На ресторант с маска или с глоба - как ще работят заведенията от 1 юни

На ресторант с маска или с глоба - как ще работят заведенията от 1 юни

© Юлия ЛазароваОтварянето на заведенията на закрито ще даде въздух на колегите, които нямат летни градини. Такава прогноза направи преди ден Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, който е сред най-активните в бранша на срещи с управляващите откакто започна здравната криза. И неговата теза на теория работи, но не и на практика.


Основната причина за това е, че с една от последните си заповеди здравният министър Кирил Ананиев разреши от 1 юни да работят и закритите части на заведенията. Само че не каза при какви условия.


Днес е четвъртък, кога ще разберем как да работим в понеделник, попита в разговор пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.
В понеделник ще отворим при условия, които ние преценим, проверяващите да дойдат да ни кажат дали сме въвели правилните изисквания, коментира с ирония собственик на няколко малки ресторанта, пожелал да остане анонимен.


В същото време браншът се бори за оцеляване, в което отварянето за работа с клиенти не винаги е икономически правилното решение.


Празна заповед


В късния следобед на 26 май здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която е включен и текст, който позволява на заведенията да отворят врати за посетители и в закритите си части. Разрешението се отнася за закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, но не и за дискотеки, пиано бар и нощен бар.


Няма обаче указания какви конкретно ще са изискванията за работата в закритите части - какво ще е отстоянието между масите, колко хора могат да седнат заедно, и т. н., тъй като не се разбира от само себе си, че ще важат изискванията, въведени за терасите.


Не е известно дали изискванията за климатиците, особено предвид наближаващото лято, ще бъдат като тези, въведени неотдавна за моловете и дали изобщо ще може да се включват.


От единственият останал брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък сутринта обявиха, че указанията ще бъдат публикувани, когато бъдат дадени от здравния министър. В същия ден в здравното министерство не знаеха кога ще са готови с указанията за ресторантите във всичките им детайли, така че техните мениджъри да се съобразят с тях или пък да решат, че не могат да отговорят.


Тези разяснения освен за всичко останало трябва да дадат решение по най-съществения въпрос от практична гледна точка - дали задължението за носене на маски на закрито остава и за посетителите на заведения. И ако остава, какво ще правят клиентите на ресторант, в който не могат нито да пият, нито да ядат. Глобата за хора без маска на закрито е между 300 и 1000 лв. като тя се отнася както за клиентите, така и за управителите на заведения.


На въпрос кога да се очаква отпадане на задължителното носене на маски в четвъртък сутрин членът на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев каза, че няма да е скоро. "Ние можем да освободим и всички мерки в рамките на кратък период от време, да кажем, до началото или най-много до средата на юни, но основните мерки, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, което значи носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период", каза той.


Когато бе разрешена работата на заведенията върху откритите им площи в средата на май, бе обявено, че инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват дали се спазват изискванията за наличие на дезинфектанти, отстояния между масите, изискванията към персонала и т. н. Контролна функция в случая имат и регионалните здравни инспекции.


Клиентите какво да правят на заведение с маски


Този въпрос задава на глас Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията. Посочва, че въпреки липсата на указания до последно, за работата на заведенията на закрито ключов остава въпросът за маските, който той определи като "много странен казус", тъй като хората отиват на заведение да консумират, а не да се гледат.


Допълни, че и на персонала е много трудно по цял да е с маски и ръкавици. Не смята, че в това задължение има логика, тъй като хората масово не носят вече маски - "събират се по балове, да протестират, никой не носи маски. Явно най-опасното място остават заведенията", коментира с горчивина той.


Сред големите неясноти изрежда още - отстоянието между масите вътре, броя хора на една маса, да може или да не може да се ползват текстилни покривки, да се пускат или не климатиците и от какъв вид.


"Ние сме позитивно настроени, чакаме с нетърпение да отворим заведенията и вътре, още повече, че сега времето е лошо, а и навън работим с ограничен капацитет", коментира пък Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).


Според него не е голяма драма липсата на указания до момента, защото "не вярва" да са кой-знае колко различни от вече въведените при работа навън. "Разбираме правилата и мерките, спазваме ги, защото са направени да са полезни за хората", допълва той и посочва, че пълното отваряне на заведенията е "някакъв знак" за връщането на живота към нормалното.


Противно на други свои колеги той смята, че досега обявените правила за работа са ясни, а когато не са, браншът се консултира помежду си или пита регионалните здравни инспекции и здравното ведомство, които по думите му отговаряли "общо взето в срок".


Контролните органи си вършат работата, следят за спазването на изискванията в заповедите, без контрол няма как да се случат нещата, обобщи той. Посочва все пак, че сред колегите му има и позитивни, и негативни отзиви по контрола.


Наясно сме, че това е вирус и е непредсказуем, никой не може да прогнозира какво ще стане, допълва той.


Ричард Алибегов коментира, цитиран от БНТ, че се предполага, че изискванията към работата на терасите на заведенията ще бъдат "пренесени вътре" и че това не е проблем. "По принцип сме свикнали да спазваме строги мерки, защото Агенцията по храните е много строга", допълва той.


Подчертава, че по-важното е заведенията да заработят с по-голям капацитет при 30% в момента и след лятото дейността им да бъде възстановена напълно, защото "да ви обслужват с маска и шлем не е това, което искаме".


Дали ще отворят заведенията


Никой не може да се ангажира колко заведения ще отворят независимо кой колко голям оптимист е заради вдигането на забраната. А според Атанас Димитров не това е правилният въпрос - колко ще отворят от 1 юни, а колко все още не са отворили. По данни на оглавяваната от него асоциация около 45% от заведенията изобщо не са отворили като причините за това са различни - някои нямат открити пространства, други имат, но с много ограничен капацитет, при който не могат да се спазят изискванията и да се покрият разходите. "Има психология на потреблението, която показва, че по време на такава пандемия човек не може да е спокоен и да излиза безгрижно", обяснява той липсата на кой знае колко клиенти.


Ричард Алибегов съобщава, че по данни към момента на оглавяваната от него асоциация, около 20% от заведенията са фалирали и изобщо няма да възобновят дейността си.


Трябва да видим какви са изискванията, за да си прецени всеки може ли да отговори на тях и да му излиза сметката, обясни Емил Коларов. Дава пример с това, че ако не се разрешава пускането на климатици, лятото ще е трудно да се работи на закрито. Допълва, че по тези въпроси е поискана среща с министрите на здравеопазването и на туризма и все още се очакват.


"Има колеги, които със сигурност няма да отворят, защото при някои обекти, които имат по-малко площ вътре и когато трябва да се разредят масите и да се сложат по-малко хора на маса, сметката не излиза", казва той. Обяснява, че въпреки по-малкия капацитет разходите са същите - наем, сметки за ток и вода, за заплати на персонала. Даже смята, че на практика разходите при такава "разредена" схема на работа са по-големи докато приходите изобщо не са същите.


Оценката му е, че след отварянето в средата на май приходите се сриват с 50%. "Има огромен, рязък спад не само заради ограниченията, но и заради настроенията на хората. "Витошка", която гледате с пълни заведения, не е София, не е и България. Много хора в градината не значи същите обороти, които би имало в нормално време", допълва той.


За срива на приходите доста по-голямо число дава Атанас Димитров. По оценки на БХРА приходите на заведенията са спаднали с над 70% спрямо нормалната ситуация. Казва, че колегите му едва успяват да платят режийните разходи и заплати.


За момента от никоя организация не дават отчетлива картина за броя на наетите отново на работа служители - част от които са били пуснати в платен, други в неплатен отпуск, а немалко направо съкратени в сектора, който понесе огромни щети заради кризата с коронавируса. (Повече за това четете тук)


"Но не можем да очакваме веднага да започнем да работим като преди", обобщава ситуацията Емил Коларов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK