Кризата с коронавируса топи сумите по личните партиди за втора пенсия

Кризата с коронавируса топи сумите по личните партиди за втора пенсия

© Цветелина Белутова, КапиталПрез първите три месеца на годината пенсионните фондове имат отрицателна доходност, което се случи и при кризата от 2008 г. Сега обаче натрупаното по индивидуалните партиди намалява, вместо да расте, което означава, че вноските не наваксват разходите по инвестирането на средствата, съобщава в."Сега".


Този ефект вероятно се дължи на комбинацията от срива на борсите заради коронавируса, повишената безработица, пуснатите хора в неплатен отпуск и др.


Към 31 март, в средата на който бе въведено извънредното положение, средният размер на натрупаните средства на един осигурен в универсален фонд е 3320 лв. - със 146.26 лв. по-малко, отколкото беше в края на декември 2019 г.
Макар и незначително, намалява и броят на осигурените в тези фондове - те са 3 801 578 души, с 3967 по-малко спрямо края на 2019 г. В универсален фонд се осигуряват родените след 1959 г., като за първите три месеца на годината брутните постъпления от осигурителни вноски са 391.958 млн. лв.


Кризата на практика е върнала наличното в партидите към нивата отпреди няколко месеца - в момента те са по-ниски от това, което бяха към 30 септември 2019 г., посочва изданието.


Допълва, че жените във възрастовата група 55-59 г., които ще започнат да излизат в пенсия есента на 2021 г., са с най-кратки срокове за наваксване.


При доброволните фондове същи има намаление на натрупаните суми до средно 1700 лв. при 1850 лв. три месеца по-рано.


Изданието изчислява, че кризата е заличила 608.603 млн. лв. от нетните активи на фондовете.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK