Българските списания "Икономист" и Top Gear спират да излизат

Последният брой на българското издание на Top Gear.

© Скрийншот

Последният брой на българското издание на Top Gear.Списанията "Икономист", автомобилното "Топ Гиър", образователното "Би Би Си Знание", "Мода" и кулинарното "Би Би Си Good Food" спират да излизат, научи "Дневник". Работещите в тях журналисти вече са освободени. Новината за спирането на "Икономист" беше потвърдена от главния редактор Красимира Георгиева.


Списанията бяха издавани от медийната група S Media, която притежава и няколко спортни сайта, които продължават да работят.


Красимира Георгиева изтъкна като основна причина за спирането на "Икономист" оттеглянето на основните рекламодатели - компании от групата "Еврохолд". Пред работещите в другите списания били посочени и други фактори - високите разходи, проблеми с разпространението и кризата заради епидемията с коронавирус.
S Media е създадена през декември 2015 г, като реално взима изданията от обявеното в несъстоятелност S Media Team, в което мажоритарни акционери с 90%, през фирмата "Мобил рент", бяха Красимир Гергов и съдружникът му Евгени Райчев.


В сегашното дружество-издател мажоритарен акционер е дружеството "Фрий медиа груп" ЕООД, което от своя страна е собственост на чуждестранното юридическо лице "Хътън маркетинг" ООД. Крайни собственици на издателството са Оля Маркез (в миналото пресаташе на Милен Велчев в периода му на финансов министър в правителството на НДСВ и собственик на рекламна и PR агенция Leadway Media Solutions) и Шай Щрикс (преди време спортен директор на "Еврохолд Балканска лига").


При създаването на издателството се коментираше, че реален инвеститор в новата медийна група е холдинговото дружество "Еврохолд". Пряка връзка според регистъра няма, но едно от косвените доказателства за това предположение е фактът, че редакцията на придобитите списания се премести от НДК до летището на бул. "Христофор Колумб" - в сградата, наета за "Еврохолд", написа тогава "Капитал".


Сред основните рекламодатели на списанията са автомобилните марки, внасяни от "Еврохолд" през "Авто Юниън"("Фиат", "Мазда", "Мазерати", "Алфа Ромео", един от дилърите на "Опел", "Рено", "Дачия" и "Нисан"). А спирането на рекламите от тях е обяснимо предвид сривът в продажбите на нови автомобили, който за април за България беше почти 73%.


Пред "Капитал" през 2016 година един от собствениците на компанията Асен Христов коментира, че е помогнал само със заем на новия собственик и не притежава изданията.


Групата "Еврохолд", която стои зад издателя на групата медии, преди близо година се опита да купи българския бизнес на ЧЕЗ, но Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK