Решение на административния съд направи "Соф Кънект" концесионер на летище "София"

Решение на административния съд направи "Соф Кънект" концесионер на летище "София"

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Върховният административен съд потвърди избора на консорциума "Соф кънект" за концесионер на летище "София" за 35 години, съобщиха от съда, цитирани от "Капитал". Магистратите приемат, че Комисията за защита на конкуренцията правилно не е приела мотивите на обжалващите, проведената от транспортното министерство процедура.


Срещу резултата се обявиха и четирите загубили компании - Airport de Paris, които участват съвместно с доскорошния оператор на летище Ataturk в Истанбул TAV, Fraport, летище Манчестър заедно с партньорите си от Китай, както и строително-инвестиционната SSB с оператор летище Копенхаген.


Основният играч в обединението победител е базираният в Париж фонд Meridiam, който е фокусиран върху инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка. За летище София си партнира със строителя Strabag.


"Соф Кънект" беше избран за победител с оферта да заплаща на държавата 24.5 млн. евро годишно възнаграждение и да инвестира в следващите 35 години от концесията 608 млн. евро (плюс исканата от всички сума от 550 млн. лв. първоначално плащане). Това беше най-ниската оферта за инвестиции и третата на база концесионното възнаграждение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK