"Преоткрий България" влиза в действие

"Преоткрий България" влиза в действие

© Велко АнгеловЧастна инициатива на отговорни дружества - така определи платформата "Преоткрий България" Георги Гърневски от "Метро България", който е ръководител на проекта. Платформата започва да работи от сряда, се разбра на специално събитие по представянето й.


Това се случва по-малко от месец след като трима министри - на туризма, на икономиката и на земеделието, дадоха пресконференция за проекта и оставиха впечатлението, че негов автор е държавата и е едва ли не в част от мерките в подкрепа на бизнеса. Това съвпадна и с активните призиви на министъра на туризма Николина Ангелкова българите да останат да почиват в България това лято.


Всички партньори на платформата - частни бизнеси, обявиха днес, че целта е в кризисната ситуация заради коронавируса да се подпомогне туристическият сектор, но да е от полза и за потребителите. А участниците в нея ще предлагат различни свои продукти под формата на ваучери и др.


Какво съдържа платформата
Създателите й обявиха, че в нея ще има видими от сряда оферти за настаняване в хотели и ресторанти, на море и планина, като ще може да се прави и резервация. До платформата се допускат места за настаняване и ресторанти, които спазват стандартите за безопасност и използват приоритетно български продукти за ястията си, като броят на офертите ще расте с добавянето на нови обекти.


Главният изпълнителен директор на "Метро" Атила Йенисен описа ситуацията заради коронавируса като мътни времена, в който за бизнеса е много трудно да прецени как ще се развие ситуацията, какви решения ще вземат потребителите и т.н. "И когато сме на тъмно, е хубаво да се държим за ръце", разказа той за инициативата на веригата. "Убедени сме, че тази инициатива ще подпомогне земеделските производители, партньорските бизнеси и потребителите, за да имат избор от качествени български продукти, когато са на хотел и ресторант", коментира той.


Допълни, че проектът е изпълнен само за месец. Неговият ръководител каза пред "Дневник", че е чул за пръв път идеята от Йенисен в началото на май. По официални данни всички участници в инициативата са инвестирали в нея 1 млн. лева, "които ще подпомогнат рестарта на хотелиерския и ресторантьорския бизнес в началото на активния летен сезон".


В подкрепа на хотелиерския бранш се изказа за инициативата и Димитър Маджаров, производител на млечни продукти. Той обяви, че е от 30 г. на пазара и сега се надява чрез платформата да се помогне на хотелиерския бранш, а чрез него и да има повече качествени местни продукти по трапезите на хората, след като са ги опитали в хотела или ресторанта, където са били.


"Смятаме проекта за много навременен изключително необходим за всички, включени в него", коментира Дечебал Тудор, главен изп. директор на OMV. Той обяви, че скоро компанията ще започне да рекламира и красиви места в България, за да се подкрепи местният туризъм.


От режим на преоткриване минаваме в режим на действие, обяви Вени Петрова, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Посочи, че организацията приема платформата като национална кауза.


Храната ни събира


Човек може да се снима до някоя забележителност и като се прибере у дома, дори да си сложи снимката в рамка, но това, което отново ще го върне на същото място, е храната, обяви Георги Гърневски.


Рецептите към платформата идват като пряко следствие от разговора за качествените български продукти. В помощ на проекта главният готвач на "Метро академията" Юри Велев с няколко свои колеги - Андре Токев, Милен Панев, Влади Тодоров, са разработили няколко рецепти, които ресторантите, регистрирани в платформата, могат да ползват.


Юри Велев

© Велко Ангелов

Юри Велев


При тях традиционни местни продукти са поднесени по по-различен от традиционния начин. Някои от тях бяха представени и включваха таратор, в състава на който са включени освен познатите за рецептата му продукти и хляб и оцет. Салатата с печени чушки пък е в компанията на мус от овче сирене, сос "Винегрет", самардала, мед и още няколко по-традиционни неща.


Кой участва в проекта


"Преоткрий България" е инициатива на "Метро" подкрепена от български и международни компании и реализирана със съдействието на правителството на България в подкрепа на хотелиерския и ресторантьорския сектор.


Тя ще даде възможност на българските потребители да направят резервации в хотели и ресторанти в цялата страна от юни 2020 нататък. Така е представен проектът на сайта на търговската верига.


Сред участниците в нея са компаниите "Димитър Маджаров", "Загорка" АД, системата на Coca Cola в България, Procter & Gamble, Mastercard, Пощенска банка, OMV, A1 и DNA.


Инициативата се осъществява в близко партньорство с Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), обединяваща представителите на туристическия бизнес в цялата страна, и се ползва от подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на туризма и Министерството на икономиката, посочват от "Метро".


Вече над 450 частни предприемачи са се регистрирали в платформата, бе обявено днес. Туристите няма да плащат комисиона за резервациите, това няма да се отнася и за хотелите, но само ако спазват стандартите за безопасност в обектите си и предлагат ястия от меню с български рецепти в заведенията си. Стандартите за безопасност и хигиена са описани в специална брошура.


Във време на криза всеки да прави нещо само за себе си е безсмислено, коментира пред "Дневник" Гърневски за идеята на платформата. Обясни, че целта й ще е изпълнена, ако носи полза на всички, и ще работи, докато носи полза.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Като оставим настрани факта, че това си е чист корпоративен мърчън дайзинг идеята за такава платформа е много добра.
  Време е за протекционистки мерки и потребителско поведение, насочено към българските продукти и услуги.
  По-разумно е да дадеш парите си на български производител, който наема български работници и плаща данъци в Отечеството!

 2. 2 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 442 Весело

  Ех тез наши мили родни хотелиери ..., много закъсали ... 🤨
  Горките те, вече очаквам с нетърпение „Българска хотелиерска Коледа“ и „Български хотелиерски Великден“ да пусна и аз някой и друг SMS, че така - сълзи не ми останаха да ги жаля ... 😪 😪 😪

 3. 3 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1901 Любопитно

  Като оставим настрани факта, че това си е чист корпоративен мърчън дайзинг идеята за такава платформа е много добра.Време е за протекционистки мерки и потребителско поведение, насочено към българските продукти и услуги.По-разумно е да дадеш парите си на български производител, който наема български работници и плаща данъци в Отечеството!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Много интересно как ли ще убедят Българския турист да се къпе в лайноморието?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 4. 4 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Министрите го представиха като тяхно, а то се оказа частно. Нищо, така поне има потенциал да работи. Никъде не е казано, че международните платформи трябва задължително да се използват. Ако тази успее да се отличи, може да се окаже много полезна. Ако пък не, само частни пари ще изгорят. В този смисъл новината си е изцяло позитивна.

 5. 5 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  влиза в действие... малко напушении пр-и. но както се каза да се оставим да бъдем изненадани. въпреки, че с тоя домейн

 6. 6 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Като оставим настрани факта, че това си е чист корпоративен мърчън дайзинг идеята за такава платформа е много добра.Време е за протекционистки мерки и потребителско поведение, насочено към българските продукти и услуги.По-разумно е да дадеш парите си на български производител, който наема български работници и плаща данъци в Отечеството!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Разумно е да дадеш парите си на този, който предоставя най-добрата услуги за парите, които всеки е готов да даде. Така всички сме по-удовлетворени накрая и по-богати. Или се стремиш да предлагаш по-добра услуга или отпадаш от пазара.
  Всичко друго ни прави по-бедни като цяло.

 7. 7 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Е поне да бяха дали 20 лева за сертификат на сайта, бива ли такава аматьорщина:

  Your connection is not private

 8. 8 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Е поне да бяха дали 20 лева за сертификат на сайта, бива ли такава аматьорщина:

  Your connection is not private

 9. 9 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да залагаме колко време ще изкара тази платформа преди да бъде безславно зарязана?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 556 Весело

  Чакам с нетърпение уникалните оферти "спукана тръба" и "подпорна стена". Ще ударят букинга в земята.

 11. 11 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Ако българският туризъм е по-качествен от гръцкия например или от кой да е друг, ако българските стоки за широко потребление са по-качествени от чуждстранните, няма да има нужда от платформи, протекции и т.н.

 12. 12 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Като смъкнат моето ДДС на 9% ще ги откривам, за сега всички които не сме кръчмари се опитваме да стоим над водата. Със сирвитьори и бармани тази икономика няма да я вдигнем.

 13. 13 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Папайа с коронавирус":

  е как как, като по време на комунизма - ще забранят на всички да излизат от държавата..

 14. 14 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Букинг ти гарантират резервацията. Да отидеш и да се окаже, че са настанили друг преди теб и вдигат рамене и гледат виновно... нещо нямам доверие на БГ платформа. Както и на всичко, което е БГ.

 15. 15 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Похвални са усилията за всичко, в което няма намесени политици.

 16. 16 Профил на it
  it
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Не ни правете на глупаци! Платформата "Преоткрий България" е качена на частния сайт
  http://iskampochivka.bg , който е създаден през 2016 със собственици Ивайло Стефчев Иванов и Димитър Митков Кунев. Днес (09.06.20) Иванов си е прехвърлил дела на Кунев.

 17. 17 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Те: "ПРЕОТКРИЙ БЕТОНА ПО ЛАЙНОМОРИЕТО"
  Аз: Нема нужда!

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  http://preotkriibulgaria.bg/

  "ИЗЧАКАЙТЕ ДО ЮНИ, ПРЕДИ ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ВАКАНЦИЯ"

  Че не сме ли вече юни или аз съм изостанал с календара :)

 19. 19 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Не ни правете на глупаци! Платформата "Преоткрий България" е качена на частния сайт http://iskampochivka.bg , който е създаден през 2016 със собственици Ивайло Стефчев Иванов и Димитър Митков Кунев. Днес (09.06.20) Иванов си е прехвърлил дела на Кунев.
  —цитат от коментар 16 на it


  Не разирам, приличат на два отделни сайта, макар и със сходна цел. Каква е връзката?

 20. 20 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Всичко , което е положително, направено с ум и сърце заслукава адмирации. Ако можеш да го направиш по- добре , просто го направи. Ако не можеш, помогни или пожелай успех.
  Това е мотото на всяка преуспяла нация.

 21. 21 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Ама вижте списъка, колко от тези компании са български ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK