Премахването на стикерите за гражданска отговорност ще спести пари, но скоро няма да е факт

Премахването на стикерите за гражданска отговорност ще спести пари, но скоро няма да е факт

© Юлия ЛазароваПремахването на хартиения стикер "Гражданска отговорност", валидността на която така или иначе може да се провери по електронен път, би спестило но шофьорите над 10 млн. лв. на година, но в следващите поне две години и половина такава промяна едва ли ще има, написа "Сега". В отговор на въпроси от изданието от Комисията за финансов надзор са обявили, че тепърва ще се прави "задълбочен анализ" как подобен ход ще се отрази на ползвателите на застрахователни услуги. Оценките за финансовия ефект пък са на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).


Нужният анализ би могъл да се направи в нормална икономическа обстановка, след като отшумят последиците от ограниченията заради коронавируса. В този смисъл промяната можело да стане факт не по-рано от 2022 г., уточняват от КФН.


Стикерите се издават от Гаранционния фонд, като вдигат цената на застраховката с 1.40 лв., ако сумата се плати наведнъж, и 5.60 лева при плащане на четири вноски. От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) вече предложиха хартиеният знак да отпадне, а наскоро се обявиха и за промени в застрахователния кодекс. В момента според него стандартна писмена форма е единствената позволена за много от отношенията между застрахователи и клиенти.
Като аргумент в подкрепа на отпадането на стикера от АБЗ посочват, че до Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), в която са данните на всички застраховки, достъп имат в реално време КФН, всички застрахователи и "Пътна полиция".


В становище по готвените промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат отпадане на хартиения талон, издаван заедно с книжката, за отпадане на стикера за застраховката се обявиха и от Института за пътна безопасност.


Срещу отпадането на стикерите за момента са застрахователните брокери. Според председателя на тяхната браншова организация Костадин Пеев в противен случая биха се появили много интернет страници, предлагащи издаване на полици, като контролът върху тях ще е труден. "Представете си, ако дори един нелегален уеб портал се появи. Стикерът и картончето, което се издава към застрахователните полици, са една допълнителна гаранция, че всяка полица, издадена от брокер, агент или застраховател, е нормална и с нея няма да има проблеми при бъдещото й използване", посочва той, цитиран от "Сега".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK