На ресторант с маска или с глоба - как ще работят заведенията от 1 юни

На ресторант с маска или с глоба - как ще работят заведенията от 1 юни

© Юлия ЛазароваОтварянето на заведенията на закрито ще даде въздух на колегите, които нямат летни градини. Такава прогноза направи преди ден Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, който е сред най-активните в бранша на срещи с управляващите откакто започна здравната криза. И неговата теза на теория работи, но не и на практика.


Основната причина за това е, че с една от последните си заповеди здравният министър Кирил Ананиев разреши от 1 юни да работят и закритите части на заведенията. Само че не каза при какви условия.


Днес е четвъртък, кога ще разберем как да работим в понеделник, попита в разговор пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.
В понеделник ще отворим при условия, които ние преценим, проверяващите да дойдат да ни кажат дали сме въвели правилните изисквания, коментира с ирония собственик на няколко малки ресторанта, пожелал да остане анонимен.


В същото време браншът се бори за оцеляване, в което отварянето за работа с клиенти не винаги е икономически правилното решение.


Празна заповед


В късния следобед на 26 май здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която е включен и текст, който позволява на заведенията да отворят врати за посетители и в закритите си части. Разрешението се отнася за закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, но не и за дискотеки, пиано бар и нощен бар.


Няма обаче указания какви конкретно ще са изискванията за работата в закритите части - какво ще е отстоянието между масите, колко хора могат да седнат заедно, и т. н., тъй като не се разбира от само себе си, че ще важат изискванията, въведени за терасите.


Не е известно дали изискванията за климатиците, особено предвид наближаващото лято, ще бъдат като тези, въведени неотдавна за моловете и дали изобщо ще може да се включват.


От единственият останал брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък сутринта обявиха, че указанията ще бъдат публикувани, когато бъдат дадени от здравния министър. В същия ден в здравното министерство не знаеха кога ще са готови с указанията за ресторантите във всичките им детайли, така че техните мениджъри да се съобразят с тях или пък да решат, че не могат да отговорят.


Тези разяснения освен за всичко останало трябва да дадат решение по най-съществения въпрос от практична гледна точка - дали задължението за носене на маски на закрито остава и за посетителите на заведения. И ако остава, какво ще правят клиентите на ресторант, в който не могат нито да пият, нито да ядат. Глобата за хора без маска на закрито е между 300 и 1000 лв. като тя се отнася както за клиентите, така и за управителите на заведения.


На въпрос кога да се очаква отпадане на задължителното носене на маски в четвъртък сутрин членът на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев каза, че няма да е скоро. "Ние можем да освободим и всички мерки в рамките на кратък период от време, да кажем, до началото или най-много до средата на юни, но основните мерки, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, което значи носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период", каза той.


Когато бе разрешена работата на заведенията върху откритите им площи в средата на май, бе обявено, че инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват дали се спазват изискванията за наличие на дезинфектанти, отстояния между масите, изискванията към персонала и т. н. Контролна функция в случая имат и регионалните здравни инспекции.


Клиентите какво да правят на заведение с маски


Този въпрос задава на глас Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията. Посочва, че въпреки липсата на указания до последно, за работата на заведенията на закрито ключов остава въпросът за маските, който той определи като "много странен казус", тъй като хората отиват на заведение да консумират, а не да се гледат.


Допълни, че и на персонала е много трудно по цял да е с маски и ръкавици. Не смята, че в това задължение има логика, тъй като хората масово не носят вече маски - "събират се по балове, да протестират, никой не носи маски. Явно най-опасното място остават заведенията", коментира с горчивина той.


Сред големите неясноти изрежда още - отстоянието между масите вътре, броя хора на една маса, да може или да не може да се ползват текстилни покривки, да се пускат или не климатиците и от какъв вид.


"Ние сме позитивно настроени, чакаме с нетърпение да отворим заведенията и вътре, още повече, че сега времето е лошо, а и навън работим с ограничен капацитет", коментира пък Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).


Според него не е голяма драма липсата на указания до момента, защото "не вярва" да са кой-знае колко различни от вече въведените при работа навън. "Разбираме правилата и мерките, спазваме ги, защото са направени да са полезни за хората", допълва той и посочва, че пълното отваряне на заведенията е "някакъв знак" за връщането на живота към нормалното.


Противно на други свои колеги той смята, че досега обявените правила за работа са ясни, а когато не са, браншът се консултира помежду си или пита регионалните здравни инспекции и здравното ведомство, които по думите му отговаряли "общо взето в срок".


Контролните органи си вършат работата, следят за спазването на изискванията в заповедите, без контрол няма как да се случат нещата, обобщи той. Посочва все пак, че сред колегите му има и позитивни, и негативни отзиви по контрола.


Наясно сме, че това е вирус и е непредсказуем, никой не може да прогнозира какво ще стане, допълва той.


Ричард Алибегов коментира, цитиран от БНТ, че се предполага, че изискванията към работата на терасите на заведенията ще бъдат "пренесени вътре" и че това не е проблем. "По принцип сме свикнали да спазваме строги мерки, защото Агенцията по храните е много строга", допълва той.


Подчертава, че по-важното е заведенията да заработят с по-голям капацитет при 30% в момента и след лятото дейността им да бъде възстановена напълно, защото "да ви обслужват с маска и шлем не е това, което искаме".


Дали ще отворят заведенията


Никой не може да се ангажира колко заведения ще отворят независимо кой колко голям оптимист е заради вдигането на забраната. А според Атанас Димитров не това е правилният въпрос - колко ще отворят от 1 юни, а колко все още не са отворили. По данни на оглавяваната от него асоциация около 45% от заведенията изобщо не са отворили като причините за това са различни - някои нямат открити пространства, други имат, но с много ограничен капацитет, при който не могат да се спазят изискванията и да се покрият разходите. "Има психология на потреблението, която показва, че по време на такава пандемия човек не може да е спокоен и да излиза безгрижно", обяснява той липсата на кой знае колко клиенти.


Ричард Алибегов съобщава, че по данни към момента на оглавяваната от него асоциация, около 20% от заведенията са фалирали и изобщо няма да възобновят дейността си.


Трябва да видим какви са изискванията, за да си прецени всеки може ли да отговори на тях и да му излиза сметката, обясни Емил Коларов. Дава пример с това, че ако не се разрешава пускането на климатици, лятото ще е трудно да се работи на закрито. Допълва, че по тези въпроси е поискана среща с министрите на здравеопазването и на туризма и все още се очакват.


"Има колеги, които със сигурност няма да отворят, защото при някои обекти, които имат по-малко площ вътре и когато трябва да се разредят масите и да се сложат по-малко хора на маса, сметката не излиза", казва той. Обяснява, че въпреки по-малкия капацитет разходите са същите - наем, сметки за ток и вода, за заплати на персонала. Даже смята, че на практика разходите при такава "разредена" схема на работа са по-големи докато приходите изобщо не са същите.


Оценката му е, че след отварянето в средата на май приходите се сриват с 50%. "Има огромен, рязък спад не само заради ограниченията, но и заради настроенията на хората. "Витошка", която гледате с пълни заведения, не е София, не е и България. Много хора в градината не значи същите обороти, които би имало в нормално време", допълва той.


За срива на приходите доста по-голямо число дава Атанас Димитров. По оценки на БХРА приходите на заведенията са спаднали с над 70% спрямо нормалната ситуация. Казва, че колегите му едва успяват да платят режийните разходи и заплати.


За момента от никоя организация не дават отчетлива картина за броя на наетите отново на работа служители - част от които са били пуснати в платен, други в неплатен отпуск, а немалко направо съкратени в сектора, който понесе огромни щети заради кризата с коронавируса. (Повече за това четете тук)


"Но не можем да очакваме веднага да започнем да работим като преди", обобщава ситуацията Емил Коларов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Остава да разрешат и пушенето на закрито и всичко ще пасне идеално на мераците на кръчмарите.
  Наздраве и късмет на клиентите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2956 Весело

  Като няма ясно разписани правила - това е положението. Поне според мен още месец и в хотелите, и в заведенията ще цари лек хаос - това може, това не може, а след това всичко ще си тръгне постарому. Но с едно важно изключение - тази година вероятно клиентите навсякъде ще са под 50 %, страхът няма да мине току-така.
  Всеки да си прави сметката.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  За пореден път става както винаги, а именно - абе в нарушение си бе, ... и сЯ кво прайм ???

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Както винаги, здравния министър е неадекватен и издава безумни и противоречиви заповеди. Но от герберска калинка - толкова. Пък и внесените маски трябва да се продадат, иначе аверите са на загуба.

 5. 5 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Прекаленото отпускане на мерките ,особено със заведенията и чуждите туристи в тях ,ще ни изиграят лоша шега , хората в затворени пространства не могат да се запазят ,ако имат досег със заразен ,който няма клинични изяви ,което значи ,че е опасно , иначе ,всичко друго е празни приказки и риск ,който се поема ,всеки си решава ,аз ще пропусна затворени заведения с хора вътре ,както и да се навираме на пренаселени барове или плажове .

 6. 6 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Някой помни ли една ясно написана заповед от тоя министър?

  Не цъкам плюсове и минуси.
 7. 7 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Както винаги ГЕРБ нямат план за поредното нещо. Спускат забрана или отменят такава но това някой да помисли малко по задълбочено дали има смисъл от нея или да се създадат ясни правила какво може и не може е много трудно за тях. Мениджърски умения - НУЛА! Затова е такъв хаос в държавата в последните 10 години.

 8. 8 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  За бога братя българи, яжте с маски

 9. 9 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вчера се наложи да хапна набързо в един ресторант на пъпа на София. КазАха ми да съм с маска - добре, сложих я. После ми донесоха бирата (не казвам каква да не правя реклама) и си намокрих книжната маска. Ми не става. Свалих си маската, чакам да ме глобят. Нема никой! Гледам и другите наоколо ядат и пият по без маски. Е, и аз така я карах докрая - по без маска. Мразим да съм нарушител, ама на - наложи се.

  без подпис!
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Мозъчният тръст на ГЕРБ мисли за глоби. Останалото са подробности.

 11. 11 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Безсмислени и неадекватни мерки. Усещат колко са некомпетентни и се опитват със свръх работа да компенсират. Много от извършените действия и наредби попадат по наказателен състав, а давността не е толкова кратка и усещат какво ще им се случи при следващо адекватно правителство и съдебна система.

  Рядко срещано бездарно управление имаме сега. Казват, че то било проекция на избирателите. Склонен съм да се съглася. Във всички правителства до сега все се намираше по един, двама, че и повече министри, които са адекватни, компетентни и са си на мястото. Дори и при БСП се е случвало. Такова нещо като сега не е било.
  Калинка до калинка и у калинката- калинка.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2795 Весело

  Празна заповед, от празни глави. Над 50 са май заповедите, "съобразени" със заразата, за 2 месеца, коя от коя по Ш умна.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 59 Неутрално

  С маска у кръчмата, къркане само венозно, мезето завито за дома. Да внасят/ правят маски със сламка (дебела 1/2 - 1"), в ресторантите само айрян и крем супи или мезето от система, клиента си носи игла и консумативи.

 14. 14 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Добре би било правителството да пусне малък сайт, който да съдържа активните към момента мерки и ограничения във връзка с Covid-19. Това всъщност трябваше да стане още в началото. Не да се ровим из стотиците заповеди на здравния министър.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Дълъг материал и действително е редно вече да се казани условията, но е буря в чаша вода. Или ще е без маски или няма да има посетители и тогава "отварянето' е празен звук.
  И понеже не се съмнявам, че наистина става дума за отваряне, следва, че ще е без маски и без глоби.Много думи за нищо.

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  И останалото ДДС да махнат , с маски в заведение е умряла работа......

 17. 17 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нямаше и спазване на разстояние между масите. Само горкото момиче, което ни обслужваше се мъчеше с маска на красивата си муцунка. Дожаля ми!

  без подпис!
 18. 18 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 211 Неутрално

  Дълъг материал и действително е редно вече да се казани условията, но е буря в чаша вода. Или ще е без маски или няма да има посетители и тогава "отварянето' е празен звук.И понеже не се съмнявам, че наистина става дума за отваряне, следва, че ще е без маски и без глоби.Много думи за нищо.
  —цитат от коментар 15 на tsvetko_51


  Хем си прав, хем не - в България редовно си се доказва, че човек не е невинен до доказване на противното, та и тук така - нарушаваш заповедите до доказване на противното.

  Това с ресторантите е много интересен крайъгълен камък, защото ако на тях кажат - да, можете да приемате клиенти вътре без маски и с климатик, всички останали(например фитнеси, магазини, офиси и т.н.) също ще искат. В същото време пък Кантарджиев обяснява, че това с маските ще остане дълго време(поне на хартия, колко се спазва е съвсем отделен въпрос), а лятото без работещи климатични инсталации и с маски напоени с пот(носени от персонала) ще доведе до още въпросителни.

  Абе, да сме живи и здрави, пък другото ще го наредим някак.

 19. 19 Профил на Гошо Диша
  Гошо Диша
  Рейтинг: 577 Неутрално

  И как става - махаш маска -хапваш(пийваш), слагаш маска, след малко пак махаш маска...ами то ще трябва това да е основната ти мисъл докато уж се забавляваш в заведението. нещо не е доизмислено.

 20. 20 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре би било правителството да пусне малък сайт, който да съдържа активните към момента мерки и ограничения във връзка с Covid-19. Това всъщност трябваше да стане още в началото. Не да се ровим из стотиците заповеди на здравния министър.
  —цитат от коментар 14 на tanton


  Той сайта е пуснат само , че трябва някой и да чете....
  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/26/rd-01-277.pdf

 21. 21 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4525 Весело

  Някой помни ли една ясно написана заповед от тоя министър?
  —цитат от коментар 6 на Imaginary Friend


  Е как очакваш да има? Той човека е икономист който се прави на здравен министър, много искаш от него :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Весело

  Някой помни ли една ясно написана заповед от тоя министър?
  —цитат от коментар 6 на Imaginary Friend


  Това е тактика да се обърка корона вируса...
  и както виждате ефект има !!!

 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  Не пропускайте последния шанс да се коронясате у кръчмите!
  Инак какво ще разказвате след време на внучетата, кат ви попитат за Големото Ковидово, както и какви са усещанията при интубиране ?! (ツ)

 24. 24 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аз зор нямам да ходя по заведения. Докато не се реши точно какво ще изисват и как ще го прилагат, хич нямам намерение да стъпвам на такова място.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Последно, какви са правилата или министъра тепърва ще ги мисли.

 26. 26 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 815 Неутрално

  ГЕРБераста отново с никакъв план, но той все пак е завършил финанси в УНСС, нормално. Той и Краля Слънце е пожарникар

 27. 27 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Тези маски трябва да отпаднат.
  Който се страхува ако иска и чувал на главата да носи.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  У наше село (къде маските беха задължителни на всекаде) е така:
  1. Влизаш в ресторанта с маска.
  2. Поръчваш с маска
  3. Чакаш да ти сервират с маска
  4. Докато ядеш и пиеш си без маска.
  5. Отиваш до кенефа с маска.
  6. Докато излизаш от ресторанта пак си с маска, навън, ако няма много хора я сваляш.

  Има и правила за сауната. Вътре без маска, докато почиваш между две влизания трябва да си с маска.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2956 Весело

  До коментар [#25] от "Роси":

  Заедно са с колежката с дългия нос - той мисли за заведенията, тя - за хотелите.
  Досега резултатът е....

 30. 30 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Нямаше и спазване на разстояние между масите. Само горкото момиче, което ни обслужваше се мъчеше с маска на красивата си муцунка. Дожаля ми!
  —цитат от коментар 17 на Лопе де Вега


  В България правилата важат само за определени заведения.
  Има си такива който не се закачат дори и да ги нарушават.

 31. 31 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  И как става - махаш маска -хапваш(пийваш), слагаш маска, след малко пак махаш маска...ами то ще трябва това да е основната ти мисъл докато уж се забавляваш в заведението. нещо не е доизмислено.
  —цитат от коментар 19 на Гошо Диша


  Няма как да се яде със маска освен ако не направят такава която да не покрива устата и отново да се води маска.

 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2956 Весело

  До коментар [#28] от "DDR":

  Това е другата крайност - всичко по устав.
  Точно заради това бизнесът и на хотелите, и на заведенията лятото ще е под голям въпрос - едни ще се страхуват и няма да ходят, други ще се дразнят на ограниченията и пак няма да ходят, е, ще има и да ходят, но ще са малко.
  Ако се отървем само с 50 % спад за годината ще е много голям късмет.

 33. 33 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Смешно е да идеш с маска на кафе или ресторант, еле пък на някой клуб . Не ми е много ясно кой и как ги мисли тези глупости.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":Това е другата крайност - всичко по устав.Точно заради това бизнесът и на хотелите, и на заведенията лятото ще е под голям въпрос - едни ще се страхуват и няма да ходят, други ще се дразнят на ограниченията и пак няма да ходят, е, ще има и да ходят, но ще са малко.Ако се отървем само с 50 % спад за годината ще е много голям късмет.
  —цитат от коментар 32 на boevbisser


  В наше село си ходят и никой не се дразни от нищо. Още от първият ден на заповедтта за маски - всички чинно си ушиха или купиха и си ги носят без драми. Заведеният веднаха минаха на режим " гладен прозорец" (по аналогията със "стената на глада" на Карел IV.) и си продаваха манджи и бира за в къщи или ядене и пиене на съседната пейка в градинката. Заведенията сега пак са си пълни и ако имаш да отпразнуваш нещо, трябва си резервация. Та въпрос на възприемане на нещата и светоусещане.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#7] от "aussie":

  Министър председателят е пожарникар!
  Какво повече искате?
  Планиране и предвидимост? Всичко е на юруш и олеле, майко!

 36. 36 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Тоз министър няма ли веднъж поне да напише нещо конкретно, ясно и точно? То бива, бива, ама чак пък толкоз..

 37. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Весело

  Наръчник как да се яде в ресторант с маска:

  1. Купувате си на входа специална маска с отвор около устата, покрит с друго парче плат, прикрепен с велкро.
  2. Набучвате кюфтето от чинията с вилицата.
  3. С лявата ръка махате бързо велкрото, а с дясната слагате кюфтето в устата.
  4. Веднага след това слагате отнова велкрото.

  Специалните маски с велкро да продават а входа на ресторанта с 9 % ДДС, за да не фалираме ресторантьорския бизнес.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 38. 38 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#7] от "aussie":

  кандидатирай се за министър на следващите избори - ще гласувам за тебе!

 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  Не ми е много ясно кой и как ги мисли тези глупости.
  —цитат от коментар 33 на opoziciq


  А на мен не ми е много ясно, защо крадеш чужди профили?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Това, което описва колегата DDR си е състоянието в Чехия и ми се струва логично и нормално и разумно.
  Това, което чета за нардбата в България, макар да звучии подобно - не е подобно. Според китайската поговорка: "Когато двама души правят едно и също, не е едно и също."

  E PLVRIBVS VNVM
 41. 41 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Да ги отварят, другото не ме притеснява. Аз така или иначе до този момент не съм слагал маска изобщо, няма и да сложа без значение какво измисли Годжи и компания.

 42. 42 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 647 Весело

  Продавам маски с отвор за устата.

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  На ресторант с маска... може, бе, може.
  Вместо келнери и готвачи, ще наемат лекари и мед.сестри. Така едните ще им вкарват течностите венозно, а другите ще им трансплантират мезетата.

  Може пък вместо готвачи да пуснат в кухнята химици. Така порцията ще бъде редуцирана до няколко хапчета, а с тях е лесно — с пинсетата и под маската без да я сваляш. Течностите направо с лабораторния маркуч...

  Пък току-виж въвели маси с прозрачни щитове, като масите за състезания по бридж. Така хем ще се виждат, хем няма да им трябва маска...

  Така де, "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се", а министъра им е оставил вратичка в заповедта, та да се спасяват както намерят за добре.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Мозъчният тръст на ГЕРБ мисли за глоби. Останалото са подробности.
  —цитат от коментар 10 на historama


  не става дума за "санкции", а за глоби По милиционерски

 45. 45 Профил на Баш Ебач
  Баш Ебач
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Леталитетa при Коронавируса е много, много нисък.

  Да вземем за пример Германия към датата 28.05.2020:

  починалите са 8581, населението на Германия е 83 милиона, оттам статистически идва резултата 1,033855421686747e-4 или 0.0001% от населението умират в следствие на Коронавируса. И заради това като ходя на ресторант трябвало да нося маска? Моля ви

 46. 46 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Голяма спекулация е това с маските! Днес Полша ги отменя, а нашите власти още искат да ни глобяват - само такава е целта!

 47. 47 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  Вие поемате много по голям риск с манифестацията на Ай -кюто си , самият факт ,че сте приели целият този камуфлаж и сайънс фикшън сценарий на сериозно . Това всичко беше пореден опит за проверка ,колко лесно могат да ни впримчат в нов робовладелски строй , от който никак не сме далеч , само че сме на високо битово равнище , но въпреки това и заради това още по зависими и финансово и социално . И това не са опити за евтина пропаганда на теорията на конспирацията, ще ви посоча источник, един от многото от който става ясно че генезисз на спектакъла е интелигентна разработка на власт имащите. Просто прочетете интервюто на Браян Роуз с Дейвид Айк, мисле ,че и в Ю -тюб го има.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK