Пазарът на жилища във Варна живее втори живот от май

Пазарът на жилища във Варна живее втори живот от май

© Цветелина Белутова, КапиталТърсене на жилища с повече открити пространства, къщи в селата близо до Варна, покупка на имоти с цел влагане на спестяванията и на практика замрял пазар на ваканционни имоти. Това очертаха участници на пазара в морския град по време на онлайн дискусия, организирана от imoti.net.


Те посочиха, че след първоначалния шок с въвеждането на извънредното положение в средата на март много оферти са били оттеглени от пазара, за да започне процес по нормализиране през май.


Ипотечното кредитиране вече е на нивата от предходната година при залаган ръст тази година.


Оттегляне на офертите
Очакванията ни бяха да се забави темпото на пазара, след като през последните 5 години има ръст в търсенето на жилища и в цените, но първите 2-3 месеца не се случи, основно защото имаше нагласи покрай слуховете за промяна на съотношението евро/лев заради кандидатурата на България за еврозоната и това активира отново хората да търсят имоти, разказа изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти "ЕРА България" Теодора Димитрова. Посочи, че спестяванията са превърнати в жилища като най-бързо ликвидните имоти.


Покрай разразяването на кризата с коронавируса много хора са оттеглили офертите си, особено ако са обявили преди това за продажба жилищата, които обитават. В това време купувачите са можели да разглеждат дистанционно, но са се въздържали от вземане на решения. Участници в дискусията коментираха, че ако видеоогледите преди година са били екзотика, то сега са въведени от всички големи агенции.


През март и април от пазара са били оттеглени около 40% от офертите, с около 30-40% са намалели и купувачите през това време. Но през май най-бързо се върнаха купувачите и почти на нивата отпреди здравната криза. Все още се възстановява страната на продавачите, защото смятат, че се очакват по-ниски цени от тях, коментира Димитрова.


Посочва, че се търсят къщи извън Варна в средния и високия сегмент или парцели, като по тази линия търсенето надхвърля с 60-70% това през пролетта на миналата година. Вирусът е променил нагласите на купувачите и те са се ориентирали към такива имоти, които дават възможност за изолация на открито на собствена територия, обяснява Димитрова. Такава тенденция бе отбелязана вече и от нейни колеги за другите големи пазари на жилища в страната. Според нея тази тенденция ще повлияе цялата 2020 г. Като тенденция, започнала още миналата година, е стремежът да се увеличи жилищната площ, тоест да се търсят по-големи домове.


Посочи, че кризата е довела до освобождаване на жилища под наем, частично от студенти, поради което и цените на наемите са средно със 100 лв. надолу. Тепърва ще се оценяват ефектите върху пазара на ваканционни имоти, защото повечето собственици - чужденци, дори не могат да дойдат в страната, така че те са оттеглили офертите си. "Този пазар почти не функционира", обясни тя.


Пандемията не спря строителството


Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи разказа, че в бранша са заложили ръст от 5-7% на новото строителство през тази година, което е по-скоро индексиране на цените с условната инфлация. Посочи, че до момента на извънредното положение годината е започнала с устойчиво търсене и рязък спад на запитванията, огледите и подписването на договори в средата на март.


За последните три седмици обаче строителите на жилища отчитат по-голямо търсене спрямо миналата година по това време. Анализът показва, че който беше планирал покупка и пандемията отложи това купуване, дойде след нея и клиентите, които липсваха в паузата, сега подписват договорите, обясни той с напомнянето, че жилището не е лукс, а стока от първа необходимост.


От името на колегите си благодари на "мъдростта" строителството да не бъде спряно със заповед като други сектори и разказа, че голямата площ на строителните обекти позволява да се спазва дистанция, а пък проектантите и администрацията са минали на хоум офис. Данните на гилдията обаче показват, че купувачите на ново строителство не са били въодушевени от онлайн придвижването на покупките, защото държат на разговор с офиса и след това да видят обекта на живо.


Кредитирането отново е на дневен ред


След въвеждането на извънредното положение, когато за около седмица се довършваха сделки, подготвени преди това, изповядването престана. След първоначалното отърсване от шока участници в пазара обявиха, че банките са станали по-бдителни на кого отпускат кредити - и купувачи, и строителния бизнес, а някои за затегнали леко изискванията към кредитоискателите. Повече за това четете тук и тук.


От началото на годината ипотечното кредитиране тръгна изключително добре, до 13 март имаше двуцифрени ръстове, а от началото на април и май имаше задържане на нивата на кредитиране от 2019 г., коментира Николай Лазаров, началник на управление "Продажби индивидуално банкиране" в Пощенска банка, като отбеляза, че Варна е вторият най-голям пазар за имоти в страната. Обясни, че 2019 г. е била много добра, така че задържането на нивата е изключително добър сигнал за последващия период. Каза, че през април ситуацията се е отразила най-силно върху търсенето и предлагане на кредити, но през май те са възстановили нивата - и по брой заявления, и по брой подписани договори за кредити от същия период на миналата година.


Посочва, че онлайн заявките, дистанционното подписване на договори, кандидатстването и получаване на отговор по телефона са станали "новото нормално" в работата с клиентите.


И той отчита, че купувачите са започнали да търсят по-просторни жилища, като тази тенденция ще се задълбочава, като към нея ще се добави след кризата сега търсенето и на помещение, което да служи за кабинет.


Накъде ще вървят цените


Теодора Димитрова коментира, че е много сложно в момента да се прогнозира накъде ще вървят цените при ръста, достигнал до 10% през предходните години. Посочи, че е нормално сега да има известно спадане, но все пак всичко ще зависи от търсенето и предлагането.


Коментира, че строителните предприемачи най-бързо реагират на промени в пазара, докато частните собственици най-трудно се адаптират към промените. Посочи, че голям процент клиенти търсят да купят жилища ново строителство, чиито цени зависят от предлагането на сгради, като отбеляза, че през първите пет месеца на годината са издадени два пъти по-малко разрешителни за строеж спрямо предходната година.


Много се учудих от запитвания дали ще има намаляване на цените, коментира на свой ред Георги Шопов. Обяви, че това може да се очаква при новото строителство, когато се облекчат административните процедури за бизнеса.


Напомни, че дори в съседните страни на България, които не са в ЕС, е въведено от години и работи електронно публично оформяне на документацията по един строеж. При него не само строителят вижда в коя институция се намират в момента документите му, но и достъпът до цялата информация е достъпен за всички. Казва, че засега разбиране по темата има само от страна на държавата, а не на общините.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK