Николай Василев: Сделката за ПИБ е оправдана, ако това е цената за еврозоната

Николай Василев: Сделката за ПИБ е оправдана, ако това е цената за еврозоната

© Велко АнгеловПо-голям приоритет е да влезем в еврозоната и ако това ще е цената за влизане в еврозоната, то нека да я платим." Това коментира пред БНР бившият вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски Николай Василев в коментар за придобиването от държавата на дяло от близо 19% в "Първа инвестиционна банка" (ПИБ). До сделката се стигна миналата седмица, след няколко неуспешни опита за компенсиране на недостига в капитала на ПИБ.


Василев изтъкна, че принципно винаги е против навлизане на държавата в каквито и да било сектори на икономиката, но единствено еврозоната оправдава конкретния случай. Изтъкна, че ще съжалява за днешната си позиция, "ако отново след толкова години мотаене пак не влезем в чакалнята и в банковия съюз".


"Положителният момент е, че ще въведем еврото, държавата ще дръпне напред и е възможно някой ден Българската банка за развитие (която придоби дела в ПИБ - б.р.) да продаде тези акции на печалба", каза Василев, като подчерта, че това не е гарантирано. В коментар на думите на Борисов, че в бъдеще държавата ще продаде дела си с печалба, Василев каза: "Да гарантираш, че някой ще ти изкупи акциите след години с печалба не може. Това е пожелание".
"Влизането в еврозоната е най-доброто нещо, което ще се случи на България в този век, след влизането в Европейския съюз", е мнението на икономиста. На скептиците, които твърдят, че влизането в еврозоната ще доведе до поскъпване на живота той отговори, че до момента няма нито една държава в Европа, която да е въвела еврото и в еня да е имало по-висока инфлация от преди това.


Той обаче критикува управляващите, че от години не предприемат стъпки за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната ERMII.


"България вече повече от 10 години се мотае и почти не се придвижва напред", каза той и продължи, "Представете си варианта, в който ние никога не бяхме подали документи за ЕС и ситуацията е една Молдова. Същата работа е и с еврозоната, от 11 години говорим, че сме много близо, според мен сега сме също толкова близо, колкото през 2009 г." Според него едната причина за бавенето е,че държавата не иска да се изложи като подаде документи, без да е готова и бъде отхвърлена.


"Другата е, че човек като не знае къде иска да стигне, не отива там, където трябва", заяви той и посочи, че в последните години мненията са се променяли полюсно.


Николай Василев не смята, че е възможно Европейската комисия да приеме като нерегламентирана държавна помощ придобиването на акции в ПИБ от ББР. "Смятам, че това по някакъв начин е проговорено с евроепйските институции и те няма да се занимават с тази банка. Те по-скоро ще се радват, че нашата банкова е по-стабилна, отколкото на други европейски държави", коментира той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK