Мярката 60/40 може да се удължи до края на годината, каза Сачева

Мярката 60/40 може да се удължи до края на годината, каза Сачева

© Велко АнгеловПланира се удължаване на мярката 60:40 с още три месеца с опция до края на годината - това каза в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.


"В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни, като работодателите ще могат да ги наемат. Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици. Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов", обясни Сачева.


По думите ѝ през последните повече от две седмици е устойчива тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни от преди извънредното положение.
"В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината", каза тя. По оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" се предвижда 160 млн. лв. да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея.


За вторите пенсии министър Сачева заяви, че след септември Министерството на труда и социалната политика ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти. "Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лв. от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап", каза тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK