Сериозно ли говори финансовият министър за ремонт на данъчната система

Сериозно ли говори финансовият министър за ремонт на данъчната система

© Георги КожухаровПолитическият риск", който пое премиерът Бойко Борисов като нареди да се свали ставката на ДДС за два сектора, роди не толкова очакваната вълна от искания да се намали данъкът и за други сектори, колкото спекулации ще има ли и други данъчни промени. В основата на тези спекулации (в най-общия смисъл на думата) е становището на финансовия министър Владислав Горанов, което представи пред бюджетната комисия, която в негово отсъствие прие на първо четене промените в Закона за ДДС.


А в компанията на премиера Бойко Борисов по време на обичайните му автообиколки през почивните дни загатна енигматично, че може би е дошло време за дебат по устройството на цялата данъчна система.


В първия работен ден след това доста неясно послание се родиха и първите коментари, че вероятно се върви към отмяна на плоския данък и връщане към прогресивното облагане, прилагано в страната до 2007 г. Заговори се и за по-голямата справедливост на прогресивното облагане, тъй като при него хората с по-високи доходи плащат по-високи данъци.
За икономистите, до които "Дневник" се допита, такъв дебат няма и става дума за политическа дъвка, която може да се разтяга до безкрайност, а справедливостта на прогресивното облагане на доходите е само теоретична постановка, която няма голяма връзка с реалността.


Думите на финансовия министър за компенсиране на пропуснатите доходи от ДДС, ако парламентът одобри свалянето му на 9% за ресторантите и книгите, се приемат по-скоро за защитна реакция от негова страна след като демонстрира несъгласието си с решението на премиера.


Ето какво коментираха пред "Дневник" трима икономисти.


Сериозно ли говори финансовият министър за ремонт на данъчната система

© Надежда Чипева, Капитал


Георги Ганев, Център за либерални стратегии: Прогресивният данък е като швейцарско сирене


Дали е дошло време? Това говорене ми навява твърде много спомени за едно изключително грешно мислене и за човешкото общество, и за неговото историческо време. Не че историческият материализъм на Маркс е само лошо, но от него в нашите глави са останалите само най-тъпанарски вредните неща - че на нещо му идва времето, защото колелото на историята се въртяло. Няма такова нещо. Докато българското общество не реши, че на някой данък му е дошло времето, не му е дошло времето. Ако някой претендира, че знае какво мисли българското общество, да ми се обади.


Плоският данък е статуквото и винаги, когато някой предлага промяна в статуквото, трябва да е много конкретен каква промяна предлага от всичките безброй възможни. Ако ще се връщаме към облагаемата скала до 2007 г., то тя на практика бе плосък данък от 22.3% с необлагаем минимум. Аз съм го изчислявал и това се получава на практика, макар че беше 20%, 22% и 24% от сумата над нулата. Та, ако се предлага връщане към нея, се получава разлика между стотинки и 5 лева годишно между отделните плащащи групи. И няма смисъл. Понеже ще е връщане към плосък данък, но с доста по-висока ставка. То и финансовият министър каза да направим ставката на плоския данък по-висока, а не да се въвежда прогресивна ставка.


На феновете на прогресивния данък, който се прилагал по целия свят, казвам, че ако ще е така, да бъде като във Франция - 0, 20, 50, 80%. Това е прогресивно облагане. Ако някой иска увеличаване на данъчното бреме, да си го каже.


Финансовият министър се опитва чрез похват, който определям като риторичен, да каже, че въвеждането на диференцирани ставки за конкретни браншове има своята цена и тя далеч не е само бюджетна, но неговата задача е да си гледа бюджета, и тая цена трябва да се плати някак си.


Когато се въвежда прогресивен данък, винаги се въвежда с някаква такава риторика, че богатите ще плащат повече, а бедните по-малко. Аз не съм убеден, че в случая на България каквато е днес - този абсолютен уникум (каквито впрочем са днес и Германия и други страни), но там ако се въведе може богатите да плащат повече, в България - не. Те от 10% ще започнат да плащат 0, защото ще започнат да го избягват данъка. Нещото, което не се казва никога, когато се предлагат прогресивните данъци, е, че те са като швейцарско сирене - пълно с дупки, с всякакви изключения, защото са високи ставките.


Познавам такива хора лично, които докато беше прогресивният данък, не плащаха 1 лев данък изобщо и когато стана 10%, те почнаха да си плащат целия данък. Богаташите при плосък данък плащаха повече отколкото при прогресивен данък.


Сериозно ли говори финансовият министър за ремонт на данъчната система

© Цветелина Белутова, Капитал


Петър Ганев, Институт за пазара икономика: Плоският данък не е причина за неравенство


Не мисля, че е дошъл краят на плоския данък, всъщност това е една от реформите, която доказано работи. Едно от малкото неща, които продължават да се сочат пред външни наблюдатели като конкурентно предимство на страната. И нещо, което работи от гледна точка на това, че е на много широка основа дава доста добри приходи, то е предпоставка за изсветляване на доходите, което реално се случи.


Факт е, че към плоския данък е имало атаки през всяка година откакто е въведен. Може да се каже, че някои хора дори се изненадаха, че той издържа цели 10 години. Но атаките не означават, че трябва да го махаме, защото ми се струва, че голяма част от атаките са на идеологическа основа, на непоносимост към подобен тип опростена система на облагане и желание да репликираме чужди модели, които са неадекватни за нашата действителност.


Има един все по-чуващ се аргумент, който обвързва плоския данък със справедливостта, с неравенството, но всъщност много ясно се вижда от всички изследвания, че не той е причината за все по-голямото неравенство, а самото генериране на доходи - тоест големият брой хора, които нямат трудови доходи или имат като цяло ниски доходи, но те нямат отношение към самото облагане. Така че тук проблемът е по-скоро ефективността на трансферите, а не ефектът от самото данъчно облагане.


И другото е постоянният натиск и желание към преобръщане на целия данъчен модел. Много хора не го изказват напълно, но това, което имат предвид е, почти без да се пипат косвените данъци рязко да се вдигнат преките и рязко да се увеличи преразпределението през бюджета. Тези хора често ги е страх да кажат това - те не искат леко да се намали един, а да се вдигне друг, а искат двойно да с е вдигне данъкът върху доходите и автоматично след това данъкът за едноличните търговци и върху печалбата - те вървят заедно, да се вдигнат осигуровките, за да се върже бюджетът на НОИ и всъщност тук облагането да стане като във Франция, например. Това автоматично ще ни направи по-бедни, на секундата.


Реакцията на финансовият министър е по-скоро защитна реакция, защото не е финансов министър от вчера и му знаем позицията, така че неговата философия едва ли се е променила. Досега е защитавал настоящата данъчна система, а това е записано и в програмата за управление на ГЕРБ. Но от друга страна, като всеки финансов министър основната цел е да се събират повече пари. Затова и всяка година има вдигнат един или друг данък - било винетка, било осигурителна вноска или друго и сега като се готви промяна в даден данък автоматично се търси вратичка да се прокара и другата идея - ами дайте тогава да вдигнем и други данъци. Това в някаква степен е и обяснимо. Това казваме от години наред - ако пипнем неаргументирано един данък - тоест се свали за една група, веднага ще се стигне до натиск за разглобяване на цялата данъчна система. И това виждаме в момента.


Сериозно ли говори финансовият министър за ремонт на данъчната система

© Георги Кожухаров


Любомир Дацов, дългогодишен кадър на Министерството на финансите: Политиците се сдобиха с нова дъвка за разтягане


Политически може би е дошло време да се говори за края на плоския данък, което не означава, че е рационално. В момента няма нищо интересно и един вид трябва нова политическа дъвка, при която да има достатъчно поле за разтягане и за различни политически инициативи. Промяна на цялостния данъчен модел не се случва за 1, а за поне 3-4 години, в които политиците ще се съревновават с бляскави идеи, с които да пленяват обществото и основните играчи заявиха това. На първо място ДПС, където има достатъчно умни, интелигентни и знаещи хора с голям политически опит, които досега поддържаха стария модел и те бяха един от най-ревностните му поддръжници. Случващото се при ГЕРБ е разочароващо, но не изненадващо, а БСП традиционно смятат, че ще бъдат разпознаваеми като социална партия, ако държат на прогресивно данъчно облагане и при печалбата, и при доходите. Струва ми се, че политическите партии имат нужда от тази дъвка и настроението ще бъде в тази посока.


Дали му е дошло времето? Смятам, че ще бъде абсолютна глупост да бъде променен данъчният модел в България, защото сегашната структура стимулира растеж и заетост. При тази структура се стимулира по-голяма заетост, по-просто данъчно облагане, по-ниски разходи за самата администрация, по-лесно и разбираемо законодателство за хората. За отиването в другата посока няма никаква икономическа целесъобразност.


В края на краищата, въпреки че финансовият министър спекулира с очаквания и страхове, е абсолютно прав за това, че той при равни други условия ще трябва да компенсира намалените приходи от ДДС. Според мен не е необходимо да се въвежда пропорционално облагане за целта, а единните ставки си вършат чудесна работа, друг е въпросът колко приемливо ще бъде да се вдигнат данъците върху доходите и печалба до 15%, например.


Позицията на финансовия министър е реакция на случващото се, което за него означава много неприятности, много допълнителна работа, на която резултатът е абсолютно неясен. Във времето се доказа, че беше изключително разумно да има ДДС с единна ставка. Измерена през ефективността нашата данъчна система е една от най-добрите. Аз не бих посъветвал никой да се връща към стария модел на прогресивните ставки, валиден до 2007 г. Опитът показва, че при прогресивните ставки печелят 2 групи - най-богатите и най-бедните, тъй като и едните, и другите почти не плащат данъци. И ако сега сменим рязко облагането, всичко, което се нарича средна класа или гравитира около нея (около 15% от хората) ще поеме тежестта от промяната като ще плати сметката и на най-богатите. Това се е случвало навсякъде по света.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3150 Любопитно

  Борисов тества общественото мнение по темата. Така като гледам, статуквото ще се запази, което е и най-умното.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Бойко обича да рита кошери. Ама този път ще ритне камбаната.

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4788 Весело

  Дневник????

  "Когато се въвежда прогресивен данък, винаги се въвежда с някаква такава риторика, че бедните ще плащат повече, а бедните по-малко."

  Бедните последно повече или по малко ще плащат? :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Аз не разбирам защо когато се заговори за прогресивно облагане винаги се посочва Франция? Ами прогресивно облагане има в Щатско, Канада, Швеция и т.н. Защо винаги трябва да се дава пример с най-тежката скала в прогресивния данък? Не съм икономист или финансист за да познавам темата, но живея в държава с прогресивно облагане и въобще не е страшно. А за изсветляване на доходите, не трябва да се открива топлата вода на ново. Има си начини които други страни успешно са приложили.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Peй Дaлиo пpoгнoзиpa, чe cлeд ĸpизaтa cвeтoвният peд щe e paзличeн. Toй cмятa, че ще се повтори cлyчилoтo ce пpeз 30-тe гoдини нa минaлия вeĸ cъc cъвpeмeннитe вepcии нa ĸoмyнизмa и фaшизмa.
  B ĸoмeнтap oтнocнo иĸoнoмичecĸитe eфeĸти нa пaндeмиятa, Дaлиo пocoчвa, чe ĸpизaтa щeшe дa e дaлeч пo-лeĸa, aĸo cвeтът нe бe зaтънaл в тoлĸoвa мнoгo дългoвe. "Aĸo пoглeднeм ĸъм тoвa, ĸoeтo paзличaвa дъpжaвитe и xopaтa, пoчти винaги тo зaвиcи oт тoвa ĸoлĸo cпecтявaния и дълг имaт. Teзи cъc cилeн бaлaнc щe cпeчeлят, a тeзи c нaй-мнoгo дълг щe cтpaдaт нaй-мнoгo", ĸaзвa тoй.

 6. 6 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Интервюираните изказват тезата че ако се въведе прогресивна данъчно скала, богатите ще намерят вратички и няма да плащат подоходния налог. Добре ама никой от тях не се изказва, какво би станало ако се вдигне ставката на плоския данък на 15%? Пак ли ще спрат да плащат?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4788 Любопитно

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":

  Аз също се чудя на подобни твърдения. Също като Вас живея в държава с прогресивна данъчна система и няма проблеми. Интересен факт който всички избягват да споменат е, че всички напреднали държави използват прогресивни данъчни системи. Много често се говори за 'величието" на Германия като водеща икономика в Европа, но когато стане въпрос за данъци, тактично се премълчава какви са те. Същото е за всички Скандинавски страни и Великобритания.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 474 Весело

  Ако държавен служител ви каже, че иска да ремонтира данъчната система, това не е защото се е загрижил за системата или хората. Просто приходите в бюджета не стигат...

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsyrvulan":

  Всяко дигане на данъците ,особено на средната класа ,ще доведе до падане от власт на Герб и комунистите ,всички останали опции също ще доведат до политическа криза ,защото ЕС няма да допусне ярко леви на власт ,каквито са новите формации претендиращи за властта ,така ,че икономическата криза при тези промени е неминуема ,а тогава вече много хора ще разберат наистина какво е безработица и глад.В момента няма нужда от разбутване на данъчната система ,тя генерира приходи над очакваното , масата население без да плаща почти никакви данъци или особено здравни осигуровки ,има всички права и ползва парите на обикновените данъкоплатци ,които обаче нямат намерение да издържат с още по големи данъци едни 4 милиона неплащащи никакви данъци в България .

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Изсмукано от пръстите е това четиво - дебат за плосък или прогресивен ДОД. Същинският дебат е за плоската или диференцирана ставка по ДДС, както и за начините да се помогне на туристическия бранш.Управляващите предлагат намаляване на ДДС, което по същество е начин за администриране на очакваните ползи. Муравей Радев предлага директни плащания, които обаче са уязвими за обвинения в субективизъм. Изглежда управляващите предпочетоха да озаптят популистките щения на БСП и ДПС за разширяване обхвата на диференцираната ставка пред варианта да отговарят на обвинения в субективизъм.

  За ДОД си закачете мнението на Ганев на хладилника:
  "Богаташите при плосък данък плащаха повече отколкото при прогресивен данък." !!!

 11. 11 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Държавата да се научи първо да събира ефективно таксите от хазарт, акцизи и ДДС от горива, спирт и тютюн. Там дупките са огромни!

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Любопитно

  До коментар [#9] от "edin drugii":

  Подобни апокалиптични писаници на какви факти и база се основават?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Тоя вече трябваше да е с прангите. Данъчна система тръгнал да реформира!

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  На фактите на реалността , масата е свикнала да не плаща никакви данъци ,а иначе всички се нареждат при нужда пред НОИ и здравната система , само пример ,над 50% от ТЕЛК особено новите са след 1000 лв здравни осигуровки и 20 години неплащане на никакви данъци , закачат се за привилегиите и цял живот ТЕЛК ,привилегии и безплатни здравни услуги ,за сметки на останалите , или не си съгласен , с вдигане на данъците се ощетяват само плащащите данъци ,аз съм точно такъв и твърдя ,че поне 1/3 от работещите нямат никакви реални данъци ,нито осигуровки ,достатъчно е да се проверят с данъчни ревизии например здравно неосигурените ,ще се открият интересни факти .

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#11] от "truly":

  Ами строителните услуги ,складовете , авто борсите , частните строителни услуги ,автомонтьорските услуги извън фирмените сервизи ,ами брокерските мошеници ,дето изкривяват целия пазар на имоти ,някой следи ли ги изобщо имат ли данъци тези хора и дали данъците им отговарят на множеството имоти ,които си купуват переодично .

 16. 16 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано да я реформират скапаната ни данъчна, неолиберална система.

  niki
 17. 17 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Плоският данък е най-голямата глупост. Трябва да се премахне и да се въведе прогресивен данък.

  niki
 18. 18 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#13] от "rincewind":

  Даже обикаля с вожда за лъскане на имджа. На всяка цена се избягват коментарите за онези смс-и, а вината за 700 млн. несъбрани от Владко не е негова, разбира се - не са ги платили лошите, а той всячески се е опитвал да ги накара да го направят. Затова е давал ценни указания всекидневно.

 19. 19 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 400 Весело

  Аз пък имам една сууупер революционна идея за данъчна реформа. Дори съм готов да я предоставя напълно безплатно на ГЕРБ: ХАРЧЕТЕ ПО МАЛКО, ТИКВИ ЗЕЛЕНИ!
  Така винаги ще ви стигат приходите в бюджета и ще ви остават.
  Как да харчите по-малко ли?
  Ми елементарно, Уотсън, престанете да си намисляте нови и нови хранилки за всевъзможни близки, познати, роднини, приятели и прочее заслужили "другари".
  Озаптете се малко с малоумните мега-инфраструктурни проекти.
  Реформирайте си скандално раздутия държавно - административен апарат и го електронизирайте вместо да ме карате за елементарни неща да вися като сопол по всевъзможни гишенца зад които вечно кисели лелки ме гледат с презрение и само се чудят как да ме обръснат с 5 лева за глупости.
  Ей ви - данъчна реформа кат слънце...
  Ама само си мечтая, нали?

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Да кажеш, че Германия е "уникум" е Уникално твърдение, което върви само в просташка БГ, по просташките й телевизии и просташките вестници. Прогресивното облагане има логика, която никой от ТЪПАК-ИКОНОМИСТИТЕ от СНИМКИТЕ не знаят или няма да кажат.
  Няма друг данък, който да е така защитаван. На тях не им пука за фиска, а за личните им, незнайно как заработени заплати. Когато 2008 намалиха и корпоративния данък от 15 на 10%, приходите от него се Сринаха, но тия мълчат силно по въпроса. Що ли?

 21. 21 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  //Също като Вас живея в държава с прогресивна данъчна система и няма проблеми//
  =====================
  Може би живееш в ДЪРЖАВА и да нямаш проблеми, но Тиквония е територия . В Ирландия до 36 хил. евро на година, данъка е 24 %, а над тази сума е 48%, и там нямат проблеми...а ако погледнеш в НОИ ще видиш че средните осигуровки са към 1000 лв., или заплатите са много ниски, или просто не се плащат реалните осигуровки. ..

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  " Заговори се и за по-голямата справедливост на прогресивното облагане, тъй като при него хората с по-високи доходи плащат по-високи данъци."
  *
  Авторката не прави разлика между справедливост и солидарност. Прогресивната данъчна система не е справедлива, защото натоварва предимно средната класа. От гледна точка на солидарността солидарни са само по-добре печелещите, защото тези с ниски доходи на практика плащат само чрез косвените данъци в бюджета.
  За да е справедлива една данъчна система тя трябва да е всеобхватна. На Запад са решили, че не им трябва справедлива система, а такава чрез която по-лесно да си пълнят държавния бюджет, а винаги е по-лесно да вземеш от този, който има повече. Естествено, народите се индоктринират, че това е справедливо.
  На Запад прогресивната система работи защото тамошната средна класа получава много по-високи доходи от българската и може да живее добре и след като си плати данъците. В България въвеждането на по-високи данъци за средната класа ще доведе до още по-голямо изтичане на млади и перспективни специалисти на Запад, тъй като ниските данъци отчасти компенсират по-ниските заплати.
  Налагането на прогресивна данъчна система върви заедно със създаването на социални държави. В това няма нищо лошо докато икономиката работи и захранва социалните разходи. За съжаление в стремежа си да угодят на избирателите политиците използват социалните системи за да печелят избори в резултат на което много европейски държави са затънали в дългове. Голямата задлъжнялост няма как да не доведе до още по-дълбока криза.

 23. 23 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Това ако го направят, и са аут. Защото реално в момента има една група от хора, която пълни хазната на макс, и за останалите - дали с ДДС, дали с 10% от иначе високите си доходи, дали с цялостно потребление за икономиката. И ако ме накарате да плащам повече данъци, такъв протест ше видите, че 2013та оста Пеевски-ДАНС ше ви се стори като трейлър.

  НЕ желая да плащам за всички фалшиви ТЕЛКове, мързеливи безработни, раздути и неефективни държавни агенции, и прочее паразити. Намерете начин да си оптимизирате разходите, без да пипате данъци. Не искаме да изгубим и малкото външни инвеститори. Тогава и ИТ сектора, който ГЕРБ толкова много иска да издои, ще се изнесе - а там конкуренцията с Румъния, Полша и Украйна е жестока.

  П.П. Намерете си 4те милиарда от КТБ. Ще оправите бюджета за нула време. Но Гешев не иска.

 24. 24 Профил на pqf18307488
  pqf18307488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идеята е да ударят програмистите, те са с високи заплати на бяло.

 25. 25 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#24] от "pqf18307488":

  Идеята е да ударят ВСИЧКИ, чийто доходи са на светло...

 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ksharp":

  Напълно съгласен. Ако обществото види, че парите, които вече плаща като данъци, не се пилеят за глупости, ще е склонно да даде и повече.
  А как да е съгласно сега - правителството поиска празен чек за държавна петролна компания без бизнес план и пр. досадни подробности, по разни ТЕЛКове и подпомагане на хора, които точат по всевъзможен начин социалната и здравната система отиват стотици милиони, за държавните поръчки да не отварям дума.
  По-високи данъци ли? Глупости.

 27. 27 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 972 Гневно

  Аз не разбирам защо когато се заговори за прогресивно облагане винаги се посочва Франция? Ами прогресивно облагане има в Щатско, Канада, Швеция и т.н. Защо винаги трябва да се дава пример с най-тежката скала в прогресивния данък? Не съм икономист или финансист за да познавам темата, но живея в държава с прогресивно облагане и въобще не е страшно. А за изсветляване на доходите, не трябва да се открива топлата вода на ново. Има си начини които други страни успешно са приложили.
  —цитат от коментар 4 на tsyrvulan


  Аз пък не разбирам как хората не го вдяват това, тук също чрез косвените данъци даначаната тежест си е доста по-голяма и стига нива близки до други европейски държави... Малко почва да става като с плащането на пътищата - в някои държави се плаща винетка, в други тол, в трети е включено в цената на горивото, а тук в България се опитват и трите да ги въведат като дават за пример различните европейски държави. Е не благодаря!

 28. 28 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#24] от "pqf18307488":

  Нека ударят, нали се сещаш, че нищо не ни задържа тук. Нека останат само цигани, пенсионери, социално слаби и да видим как ще кърпят бюджета.

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2533 Весело

  До коментар [#24] от "pqf18307488":

  Един комуняга имаше такава идея, даже я сподели във в-к "Дума". Специално за програмистите да се въведе допълнителен данък от 1000-2000 лева месечно (забравих точната сума). Този главоч, завършил икономика във ВИИ "Карл Маркс" твърдеше, че високите доходи на определена прослойка от работещите имало много негативно отношение към икономиката, защото се вдигала цената на живота.
  Да се чудиш да се смееш ли или да плачеш. Комунягите, които на теория уж се борят срещу експолоатацията и за по-високи заплати на наемния труд, изведнъж решават, че високоплатените специалисти им нарушават чувството за справедливост, разбирай равенство. Така де! Вместо заплатите и пенсиите да се вдигат организирано от държавата и за всички, тези наглеци получават за месец толкова, колкото му е годишната пенсия.

 30. 30 Профил на pqf18307488
  pqf18307488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да господа, това се нарича "социалната справедливост" - ние плащаме, те крадат. И още, и още и още.

 31. 31 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 724 Неутрално

  У нас добре функционира валутния борд и данъчната система / като изключим дребни недомислици от рода на 5% данък дивидент /. Има много добър баланс между преки и косвени данъци. Това са двете основни причини за увеличаване на благосъстоянието у нас. Плюс членството в ЕС и НАТО.

  И тия идиоти си правят експерименти с данъчната система.

 32. 32 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Нищо друго освен да си подаде оставката не бива да прави Горанов.

 33. 33 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 13 Неутрално

  А защо не въведат прогресивен подоходен данък с максимална ставка 10% и като се започва от 0%? Това ще ни направи изключително конкурентни спрямо цяла Европа и ще има бум на чужди инвестиции? Също и да намалят ДДС-то за всички? А и корпоративния данък - също прогресивен почваш от 0% и максимално 10%? Така ще спечелят всички избори... Също спиране на всякакви помощи за малцинствата, 50% съкращение на висши държавни служители и разни общински службици дето само имитират дейност?
  Направят ли прогресивен подоходен данък какво ще ме спре да направя офшорка и да плащам заплатите на програмистите от нея? Да не говорим че и тук има легални схеми за неплащане на данъците?

 34. 34 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 881 Неутрално
 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Нищо друго освен да си подаде оставката не бива да прави Горанов.
  —цитат от коментар 32 на petrapetra


  В момента едрата олигархия и чуждестранните финансови олигарси го харесват! Кой бяга от хубавото?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  Ох, колко защитници на плоския данък наскачаха. Със страхотии за бъдещвто, ако има промяна. Направо - второто пришествие идва. А единици предлагат нещо разумно. Но от комунисти и милиционери - толкова.

 37. 37 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  А защо не въведат прогресивен подоходен данък с максимална ставка 10% и като се започва от 0%? Това ще ни направи изключително конкурентни спрямо цяла Европа и ще има бум на чужди инвестиции? Също и да намалят ДДС-то за всички? А и корпоративния данък - също прогресивен почваш от 0% и максимално 10%? Така ще спечелят всички избори... Също спиране на всякакви помощи за малцинствата, 50% съкращение на висши държавни служители и разни общински службици дето само имитират дейност? Направят ли прогресивен подоходен данък какво ще ме спре да направя офшорка и да плащам заплатите на програмистите от нея? Да не говорим че и тук има легални схеми за неплащане на данъците?
  —цитат от коментар 33 на Old Surehand


  Пак няма да има бум.
  1. Кой ще дойде тук, след като веднага може да се гласува закон и да му се вземе бизнеса! Не защитавам черепа, но това си болшевизъм от най грозна форма! Нужна е предвидимости прозрачност.
  2. Къде ти е квалифицираната работна ръка? Аз виждам само селяндури. Поне 95%!

 38. 38 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хи-хи":

  Твърденията, че приходите по ЗКПО са се сринали са напълно смехотворни. Идентични са с твърдението на някой таксиджия, който твърди, че вуйчо му бачкал в Германия и му бил казал, че след въвеждане на еврото цените са се удвоили.

 39. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  ББ няма мандат за такава промяна, разбира се че е политическа дъвка това.

  за ГЕРБ, след всичките лъжливи обещания за възстановяване на законността и защита на държавния интерес, няма да има кой да гласува от по-читавите при такава заявка за промяна.

  нужна е оптимизация и преструктуриране на тежката и дебелогъза държавна машина - като разкарат герберските кърлежо-калинки, закрият 3-4 министерства и оптимизират броя на заетите в общините (и броя на общините), нещата ще си дойдат на мястото.

  разбира се, нужно е и съдебно преследване за екзотики:
  - ненужна смяна на светофарни уредби за 20+ млн (сменени няколко години по-рано)
  - служебни държавни автомобили за куцо, кьораво, сакато и ненужно
  - командировани държавни туристи по света (на държавни разноски разбира се)
  - орязване на всичко различно от масов спорт (голфът масов спорт е дъвка за идиоти)
  - смяна на настилки за милиони левове

 40. 40 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  " Дайте да дадем" обикновено се превръща в "дайте да вземем".

 41. 41 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Идеята е да ударят програмистите, те са с високи заплати на бяло.
  —цитат от коментар 24 на pqf18307488


  Тази индустрия се мести географски с няколко клика на мишката. Офисите са под наем, инфраструктурата в облака, хората са ултра мобилни.

 42. 42 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Идеалната данъчна система според ИИ:

  "...въпpeĸи чe yвeличaвaнeтo нa дaнъцитe вoди дo изглaждaнeтo нa тoвa нepaвeнcтвo, пpeĸaлeнo виcoĸитe дaнъци пpeмaxвaт cтимyлa зa paбoтa нa xopaтa и ги ĸapaт дa зaпoчнaт дa тъpcят нaчини зa тяxнoтo избягвaнe."

  "Πoдxoдът нa нoвия ИИ e cъвceм нeopтoдoĸcaлeн. Πoвeчeтo oт ceгa cъщecтвyвaщитe дaнъчни cxeми изпoлзвaт или пpoгpecивнa (ĸoйтo пoвeчe пeчeли, пoвeчe плaщa) cĸaлa или peгpecивнa (ĸoйтo пoвeчe пeчeли, пo-мaлĸo плaщa), нo вapиaнтът пpeдлoжeн oт мaшинaтa cъчeтaвa тeзи двa ocнoвни пoдxoдa. Kъм бoгaтитe и бeднитe ce пpилaгa пpoгpecивнa cĸaлa, a ĸъм пpeдcтaвитeлитe нa cpeдния ĸлac – peгpecивнa. B peзyлтaт oт тoвa иĸoнoмичecĸaтa paзлиĸa мeждy бeднитe и бoгaтитe cтaвa пo-мaлĸa."

  https://www.kaldata.com/it-новини/икономически-изкуствен-интелект-пре-335936.html

 43. 43 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1734 Весело

  Фактът , че говорят и има кой да ги слуша десет години е показателен......

 44. 44 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 832 Неутрално

  "Сериозно ли говори финансовият министър"

  Тоя винаги говори сериозно. Сериозен беше, като ни разправяше как се страхувал от земетресение, как кръстникът му го приютил без пари, как си хортували с Божков за дреболии - някаква си там девойка и някакви "ценни указания". Изобщо напълно сериозно ни има за глупаци.

 45. 45 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Да отменят едно от малкото полезни неща измислени от български политик за последните 75 години. Тъкмо едни хора с образование си търсят последната причина да се преместят в западнс посока.
  Много криви ще им излезнат сметките този път. А нашите велики ресторантьори и хотелиери трябва да проумеят, че бизнесът им не върви не заради корона, четирите годишни времена, международното положение или ретрограданта венера. Не върви заради собствената им некадърност, алчност и работа по принципа "ден година храни".
  Да вдигнеш данъците на цял народ, за да намалиш данъците на най-сивия сектор в страната. Това дори не е популизъм, това си е да се застреляш в крака.

 46. 46 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Проблема у нас не е приходната част и как да се формира. Проблема е разходната част. И точно там рязко се отличаваме от Германия, Скандинавието и други подобни. С две думи - каквато и да ни е ставката/данъка проблема е краденето от "обръчите"

 47. 47 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Интервюираните изказват тезата че ако се въведе прогресивна данъчно скала, богатите ще намерят вратички и няма да плащат подоходния налог. Добре ама никой от тях не се изказва, какво би станало ако се вдигне ставката на плоския данък на 15%? Пак ли ще спрат да плащат?
  —цитат от коментар 6 на tsyrvulan


  Не съм богат. Имам обаче добър доход. Ако ми се вдигне ставката по какъвто и да е било начин, просто си събирам куфарите на жената и детето и не поглеждам назад.
  Богатите хора имат имоти, заводи, футболни клубове, лотарии, политици, съдии ... какво ли не. Официално обаче доходите им са минимални, ако въобще ги има.

  Тук не говорим да се облагат богатите, искат да обложат образованите и работещите.

 48. 48 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Като ги чета тези изглежда още си мислят, че ще събират ДДС, колкото преди. Демек че до няколко месеца всчико ще се върне, както беше - това няма да стане, защото хората вече не искат да харчат, както преди. Оттук прихода от ДДС ще падне дори без намалението за ресторантьорите. Това му е дерта на Горанов и няма изход от тук - трябва да се съкращават разходи, а идват избори. Има например едни мърди в тецовете, койото изсмукват всяка година няколко стотин милиона от бюжета - що не ги съкратят тях ами ще ми вдигат на мен данъка?

 49. 49 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Стига сме се залъгвали. 610 лева минимална заплата не стига за нищо и определянето й трябва да е през реална покупкателна способност иначе произвеждаме болни хора и престъпници в дългосрочен план. Лично аз съм за максимално проста данъчна система, но ако ще намаляваме ДДС да вдигнем минималните осигурителни прагове. Иначе предпочитам 0% данък печалба и 25% ДДС за всички.

 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Тоя вече трябваше да е с прангите. Данъчна система тръгнал да реформира!
  —цитат от коментар 13 на rincewind


  Не само той!
  Цялата върхушка на герб и една значителна маса политически функционери на мутрите във "ВСС", трябва да освободят обществото от присъствието си най-малкото заради "славата" на България като най-корумпираната страна в ЕС.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#38] от "asroma1927":

  2008 - 2228 х.
  2009 - 1762 х.

  Таксиджия, вуйчо, Германия... давайте го по-сериозно. Ясно е, че останалата в БГ сган ще брани неистово превилегиите, които никъде в ЕС няма да им дадат... Данъкът от 10% на огромните заплати е огромна превилегия, нищо, че ненормалникът ганев говори за усреднена ставка от 22.3 % (?????????) при прогресивно облагане.

 52. 52 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Тук не говорим да се облагат богатите, искат да обложат образованите и работещите.
  —цитат от коментар 47 на Puck Futin


  Прогресивните данъци се плащат именно от тази група хора.

  Всеки от тях, които смята, че трбва да бъде обложен допълнително, да си спомни това на следващите избори, и да не ходи за риба, понеже кебапчетата и контролирания вот винаги присъстват.

 53. 53 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":Аз също се чудя на подобни твърдения. Също като Вас живея в държава с прогресивна данъчна система и няма проблеми. Интересен факт който всички избягват да споменат е, че всички напреднали държави използват прогресивни данъчни системи. Много често се говори за 'величието" на Германия като водеща икономика в Европа, но когато стане въпрос за данъци, тактично се премълчава какви са те. Същото е за всички Скандинавски страни и Великобритания.
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Ще ти го обясня бавно за да го разбереш - в Германия, ако взимаш 8 хил евро на месец и ти вземат 50 процента като данък - ти остават грубо 4 хил евро
  В България ако взимаш 1500 евро и ти вземат 50% данък ти остават 750 евро
  В единия случай ти остават 4000 евро в другия 750 евро - ся схвана ли пробема?
  С 4 000 евро се живее - със 750 евро - трудна работа. Набиите си го в тъпите глави и спрете да го повтаряте под всяка статия за данъците - не може да сравняваш две страни, в който средните заплати са в пъти различни

 54. 54 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#11] от "truly":Ами строителните услуги ,складовете , авто борсите , частните строителни услуги ,автомонтьорските услуги извън фирмените сервизи ,ами брокерските мошеници ,дето изкривяват целия пазар на имоти ,някой следи ли ги изобщо имат ли данъци тези хора и дали данъците им отговарят на множеството имоти ,които си купуват переодично .
  —цитат от коментар 15 на edin drugii


  Още малко ще питаш кой следи с какви пари се придобиват 6 апартамента, като всички доходи "уж" минават по банков път.

 55. 55 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До всички войни за социална солидарност.
  С данъците човек си плаща за да живее в дадена държава и да се ползва от социална, здравна, правоохранителна и други системи. В държави като Швеция, Германия и Франция тези системи работят и предлагат сравнително качествена услуга.
  Тук обаче не е така. Тук ще наливаме пари в бездънни каци.
  Ако ще плащам данъци като немец или швед за какъв ми е да стоя тук?

 56. 56 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Тиквите са наясно, че свърши времето на сладките пари от Европа. Затова сега се чудят откъде да компенсират, за да не спират с безсмислени харчове и проекти за "точните" фирми. Затова ще правят държавна петролна компания, затова национализираха лотарията, затова искат да доят повече пари от хората.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 57. 57 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Плоският данък и ставката от 10%, въведени през 2008-а (след консултации с финансисти от ЕС) от правителството Станишев и подкрепени в НС от депутатите от тройната коалиция, са едно от най-смислените и полезни неща (след приемането в ЕС), направени по онова време. Не пипайте там, където нищо не разбирате!

 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Интервюираните изказват тезата че ако се въведе прогресивна данъчно скала, богатите ще намерят вратички и няма да плащат подоходния налог. Добре ама никой от тях не се изказва, какво би станало ако се вдигне ставката на плоския данък на 15%? Пак ли ще спрат да плащат?
  —цитат от коментар 6 на tsyrvulan


  Не знам къде е границата, дали 15%, дали 12% или 20%, но всичко завии от цената на "прането на пари". Когато тази цена стане по-ниска от данъчната цена която плащат физическите и юридическите лица, всеки средно разумен и малко по-рисково настроен играч, ще предпочете "прането" пред плащането на данъци. Както и обратното, при равни "загуби" т.е. цената на прането и плащането на данъка са равни и особено ако с в полза на данъка, кой ще се набутва, при това да рискува преследване по закона, за да не плаща данъци. Елементарно Уотсън:).

 59. 59 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Най-тъжното е че точно тоя реверанс към едни от най-некоректните платци с 9% ДДС ще служи за причина коректните да плащат още повече.

 60. 60 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4788 Весело

  [quote#53:"pesho79"][/quote]

  Господи колко мъка има по света:)))
  Ето ти прогресивната система във Великобритания.
  При доход £8000 паунда на месец чисто ти остават £5360.30.
  Хайде обясни ми пак как това са 50%?????

  https://listentotaxman.com/8000?time=12

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 61. 61 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 418 Весело

  "Заговори се и за по-голямата справедливост на прогресивното облагане, тъй като при него хората с по-високи доходи плащат по-високи данъци."

  Дневник, хайде като повтаряте левите мантри за по-голямата справедливост и кой колко плащал, бъдете така добри да обясните как 10% от 5000 са по-малко от 10% от 1000.

 62. 62 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#60] от "padrino":

  Колега, за подоходния данък е така, но поданниците на Нейно Величество плащат и сериозни местни данъци. Което е правилно за обществото, но крайната сума за личния бюджет е малко по-различна (не в добрия смисъл).
  Ето защо всеки път като си помислех да прекося Бристолския канал от запад на Изток се отказвах накрая- се тая излиза....

 63. 63 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#60] от "padrino": Колега, за подоходния данък е така, но поданниците на Нейно Величество плащат и сериозни местни данъци. Което е правилно за обществото, но крайната сума за личния бюджет е малко по-различна (не в добрия смисъл).Ето защо всеки път като си помислех да прекося Бристолския канал от запад на Изток се отказвах накрая- се тая излиза....
  —цитат от коментар 62 на ckn29372393


  Какви местни данъци са Ви в главата??? Аз за 33 години в които живея тук не съм чул или платил такъв данък. Много моля ако може да ми кажете, че да не се страхувам от данъчните да не би да ми почукат на вратата :)))
  Само да не бъркаме така наречения Общински данък (Council tax) с ДОД за които става въпрос тук........:)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 64. 64 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Общо-взето и тримата казват това, което написах вчера под една друга статия по темата. Плоският данък и единният ДДС ще си останат след 2021.
  Сега с тези изключения от 20-те процента си имаме политическа дъвка и всеки може да дрънка небивалици на воля. Някой, гледам, дори рисуват Апокалипсиса... А, наздраве!

 65. 65 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Плоският данък има едно голямо преимущество - широка събираемост. Всяко прогресивно облагане, особено с високи ставки в горните етажи ще доведе до спад в събираемостта в България. Хората, които получават такива доходи, обикновено не са глупави и ще намерят начини (дори и законни) да заобиколят тези ставки. Най-малкото заради това, че срещу повечето платен данък , те няма да получат нищо повече от държавата. Не сме готови и не сме на това ниво на развитие като Скандинавските държави или Франция, за да се смята, че ще се приеме благосклонно прогресивно облагане със стръмна стълбица.
  Според мен има смисъл да се остави плоският данък, с една корекция обаче - ставката да се вдигне на 15% , НО да се облага доходът НАД минималната заплата. Т.е. ако получаваш МРЗ (610 лв)- не плащаш нищо (за което досега имаше упреци, че реално вземаш под нея). Ако получаваш 1000 лв - плащаш 15% от 390 лв (към 60 лв, при сегашна - 100). При доходи до 1800 ще се плаща малко по-малко от досегашния ДОД, т.е. т.нар. "бедни" са облагодетелствани. При доход 2000 - 210 лв (почти без промяна). При доход 3000 - 360 лв ДОД, т.е. увеличение със 60лв (реално +2% ДОД спрямо сега 10->12%). При 5000 - 660лв ДОД (10->13% реално). Така хем т.нар. средна класа ще плати малко повече (търсената солидарност), хем това увеличение няма да е драстично спрямо съответния доход и няма да поражда желание за укриване.
  Разбира се на 15% ще трябва да се вдигне и данък печалба, доколкото при схемата на плоското облагане вървят заедно и двете. И без това почнаха да се чуват гласове, че бил много нисък вече.

 66. 66 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#65] от "Хаджи Генчо":


  ...Всяко прогресивно облагане, особено с високи ставки в горните етажи ще доведе до спад в събираемостта в България. Хората, които получават такива доходи, обикновено не са глупави и ще намерят начини (дори и законни) да заобиколят тези ставки. Най-малкото заради това, че срещу повечето платен данък , те няма да получат нищо повече от държавата. ...
  —цитат от коментар 65 на Хаджи Генчо


  Да си додем на думата! Изсечете го в/у камък и го пратете в парламента!

 67. 67 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Ако вдигнат качеството на услугата "държава" - нека да вдигнат и това, което плащаме за нея.

  Но на този етап с тези неуредици на всички нива, огромни пропуски и корупция - не виждам причина да се пълнят допълнително гушите на разни хора.

  Просто ще се роди отново голям сив сектор в икономиката.

 68. 68 Профил на just
  just
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Плоския данък 10% облагодетелства единствено олигархията в БГ, за това всеки опит за въвеждането на прогресивно данъчно облагане на доходите среща яростна съпротива
  и се лее мощна пропаганда по всички медии. Един бегъл поглед към съответните системи
  в Германия, Австрия, Франция, Швейцария, Холандия, ЮК ни дава ясна картина- прогресивно
  облагане, диференцирани ставки на ДДС. Обаче у нас, хазната събира най-много от непреки
  данъци ДДС, акцизи като товари с еднаква данъчна тежест заможните и бедните, освен това
  облага с еднакъв пряк данък доходите и на едните и на другите-ужасна система, облагодетелстваща единствено богатите. Смяната е наложителна, ама щели богатите да
  използват дупките на системата и нямало да плащат, ами за това трябва да се направи законодателство което не оставя вратички в закона, а после НАП да си свърши работата.
  А дано, ама надали.

 69. 69 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Ясно е, че за да се обслужват руските интереси в България, като Турски поток, АЕЦ Белене и т.н. са нужни пари. Тези пари, няма откъде да дойдат и трябва да се одерат от работещите българи, за да може националните предатели във властта да си платят данък спокойствие на Империята на Злото.

 70. 70 Профил на just
  just
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#65] от "Хаджи Генчо":

  Това което давате като идея е всъщност видоизменена прогресивно подоходно облагане,
  при което за мин. работна заплата, ставката е 0%.

 71. 71 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Плоския данък 10% облагодетелства единствено олигархията в БГ, за това всеки опит за въвеждането на прогресивно данъчно облагане на доходите среща яростна съпротиваи се лее мощна пропаганда по всички медии. ....
  —цитат от коментар 68 на just


  Обяснете ми , моля Ви, как точно "плоския данък" облагодетелства точно олигархията? Смятате, че олигарсите получават доходите си под формата на заплати и ги интересува какви са ставките по ДОД ??? Айде, моля ви се , стига с приказки за наивници и червени идиоти. Или си изяснете що е то олигархия и как съществува....

 72. 72 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#65] от "Хаджи Генчо":
  —цитат от коментар 66 на lz73


  Всъщност, ще трябват 240 камъка, та да могат да си ги блъскат в главите, барем влезе нещо. Ама надали... Нивото е тотално паднало.

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Преди да се въведе плоския данък, се събираха по-малко приходи, отколкото след него. Просто много повече хора получаваха част от заплатата си под масата и не плащаха никакво данъци върху нея. Ние не плащане ниски данъци, а сме с ниски доходи.
  "Почти половината от годишния доход на всеки българин се връща в държавния бюджет като лична данъчна тежест. Изчисленията са на икономистите от Института за пазарна икономика. Данъчно осигурителната тежест на всеки работещ българин достига до 45 процента от това, което заработва с труда си, като се добавят и общинските данъци и такси, процентът се доближава до 50 на сто. Най-голямата тежест идва от осигуровките, от ДДС и от акциза."

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Плосък или ръбест данък е без значение. Държавето е закъсало за пари. "ГОЛЯМА УСТА ИСКА ДА ЯДЕ"! И не е важно как ще се вземат парите, а откъде ще се вземат. Щото от места където няма и с варварски способи почти нищо не може да се щипне. Пак трябва от местата където ги има. Со кротце, со благо, со малко кютек, па и с бухалки ако се наложи. Щото ножът опря на кокал.

 75. 75 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1059 Весело

  Спомнети си колко беше събираемоста и сивата икономика преди 2008 година.

  За любитилите на Английската данъчна ставка, ще кажа само че почти всичките ми колеги в ЮК работят като консултанти и плащат данъци като юридически лица (60% дискаунт преди облагане) .....
  Задайте си въпроса и защо Германия е няма на картата с ИТ иновациите?

 76. 76 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Идеята е да ударят програмистите, те са с високи заплати на бяло.
  —цитат от коментар 24 на pqf18307488


  Няма как да се каже по-точно !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 77. 77 Профил на just
  just
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#71] от "Хаджи Генчо":

  Обяснения не дължа на никого, най-малко пък на вас. Просто излагам моето собствено мнение
  и всеки има право на това. В най-развитите държави, които работят на пазарен принцип имат
  и добра социална политика, което може би бъркате със социализъм, комунизъм и други такива клишета, тези които имат високи доходи се облагат с по-високи данъци, не става въпрос само за приходи от заплати, данъци заплащат и върху дивиденти, приходи от фин. операции,
  дялове и т.н. за това се говори и за реорганизация на цялата данъчна система.
  Според мен не е редно, хора получаващи10 000 и нагоре да плащат 10% и тези с 600лв също.

  В БГ корпоративния данък е също 10%.

 78. 78 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Като чета коментарите се учудвам колко много наивници има още, които вярват че с прогресивен данък ще накарат богатите да плащат повече. Аз лично не вярвам да сменят плоския данък с прогресивен тъй като приходите от подоходен данък ще паднат с над милиард лева от това

 79. 79 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3150 Любопитно

  Очевидно непипаната данъчна система ще е основна тема на идващите избори, да видим в крайна сметка кой какво ще предложи, особено десните, комунистите са ясни.
  Ако не се лъжа, Да България също бяха дискутирали за необлагаем минимум, не знам докъде я докараха като финален вариант.
  Като прегледа обществената реакция по темата, отсега съм сигурен, че Борисов нищо няма да променя, а и няма защо.

 80. 80 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 304 Неутрално

  ето едно признание на Уорън Бъфет в подкрепа на тезата че богатите плащат много по-ниски данъци:
  Но аз платих едва 17,4% от облагаемата печалба, а това е най-ниският процент, платен от всеки от останалите 20 души в нашия офис. Тяхното данъчно бреме варира от 33% до 41%, като средно е 36%“, посочва Бъфет.

 81. 81 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Ще се опитам да ви отговоря.
  В Германия (Западна) за Клас 3 данъкоплатец ставката е 42-45 % (с данък солидарност и данък църква) върху брутното възнаграждение. Данъкоплатците имат обаче доста привилегии: лекарства (хр. добавки) до 900 Евро се признават като разход, нови мебели при преместване, здравно и пенсионно осигуряване на безработни съпрузи и др.
  В България е около 35-38% при сегашното състояние на данъци и осигуровки. Без никакви екстри и приспадания.

  Не се опитвайте да сравнявате германската и българската данъчни системи, това е да се опитвате да сравнявате бг и немската икономика, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 82. 82 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#47] от "Puck Futin":

  Хохо. Събираш си куфарите и беж в държава с прогресивен данък. Та значи това което пишеш са щуротии. Само част от свръх богатите са правили подобна стъпка. Аз при прогресивна данъчна система живея много по-добре от колкото огромна част от Българите с плоската ставка. Защо е така е предмет на съвсем друг разговор.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 83. 83 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 590 Весело

  Плоският данък е най-голямата глупост. Трябва да се премахне и да се въведе прогресивен данък.
  —цитат от коментар 17 на niki


  Когато човек е тъп, то той е беден и му се иска да е кумуниз !!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 84. 84 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Най-лесно и справедливо би било да се качат данъци върху 3-4 и нагоре имоти (жилищни)

  Първо, много по-трудно се скрият данъци за имоти в сравнение с тези по доходи.

  Ще е справедлива мярка, понеже в България данъците за имотите са много ниски и голяма част от подръжката идва от бюджета/данъкоплатците.

  Ще намалеят “тъмните прозорци” и ще паднат цените на имотите като цяло - млади семейства няма да загробват голяма част от дохода си за следващите 20 години в ненормални ипотеки

 85. 85 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#84] от "everlast666":

  Тоест, като повремето на „социализъма”. Тогава не можеше да имаш повече от едно жилище, а пък то не можеше да е по - голямо от 120кв.м.
  Тогава имаше и бум на „разводите” за да могат хората да си запазят имотите. Вие, като Ленин предлагате „експроприация” на частната собственост, само че не директно а, чрез данъците с благороден аргумент. Причината за „ненормалните” 20 и 30 годишни ипотеки са ниските доходи. Максималният срок за изплащане на ипотечен кредит в останалите държави - членки на ЕС е 9(девет) години(справка Евростат).
  Бъдете здрав(настроение „сериозно”)!

 86. 86 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Сериозно ли говори финансовия бос . . .
  Еми ще говори каквото си пожелае - фактите са такива , двамата с Баце управляват както си искат без задръжки дори за смяна на финансовите закони ако не им харесват или за да угодят на някого ! Кой и какво може да им каже дори за щури идеи които нямат никаква обосновка , особено при липса на финанси от национален характер в бюджета ! !

 87. 87 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Ние смятаме да "отремонтираме" целия кабинет,а той ще отремонтира данъчната система...

 88. 88 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 916 Весело

  Щом и ирландската пастирка-синоптичка беше активирана, за да говори в полза на прогресивното облагане, значи сериозно си го мислят.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 89. 89 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 571 Весело

  Уф, Дневник. Но защо сте се допитали само до трима известни икономиста? Можех да ви предложа поне още двама. Например старши икономиста от ИПИ - Георги Ангелов, както и известният икономист и политик Мартин Димитров. Не е ли важно за вас тяхното мнение?

  Бог да благослови Америка за България!
 90. 90 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1558 Весело

  До коментар [#31] от "asroma1927":
  къде е недомислицата че не разбрах, че са само 5% или че са цели 5%

  Тиква под наем.
 91. 91 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1558 Весело

  До коментар [#36] от "Vlado Nikolov":
  пич,тук са основно хора с високи доходи и няма начин да не подкрепят плосък данък с ниска ставка, останалото би означавало че са дебили

  Тиква под наем.
 92. 92 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1558 Весело

  До коментар [#41] от "Индиана":
  и да и не, като знам какъв нет има в някой щати а и в доста "развити" европейски страни не са чак толкова малко кликовете
  Нищо, чичо Илон като пусне сателитите с нета за бедни, само гледай какво ще стане

  Тиква под наем.
 93. 93 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#47] от "Puck Futin":
  абсолютно точен сте

  Тиква под наем.
 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#89] от "Günther":

  Или на Харизанов, като шефче на институт за десни политики?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Принципно сте прав господине , с една уговорка - данъчните администрации на тези страни са съставени от експерти и в общи случай не се използват за тормоз.
  Освен това, прогресивна скала априори означава - признаване на много повече разходи на домакинствата и бизнеса, оттам много по-сложно администриране на приходите за хазната.
  Доста държави по света (сред тях Франция) имат специален данъчен режим за първите години от създаването на всяка фирма + по-малко данъчни и административни проверки. Това дали ще доживеем да го видим в България?
  Политиците си мислят, че това е като брашнен чувал - повече го тупаш и той повече пуска. В действителност поне една трета от данъците върху доходите, които плащам са по мой избор. Утре ако реша, мога и да не ги платя и има много хора като мен. И въобще не коментирам юридически врътки от сорта на работа на изработка, фондации, фирми и подобни, които имат смисъл при 20 и повече процента данък.

 96. 96 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#82] от "tsyrvulan":
  Господине , Вие живеете добре във въпросната държава не поради вида на данъчното облагане, а поради ефективността на съдебната им система и публична администрация. Гарантирам Ви, че ако утре в тази държава управляващите разберат, че могат да крадат без последствия, а администрацията да иска рушвети за услугите, които е ДЛЪЖНА по закон да предостави, то стандарта Ви на живот рязко ще се влоши при равни други условия. Но мисля, че излизаме от темата на разговора.

 97. 97 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#84] от "everlast666":

  Поредния безимотен мечтател. Под друга статия преди време го бях обяснил - никой нормален човек не иска да живее в държава, в която се наблюдава рязък спад в цените на недвижимите имоти.
  В общия случай това отразява или срив в жизнения стандарт на хората - най-добър пример Япония през 90-те или е отражение на голямо бедствие водещо до намаление на населението поради миграция/ емиграция и продажби "на пожар".
  Примерно бомбардировките над Токио в края на Втората световна или икономическата криза в България в края на 90-те. Та, внимавайте какво си пожелавате, че може и да Ви се случи.
  ПС. Най-нормалната реакция на хората при рязко вдигане на данъците ще е да преразпределят "напред" сред децата и внуците имуществото.

 98. 98 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":Ще се опитам да ви отговоря.В Германия (Западна) за Клас 3 данъкоплатец ставката е 42-45 % (с данък солидарност и данък църква) върху брутното възнаграждение. Данъкоплатците имат обаче доста привилегии: лекарства (хр. добавки) до 900 Евро се признават като разход, нови мебели при преместване, здравно и пенсионно осигуряване на безработни съпрузи и др.В България е около 35-38% при сегашното състояние на данъци и осигуровки. Без никакви екстри и приспадания.Не се опитвайте да сравнявате германската и българската данъчни системи, това е да се опитвате да сравнявате бг и немската икономика, нали?
  —цитат от коментар 81 на д р Чарли Мишкин от ГРУ


  Единственото което ще кажа е, че съм доволен че живея във Великобритания а не в Германия :)) За да стигна нива от 42/45% данъци трябва да взимам заплата над 150 хиляди паунда на година :)) А и лекарствата тук в Шотландия не се плащат...взимаш рецепта от лекаря и ги получаваш безплатно....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 99. 99 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#85] от "subaru":

  Абе, всъщност много от тия 3ти и 4ти имоти се отдават под наем, без да се плаща данък. А и като цяло данъците на имотите у нас са ниски.
  Ако се наложи по-висок данък, като минимален положителен ефект празните апартаменти ще излязат на пазара на наеми, за да избият данъка. В това чак толкова лошо няма. Ни на хората във входа им е супер да имат празни апартаменти без такси и да плащат и за тях(Щото накарай българин да плаща за чистачка или ремонт на покрив там, където не живее...), ни е добре наемите да са 50% от средната заплата, ни да се надува прекалено балон с имотите.

 100. 100 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Плоският данък е най-голямата глупост. Трябва да се премахне и да се въведе прогресивен данък.
  —цитат от коментар 17 на niki

  прогресивният данък е най-голямата глупост!!!! И е наложена в периода на Соц вълната на запад от примитивна левичарска демагогия! Насочена към малообразованите избиратели, не разбиращи че ЕДНАКЪВ ПРОЦЕНТ НЕ ЗНАЧИ ЕДНАКЪВ ДАНЪК!
  А Плоският данък е най- естествен - Колкото по голям ти е дохода толкова по голям ти е и данъка! просто справедливо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK