Бюджетната комисия одобри 9% ДДС за детски храни и по-ниски осигуровки в заведенията

архивен кадър

© Надежда Чипева, Капитал

архивен кадърДепутатите от бюджетната комисия одобриха на второ четене ДДС за книгите, детските храни, бебешките пелени и храната в ресторантите и кетъринга да спадне на 9%. Този път заседанието бе ръководено от председателя Менда Стоянова, която при първо четене заедно с финансовия министър Владислав Горанов демонстративно отсъстваха заради несъгласието със свалянето на ставката.


Предвижда се промените да действат от 1 юли до края на следващата година.


По-високите осигуровки се свиха


По предложение, внесено между двете четения на проекта от Даниела Дариткова и група депутати от ГЕРБ, бе прието нискоквалифицираният персонал - като миячи на съдове в заведенията и камериерки, да останат с осигуровки върху минималната работна заплата, а не да бъдат на 800 лв. Вдигането на осигурителните прагове бе предложено от самия бранш на среща при премиера Бойко Борисов, когато той се съгласи секторът да бъде временно облекчен като му се намали ставката за ДДС. На първо четене в пленарна зала бе приета по-високата ставка, а сега се прави разлика между длъжностите. Според експерти новите текстове отварят вратички сервитьори и бармани да си останат на ниските осигуровки. Вносителите защитиха текста си с това, че има икономическа логика хората с различна квалификация да се осигуряват на различни суми.
Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на асоциацията на заведенията, обяви, че предложението за вдигането на осигуровките е направено от бранша на среща при премиера с уговорката, че за нискоквалифирания персонал ще остане на 610 лв. "Проблемът е, че ние предложихме тези 800 лв. с ясното създание, че целият бранш ще се възползва от намалението на ДДС. Само в този си вариант бизнесът предложи вдигане на минималния осигурителен праг", обяви той. Коментарът му дойде след като минути преди това депутатите приеха, че намаленият данък не се отнася до бирата, виното и твърдия алкохол и ако се доставя храна в комбинация с тях, то алкохолът ще се облага с 20%.


Алкохолът няма да се подпомага


Председателят на НФСБ Валери Симеонов е вносител на отхвърленото предложение виното и бирата също да се облагат с 9% с аргумента, че така се подкрепят българските им производители.


Представители на заведенията реагираха, че това означава немалка част от бизнеса да не може да се възползва от нужното му облекчение като посочиха, че въпросната част, в която влизат барове, нощни клубове и прочие все още дори нямат право да работят.


Съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров обясни, че алкохолът е съществена част от бизнеса на нощните заведения и баровете, които и без това лятото страдали, защото хората предпочитат да са на открито. "А сега хем нямат облекчение, хем им се вдигат осигуровките", заключи той. Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията също допълни, че голяма част от бранша сега ще остане извън "договорката" с премиера и освен това ще му се вдигнат и осигуровките. Браншът остро реагира като цяло на това, че едно се е разбрал с премиера, а сега договорката се променя от депутатите, които са "извадили калкулаторите".


Разделението на облагането на доставките при комбинация от храна и алкохол бе направено по предложение, направено по времe на заседанието на комисията от председателя й Менда Стоянова (ГЕРБ), която обобщи, че така няма да може водката или бирата да "минат заедно с пицата" при облагането.


А вие пробвали ли сте детско пюре?


Както се разбра още при първото четене на промените, мнозинството подкрепи проекта на ДПС (внесен от Делян Пеевски и Йордан Цонев), според който от 9% ставка ДДС ще се възползват и детските харни и бебешките пелени. Срещу текста възрази Валери Симеонов като посочи, че хранителните магазини и аптеките са си повишили два пъти оборотите и няма логика да се подпомагат.


Румен Гечев от БСП коментира, че на пръв поглед всеки би трябвало да подкрепи това предложение, но има икономически проблем - че възрастни можело да изкупят детските храни, защото ще са по-евтини и за децата да не останат и не било ясно как това ще се контролира.


А вие пробвали ли сте детско пюре, попита председателят на комисията Менда Стоянова, която каза, че има малко внуче и че вкусът на пюретата е такъв, че никой възрастен не би го ял повече от веднъж. Тя се въздържа при гласуването на текста заради принципното си несъгласие да се намалява ДДС ставката, но обясни, че по-скоро в случая с този текст ще бъдат подпомогнати вносителите и чуждите производители и че се съмнява тези храни да поевтинеят.


Гечев отговори, че е дядо на две внучета и че по-ниска ставката има в 26 европейски страни и или те грешат в преценката си, или председателят на комисията.


Депутатите не приеха и друго предложение на Валери Симеонов - ДДС да стане 9% и за туроператорите. Той го защити с това, че те са свързващото звено между хотелите и туристите и без тях туризмът няма да съществува, освен това по традиция били на светло. В допълнение делът им бил толкова малък, че приходите в бюджета няма да пострадат съществено.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Според мен, това беше грешка от страна на правителството!
  Не трябваше да се пипат данъците..

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1660 Разстроено

  Територията на тримата Шишковци и Каскета!
  Когато някой Шишко иска нещо да се случи на Територията, то се случва.
  Факт!
  Тъжна история.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 804 Неутрално

  На какво основание се намалява данъкът на едни, а на други - не? За ресторантьорския бизнес е абсолютно необосновано. За детски храни, книги (учебници) и лекарства основанието би било очевидно, но за ресторанти? Очевидно лобистко решение!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Заведенията перат парите на мутрите. Сега ще видите чудеса от ДДС измами !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Депутатите обслужват кръчмарите и вредят на хората !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Разстроено

  Трябва всички храни от първа необходимост да са без ДДС и което е най-важно лекарствата.
  Иначе продължава модела - бедните и болните да плащат масрафа за да хрантутят калинки и олигополи с ОПГ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му еб@ пу*к@т@ майчина...
  Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост...
  Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват...

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  За детските храни и лекарствата - добре.
  Ама за кръчмите????
  Сега ще почнат едни схеми с ДДС, луди ще ни направят.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2919 Весело

  Сега кат тръгне една раждаемост , юруш на йовтените памперси пълни с преработени детски пюрета ...

  ПП. Всъщност глупаците ако искаха действително да стимулират раждаемост , и то от бели хора трябваше да въведат семейното облагане + помощи, майченски и т.н. за всяко едно дете независимо от доходите !!!

 10. 10 Профил на ruc34650917
  ruc34650917
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Продължават ударно с ДДС-популизма. От намаленото ДДС върху храните ще се облагодетелстват най-вече търговците, т.е. посредниците между производители/преработватели и потребители, защото могат да запазят старите цени или да ги намалят символично и да прибират много по-голема надценка.
  Ако искаш да подпомогнеш семействата с малки деца, по-добре им раздавай ваучери за детски храни и дрехи, книги, учебници, помагала и пр., не помагай на търговците.

 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  подсладиха малко манджата дето ни сервират

 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  По предложение на Дариткова всички сервитьори, бармани, готвачи, салонни управители, управители и собственици на ресторанти ще са на длъжност мияч на чинии.

  Отново ГЕРБ си раздадоха едни пари.

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2426 Весело

  Този път заседанието бе ръководено от председателя Менда Стоянова, която при първо четене заедно с финансовия министър Владислав Горанов."Как бързо влизат в обувките на вожда.Вече са съгласни.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  На бас, че цените за крайните потребители няма да мръднат.

 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Естествено, че няма да мръднат. То така си и беше обявена популистката акция - в подкрепа на най-засегнатите от кризата с корона вируса. Нали не смятате, че това сме ние?!?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Очаквам всяка бира от тук нататък да се продава като промокомплект бира +купичка с 10 пуканки, на обща цена 3-4лв. Познайте кое как ще се отчита за пред НАП.

 17. 17 Профил на jikev
  jikev
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Пелените?!
  Кой ползва пелени?
  Да не би да имат предвид ПАМПЕРСИТЕ за еднократна употреба?
  Те са следващия замърсител след пластмасовите опаковки за еднократна употреба.
  Навсякъде в природата е осеяно с тях. И тия умници, ще им намалят ДДС-то

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#17] от "jikev":

  Памперси може да казваш само за оригиналните "Памперс", които имат изкл. права върху това име, всичко друго е пелени.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Хелоуинци, да не питате защо после пенсиите ви са като на деде който е работил в ТКЗС_то!!!!

 20. 20 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Според мен, това беше грешка от страна на правителството!Не трябваше да се пипат данъците..
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  Това си беше еднолично решение на Борисов.
  А послушковците в правителството и парламента просто козируват и гласуват.
  Така и ще бъде докато Борисов е в политката.
  А след неговото оттегляне Герб просто ще изтече в канала.
  Където му е мястото.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  "А вие пробвали ли сте детско пюре?"

  Не сме. Но на данъчните им е бедна фантазията да си представят колко детско пюре ще се яде оттук нататък. Друго въобще няма да се яде. Дори и хляб - него ще го пишем като памперси. И голямо четене на книги ще падне - всяка бакалия - библиотека!

 24. 24 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  имах един колега дето обичаше да нагъва някави бананови каши детески :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2438 Весело

  но като им паднат данъците ще се появят детски пюрета "лютеница" "кьополу" и с мариновани бейби краставички.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 26. 26 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 663 Неутрално

  и защо отварят нова, голяма врата за точене на ддс?
  щото досега беше малко?

  ако искат толкова да ги облегчат тея, да ги дерегистрират по ддс - така ще им е нулева ставката.

 27. 27 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bira":

  Ако ги дерегистрират, всъщност ще им прибират повече пари, а на потребителя почти същите като сега, защото няма да имат възстановяване на ДДС за продуктите, ток, вода, наем и т.н. Без ДДС ще остане само надценката след всички разходи.
  Да не смяташ, че на лекарите им е ок при липса на регистрация по ДДС, но с ДДС на медицинска техника и консумативи, лекарства? Да те светна, че това само им бута печалбата яко, защото в Германия примерно нещо струва 20 евро, тук е на 24 заради ДДСто.

 28. 28 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да видим тоя сезон ще има ли молдовки и украинки за камериерки.

  Че българи не ми се вярва да се хванат за тия пари.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 29. 29 Профил на
  Рейтинг: 252 Неутрално

  ДДС ставките се диференцираха на принципа "Ние обичаме културата и бахура"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK