Спорната наредба Н-18 върви към пълна промяна

Спорната наредба Н-18 върви към пълна промяна

© Анелия НиколоваСлед като няколко пъти бе отлагано влизането й в сила, а кризата с коронавируса прекъсна дискусиите по промените в нея между бизнеса и правителството, Наредба Н-18 за изискванията към софтуера и касовите апарати на търговците отново е на дневен ред.


Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи, съобщава днес приходната администрация.


Агенцията е представила проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България.
Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети, се разбрало на срещата. Те вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане.


В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началният момент на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестов режим и много други.


Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата.


"Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага", казва заместник изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров, цитиран от пресцентъра си.


Представители на бизнес организациите изказаха задоволството си от това, че предложенията им са били обмислени и приети. Според тях екипната работа по Наредба Н-18 ще доведе до нужния ефект да е инструмент за намаляване на сивата икономика.


"Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори", посочил финансовият министър и призовал диалогът да продължи.


Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е обявила, че срещите с бизнеса ще продължат през другата седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Сива икономика не се бори с административни мерки. Тя се премахва чрез създаване на гражданско общество, информирано и контролиращо приходите и разходите на държавата. Така се създава нетърпимост срещу неплащането на данъци, премахват се корупция, олигархични кръгове и т.н.

 2. 2 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Тази наредба, по своето същество е противо конституционна, защо продължва да се хаби ресурс и държавен и частен за нея. Само и само на инат да я има не си заслужава. После някой да я жали пред конституционният съд и/или пред Европейският съд ли?
  Аман вече. Да взима тоаи В.Г да си ходи, че се запънал като магаре на мост.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  И към нас гражданите и конуматорите на продуктите има изисквания, но и самите браншове трябва да си изграждат органи за самоуправление, тъй като те са вътре в нещата и познават проблемите най-добре.

 4. 4 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Както се получава обикновенно - приема се нещо на инат, минават едни години в мъки и препирни и накрая се приемат промените, които още в началото са били посочени като необходими. Чудя се защо толкова се опъват да работят нормално - предложение - реално обсъждане - коригиране - приемане.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Весело

  Толкова некадърно е била написана тази Н18, че вече две години и след стотици предложения и поправки още не могат да я "стабилизират"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  И с административни мерки се бори. Глоби, но налагани правилно .
  Българският предприемач, често лъже и затова, всичките закони и подзаконови актове трябва да са пригодени за лъжци и крадци . Не случайно доста богати хора се водят инвалиди.

 7. 7 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Толкова некадърно е била написана тази Н18, че вече две години и след стотици предложения и поправки още не могат да я "стабилизират"...
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Няма и да успеят. Имаше такива казуси с туроператори и онлайн магазин, лекари и зъболекари, които реално щяха да затворят всички. Не ми се вярва да са се отказали. Още сещам как искаха достъп до сорс кода на ТУИ, Буукинг и прочее + базите данни с клиенти...

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно

  Изобщо да я махат тази Н-18 - какъв е смисълът да се прави нещо, което постоянно ще се променя ?

  [email protected]
 9. 9 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 680 Весело

  Влади се опита да е*е майката на малкия бизнес с това СУПТО, щото бил много загрижен за бюджета, ама проспал едни 700 милиона.

 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  "Толкова некадърно е била написана тази Н18"

  А, ти нали беше Гербераст бе, да не обърна резбата?!

 11. 11 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Това ще е не знам коя на брой промяна. Като вносител и търговец плащам мито, ДДС, чукам фискал за 20 стотинки и въпреки това ме карат да чета стотици страници наредби, да купувам нефункционален СУПТО софтуер и да сменявам касовите апарати по-често от телефона си. Това със сигурност не е нормално. Редно е да задължат само кръчмите да го ползват, защото там потъват парите и не плащат нищо. Вместо това те им намалиха ДДС-то, идиоти.

  Много хитър
 12. 12 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Това недоразумение тръгна от ресторантите и баровете, които издаваха само служебни бонове. Сега за награда им намалиха ДДС-то, а наредбата изведнъж се оказа, че важи за всички, дори да нямат касов апарат и всичките им приходи да идват по банков път. Нямам какво повече да кажа!

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5107 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivanko77":

  +++++++++++++++

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  В здравната система засега касовите апарати силно затрудняват работата на медиците , като се има в пред вид ,че средно при 50-70 преминал ,на най малко 30 от тях трябва да се вписват номерцата на касовите бележки в хартиен носител за евентуални проверки и то за 1 лев , работа вършена от квалифициран персонал като лекари или сестри , няма защо населението да се сърди ,че няма да бъде обслужвано качествено и адекватно и бързо ,точно обратното , тепърва усложнение на тази дейност ще доведе до силно намаляване достъпа до здравни услуги .

 15. 15 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stargate":

  За по банков път не важи.
  Чл. 3. (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2012 г., в сила от 21.12.2012 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г., доп. - ДВ, бр. 8 от 2020 г., в сила от 01.08.2020 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 9 от 2020 г., в сила от 31.01.2020 г.) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги. Когато плащането се извършва чрез пощенски паричен превод, на клиента се предоставя хартиен или в електронен вид документ, съдържащ най-малко информацията по чл. 26, ал. 1, т. 1, 4, 7 и 8.

 16. 16 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единствената струваща си промяна е отмяната на тъпата наредба. Ако Горанов очаква да даде лицензи на едни приятели за софтуера и после те да ме рекетират да го купувам ще има да взима. Я едни 50 кашона хартия като дойдат на проверка и успех и късмет.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Вече платихме по 180 лв. за настройване на софтуера към сегашния й вид.Да видим какво още ще се наложи да плащаме.Иначе данъчните ни посещават през ден,все нещо искат,даваш им и мъкнат някъде.Вчера една дама,леко загоряла на плажа влезе усмихната до уши."Позна ли ме?"-вика."Ами аз съм от НАП Бургас,дето бяхме тука на проверка."Къде ще я помня,като глутницата беше от 8 души,барабар с журналистките и операторите."Аз те гледах по телевизията"-казва.Беше много щастлива.

 18. 18 Профил на gbg
  gbg
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Представям си как Гугъл или Фейсбук издават касови бележки при всяко направено плащане към тях....Или пък шефа им заспива с мисълта за СУПТО. Или пък тръпне в очакване на поредната смяна на правила...в полза на кого бе, дявол да го вземе - искате българските компании да са конкурентни или им удряте спирачката?!?! Защо? Защо са ни такива управниците, не знам. Защо в Щатите няма такива дълбокомислени наредби - незнам. Но резултата е видим. Поредното потвърждение на правилото - като иде българина на Запад - справя се прекрасно, тук нищо не върви....

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Напротив, проблема е че доста бизнес ще се изсветли след нея и това е големия проблем за някои търговци. Разбира се, мърлявата работа на "експертите" на НАП също е фактор.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Според мен това е най-сериозното основание Горанов да бъде изхвърлен!
  Пълен провал на плевенския селяндур от Свищовския ПУЦ.
  ...а същото се отнася и за онази коза от НАП - щут в дирника!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 680 Весело

  Според мен това е най-сериозното основание Горанов да бъде изхвърлен!Пълен провал на плевенския селяндур от Свищовския ПУЦ....а същото се отнася и за онази коза от НАП - щут в дирника!
  —цитат от коментар 20 на 2.5


  Да бъде изхвърлен, да.
  Да бъде затворен - има и по-добри основания.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Така ако работеше света, нямаше да има нужда от наказателен кодекс, съд и затвор. А само от едни пастори - да обясняват смисъла на нещата. Но света е сурав и к*рав и си трябва здрава сопа, особено по дивите балкански земи. И в съвременния свят тази и подобни наредби са сопата.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  Наредбата е писана от хора, които не могат да си представят по-сложен бизнес процес от квартална сладкарничка. Пък и дребните търговци могат да продължат просто да се правят на разсеяни и нищо никъде да не въвеждат, големите отдавна са на светло (поне в посока издаване на касови бележки), понеже иначе става прекалено голям хаос и не си заслужава. Остават едни средни тарикати с малко по-големи кръчми, които не могат да се оправят без компютри, които евентуално биха били засегнати, ама и те сигурно ще измислят как да минат метър. Най-малкото наредбичката не променя силата на правилната сума в правилния джоб.

  Не ме търсете преди обяд
 25. 25 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тази наредба, по своето същество е противо конституционна, защо продължва да се хаби ресурс и държавен и частен за нея. Само и само на инат да я има не си заслужава. После някой да я жали пред конституционният съд и/или пред Европейският съд ли?Аман вече. Да взима тоаи В.Г да си ходи, че се запънал като магаре на мост.
  —цитат от коментар 2 на dj_tiesto

  Къде в конституцията е записано да не се отчитат продажбите? Може би пише и за водомерите и електромерите?

 26. 26 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Горанов, може ли срещу 20% без СУПТО? Мерси!

  Не ме търсете преди обяд
 27. 27 Профил на maverick123
  maverick123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи, съобщава днес приходната администрация."
  Кой бизнес се е обединил ? Преписват се ПР съобщения. В резултат на трусовете и протестите от първо тримесечие 2020 тези срещи се заснемат и качват на сайта на Агенцията. Погледнете колко и какви представители на бизнеса присъстват. Основно са софтуеристи (СУПТО, ЕРП разработчици), хардуеристи (Касови апарати) и минали покрай представителност НПО-та.Не обобщавам, щото сигурно има и радетели за свястна бизнес среда, но те стоят наказани в ъгъла на такива срещи.Със стари мурви нов увеселителен пансион не се прави!

 28. 28 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 844 Неутрално

  истината е ,че голяма част от бизнеса просто не иска да плаща данъци. целият им модел на работа и ценообразуване е направено на база криене на реален оборот. това е почти в целия сектор на услугите. няма как да се мине без директна онлайн връзка между обектите и данъчните. тези 9% при ресторантите просто им помагат да излязат на светло. те никога не са плащали ддс върху реалните си обороти. те не са калкулирали въобще този разход. затова не просто няма да свалят цените, а при включването на наредбата даже ще се наложи да ги вдигат. и не само те - фитнеси, козметични студия, медицински центрове - навсякъде се крие голяма част от оборота.

 29. 29 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#15] от "dj_tiesto":

  Най-лесно ми е да изхвърля касовия апарат и да не си чупя главата с това недоразумение Горанов. Обаче, за много други бизнеси това не е така и промените в наредбата са си чиста проба рекет.
  Апропо, наредбата регламентира намаляването на конкуренцията в определени сектори.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 30. 30 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#27] от "maverick123":

  ++++++++++

  Всичко е само възторжен ПР на властващата ОПГ.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 31. 31 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#28] от "Lazar Petrov":

  Аз искам да плащам данъци, за това вече вдигнах цените двойно, за да платя данъците, да ви е честито.

 32. 32 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Натиснаха Бейби Фейс и им омекнаха краката надолу по веригата.
  Щото покрай сухото гори и мокрото а бая са са се подмокрили.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#24] от "tulup":

  Хем данъчните са толкова тъпи, хем ръста на данъците изпреварва ръста на икономиката т.е изсветлява. Да сте си купували цигари без бандерол напоследък ?. Големите вериги доста изсветлиха търговията на хранистелни стоки на дребно но още има доста сегменти където касовата бележка я гледат като извънземно - търговия на едро, зеленчуци и плодове, строителни материали, услуги включително зъболекари и доктори. Аз за толкова години познавам само един зъболекар да дава касови бележки а доста от тях ходят на скъпи почивки !!!. И сега и на тях им идва времето да си плашат данъците.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#31] от "Стефан":

  Ами ако предоставяте конкурентна и качествена услуга ще ви ползваме и на повишените цени, ако ли не ще фалирате и майната ви. За сведение, при моя зъболекар часове се записват за след 2 седмици и се плаша с карта и дава касова бележка. И това че си плаща данъците със сигурност ме мотивира да ходя там, освен че е добър и редовно ходи на курсове в чужбина.

 35. 35 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#6] от "grayeagle":

  А българският контролиращ, често си измисля нарушения за да си изпълни плана за глоби дето са му го спуснали "отгоре'. Примерче - в съседния магазин за строителни материали преди две години им писаха акт, защото не са дали упътване за употреба на чифт бояджиски ръкавици.
  А пък кой и как конролира администрацията как използва събраните даннни - примера с теча от НАП и не само. А за в бъдеще искат да събират десет пъти повече данни, как ще се контролира кой и кога я е използвал информацията? Кой ще носи отговорност? Оная кака, шефката на НАП не благоволи дори да си прекъсне почивката при скандала с изтичането на данни. Трагедия са.

 36. 36 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Първо като имаме плащане с карта парите са ясни и проследими, но в Н18 не мислеха така. После връзването на касовия апарат със складовия софтуер е форма на борба с куфарната търговия, но пак недомислено. Толкова ли е сложно някои бизнеси да са само на патентен данък с включени осигуровки на служителите и фирмата да трябва само да издава касови бележки без да се занимава с фактури,справки и т.н.? После като мислят нещо защо първо не питат за мнение и да отсеят плявата от разума? Отговорът за мен е прост "Аз Бог, направлявам според моето желание. Ако плебса се примоли демонстративно хвърлям трохички на гладните, за да не кажат после, че не съм милостив" Това може да е всичко друго, но не и държавнически подход

 37. 37 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 608 Разстроено

  Тази Наредба Н-18 сякаш е писана от хора, завършили ПУЦ в Дървеница! Много неграмотно направено! Кой знае Бате какви спецове е натресъл на Горанов, да пишат, за да усвоят онези банкноти от чекмеджето, под пищова

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK