Брокерите на имоти се сдобиха с регистър

Брокерите на имоти се сдобиха с регистър

© Цветелина НиколаеваСлед около две десетилетия разсъждения по темата трябва ли дейността на брокерите на недвижими имоти да се лицензира или поне да има регистър на леталните в бранша, най-сетне от днес е отворен регистър. Инициативата е на професионалистите, не на държавата. От самото начало идеята на този регистър е, че в него няма да присъстват работещите в сивия сектор.


Професионалната организация Национално сдружение "Недвижими имоти" дава възможност на сайта си фирмите и брокерите да се впишат.


Включването в регистъра е доброволно и той е отворен за абсолютно всички агенции и професионалисти в бранша.
Организацията уточнява, че вписалите се в регистъра трябва да приемат правилата на Международната коалиция за етични стандарти (IESC) - отговорност, поверителност, избягване конфликт на интереси, финансова отговорност, добросъвестност, законосъобразност, отразяване, стандарт на обслужване, прозрачност, доверие.


Всяка агенция ще може да представи на потребителите своя опит, мисия, визия и бизнес модел. Всеки брокер и агент ще може да декларира своето образование, професионални квалификации, специализации, сертификати и др.


Професионалният регистър дава възможност на клиентите - продавачи, купувачи, наемодатели, наематели - да изберат както агенция, така и конкретен брокер или агент, на които да се доверят при осъществяването на желаната от тях имотна сделка. Регистърът е още една стъпка в помощ на потребителите за информиран избор при намирането на компетентен професионалист, който да ги води в този сложен и със сигурност финансово най-значим процес, който не се случва често в живота на едно семейство или в дейността на компания извън сферата на недвижимите имоти.


"Като всяка икономическа сфера, бизнесът с недвижими имоти се нуждае от ясни правила и прозрачност. Професионалният регистър ще допринесе в значителна степен за тяхното установяване и утвърждаване", посочва организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Браво за инициативата,и реализацията!Измамниците ако някъде успеят вината няма да е на бранша,а на алчните собственици.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  И как гарантират страните срещу недобросъвестни практика на някои от страните по сделките ?
  Изадават ли фактуи за комисионните си ? Или пък казов бон ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Аз в началото прочетох заглавието така:
  "Брокери се сбиха пред регистър"

  И си викам ,брей борбата за покупко-продажба на НИ става безмилостно жестока ;-)

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  "Регистърът е още една стъпка в помощ на потребителите за информиран избор при намирането на компетентен професионалист, който да ги води в този сложен и със сигурност финансово най-значим процес, който не се случва често в живота на едно семейство или в дейността на компания извън сферата на недвижимите имоти"

  Точно така - хората не си избират апартамент, къща, парцел или квартира под наем ами си търсят "компетентен специалист" който да им обясни какво всъщност искат...

 5. 5 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#4] от "Jazzdevil":


  "Регистърът е още една стъпка в помощ на потребителите за информиран избор при намирането на компетентен професионалист, който да ги води в този сложен и със сигурност финансово най-значим процес, който не се случва често в живота на едно семейство или в дейността на компания извън сферата на недвижимите имоти"Точно така - хората не си избират апартамент, къща, парцел или квартира под наем ами си търсят "компетентен специалист" който да им обясни какво всъщност искат...
  —цитат от коментар 4 на Jazzdevil


  И да им продаде "висококачествено ново строителство" на пренадути цени в квартали с "добре развита инфраструктура" като кръстова вада и манастирски ливади...

 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Браво, похвална инициатива.
  Следва да изработят етичен кодекс на бранша.

 7. 7 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Много отдавна сделките с недвижими имоти се нуждаят от някаква регулация, но регулацията означава секвенция на държавата. Трябва една най-обикновенна наредба на МС, в която да се въведат правилата (не повече от 5-6) и санкции за нарушителите (които са изключително много). Трябва да се задължат да издават фактури за комисионните и по-важното - да има таван на комисионните при различните ситуации (всеки брокер знае за какно говоря). Аз съм адвокат и често се сблъсквам с тези проблеми.
  Не съм против този регистър, но след като не е държавен, скоро ще се разбере чии частни интереси защитава. Потребителят отново ще е прецакан с комисионни от 3%- 4% БЕЗ ДДС.

 8. 8 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Браво, похвална инициатива.Следва да изработят етичен кодекс на бранша.
  —цитат от коментар 6 на PisnaMi


  И кво от това?

 9. 9 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Това ще помогне ли безполезните иначе брокери да не взимат 3% от цената на сделката, за която нямат никакъв принос? Или как?

 10. 10 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#5] от "pspa":

  Моля, моля - това са динамично развиващи се квартали отличаващи се с комуникативност, но същевременно са тихи и спокойни...

 11. 11 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#6] от "PisnaMi":

  А защо трябва да изработват - не могат ли да вземат назаем от други държави, където посредници по недвижими имоти има от стотици години?
  Евентуално биха видели там като едно от първите правила, че не може посредникът да представлява и двете страни едновременно, тъй като интересите им са противоположни. Като седнат на масата за преговори, единият иска да бута цената нагоре, а другия надолу. Та посредникът, ако представлява и двамата, за кого ще работи?

 12. 12 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "...вписалите се в регистъра трябва да приемат правилата на Международната коалиция за етични стандарти (IESC) - отговорност, поверителност, избягване конфликт на интереси..."

  и да спрат да искат комиционна от продавачи и купувачи едновремено

 13. 13 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ksharp":

  Не - просто ще казват - Ето аз съм "регистриран"; "лицензиран"; "преминал 2-дневен курс на обучение" - сега вече ви е ясно защо взимам по 5-8-10 бона за да ви свържа с продавача!

 14. 14 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Цитат от статията:

  [quote]поне да има регистър на леталните в бранша[/quote]

  От кога има летални брокери в бранша?

  От медицината знам за летален изход, ама за летални брокери, сега за пръв път чета.

 15. 15 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Сестра ми фалира като брокер на имущества. Преди фалита се опитваше да се хване за сламката, аз да и на намеря купувачи в Германия, делим 50 на 50 комисионната, аз работех във фирма, в която щях да получа повече от нейните 50% от комисионната за нещо несигурно.
  Тя беше смазана от големите на пазара: "български имоти". иначе като типична софиянка лъжеше клиентите си, мен като немец в тази измама не исках ме да ме вкара. Държах се отстрани.

 16. 16 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  [quote#12:"lpi31580057"][/quote]

  комисионна
  sorry

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3473 Любопитно

  Брокерите не са виновни за батака на покупко продажби в България а липсата на чисти и конкретни закони. Те определено вадят максимална печалба от цялата боза, но онези 240 мързела в Народното събрание са тези които трябва да направят прозрачни закони.
  Те дори не трябва да ги измислят, нужно е само да ги прекопират от някоя нормална държава.
  В българия да ти откраднат имот с горещата подкрепа на някой купен адвокат или нотариус изглежда че е като да се разходиш в парка в Неделя следобед. Опитай нещо такова тук във Великобритания и познай какво ще ти се случи ужасно бързо.

  Brevity is the soul of wit
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#17] от "padrino":

  При вас има ли имотна Мафия ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 513 Весело

  ХАХАХА, това е вицът на деня. Една тумба мошеници приели етичен кодекс и регистър :Ф

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4272 Весело

  Интересите в сектора на имотите стават все по - големи и обслужващата ги клика от брокери искат своя дял от тях ! Вече и 3 % комисионна са им малко, отиват към 4 и искат да покажат колко са сериозни, като изтъкват пред клиента: виж, аз съм вписан в тоя регистър ! А регистъра изобщо не е условие за да извършваш брокерска дейност у нас на пазара на недвижими имоти !

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3473 Неутрално

  До коментар [#17] от "padrino":При вас има ли имотна Мафия ?
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, няма начин как да стане. Всичко минава през държавен регистър и ако купуваш имот с кредит от банката, то всичко минава през компания която ГАРАНТИРА документите, собствениците и условията на продажбата. Нейната гаранция е базирана на Централен Регистър който е държавен и съответно работещите там не са "калинки" 😂😂😂. Ако проследиш цялата верига в крайна сметка излиза, че държавата гарантира състоянието на имота, брой на собственици, финансови утежнения и т.н
  Няма Адвокат който да си сложи главата в торбата за едни лесни пари, защото в рамките на 48 часа след като се разбере за манипулация главата му пада 😂😂😂

  Brevity is the soul of wit
 22. 22 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Сестра ми фалира като брокер на имущества. Преди фалита се опитваше да се хване за сламката, аз да и на намеря купувачи в Германия, делим 50 на 50 комисионната, аз работех във фирма, в която щях да получа повече от нейните 50% от комисионната за нещо несигурно.Тя беше смазана от големите на пазара: "български имоти". иначе като типична софиянка лъжеше клиентите си, мен като немец в тази измама не исках ме да ме вкара. Държах се отстрани.
  —цитат от коментар 15 на Willi


  Аз говоря за период на измама 2008-2012 година, ставаше въпрос за един голям хотел в България с много неясна собственост. Можеше да се примами някой немец да инвестира, но той щеше да ми знае паспортните данни, като разкрие измата. Аз нямах намерение да емигрирам от Германия в Бразилия и то само с 200.000€, не си заслужава

 23. 23 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Най-чистата сделка е покупка от публична продан
  https://sales.bcpea.org/

  Без никакви тежести, без възможност за атакуване на сделката !

  А, забравих, няма брокер, освен това първончалната цена е доста под така наречената "пазарна".

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 24. 24 Профил на Doli Alexdelta
  Doli Alexdelta
  Рейтинг: 264 Любопитно

  А защо са "ЛЕТАЛНИ"? Нещо в смисъл, че регистъра е "умряла работа"? Само аз ли виждам думата легални изписана с"Т"?

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  От кога има летални брокери в бранша?
  —цитат от коментар 14 на buggie


  Летални означава че режат глави. Явно има такива.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#21] от "padrino":

  А тук си имаме и никой не я закача ! Защо ли ???
  И Покойния Чардо бе ограбен от имотната мафия, която доста му съкрати живота !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#24] от "Doli Alexdelta":

  леГални. Лапсус.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Добре е когато отделнте браншове си създават самоуправление. Няма как това да стане и да работи идеално, но с времето може да доведе до прилични резултати и по този начин хората коит0о ползват такива услуги да бъдат защитени от нелегалните и некоректни дружества.
  Дали и ще се стигне ли въобще до касови бонове е въпрос но все пак е по-добре от нищо.
  Така трябва да бъде и в туризма и в много други области, а не всички да чакат на държавата, а после да се сърдят, че чиновниците ги рекетират, мотаят и т.н.

 29. 29 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 929 Неутрално

  [quote#21:"padrino"][/quote]

  Има, има начин! Да си чувал за "Италианската схема" за кражба на имоти. Преди някокол години предупредиха за нея и за това че италианците са почнали да я прилагат и в България.
  Сега познавам двама души измамени по тази схема.
  Мошениците са много нагли и действат и в момента. Така е, защото ги защитава адвокат, бащата на който е бивш конституционен съдя. Адвоката вроятно е част от схемата.

 30. 30 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Сега ако се въведе и държавен изпит за право да упражняваш тази професия и регулация, че не всеки да може да става брокер, ще бъде супер.
  Иначе си общувам с доста брокери, трябва да споделя че има много свестни от тях.

 31. 31 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 589 Весело

  "леталните в бранша" ???

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#11] от "Камен":

  "не може посредникът да представлява и двете страни едновременно, тъй като интересите им са противоположни. Като седнат на масата за преговори, единият иска да бута цената нагоре, а другия надолу. Та посредникът, ако представлява и двамата, за кого ще работи?"


  За продавача! Естествено!
  Нали комисионната му е процент от цената?
  Колкото по-висока цена, толкова по-висока комисионна!
  ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН!
  😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1346 Весело

  Господ когато и да избие брокерите и адвокатите - все ще е късно...
  😅

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK