Бюджетната комисия одобри 9% ДДС за детски храни и по-ниски осигуровки в заведенията

архивен кадър

© Надежда Чипева, Капитал

архивен кадърДепутатите от бюджетната комисия одобриха на второ четене ДДС за книгите, детските храни, бебешките пелени и храната в ресторантите и кетъринга да спадне на 9%. Този път заседанието бе ръководено от председателя Менда Стоянова, която при първо четене заедно с финансовия министър Владислав Горанов демонстративно отсъстваха заради несъгласието със свалянето на ставката.


Предвижда се промените да действат от 1 юли до края на следващата година.


По-високите осигуровки се свиха


По предложение, внесено между двете четения на проекта от Даниела Дариткова и група депутати от ГЕРБ, бе прието нискоквалифицираният персонал - като миячи на съдове в заведенията и камериерки, да останат с осигуровки върху минималната работна заплата, а не да бъдат на 800 лв. Вдигането на осигурителните прагове бе предложено от самия бранш на среща при премиера Бойко Борисов, когато той се съгласи секторът да бъде временно облекчен като му се намали ставката за ДДС. На първо четене в пленарна зала бе приета по-високата ставка, а сега се прави разлика между длъжностите. Според експерти новите текстове отварят вратички сервитьори и бармани да си останат на ниските осигуровки. Вносителите защитиха текста си с това, че има икономическа логика хората с различна квалификация да се осигуряват на различни суми.
Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на асоциацията на заведенията, обяви, че предложението за вдигането на осигуровките е направено от бранша на среща при премиера с уговорката, че за нискоквалифирания персонал ще остане на 610 лв. "Проблемът е, че ние предложихме тези 800 лв. с ясното създание, че целият бранш ще се възползва от намалението на ДДС. Само в този си вариант бизнесът предложи вдигане на минималния осигурителен праг", обяви той. Коментарът му дойде след като минути преди това депутатите приеха, че намаленият данък не се отнася до бирата, виното и твърдия алкохол и ако се доставя храна в комбинация с тях, то алкохолът ще се облага с 20%.


Алкохолът няма да се подпомага


Председателят на НФСБ Валери Симеонов е вносител на отхвърленото предложение виното и бирата също да се облагат с 9% с аргумента, че така се подкрепят българските им производители.


Представители на заведенията реагираха, че това означава немалка част от бизнеса да не може да се възползва от нужното му облекчение като посочиха, че въпросната част, в която влизат барове, нощни клубове и прочие все още дори нямат право да работят.


Съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров обясни, че алкохолът е съществена част от бизнеса на нощните заведения и баровете, които и без това лятото страдали, защото хората предпочитат да са на открито. "А сега хем нямат облекчение, хем им се вдигат осигуровките", заключи той. Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията също допълни, че голяма част от бранша сега ще остане извън "договорката" с премиера и освен това ще му се вдигнат и осигуровките. Браншът остро реагира като цяло на това, че едно се е разбрал с премиера, а сега договорката се променя от депутатите, които са "извадили калкулаторите".


Разделението на облагането на доставките при комбинация от храна и алкохол бе направено по предложение, направено по времe на заседанието на комисията от председателя й Менда Стоянова (ГЕРБ), която обобщи, че така няма да може водката или бирата да "минат заедно с пицата" при облагането.


А вие пробвали ли сте детско пюре?


Както се разбра още при първото четене на промените, мнозинството подкрепи проекта на ДПС (внесен от Делян Пеевски и Йордан Цонев), според който от 9% ставка ДДС ще се възползват и детските харни и бебешките пелени. Срещу текста възрази Валери Симеонов като посочи, че хранителните магазини и аптеките са си повишили два пъти оборотите и няма логика да се подпомагат.


Румен Гечев от БСП коментира, че на пръв поглед всеки би трябвало да подкрепи това предложение, но има икономически проблем - че възрастни можело да изкупят детските храни, защото ще са по-евтини и за децата да не останат и не било ясно как това ще се контролира.


А вие пробвали ли сте детско пюре, попита председателят на комисията Менда Стоянова, която каза, че има малко внуче и че вкусът на пюретата е такъв, че никой възрастен не би го ял повече от веднъж. Тя се въздържа при гласуването на текста заради принципното си несъгласие да се намалява ДДС ставката, но обясни, че по-скоро в случая с този текст ще бъдат подпомогнати вносителите и чуждите производители и че се съмнява тези храни да поевтинеят.


Гечев отговори, че е дядо на две внучета и че по-ниска ставката има в 26 европейски страни и или те грешат в преценката си, или председателят на комисията.


Депутатите не приеха и друго предложение на Валери Симеонов - ДДС да стане 9% и за туроператорите. Той го защити с това, че те са свързващото звено между хотелите и туристите и без тях туризмът няма да съществува, освен това по традиция били на светло. В допълнение делът им бил толкова малък, че приходите в бюджета няма да пострадат съществено.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK