Как се промени ипотечното кредитиране заради коронавируса

Как се промени ипотечното кредитиране заради коронавируса

© Цветелина Белутова, КапиталВсяка криза прави харченето много по-предпазливо особено, когато тя трудно се поддава на прогнози за продължителността, дълбочината и формата на кривата, която ще очертае. За разлика от предходната от 2008 г., сега банките влизат в кризата подложени поне два пъти на стрес тестове - от БНБ и от ЕЦБ и свръхликвидни по мнението на целия бранш.


От началото на кризата с коронавируса банките не са променили условията, при които предлагат своите продукти, уверяват те в отговор на въпроси, изпратени от "Дневник" след появата на коментари, че има промяна. Участници на пазара на имоти обаче свидетелстват, че очаквано финансовите институции са станали по-бдителни особено при отпускането на дългосрочни кредити каквито са тези за покупка на имот и освен това категорично държат на самоучастие при такива сделки за разлика от ситуацията преди извънредното положение.


Въпросът е актуален и заради събуждането на пазара на имоти, който бе поставен на пауза в средата март. Повече по темата четете тук и тук.


Нищо не е променено
През последните месеци няма промяна в размера на лихвите по отпусканите потребителски и ипотечни кредити, не са променени изискванията за повишен процент самоучастие, изискван от клиента при отпускането на ипотечен заем за покупка на жилище, нито отказ от финансиране на определен тип жилища или фази на строеж. Това отговориха от ОББ на въпроси на "Дневник".


"ОББ продължава да се придържа към стандартите си за отговорно кредитиране. Както и преди, преценяваме внимателно сектора на заетост и платежоспособността на кандидатстващите за кредит", посочват още от банката. От там не отчитат промяна и в условията по кредитите за фирми.


Към момента "Уникредит Булбанк" не е променила стратегията си по отношение на ценовите оферти, при които се отпускат потребителски и ипотечни кредити, посочват и от най-голямата по активи банка на българския пазар. "Банката продължава да следва стриктно правилата на кредитната си политика, в която няма промяна", се допълва в отговор на въпроси на "Дневник". Институцията все пак посочва, че в резултат на несигурността от извънредната ситуация, свързана с новия корона вирус, може да се очаква, че кредитоспособността на населението да бъде занижена, поне за известен период и че това ще бъде отчетено при разглеждане на изключенията от кредитната политика.


Както и преди въвеждането на извънредното положение в страната, при отпускане на заеми банката прави детайлна оценка на целите на исканото финансиране и възможностите на кредитоискателите да обслужват кредитните си задължения в дългосрочен план. Този подход цели клиентите да бъдат предпазени от рискови инвестиции, както и да ги предпазим от свръхзадлъжнялост, обясняват от финансовата институция.


"Отворени сме за бизнес. Няма промяна в определянето на лихвените проценти, при които се отпускат фирмени кредити. При бизнес кредитирането се прилага индивидуален подход към всяка сделка, в зависимост от вида и размера на кредита, целта и предложеното обезпечение, както и индивидуалния рисков профил на кредитополучателя", посочват в отговор на въпрос дали има промяна при фирменото кредитиране.


От "Пощенска банка", на която "Дневник" също изпрати въпроси, не отговарят конкретно на тях. Посочват, че институцията продължава активно да финансира плановете на клиентите и постоянно обогатява предлаганите продукти и услуги, следвайки най-новите тенденции и промените в потребителските очаквания. "Както и досега, Пощенска банка продължава да прилага индивидуален подход към всеки клиент с максимално внимание към неговите конкретни нужди и с грижа за финансовата му стабилност", обясняван от банката.


Банките - на две скорости


Брокери все пак отбелязват, че банките се взират повече сега в кандидатите да отпускане на кредити за покупка на жилище. Изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти "Адрес" Гергана Тенекеджиева коментира преди седмица, че банките много прецизно преглеждат профила на клиентите, по-внимателни са в избора си, но в никакъв случай не е спряно финансирането на целеви кредити за покупка на жилища. Допълни, че преди извънредното положение в оценката на имотите те са слагали ликвидационна стойност от 5%, то тя сега е 10%. Това означава, че ако се наложи да продадат сега имот, който са кредитирали, могат да го направят веднага с 10% по-ниска цена и няма да реализират загуба.


Антон Андонов, изп. директор на консултанта на пазара на имоти "Ера" коментира в края на миналата седмица, че в зависимост от подхода си банките могат да бъдат разделени на две групи. При големите ресурсът е зает да обработват искания за преструктуриране на кредити, а останалите са съсредоточили усилията си в това да предоставят същите услуги отпреди кризата при същите условия.


Като цяло банките не промениха услугите и продуктите, но с уточнението, че сега се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот, допълва той. Разказва, че ако допреди въвеждането на извънредното положение в страната в средата на март, имот е можел да се купи и с 0 лева спесятвания като се комбинират ипотечен и потребителски заем, това вече не е възможно. Посочва, че който иска да купува сега, трябва да разполага поне с 20% от цената.


По негови наблюдения големите банки са въвели временни ограничения за кредитоискателите от пострадалите сектори, а част от тях и временни ограничения за финансиране на имоти в строеж като вече искат сградите да имат поне акт 15, тоест да са напълно завършени.


Банковата система е свръхликвидна и много добре капитализирана и за разлика от миналата криза ние сме тук и работим, коментира по време на дискусия преди дни главният изпълнителен директор на "Алианц банк" Георги Заманов. "Съвсем леко сме вдигнали процента на самоучастие за всички видове имоти", обяви той като допълни, че това е за всички независимо какъв тип строителство са - тухли или панел, и къде се намират. Повишението е с 5 процентни пункта. Подобна политика гласно или негласно и други банки са приложили, това ни дава комфорта, че клиентът повече ще милее за този имот при по-голямо самоучастие, обясни той.


Според последните данни на БНБ през април кредитният портфейл на банките се свива с 322 млн. лв. като това се дължи основно на фирменото кредитиране. При потребителските заеми спадът за месец е с 85 млн. лв., а при жилищните кредити има покачване с над 90 млн. лв. Жилищните заеми, при които през февруари беше достигнат пик от над 15% ръст, сега се охлаждат минимално и ръстът пада до 14.5%, съобщава "Капитал". По-пълен ефект от кризата обаче може да се види след месеци.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  Жилищните заеми, при които през февруари беше достигнат пик от над 15% ръст, сега се охлаждат минимално и ръстът пада до 14.5%, :) !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Ще станат по- придирчиви банките в кредитирането - няма лошо, но най- важното е, че сривове не се задават, това охлаждане е даже полезно.
  Дск обаче са свили много по- рязко ипотечното кредитиране.

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Предпочитам да нямам нищо общо нито с брокери ,нито с ипотечни кредити и банки .

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Банките ще съберат доста имоти. Имотите през първите месеци на 2021 ще са с 20% поевтинели.

 5. 5 Профил на Solomon Goibali
  Solomon Goibali
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повече работа за колекторите,а не за торите в Ънглия.

  Мислех си, че имам орган полов,но ме убедиха,че съм третополов.
 6. 6 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4623 Любопитно

  Повече работа за колекторите,а не за торите в Ънглия.
  —цитат от коментар 5 на Solomon Goibali


  Това го прочетох няколко пъти и продължавам да не разбирам каква е връзката с горната статия за имотите в Бг и Кредитирането от Банки в Бг?
  Освен ако е изискване за НОВИТЕ тролове регистрирани днес е да пишат глупави коментари? 😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Peter Mechkov
  Peter Mechkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До 5
  "Предпочитам да нямам нищо общо нито с брокери ,нито с ипотечни кредити и банки"

  То това е все едно да кажеш, че не искаш да имаш нищо общо с болести и болници. В един момент просто може и да ти се наложи. Пази Боже!

 8. 8 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Банките ще съберат доста имоти. Имотите през първите месеци на 2021 ще са с 20% поевтинели.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Ти фалира ли?

 9. 9 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1567 Весело

  Повече работа за колекторите,а не за торите в Ънглия.
  —цитат от коментар 5 на Solomon Goibali


  Страшна фамилия си си измислил!

 10. 10 Профил на Solomon Goibali
  Solomon Goibali
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#9:"Тангра"][/quote]

  Тва е истинската ми фамилия.Брачед съм на Саакашвили.Иначе, успех с усвояването на кредитите!

  Мислех си, че имам орган полов,но ме убедиха,че съм третополов.
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Весело

  "Като цяло банките не промениха услугите и продуктите, но с уточнението, че сега се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот, допълва той. Разказва, че ако допреди въвеждането на извънредното положение в страната в средата на март, имот е можел да се купи и с 0 лева спесятвания като се комбинират ипотечен и потребителски заем, това вече не е възможно. Посочва, че който иска да купува сега, трябва да разполага поне с 20% от цената."

  Стига сте говорили общи приказки с цел просто да зарибявате хората да се хващат на хорото ! ДСК финансираше до 80 % от пазарната стойност на имота преди кризата с китайския вирус, сега финансира до 60 % таван ! Преди, оценките на имота, на чиято база се изчисляваха тези проценти бяха високи, понякога и над пазарните, сега, както се досещаме, оценката от лицензирания оценител на самата банка е ниска веднъж, а отдел риск ти я режат още веднъж за всеки случай ! Така се оказва, че банките ти финансират реално до под 50 % от пазарната стойност на сделката ! Ако нямаш другата част от нея, няма как да си я набавиш с потребителски кредит, както добре се досещаме, а за разноските пред нотариуса да не говорим ! Отделно доходите се гледат под лупа ! Така че, драги ми брокери и мераклии да обяснявате какво светло бъдеще цари на имотния пазар у нас, когато човек тръгне да купува имот чрез кредит, да ви коригирам, че реалността е доста, ама доста по - различна ! По - точно да предупредим кандидат - купувачите за нов дом, защото те са потърпевшите ! На брокерите какво им е в случая.......

 12. 12 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Имотен балон, сър! ЕК ни предупреди още през ноември 2018 какво се задава. Силно надценени жилища по отношение на условията у нас. Огледайте добре снимката - колко може да струва жилище, чийто балкон е на 6-7 метра от съседния блок? Панелите и ЕПК-тата че са лоши няма спор, но пък отстоянията са човешки. Очертава се спад от поне 30%. Сценарият е по-лош от този през 2008. На когото се налага да продава - да продава с 10-15% надолу. Който може да изчака за покупка - да изчака.

 13. 13 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 361 Любопитно

  До коментар [#12] от "Petio Petkov":

  А запитвал ли си се как може апартаменти да струват по 10 хиляди долара на квадрат , а под прозорците да палят автомобили да опожаряват и грабят магазини, да стрелят на посоки ...

  Дали са надценени имотите в щатите, където цари пълен хаус и с пандемията и с протести и има вече около 20% безработица.
  За сравнение в момента безработицата в София е 4%

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#13] от "001":

  Представяш събитията в САЩ едва ли не като революция. В гетата грабят, палят и стрелят и там цените на жилищата са ниски. Проблемът не е в безработицата, а в заплатите. При 1000-1200 (половин кв.м. в София) и при надута квадратура - по чертеж нов т.нар. двустаен - 75 кв.м. с бокс - си е 49 кв.м. БДС гарсониера от 80-те. Съотнесен към заплатите квадратът у нас е 2-3 и нагоре пъти по-скъп от този във Виена, например. По тази причина купувачи на качествени жилища са или от 10-те процента с високи български заплати, или емигранти. Други 20-25% с ипотечни заеми рискуват да се окажат след година с 40-50% надценено жилище.

 16. 16 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petio Petkov":

  Пазарът определя кое е надценено.
  Когато има кой да ги купува, значи цената е нормална.
  Предполагам , че дори и ти имаш някакъв имот. Било той и панел.
  Би ли ми го продал за 400 евро на квадрат, за да ми пасва със заплатата

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1448 Весело

  ПарИ нема, действайте! (с)


  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Боев, ти не беше ли някакъв брокониер?
  Естествено, че "сривове не се задават". лол
  Другия евтини внушения имаш ли в арсенала?

  Балона каза ПУККККК!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  До коментар [#14] от "fma07648440":
  ... останалите проценти са тролове? ама много малко ги изкарвате, скромно някак :)

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на fma07648440
  fma07648440
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "etty1":

  Всичките сте и безполезни тролове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK