Внезапно се появи неизвестен инвеститор в ПИБ

Внезапно се появи неизвестен инвеститор в ПИБ

© Надежда Чипева, КапиталСлед нулевия интерес към увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) седмиците дотук, днес беше постигнат обрат. На аукциона за неизползваните права бяха продадени всичките 110 млн. книжа, даващи право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв., съобщи "Капитал".


Те бяха прехвърлени в две сделки, което означава и че ПИБ ще се сдобие с максимум двама нови инвеститори.


Единият придоби почти цялата емисия - 108 млн. права. Така ако до 25 юни неизвестният засега купувач плати емисионната им цена от над 196 млн. лв., той ще се сдобие с дял от 26.18% от капитала на банката, се пояснява в публикацията.
В нея се уточнява, че към този момент няма формално изискване да се разкрива кой е инвеститорът, като името му със сигурност би станало известно след евентуалното записване на акциите, тъй като ще притежава над 5% в публична компания.


Една от коментираните версии във финансовите среди е, че това е българската държава (директно или през ББР, или друг посредник). Причината е, че капитализирането на ПИБ е последният неизпълнен ангажимент на правителството за членството на страната в ERM II и банковия съюз.


Ако държавата е купувачът, тя ще трябва да вложи доста усилия да обоснове защо влиза в инвестиция при условия, които практически не се харесват на нито един частен инвеститор, коментира "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK