Омбудсманът се усъмни в сметките на енергийния регулатор за парното

Омбудсманът се усъмни в сметките на енергийния регулатор за парното

© Велко АнгеловИма опасност потребителите да дотират топлофикациите заради новия начин на определяне на цените на парното и топлата вода по прогнозни стойности на газа. Тези опасения изразиха както сегашният омбудсман Диана Ковачева, така и бившият обществен защитник Мая Манолова (в момента лидер на гражданското движение "Изправисе.бг" и която често се възползва от темата с цените на енергията, от които по традиция са недоволни потребителите - бел. а.) по време на общественото обсъждане на цените на топлоенергията в Комисията за енергийно иводно регулиране (КЕВР), съобщи БНР.


От енергийния регулатор отхвърлиха тази възможност с аргумента, че има изготвен механизъм, с който потребителите да бъдат компенсирани. "Бяха изказани становища, че КЕВР увеличава и намалява цените - не, КЕВР не прави това. КЕВР определя цени за бъдещ период от време. Тъй като те са за бъдещ период от време, нормално е КЕВР да прогнозира, ценообразуващите елементи, които участват при определяне на цената. Тези прогнози са направени не с гледане в тавана, те са направени с проучване на международни пазари. Отразени са тенденции, които са световни", обяви Александър Йорданов, член на комисията.


Защо се стигна дотук


Цената на парното от юли бе много дискутирана през последната седмица след като се разбра, че КЕВР планира да я повиши с 22% при положение че газът е много по-евтин. След остра реакция на премиера, който дори обяви, че съставът на регулатора ще бъде подменен при изтичането на мандатите, министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че просто КЕВР не е успяла добре да обясни какво се случва. Една от причините за ппромяната е и това, че занапред регулаторът ще определя цена на парното не на тримесечие, а за година напред и освен това ще го коригира при над 15% промяна в цената на газа, а не при над 5% както е сега.
След днешното обществено обсъждане се разбира, че остават първоначалните намерения на комисията - поскъпване на парното от сегашната тарифа с 22.3%. Това обаче е с 14% по-малко спрямо цената, валидна за предишния отоплителен сезон. Последното обяснение направи преди дни енергийният министър, за да обясни защо парното поскъпва като процент, но реално ще е по-евтино. Мотивът за предложението на регулатора пък е подкрепен с прогнози за очаквани по-високи цени на природния газ в рамките на следващата година.


"Не сме обслужвали никой в енергийния сектор и това го казвам най-отговорно", заяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на дискусията, цитиран от Би Ти Ви. Малко преди това той предложи на Манолова тя да оглави комисията след като тя възрази, че при общественото обсъждане не са допуснати граждани и поиска то да се проведе след като КЕВР обяви коригираните миналогодишни цени за топлинната енергия след като цената на газа беше намалена. Не се прие предложението й започналата процедура по определяне на цените да бъде прекратена.


Обудсманът се усъмни в сметките на КЕВР


Липсват ясни и прозрачни аргументи за увеличение на действащата през месеците май и юни цена на топлинната енергия от 66.70 лв./МВтч на 81.57 лв./МВтч или с 22.3 процента от 1 юли 2020 г. Това е сравнение, което всеки клиент на "Топлофикация София" ще направи и ще очаква обяснение от регулатора", е позицията на омбудсмана.


Според нея в доклада за новите цени, изготвен от регулатора, липсват категорични доказателства, че безпрецедентното поевтиняване на природния газ през тази година е отразено напълно в намалението на цените на топлинната и на електрическата енергия на топлофикационните дружества, които използват за основно гориво природен газ.


По думите ѝ съмнението възниква във връзка с факта, че към 1 юни 2020 г. цената на природния газ вече е с 53 на сто по-ниска спрямо 31 март 2020 г., а предлаганото средно намаление на цената на топлинната енергия е едва с 9-15 процента спрямо предишния регулаторен период.


"Възниква основателно въпросът - ако прогнозираната от КЕВР цена на природния газ през новия период се окаже по-висока от реалната, как това ще се отрази на сметките за парно. И отговорът е, че няма да се отрази по никакъв начин. За съжаление, гражданите ще бъдат губещи", посочва тя, цитирана от пресцентъра си.


Според омбудсмана най-справедливото решение за клиентите на топлофикациите е реалното изменение на цената на природния газ всеки месец да се отразява на цената на топлинната енергия. Тогава, и при дистанционно отчитане на абонатните станции всеки месец, реално доставеното количество топлинна енергия в сградата ще се разпределя на абонатите по действителна цена на топлинната енергия.


Според КЕВР обаче определяне на цените всеки месец означава потребителите да бъдат обект на съществени промени, които сега са включени в прогнозата за година напред.


Предложението на регулатора е от юли токът за бита да поевтинее средно с около 0.5%.


Окончателното решение ще бъде взето на 1 юли като ще бъде отчетено и предложението на "Булгаргаз" за цената на газа тогава.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Ако се гепи по-малко парното ще е по-евтино с 50% и още поне 20% за по-евтин газ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Весело

  "След днешното обществено обсъждане се разбира, че остават първоначалните намерения на комисията - поскъпване на парното от сегашната тарифа с 22.3%. Това обаче е с 14% по-малко спрямо цената, валидна за предишния отоплителен сезон. Последното обяснение направи преди дни енергийният министър, за да обясни защо парното поскъпва като процент, но реално ще е по-евтино."

  Значи няма значение че цената на световните борси е с 50% по-евтина, ние (КЕВР) все пак поддържаме, че Вие (потребителите) трябва да плащате 22% повече.
  Е това е логика......която аз не мога да разбера....
  😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  От топлофикация София лъжат и крадат безогледно.
  Ясно чух омбудсмана как каза 22% УВЕЛИЧЕНИЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Значи потребителите пак ще отпуснем безлихвен кредит на топлофикациите - ще плащаме по завишени "прогнозни цени", пък накрая ако решат, ще ни върнат парите и мерси няма да ни кажат.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  от 66.70 лв./МВтч на 81.57 лв./МВтч

  Мандата на лъжливия Боко трябва също да бъде намален, ама няма как.
  Само Цв може да го свали, пък не ми е симпатичен.

 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Добре дошли в кочината на ГЕРБ. Тук е така.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#5] от "yavooor":

  Малко повече от 22%.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

  Стотинка няма да върнат. Всичко ще откраднат както откраднаха 90 000 000 + в КТБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  ахахаха, накрая пак се оказа, че пак имат намерение да увеличават цената. хахахах

 10. 10 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  ахахаха, накрая пак се оказа, че пак имат намерение да увеличават цената. хахахах
  —цитат от коментар 9 на Stargate


  Никакво увеличение няма да има!
  Така каза Борисов, а аз му вярвам.
  Защото съм прост.

 11. 11 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 498 Неутрално

  От октомври небитовите потребители на електроенергия излизат на свободния пазар. Ще трябва по малко енергия за енергийния микс. Вероятно кевр ще свали преференциалната цена на която се купува тока от топлофикациите. Провинцията ще плаща по малко за парното на Софиянци...

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Как пък за толкова години хората не проумяха, че не топлинните счетоводители определят колко големи да са сметките! Те само разпределят количеството топлина, отчетено от Топлофикация чрез главния топломер на Топлофикация при абонатната станция. Ако топлинния счетоводнител намали на някого сметката, то трябва да увеличи на друг. Сборът трябва да е равен на общото показание от топломера при абонатната станция.

  Когато настане вой за високи сметки, Топлофикация казва "питайте топлинния си счетоводител", с ясното съзнание, че топлинният счетоводнител няма нищо общо. Този елементарен трик минава пред абонатите, които в огромното си болшинство са прости хора. Тези, които са умни хора, пък печелят достатъчно, за да не ги касае размера на сметките за парно. И така кучетата си лаят, а керванът си върви.

  Въпросният топломер в абонатната станция е сложно устройство. Той не е като електромер, на който можеш да видиш старо-ново показание и да го умножиш по единична цена на киловатчас. Топломерът отчита няколко десетки, та дори и повече показатели (като входни и изходни температури, дебити, външни температури и какво ли още не), на базата на които чрез сложни сметки се изчислява общата консумирана топлинна енергия. Цял един отдел в Топлофикация се занимава с тези сметки, защото не са прости.

  Това позволява на Топлофикация лесно да манипулира размера на общата консумирана енергия, тъй като няма как ние да го пресметнем сами. Там става манипулацията. А ние няма как да ги хванем.

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  И в тавана да гледат, съседни галактики как ценообразуват...
  Законът е над такива неща.

  Чл. 17.

  (1) Икономиката на Република България се основава на свободна стопанска инициатива.

  (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юри. лица
  еднакви правни условия за стопанска дейност, като
  предотвратява злоупотребата с монополизма,
  нелоялната конкуренция и
  защитава потребителя.

  Потребителят е защитен.
  Злоупотребата с монополизъм - предотвратена.
  Нелоялната конкуренция - не узаконена.

  Прогнозни сметки, препоръки и регулации на бъдещото
  са нищо повече от каквото са си.

  Не случайно подзакон на Първия - Законът за защита на потребителите,
  изпълнява: защитава потребителите.

  Подзакон на Първия (тоже важен) е ЗЕ.

  Индивид доставчик доставя само по писмени Договори с клиенти.
  Клиенти има ако има Индивидуални клиенти.
  Индивидуални клиенти има само ако има Индивидуални писмени Договори.

  ЗЗД пък казва:
  Всеки законосъобразно сключен Договор е закон.
  Започвайки с Индивидуални.

  ЗЕ е безкомпромисен и по отношение фактуропроизводство:
  Индивидуален доставчик фактурира само по действително потребление.

  И, разбира се, респективно, по условията на Индивидуални писмени Договори с клиенти.

  Щом Законът е спазен - няма место за шмекерлъци и подозрения.

  Бъдещи мераци и регулации не могат законно да изместят настоящий Закон.
  Заменки на Закони с подзаконови регулации Не са разрешени.

  "Има опасност потребителите да дотират топлофикациите заради новия начин на определяне на цените на парното и топлата вода по прогнозни стойности на газа.

  Тези опасения изразиха както сегашният омбудсман Диана Ковачева, така и бившият обществен защитник Мая Манолова (в момента лидер на гражданското движение "Изправисе.бг" и която често се възползва от темата с цените на енергията,
  от които по традиция са недоволни потребителите - бел. а.)
  по време на общественото обсъждане на цените на топлоенергията в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНР.

  От енергийния регулатор отхвърлиха тази възможност с аргумента, че има изготвен механизъм, с който потребителите да бъдат компенсирани.

  "Бяха изказани становища, че КЕВР увеличава и намалява цените - не, КЕВР не прави това.

  КЕВР определя цени за бъдещ период от време.
  Тъй като те са за бъдещ период от време, нормално е КЕВР да прогнозира, ценообразуващите елементи, които участват при определяне на цената.

  Тези прогнози са направени не с гледане в тавана,
  те са направени с проучване на международни пазари.
  Отразени са тенденции, които са световни",

  обяви Александър Йорданов, член на комисията."

 14. 14 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Дайте парите за увеличение на капитала на ПИБ и не ни занимавайте повече. Така всеки потребител на топлинна енергия, добита от газ гордо ще може да каже, че има принос за влизането в чакалнята (ако се случи).
  Не е препоръка за инвестиционни решения.

 15. 15 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Смятам че е справедливо не Топлофикация да фактурира на гражданите, а гражданите да фактурират на Топлофикация. Дружеството да е задължено със закон да им изплаща ежемесечно поне половината от цената на консумираната енергия.
  Не стига че им живеем, ами ще ни карат и да им плащаме!

 16. 16 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Смятам че е справедливо не Топлофикация да фактурира на гражданите, а гражданите да фактурират на Топлофикация. Дружеството да е задължено със закон да им изплаща ежемесечно поне половината от цената на консумираната енергия.
  Не стига че им живеем, ами ще ни карат и да им плащаме!

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  уточнение

  КРБ Чл. 19.

  (1) Икономиката на Република България се основава на свободна стопанска инициатива.

  (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юри. лица
  еднакви правни условия за стопанска дейност, като
  предотвратява злоупотребата с монополизма,
  нелоялната конкуренция и
  защитава потребителя.

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Верно, че не винаги топлосчетоводител посредник
  посредничи и осчетоводява.
  Тази мода е въведена към 2002 и тук-там отведена.
  Всеки нормален доставчик сам си смята сметките.

  Вой [#12] от името на просто бедно болшинство ли е,
  или на умно и печеливше?

  Парата е голем бизнес.
  Не винаги, но в отоплителни сезони отоплява атмосферата.
  С ТЕЦ комини...

  До коментар [#12] от "Smoke":

  Когато настане вой за високи сметки, Топлофикация казва
  "питайте топлинния си счетоводител", с ясното съзнание,
  че топлинният счетоводнител няма нищо общо.

  Този елементарен трик минава пред абонатите, които в огромното си болшинство
  са прости хора.
  Тези, които са умни хора, пък печелят достатъчно, за да не ги касае размера на сметките за парно.

  И така кучетата си лаят, а керванът си върви.

  Въпросният топломер в абонатната станция е сложно устройство.
  Това позволява на Топлофикация лесно да манипулира размера на общата консумирана енергия, тъй като няма как ние да го пресметнем сами. Там става манипулацията.

  А ние няма как да ги хванем.

 19. 19 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":
  Не всекиму е дадено да разбира "висшите промишления", но всичко май опира до това да събират колкото може повече пари от нас.

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  И аз в доста сметки на институции се съмнявам, ама ....

 21. 21 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Весело

  Омбутсманките по закон ли са задължени да са застаряващи изрусени изтърбушляци?

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  "Тези прогнози са направени не с гледане в тавана, те са направени с проучване на международни пазари. Отразени са тенденции, които са световни", обяви Александър Йорданов, член на комисията."

  И колко от прогнозите са верни? Миналогодишната беше тотално сбъркана. По-миналогодишната - също.
  Сбъркана е методологията - цената на газа (на топлоенергията) се определя с "прогноза в бъдещето", а потреблението се начислява с "прогноза от миналото" (потреблението от предходната година). При това винаги се избира завишената прогноза … въпреки врявата на затоплистите, че времето от година на година се затопля (сиреч, по-малко топлоенергия трябва да се потребява).

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#12] от "Smoke":

  "Те само разпределят количеството топлина, отчетено от Топлофикация чрез главния топломер на Топлофикация при абонатната станция."

  Всъщност, не го правят това разпределение, а гледат в тавана и изравняват. При това всички са недоволни - и тия с надвзети суми, и тия, които трябва да доплащат при изравняването.
  Проблемът обаче е, че и изравняване на може да се направи - ако за февруари е начислено свръхпотребление (20 куб. м топла вода вместо 10) при 95.6 лв./Мвтч, изравняването ще стане при цена 66.70 лв./МВтч. Сиреч, платил си 4 мгвтч по 95.6 лв. (382 лв. в повече), а ти връщат 4 мгвтч по 66.7 (267 лв.) и 115 лв. са за тоя, де духа вятъра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK