Пазарът на жилища във Варна живее втори живот от май

Пазарът на жилища във Варна живее втори живот от май

© Цветелина Белутова, КапиталТърсене на жилища с повече открити пространства, къщи в селата близо до Варна, покупка на имоти с цел влагане на спестяванията и на практика замрял пазар на ваканционни имоти. Това очертаха участници на пазара в морския град по време на онлайн дискусия, организирана от imoti.net.


Те посочиха, че след първоначалния шок с въвеждането на извънредното положение в средата на март много оферти са били оттеглени от пазара, за да започне процес по нормализиране през май.


Ипотечното кредитиране вече е на нивата от предходната година при залаган ръст тази година.


Оттегляне на офертите
Очакванията ни бяха да се забави темпото на пазара, след като през последните 5 години има ръст в търсенето на жилища и в цените, но първите 2-3 месеца не се случи, основно защото имаше нагласи покрай слуховете за промяна на съотношението евро/лев заради кандидатурата на България за еврозоната и това активира отново хората да търсят имоти, разказа изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти "ЕРА България" Теодора Димитрова. Посочи, че спестяванията са превърнати в жилища като най-бързо ликвидните имоти.


Покрай разразяването на кризата с коронавируса много хора са оттеглили офертите си, особено ако са обявили преди това за продажба жилищата, които обитават. В това време купувачите са можели да разглеждат дистанционно, но са се въздържали от вземане на решения. Участници в дискусията коментираха, че ако видеоогледите преди година са били екзотика, то сега са въведени от всички големи агенции.


През март и април от пазара са били оттеглени около 40% от офертите, с около 30-40% са намалели и купувачите през това време. Но през май най-бързо се върнаха купувачите и почти на нивата отпреди здравната криза. Все още се възстановява страната на продавачите, защото смятат, че се очакват по-ниски цени от тях, коментира Димитрова.


Посочва, че се търсят къщи извън Варна в средния и високия сегмент или парцели, като по тази линия търсенето надхвърля с 60-70% това през пролетта на миналата година. Вирусът е променил нагласите на купувачите и те са се ориентирали към такива имоти, които дават възможност за изолация на открито на собствена територия, обяснява Димитрова. Такава тенденция бе отбелязана вече и от нейни колеги за другите големи пазари на жилища в страната. Според нея тази тенденция ще повлияе цялата 2020 г. Като тенденция, започнала още миналата година, е стремежът да се увеличи жилищната площ, тоест да се търсят по-големи домове.


Посочи, че кризата е довела до освобождаване на жилища под наем, частично от студенти, поради което и цените на наемите са средно със 100 лв. надолу. Тепърва ще се оценяват ефектите върху пазара на ваканционни имоти, защото повечето собственици - чужденци, дори не могат да дойдат в страната, така че те са оттеглили офертите си. "Този пазар почти не функционира", обясни тя.


Пандемията не спря строителството


Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи разказа, че в бранша са заложили ръст от 5-7% на новото строителство през тази година, което е по-скоро индексиране на цените с условната инфлация. Посочи, че до момента на извънредното положение годината е започнала с устойчиво търсене и рязък спад на запитванията, огледите и подписването на договори в средата на март.


За последните три седмици обаче строителите на жилища отчитат по-голямо търсене спрямо миналата година по това време. Анализът показва, че който беше планирал покупка и пандемията отложи това купуване, дойде след нея и клиентите, които липсваха в паузата, сега подписват договорите, обясни той с напомнянето, че жилището не е лукс, а стока от първа необходимост.


От името на колегите си благодари на "мъдростта" строителството да не бъде спряно със заповед като други сектори и разказа, че голямата площ на строителните обекти позволява да се спазва дистанция, а пък проектантите и администрацията са минали на хоум офис. Данните на гилдията обаче показват, че купувачите на ново строителство не са били въодушевени от онлайн придвижването на покупките, защото държат на разговор с офиса и след това да видят обекта на живо.


Кредитирането отново е на дневен ред


След въвеждането на извънредното положение, когато за около седмица се довършваха сделки, подготвени преди това, изповядването престана. След първоначалното отърсване от шока участници в пазара обявиха, че банките са станали по-бдителни на кого отпускат кредити - и купувачи, и строителния бизнес, а някои за затегнали леко изискванията към кредитоискателите. Повече за това четете тук и тук.


От началото на годината ипотечното кредитиране тръгна изключително добре, до 13 март имаше двуцифрени ръстове, а от началото на април и май имаше задържане на нивата на кредитиране от 2019 г., коментира Николай Лазаров, началник на управление "Продажби индивидуално банкиране" в Пощенска банка, като отбеляза, че Варна е вторият най-голям пазар за имоти в страната. Обясни, че 2019 г. е била много добра, така че задържането на нивата е изключително добър сигнал за последващия период. Каза, че през април ситуацията се е отразила най-силно върху търсенето и предлагане на кредити, но през май те са възстановили нивата - и по брой заявления, и по брой подписани договори за кредити от същия период на миналата година.


Посочва, че онлайн заявките, дистанционното подписване на договори, кандидатстването и получаване на отговор по телефона са станали "новото нормално" в работата с клиентите.


И той отчита, че купувачите са започнали да търсят по-просторни жилища, като тази тенденция ще се задълбочава, като към нея ще се добави след кризата сега търсенето и на помещение, което да служи за кабинет.


Накъде ще вървят цените


Теодора Димитрова коментира, че е много сложно в момента да се прогнозира накъде ще вървят цените при ръста, достигнал до 10% през предходните години. Посочи, че е нормално сега да има известно спадане, но все пак всичко ще зависи от търсенето и предлагането.


Коментира, че строителните предприемачи най-бързо реагират на промени в пазара, докато частните собственици най-трудно се адаптират към промените. Посочи, че голям процент клиенти търсят да купят жилища ново строителство, чиито цени зависят от предлагането на сгради, като отбеляза, че през първите пет месеца на годината са издадени два пъти по-малко разрешителни за строеж спрямо предходната година.


Много се учудих от запитвания дали ще има намаляване на цените, коментира на свой ред Георги Шопов. Обяви, че това може да се очаква при новото строителство, когато се облекчат административните процедури за бизнеса.


Напомни, че дори в съседните страни на България, които не са в ЕС, е въведено от години и работи електронно публично оформяне на документацията по един строеж. При него не само строителят вижда в коя институция се намират в момента документите му, но и достъпът до цялата информация е достъпен за всички. Казва, че засега разбиране по темата има само от страна на държавата, а не на общините.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 25 Любопитно

  Пазарът живее втори живот, ама морето дали ще живее и то втори живот след последната случка?

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Любопитно

  Поредната "порция адекватна брокерска информация"

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Любопитно

  Поредната "порция адекватна брокерска информация"

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Всички много обичат прогнози, които казват, че цените ще вървят нагоре до безкрай. Това може да накара някого да се затича да купи днес, че утре..... по-скъпо.
  Но.....човек се жени, когато има мерак, имот купува, когато има нужда или пари.
  Не е толкоз проста работа.

  Еретик
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Жилищата за инвестиция трябва да се облагат с по-големи данъци, а общините като взимат данъци трябва да оправят инфраструктурите!
  Сега народна пара се харчи за инфраструктура само за молове,супермаркети и небостъргачи на чуждестранната окупация!
  Квартали в големите градове става все по-големи гета а новото строителство е кал до колене или до пояс по-точно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  "....основно защото имаше нагласи покрай слуховете за промяна на съотношението евро/лев заради кандидатурата на България за ЕЗ..."

  И инициативата за "чакалнята" на Борисов и Горанов май пак пропадна? Сигурно Бойче я отложи за следващия мандат?

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  Пазарът на имоти като цяло е в стагнация ! Мантрите на разни брокери и банкови чиновници си остават за наивници ! Купуват само хора с кеш, които имат много, а всички знаем
  в тая държава кои са " успелите българи" ! За тях милион покупна цена не е проблем, нито погасяване на 300 000 лева кредит за 3 години !

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Тия хора колко са далеч от реалността... Средната заплата във Варна според НСИ е 1200 лв (бая народ взима под нея, но както и да е), ако не дадеш 150к лева, ще живееш в "двустаен" 50кв. или толкова далеч, че ще ти излезе по-евтино да си купиш имот в Балчик и да пътуваш до Варна (около 30мин с кола). Та банката иска да имаш 15% от 150к лева, как се събират 22,5k с 1200 лв, като ти имаш и разходи за сегашната си квартира + др разходи и храна?
  Или тия "лукс" имоти, които се предлагат тук, където тавана е на 2.20м а отсреща гледаш друга панелка. Терасата ти е колкото да излезеш да се изпикаеш, а вероятно е и точно над булевард и ако отвориш прозореца, си като на писта (всички кооперации, които строят около Юри Гагарин в Чайка, са точно на 10 метра от булеварда, където всеки каращ под 100 е срам за народа). Да не говорим, какво ще е с мазите там, когато завали, защото са копали надолу и цялата вода ще се събира там. Или новите кооперации в Левски, където ако искаш да спреш, трябва да духаш на някого, за да си премести колата, тия на колхозния са същите, където пък вдигат редовно коли. Да им имам пазара и стабилността.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Втори живот казвате?! Някой вярвали в задгробния живот?

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Между другото, защо не ни разкажат и за комплекс Фамилия, където продават кутийки на доста висока цена и вече 10г. ги продават, като "ново" стройтелство... на 10г, дори има хора, които вече си продават апартаментите купени там.
  Между другото е мн изгодно да имаш агенция, имам няколко познати, които работят в такива (във Варна), 60% за агенцията, 40% за служителя, като твърда заплата няма. Като ги питам, тогава какъв е смисълът да работиш за друг, като той ти дава само продукта, който ти и сам можеш да осигуриш, вдигат рамене, нещата не били толкова прости.

 11. 11 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Всички много обичат прогнози, които казват, че цените ще вървят нагоре до безкрай. Това може да накара някого да се затича да купи днес, че утре..... по-скъпо. Но.....човек се жени, когато има мерак, имот купува, когато има нужда или пари. Не е толкоз проста работа.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  .... о да, и като добавка пазара се разширявал непрекъснато.

  Пазарът на ваканционни имоти е умрял от няколко години, през това време се надпреварваха да ни набиват, че българите вече са основните купувачи, без да се споменава, че практически продажби няма. Едва сега говорят за стагнация с сферата.

  Смятали сме ако се направиш на дребен инвеститор във ваканционни имоти (1, 2,3 ...апартамента ) . Сметката не излиза. А на прокламаторите на илюзията, че цените им се вдигали непрекъснато, да им дам да се пробват да продадат нещо такова по морето на сметка.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 12. 12 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 147 Разстроено

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  Единственото което мога да добавя, че покрай другото Варна е град на командно дишане. Индустрия (съответно работни места) и песпективи де факто няма - освен ако не броим нацвъканите г*з до г*з мутафонски кръчми, които както добре знаем сега особено в условия на пандемия и очарователно "напарфюмирана" фекална вода процъфтяват. Прословутата Хемус явно няма да доживеем да я видим в този живот, а дори и да я завършат в идните десет години опасявам се, че ще е твърде късно защото до тогава градеца ще се е превърнал окончателно в село.
  На фона на това вдъхновяващо бъдеще пазара е залят от все по-некадърно построени, но все по-скандално надценени съборетини - "ново" строителство, които са по джоба само на премиерски пиар.
  Та да - нов живот живеем пичове, завиждайте!

 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Във Варна има много хора с доходи много над средните в страната, плаващите по моретата са такива. Те обаче се опариха от много 'елитните квартали' като генералите, бриз и т.п.
  Презастроиха се Виница и вилните зони. Сега хорта са се обърнали към строежи по селата. По време на карантината, по селата имаше толкова деца, колкото не си спомням след времето на моето детство.
  Няма да се очудя да се навъдят частни училища на по няколко села, та да престанат да карат малчуганите до града.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 147 Разстроено

  До коментар [#7] от "samoedin":Във Варна има много хора с доходи много над средните в страната, плаващите по моретата са такива. Те обаче се опариха от много 'елитните квартали' като генералите, бриз и т.п.Презастроиха се Виница и вилните зони. Сега хорта са се обърнали към строежи по селата. По време на карантината, по селата имаше толкова деца, колкото не си спомням след времето на моето детство.Няма да се очудя да се навъдят частни училища на по няколко села, та да престанат да карат малчуганите до града.
  —цитат от коментар 13 на zz_s


  Ти май Варна само на картинка си виждал. Айде стига дрънка глупости. Децата по селата - да защото нямаше кой да ги гледа като затвориха училища и детски градини та бяха на бабин дом. Аман от глупости.

 15. 15 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Весело

  [quote#14:"Драгомир Дончев"][/quote]

  Помни си думите и се огледай какво ще е след няколко години.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#14] от "Драгомир Дончев":

  ..... огледай се и какво се случи със селата покрай София и какъв народ живее вече там.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#15] от "zz_s":

  Няма нужда да чакам няколко години. Живея във Варна през целия си живот - този град е на изчезване. А тоя мит за морската професия е точно това - пълен мит. Дори в най-силните години на морския транспорт моряците винаги са били скромна част от жителите на града и е лудост да се твърди, че едва ли не са поддържали пазара за имоти.
  Чисто и просто сме свидетели на поредния имотен балон - точно като 2007/2009, че и по надут. Онзи ден гледахме с колегата офертите за къщи в околностите на Варна. Много се смя човека - вика от 3 години едни и същи бараки са на пазара (откак той търсеше къща) и цените им не са мръднали. Ама явно никой не бърза - все ще се намери някой балък да купи - явно това е нагласата.

 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1219 Весело

  Ами то е нормално,по заможните се изнасят около градовете на чист въздух( до като го има за сега),пътя им е с кола по малко от час! Нищо ново,нека си бълнуват брокерите! Лошото е в мегаполисите като при нас,където жена ми пътува до болницата дето работи по 1 час на отиване и връщане! Без трафик е 10-15 минути! Просто няма къде да се изнесем,градът няма край!)))

 19. 19 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#15] от "zz_s":Много се смя човека - вика от 3 години едни и същи бараки са на пазара (откак той търсеше къща) и цените им не са мръднали. Ама явно никой не бърза - все ще се намери някой балък да купи - явно това е нагласата.
  —цитат от коментар 17 на Драгомир Дончев


  Проблема е ниския имотен данък за жилище различно от това за живеене.

  Мафията е вкарала пари в десетки хидяли къщи и стотици хиляди новопостроени апартаменти и не ги бърка дали ще ги продадат сега или след 10 години

 20. 20 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 147 Неутрално

  [quote#19:"abdulhazred"][/quote]

  Абсолютно безумие факт. Имотните ни данъци са тотален абсурд - за жилище с пазарна цена няколко десетки хиляди евро данъка ти е стотина лева. Никъде в света го няма тва.

 21. 21 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#15] от "zz_s":Няма нужда да чакам няколко години. Живея във Варна през целия си живот - този град е на изчезване. А тоя мит за морската професия е точно това - пълен мит. Дори в най-силните години на морския транспорт моряците винаги са били скромна част от жителите на града и е лудост да се твърди, че едва ли не са поддържали пазара за имоти. Чисто и просто сме свидетели на поредния имотен балон - точно като 2007/2009, че и по надут. Онзи ден гледахме с колегата офертите за къщи в околностите на Варна. Много се смя човека - вика от 3 години едни и същи бараки са на пазара (откак той търсеше къща) и цените им не са мръднали. Ама явно никой не бърза - все ще се намери някой балък да купи - явно това е нагласата.
  —цитат от коментар 17 на Драгомир Дончев


  Че е балон, така си е. Въобще не липсват жилища. те за това са и тези статии. Интересно ми е как вървят продажбите в това на снимката.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 22. 22 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#16] от "zz_s":

  Според Евростат, населението във Варна 2000-2020 е нараснало с 30к човека, като за последната година е спаднало с 1000 дори. А за София са 300к, за същия период. Тук се събират от околните области, като бая народ напуска Варна в посока София.
  Аз нямам мое жилище поради една причина - не знам дали искам да живея във Варна, не съм от тук, но живея тук последните 5г (преди това и като студент 4). Аз работя в тая митична ИТ сфера, в София, за моя опит, ще взимам 1000лв отгоре. Точно с това, с което се занимавам, обикновено има 5 обяви в джобса, в София са около 200. Та какъв ми е стимулът, да стоя тук, като мен нищо не ме задържа тук? Единственото ми предимство ми е, че съм на 30мин от родния си град (между другото Владиславово - центъра на Варна, в час пик с градския е също толкова време). Градът наистина не предлага нищо повече от морето, пълна с лайната на цяло аспарухово.

 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#22] от "chepokalipsis":

  Трябва да си наясно със собствените си желания. Сина ми ти е колега. Живее отделно, може, но не е мигрирал към София. Вие си знаете най добре и сами си избирате.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Много се спекулираше с предстоящата икономическа криза и тъй като българите от такива кризи са видяли най вече инфлацията, побързаха да си вложат парите в имоти. Проблема е че това не са бързо ликвидни стоки и ако кризата се задълбочи и останат без доходи, няма да могат да си осребрят бързо вложенията, освен ако не продават на ниски цени. Но в предвид народопсихологията, българина по-скоро ще умре, отколкото да се мине. Най смешно ще е ако вместо инфлация има дефлация, както прогнозират доста ик. анализатори, незнам как българина ще преживее това...

 25. 25 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#24] от "highspirited":

  Всъщност напоследък са на практика единодушни - дефлация. Условия за инфлация може и да възникнат, но по нататък в бъдещето - ако и когато скоростите на парично обръщение започнат да възстановяват нивата си преди кризата, а това вероятно няма да се случи преди 2021-2022.

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1801 Любопитно

  От селата се изселват към 2-3 областни града, а като цяло всички се изселват към столицата. От там и пазара за недвижими имоти във Варна държи нЕкакъв ръст, обаче ще е докато има кой да се изселва от към селата... Е, има и гурбетчии дето пазаруват имоти в града, ама и те ще са до време.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Май ще пазаруваме ваканционни имоти на пролет? Лошото е че повечето са супер грозни.

 28. 28 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Тия хора колко са далеч от реалността... Средната заплата във Варна според НСИ е 1200 лв (бая народ взима под нея, но както и да е), ако не дадеш 150к лева, ще живееш в "двустаен" 50кв. или толкова далеч, че ще ти излезе по-евтино да си купиш имот в Балчик и да пътуваш до Варна (около 30мин с кола). Та банката иска да имаш 15% от 150к лева, как се събират 22,5k с 1200 лв, като ти имаш и разходи за сегашната си квартира + др разходи и храна? Или тия "лукс" имоти, които се предлагат тук, където тавана е на 2.20м а отсреща гледаш друга панелка. Терасата ти е колкото да излезеш да се изпикаеш, а вероятно е и точно над булевард и ако отвориш прозореца, си като на писта (всички кооперации, които строят около Юри Гагарин в Чайка, са точно на 10 метра от булеварда, където всеки каращ под 100 е срам за народа). Да не говорим, какво ще е с мазите там, когато завали, защото са копали надолу и цялата вода ще се събира там. Или новите кооперации в Левски, където ако искаш да спреш, трябва да духаш на някого, за да си премести колата, тия на колхозния са същите, където пък вдигат редовно коли. Да им имам пазара и стабилността.
  —цитат от коментар 8 на chepokalipsis


  Практиката е показала,че и това е достатъчно. Продаваш на баба имота на село, с парите първоначална вноска за кредит и получава гореизброеното.
  И на това са доволни, което си е тяхно право.

 29. 29 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#27] от "Таралеж":

  Пазара на ваканционни имоти е мноого надут ,сега продават предимно руснаци ,които живеят тук , обикновено искат 2 но на апартаменти купени преди 10 години наполовина , много са ми смешни , продават вече 2 години на цени над 120 хил евро ,в хубав затворен комплекс с басейн , но като излезеш на терасата им , виждаш бетонна стена ,не морето , цената на която са купили преди години 60000 евро , но не отстъпват ,е ,чакат си .Пазара изцяло се поддържа от родители на студенти от околните окръзи , както и на позабогатели селяни с повечко земя и субсидии и хора с работа в чужбина ,всичко друго е умряло .В сайтовете вървят едни и същи имоти от преди 3-4 години , стоят непродадени , от време на време сменят цените , купени на времето по 10000 долара лозя , сега не щат да падат под 80-100000 евра ,като повечето хубави с изглед към морето са изкупени ,другите са в червена зона и са непродаваеми ,но не им свалят цената .Същото е положението с огромно количество къщи ,които вече са и морално остарели ,строени преди 5-10 години , на цени 300-400 -500000 евра или по отаделечени от града от порядъка над 150-200 хиляди ,което ги прави абсолютно непродаваеми ,поради липсата на платежоспособно търсене на тези нива или пък на наематели ,за същите пари съм си направил сметката ,може да си купиш спокойно 1-2 къщи на атрактивно место на гръцкото море и да правиш огромни пари само от наеми ,което обезмисля инвестиция във Варна .Същото е и с възможността да строиш сам на парцели , огромно предлагане ,липса на хубави локации , огромни цени ,много рядко можеш да откриеш нормална фирма за строеж на под 500-600 евра на квадрат плюс още толкова за логистика , което напълно обезмисля инвестицията , ако имам 300000 евра ,по добре 10 години да си ги изживея като цар по екскурзии и харчене ,отколкото да ги заровиш в имот ,пълна алогичност на пазара във Варна .Очаквам като отворят догодина пътя на руснаците към града ,масово да почнат да продават апартаментите си във ваканционните комплекси ,което ще им срине цената , защото разходите за обслужване са огромни и не си струва изобщо инвестицията , още повече ,години наред се протака закона за етажната собственост с уреждане отношенията на собствениците и плащанията ,особено в затворените комплекси със чужденци ,където не можеш хвана половината да плащат по никакъв начин .

 30. 30 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#19] от "abdulhazred":
  "...Проблема е ниския имотен данък за жилище различно от това за живеене...."

  Напротив, данък сгради за втори имот (неосновен) е много по-висок.

  Но, ако няма издаден нот. акт (строителят не е луд да си го прави), не се плаща и данък сгради. Т.е. изобщо няма данък, и строителят (и брокерът) могат да си чакат колкото си искат, това не ги бърка.
  Обяснението е, че управляващите са свързани със строителната мафия.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#29] от "edin drugii":

  "...за същите пари съм си направил сметката ,може да си купиш спокойно 1-2 къщи на атрактивно место на гръцкото море и да правиш огромни пари само от наеми ,което обезмисля инвестиция във Варна..."

  ако беше толкова просто, всички българи щяха да се изнесат в Гръцко. Но факт е, че имотите в България са надценени, и факт е, че законодателите са измислили вратичка това да се случи ( [#30] от "shumkar":).

  Някой може ли да даде обяснение, защо в атрактивните малки морски градчета и по-големи села се продават имоти със статут на "урегулирани", но без никаква инфраструктура. И общинските власти не могат ли да кандидатстват за еврофондове да го направят, или всичко минава през МРРБ?

 32. 32 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "Пазарът на жилища във Варна живее втори живот от май"
  Татянче-е-е, ти ли съчини заглавието? - Бра"о-о-о-о-с!
  Той тоя бизнес , като котките ве-е-е-е - 9 /девет живота има.
  Кат свършат почват пак на ново да броят.

 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#15] от "zz_s":Няма нужда да чакам няколко години. Живея във Варна през целия си живот - този град е на изчезване. А тоя мит за морската професия е точно това - пълен мит. Дори в най-силните години на морския транспорт моряците винаги са били скромна част от жителите на града и е лудост да се твърди, че едва ли не са поддържали пазара за имоти. Чисто и просто сме свидетели на поредния имотен балон - точно като 2007/2009, че и по надут. Онзи ден гледахме с колегата офертите за къщи в околностите на Варна. Много се смя човека - вика от 3 години едни и същи бараки са на пазара (откак той търсеше къща) и цените им не са мръднали. Ама явно никой не бърза - все ще се намери някой балък да купи - явно това е нагласата.
  —цитат от коментар 17 на Драгомир Дончев


  И моето впечатление е такова. Пазаът на имоти във Варна е изключително муден. Имотите стоят онлайн по над година - и това беше още отпреди ковид. Ама не намаляват цените.

  Това е заради ниските данъци имот. Ако се вдигнат данъците върху допълнителните жилища цените ще паднат защото вече няма да е толкова евтино да държиш едно жилище празно години наред.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#19] от "abdulhazred":"...Проблема е ниския имотен данък за жилище различно от това за живеене...."Напротив, данък сгради за втори имот (неосновен) е много по-висок.Но, ако няма издаден нот. акт (строителят не е луд да си го прави), не се плаща и данък сгради. Т.е. изобщо няма данък, и строителят (и брокерът) могат да си чакат колкото си искат, това не ги бърка. Обяснението е, че управляващите са свързани със строителната мафия.
  —цитат от коментар 30 на shumkar


  Трябва още на Акт 15 да започват данъците за да няма излишно мотаене и за неосновно жилище да са много сериозни.

  Иначе тоя строителен балон няма да има спиране. Навсякъде се строи бясно, а в София над една четвърт от жилищата са празни. Във Варна най-вероятно е същото.

  Просто е безумие това да продължава по този начин.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK