията. Само 2 год. по-късно - когато излезе статистиката на НСИ за 2010 г. се оказа, че бях разцепил статистиката до стотинка (800 евро/кв.м. за София)! Голяма част от нещата още са валидни. Ако на някой му се чете:
  ==============================================================
  Спадът в цените на имотите ще мине през две ясно отличаващи се фази: Доброволна & Принудителна! Първата е вече факт.

  Тя се характеризира с това, че на нея първите осъзнали се (съответно и най-подплашени) лястовички-предшественици сами свалят (съвсем официално при това) цените с до едни 10-20%, на места може и повече, но рядко. Първоначално тяхната отстъпка ще е до цени малко над приетите от собствениците им за дъно! Този процес на постепенно доброволно сваляне ще продължи не повече от половин година. Етапът ще завърши с вой на умряло от страна на брокерите - "КУПУВАЙТЕЕЕ! Повече никога няма да бъде толкова евтино!" Тогава е силно вероятно да се наблюдава леко покачване на цените - т.е. достигане фазата на Bull Trap...

  След първия афтършок вече ще ми е много по-лесно да определя нивата, времето им за достигане, продължителността и пр.

  Следващия етап вече ще се диктува под натиска на пазара... или по-скоро от липсата на такъв! Банките отпускащи кредити не повече от 75% (върху занижената за тях оценка) ще натискат все повече и повече продавачите... докато се установи (трайно при това) атмосфера на спад, отключваща нагласата, че цените ще продължат само надолу, оттам ново затягане на кредитите... и т.н. което ме кара да прогнозирам достигането на справедлива стойност най-късно през 2022 - т.е. средна стойност на нормално жилище не повече от 3 годишни заплати на домакинство!
  ==============================================================
  Линк: https://bit.ly/2TvqbRL

 79. 79 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Из скромният ми опит. Строят на мой парцел срещу обезщетение в широк център, март месец извадиха акт 14. Имах опасения, че покрай коронакризата могат да го закъсат, да им се откажат клиенти (всичко се разпродаде преди да стигнат до 6 етаж от 8). Видях в имот.бг обява за един двустаен в сградата, беше обяван за 1200 на квадратен метър, това е повече от цените им на зелено, преди няколко дни говорих с предприемача, вече бил капариран. Наобикалям новостроящите се кооперации в района, от десетина само в една гледам последните седмица-две не се работи, в Надежда където живея също строежите не спират. Предполагам, че доста хора се притесняват да не им се обезценят парите покрай печатането на хиляди милиарди по света, а имота е нещо реално. Дали цените ще паднат (сметнати в злато, защото в евро могат да скочат, а всъщност да са по-евтини) след 2-3-5 години зависи и доколко ще се започват нови обекти от строителите, намалее ли предлагането ще е добре за интересите ми.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 80. 80 Профил на Бранимир Брозиг
  Бранимир Брозиг
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Качествените имоти ще си запазят цените.
  За да прецените препоръчвам тази кратка книжка:
  https://pytevoditel.irchitect.com/

  Архитект - https://rinnovation.bg/
 81. 81 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Разстроено

  До коментар [#66] от "boevbisser":

  Казах "ако всичко е нормално", т.е. ако се остави да работи пазара.
  Ако банкстерите решат да унищожат стойността на парите с хипернифлация, тогава разбира се не. Тоя филм сме го гледали през 90-те.

  До коментар [#74] от "psa50646712":

  Ето за такива тикви като вас не ми е жал, нека си загубят парите. Заради такива в България има огромен балон и нормалните хора не могат да си купят жилище.
  Пожелавам ти след 5 години тристайния да го продадеш за 1 милион евро.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 82. 82 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#77] от "angeles":

  камионът е бизнес актив с по-кратък срок на живот, редно е да се изплаща по-бързо, иначе си фалирал.
  ако не ти трябва апартамент или къща, особено пък като не са бизнес актив - не си купуваш и готово.
  всеки да мисли, като купува.

 83. 83 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Поредната платена безумна статия, без грам обосновка. Брюксел преди 2 години ни предупреди за жилищния пазар в България , но статиите подклаждащи балона в този сайт не спират.

 84. 84 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#74] от "psa50646712":

  А какво ти е купувал 1 долар през 1995, и какво може да купи през 2020? Ако сега този апартамент се продаде за $90000, няма как да си купиш 4-5 апартамента или примерно 10 коли. В номинално изражение (числово) разликата изглежда голяма, но инфлацията почти си е компенсирала всичко и пак излизаш на ниво, близко до нулата. Просто един нискорисков актив, който е устойчив на инфлацията в условията на инфлационна икономика, за разлика от спестявания в банка.

 85. 85 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#81] от "БМЗ":

  слава богу, България е в борд, така че хиперинфлация е невероятна.
  а пазарът на недвижими имоти си работи нормално с оглед на ситуацията.
  но ако очакваш да паднат цените в София с 50 %, трябва да те разочаровам - със сигурност няма да стане.
  при предната криза имаше и такива спадове, но тогава балонът беше много голям, доходите много ниски и спестяванията също ниски.
  ако това, което ти трябва и можеш да си позволиш падне с 10 или даже с 15 % -купи.
  иначе като един от колегите горе ще обикаляш немил-недраг 2 години и ще чакаш нещо да стане, пък то няма да стане.

 86. 86 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Разстроено

  До коментар [#82] от "boevbisser":

  На много тикви не им трябва апартамент за живеене, но въпреки това си купуват по 2-3 и надуват цените за останалите.
  Така че разни хора, разни идеали.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 87. 87 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Понеже следя този пазар от около 2 години, тоест, съм на лов за апартамент или къща, ще си кажа мнението: Нереално високи цени спрямо обстановката, в която живеем, както и спрямо това, което се предлага. Най-често имотите са в потресаващо състояние, имат големи парчета ненужни общи площи, цената е надута изкуствено от брокери, които взимат комисионни, незаслужени с нищо. Често се продават и гаражи за около 30к евро (?!), а покривите са за незабавен ремонт. Инвестициите достигат до около 200-250к евро за нещо по-прилично. Дори не говорим за лъскавите имоти на Юник. Споделете дали половин милион лева ви се виждат малко пари. Това съживяване на пазарът може да е истина само когато алчните продавачи си намалят цените и са склонни на преговори и сделки. П.П. Харесвам периодичността, с която този тип статия се появява в Дневник.
  —цитат от коментар 28 на Ksharp


  Цените няма да паднат докато данъците на жилище, което се продава за половин милион са 100лв годишно.

 88. 88 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Разстроено

  До коментар [#85] от "boevbisser":

  В момента говорим за хиперинфлация на долара и на еврото.
  Левът кой го бръсне за слива.

  И да, ако кризата е нормална (както по време на Голямата депресия), цените би трябвало да паднат драстично. Т.е. ако изродите ги оставят да паднат в условията на пазарна икономика.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 89. 89 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Крайно време е да се децантрализират малко нещата и всеки който има възможност ( не само финансова, но и организационна) да се изнесе от града.
  Парцели на до 30 мин от голям град колкото искаш...дори и дадеш повече за хубав парцел разлика в цената от 10-15000 Евро после не влияе толкова на цената на цялата къща.

  Проект се прави за 3 месеца, после разрешителни и т.н., абе след 6 месеца може да почнете да строите (ако парцела е читав разбирасе, но затова сте и платили 10К отгоре)..оттам нататък прилична къща 200-250м2 със собствен двор ви е 100 000 Евро на шпакловка и замазка..и парцела с проекта още 30-35К та идвате на цената на 3-стаен в Младост, без паркомясто или гараж...
  Целия проект след стартиране на строежа при добра организация може да ви отнеме 12-18 месеца..и първоначалните 6 за проектиране и разрешителни... за 24 месеца след като вземете решение сте се нанесли... Успех на всички!

 90. 90 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#86] от "БМЗ":

  Така е, това се случва, но не го правят, за да вдигнат цените, а да спечелят.
  Те купуват не толкова като инвестиция, колкото от липсата на други инвестиционни алтернативи, и това е една от колоните, която държи цените на имотите.
  А свободни пари има достатъчно.

 91. 91 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Аз не, но двама познати си взеха на доста по-ниски цени, единият си взе многостаен, като го дава под наем за 700лв., а вноската му за кредита бе малко под това (той живее в др апартамент).

  Може би след 2-3г., може и да се навия да си купя, просто не съм сигурен в кой град искам да живея. А и по принцип нямам желание да живея в кооперация.

 92. 92 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Разстроено

  До коментар [#86] от "БМЗ":А свободни пари има достатъчно.
  —цитат от коментар 90 на boevbisser


  Начи в дъното на всичко отново стоят банкстерите, щото те печатат хартийките на принципа "вие никога не можете да похарчите толкова колкото ние можем да напечатаме (от въздуха)".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 93. 93 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  И още нещо, тепърва ще почне торнадо в САЩ, Великобритания, а и в Другите големи. Те и авиокомпаниите мечтаеха розови сънища и къде е сектора сега!? Туризмът също. Следват имотите. Такава веселба ще пада, че ....

 94. 94 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#74] от "psa50646712":А какво ти е купувал 1 долар през 1995, и какво може да купи през 2020? Ако сега този апартамент се продаде за $90000, няма как да си купиш 4-5 апартамента или примерно 10 коли. В номинално изражение (числово) разликата изглежда голяма, но инфлацията почти си е компенсирала всичко и пак излизаш на ниво, близко до нулата. Просто един нискорисков актив, който е устойчив на инфлацията в условията на инфлационна икономика, за разлика от спестявания в банка.
  —цитат от коментар 84 на irobot


  2003г си купих десетгодишен автомобил за 8000 лв.Сега десетгодишен автомобил от същият клас отново струва 8000 лв.Телевизори,перални,хладилници,печки са на същите цени като тогава.От какъв зор жилище,което се е амортизирало с още 20 години ще струва в пъти повече?

 95. 95 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Цените няма да се сринат, понеже каквото и да изкарат с корупция, подкупи, рушвети и тн. - какво ги правят? Вкарват ги в бетон в София. Затова и средната заплата не стига за половин квадратен метър в работническо общежитие (панел) в София. Който каквото иска да прави с тази информация. За да има срив - първо трябва да дойде глад...

 96. 96 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#94] от "Мусаши":

  При употребяваните автомобили ценовата крива е по-специфична, защото от една страна има увеличаване на цените на новите автомобили, от друга пък в страни като България има свръх-внос на употребявани (все още ставащи за каране) след влизането в ЕС. Така че тези 8000 лева сега купуват по-обезценени коли, отколкото през 2003. Също потребителската електроника и битовата техника по цял свят стана много по-достъпна за простолюдието. Така че дори номинално цените на някои неща да не са се променили оттогава, тези константни нива пак включват в себе си нивото на инфлация плюс масовостта и достъпността на дадено нещо.

 97. 97 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#88] от "БМЗ":

  Няма къде да мърдат. И 2008-9 паднаха въпреки тяхните мерки.

  Това с хиперинфлацията е силно илюзорно. Вчера САЩ емитираха 20-годишни облигации, с годишна лихва от 1,20%, а Великобритания вече имитира с отрицателна лихва, въпреки нестабилната си валута.

 98. 98 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#94] от "Мусаши":При употребяваните автомобили ценовата крива е по-специфична, защото от една страна има увеличаване на цените на новите автомобили, от друга пък в страни като България има свръх-внос на употребявани (все още ставащи за каране) след влизането в ЕС. Така че тези 8000 лева сега купуват по-обезценени коли, отколкото през 2003. Също потребителската електроника и битовата техника по цял свят стана много по-достъпна за простолюдието. Така че дори номинално цените на някои неща да не са се променили оттогава, тези константни нива пак включват в себе си нивото на инфлация плюс масовостта и достъпността на дадено нещо.
  —цитат от коментар 96 на irobot


  А при жилищата има нарастване на броят им и намаляване на броя населението.Пазарната логика диктува,че като се увеличи броят на предлаганите стоки,а се намали този на купувачите,то цените намаляват.По каква логика в държавата с най-бързо намаляващо население в света,ще има ръст на цената на жилищата?
  Жилището е място,където живеят хора.

 99. 99 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#95] от "realismisthename":

  Гласът чука на вратата. Е,за 90-те %. Дори и на Запад вече няма да е същото.

  Или си мислиш, че разни Сталинки се шегуват, когато срамежливо обявяват, да се стягаме за най-голямата депресия, откакто се води статистика.

 100. 100 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#98] от "Мусаши":

  При жилищата специално в България е омагьосан кръг, с много специфични фактори породени от народопсихологията, слабия инвестиционен потенциал в други начинания, и горчивия опит с банките. Тук броят на населението и броят на жилищата са две независими величини, няма такава мобилност на населението вътре в страната (с изключение на еднопосочната миграция към София). Мухлясалите соц апартаменти се ползват един вид като кюлчета злато, за запазване на някаква стойност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK