Никой не поиска новите акции на ПИБ, очаква се намеса на държавата

Цеко Минев (на снимката) и Ивайло Мутафчиев не са записали акции и ако на аукциона в сряда държавата или друг инвеститор купят права, делът им може да падне.

© Надежда Чипева

Цеко Минев (на снимката) и Ивайло Мутафчиев не са записали акции и ако на аукциона в сряда държавата или друг инвеститор купят права, делът им може да падне.Досега не е записана нито една нова акция от течащото увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с до 200 млн. лв. Това става ясно от обявление на Българска фондова борса, според което всичките 110 млн. права ще бъдат предложени на аукцион в сряда. Тогава реално ще е и последният шанс за участие в увеличението, съобщи "Капитал".


Слабият интерес към увеличението беше очакван, пише седмичникът и нарича това "предизвестена апатия". Новите акции се предлагат по емисионна цена 5 лв., докато на БФБ книжата на банката се търгуват в последните седмици на нива 2.50-2.80 лв.


Капитализирането на ПИБ е последният неизпълнен ангажимент на България по пътя й към ERM II и банковия съюз, като евентуален неуспех на увеличението вероятно ще доведе и до негативна оценка от ЕЦБ. Именно тя миналото лято констатира 263 млн. евро капиталов недостиг в ПИБ след проверката си и стрес теста на шест български банки. Контролираната от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев банка покри частично дупката с текуща печалба и продажба на портфейли лоши кредити, но ЕЦБ настояваше и за свеж капитал. Предвид този голям макроикономически залог очакванията са, че на аукциона при липсата на частен интерес ще се намеси държавата (вероятно през ББР).
Но нулевият частен интерес към емисията прави още по-трудно за държавата да обоснове защо тя се включва при тези неизгодни параметри. Ако поне частично емисията беше записана, подкрепата от държавата можеше да се обоснове донякъде с потиснатите финансови пазари около COVID-19 и с по-голямата цел - влизането в ERM II и банковия съюз.


За да е формално успешно увеличението, трябва да бъдат набрани поне 20 млн. лв. Реално обаче от изявленията на БНБ и финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че ПИБ е покрила досега около 70% от недостига, което значи, че трябва да бъдат набрани поне 160 млн. лв.


Мажоритарните собственици на ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, всеки с по 42.5% и съответно всеки притежава по 46.75 млн. права. Ако цялата емисия бъде записана (и те не участват в нея), делът на всеки от тях би паднал до по малко над 31%. А цялата нова емисия 40 млн. акции ще съответства на 26.67% от капитала на банката, обяснява "Капитал".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK