Агенцията по храните обяви, че не тества повторно за пестициди храни от ЕС

Агенцията по храните обяви, че не тества повторно за пестициди храни от ЕС

© Юлия ЛазароваЗасиленият контрол върху плодовете и зеленчуците, произведени в страни от ЕС и предназначени за българския пазар, който извършва Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), е насочен изцяло в интерес на потребителите и цели да гарантира безопасност и по-високо качество на храната за всяко домакинство.


Това се казва в позиция на агенцията, след като се разбра, че такъв контрол срещу немалка такса е въведен с нова заповед.


Вземат се проби за лабораторен анализ от всяка пратка, с което са ангажирани инспектори на агенцията, се разбира от съобщението. В изпратената информация се уточнява, че са определени две лаборатории за официален контрол, едната се намира в София, а другата в Пловдив.
Уточняват, че стоките, които имат документ с такъв анализ от лаборатория в ЕС, акредитирана и одобрена за официален контрол, не подлежат на повторен контрол в България.


Целта на определянето на втора лабораторията е да се постигне разпределение на натоварването, което ще ускори излизането на резултатите и достигането им до бизнес операторите в по-кратки срокове, посочват от агенцията.


Обясняват, че цената на изследването е определена от лабораториите и зависи от времето за обработка на пробите. По данни от лабораториите срокът за анализ варира от 24 часа до 3 дни в зависимост от подадената заявка от вносителя.


Съобразено е, че някои стоки са бързо развалящи се и няма възможност да изчакват излизането на резултатите. Тези се пломбират на граничния пункт и се освобождават за отпътуване към крайната точка. Пратките, съдържащи домати, череши и праскови, остават под възбрана до получаване на резултат от изследването.


Транспортните средства, които не са снабдени с устройства за пломбиране, изчакват резултата от пробите на граничния пункт, пише агенцията.


Агенцията напомня, че "на строг контрол за остатъчни вещества от пестициди подлежат също стоките, внос от трети страни, както и тези произведени в България". През април и май не са допуснати до пазара над 200 т стоки, внос от трети страни, с повишени количества на остатъци от пестициди, доказани с лабораторно изследване.


Производителите в защита


Производителите на плодове и зеленчуци считаме, че засиленият контрол ще осигури продукти на трапезата на българското население, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве в краткосрочен и дългосрочен план. Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна. Това се казва в публична позиция на браншовите организации в сектор "Плодове и зеленчуци", изпратена до министъра на земеделието и до директора на Агенцията за храните.


Твърдят, че години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. "Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците-вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба", се посочва в позицията.


Производителите казват, че много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за България, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK