ГЕРБ предлага организаторите на хазартни игри да гарантират отговорно залагане

ГЕРБ предлага организаторите на хазартни игри да гарантират отговорно залагане

© Георги КожухаровИзбори 2022

Държавата да има право да получава лиценз за организирането на онлайн игри в казино, а всички организатори на хазартни игри да разполагат с мерки, гарантиращи отговорно залагане. Това предлагат депутати от ГЕРБ като промени в Закона за хазарта. Сред вносителите са председателят на парламентарната група Даниела Дариткова и ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.


Проектът бе внесен в деловодството на парламента днес - ден, след като Валери Симеонов от НФСБ депозира свои идеи за промени, сред които казина да има сама в петзвездните хотели, курортите и пограничните селища.


Под гаранции за отговорно залагане се има предвид на видно място да има предупреждения, че към хазарта може да се развие зависимост, както и информация за възможностите за терапия. Предвижда се и създаване на регистър на пристрастени към хазарта, които не трябва да бъдат допускани в игрални зали. Всеки играч трябва да бъде информиран, че може да поиска включване в него за минимум 2 години.
Другите нови моменти в закона за хазарта предвиждат игри в казината да могат да организират само дружества с ограничена отговорност и акционерни компании с поименни акции. Освен това се дава възможност на Българския спортен тотализатор да организира всякакви хазартни игри - лотарии, залагания, тото и т.н. като ангажимент на министъра на спорта е да предложи на кабинета как да се разпределят приходите от тях.


Групата на ГЕРБ предлага също Държавната комисия по хазарта да бъде закрита, а неин правоприемник да стане Държавна агенция по хазарта. Повишаването в ранг изважда комисията от контрола само на финансовото министерство и я "закача" към Министерския съвет. Държавната агенция ще се ръководи от председател, който еднолично получава всички досегашни правомощия на комисията. Целта е да не се размива отговорността при вземането на решения за даване и отнемане на лицензи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK