КЗК глобява такси "Максим" с 6 лв. на ден за несъобразяване с нейно решение

Мерките срещу "Максим" бяха взети след протести на таксиметрови шофьори.

© Цветелина Белутова, Капитал

Мерките срещу "Максим" бяха взети след протести на таксиметрови шофьори.Работещата в нарушение на закона услуга "Такси Максим" ще бъде глобявана по 6 лв. за всеки ден работа, след 13 юни 2019 години, обяви днес Комисията за защита на конкуренцията със свое решение. Санкцията е за несъобразяване с решението на КЗК от тази дата, според което "руският Юбер", както е известна компанията, трябва незабавно да спре работа.


Проверка на антимополония орган установила, че "Такси Максим" продължава да вози клиенти. Глобата е формирана на база 5% от среднодневния оборот на фирмата за предишната финансова година, но понеже финансов отчет за 2019-та не е заверен, се взимат данните от 2018-а. Тогава от "Такси Максим" отчитат общи приходи от 44 хил. лв, или 120 лв. на ден.


От решението на КЗК става ясно, че не е сигурно дали и тази скромна сума ще се събира, при положение че от компанията не отговарят дори на изпратените им писма по електронната поща.
Компанията "Максим" е основана през 2003 г, а в България работи от 2015 година. При влизането си в страната фирмата посочи, че не е таксиметров оператор, а просто помага на потребителите по-лесно да си поръчат такси и предават поръчките на изпълнителите.


Първоначално към нея можеха да се присъединяват само таксиметрови шофьори, но по-късно превози започнаха да предлагат и хора с личните си автомобили. Според проверката на КЗК това продължава да е факт и сега.


Първите мерки на държавните органи срещу "Такси Максим" бяха взети през март 2019 година, след протести на таксиметровите шофьори. Тогава на шофьори на автомобили на компанията бяха съставени актове, а колите им спрени от движение за 6 месеца.


Последва проверка на КЗК и постановяване за спиране на предлагането на услугата. Решението на антимонополния орган беше обжалвано без резултат, от "Максим" обявиха, че няма да се съобразят с него и явно изпълняват заканата си.


През 2015 година съдът забрани работата на популярната в цял свят услуга "Юбер", бизнес моделът на които се копира от "Максим".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK