Комисията за конкуренцията глоби дружества на ЧЕЗ с близо 5 млн. лв.

Комисията за конкуренцията глоби дружества на ЧЕЗ с близо 5 млн. лв.

© Юлия ЛазароваКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че три компании на ЧЕЗ са злоупотребили с по-силна позиция при договаряне, което е наказуемо от антимонополния закон. Затова всички те са с наложени имуществени санкции. За "ЧЕЗ Електро България" АД тя е 4 193 758 лв., за "ЧЕЗ Разпределение България" АД - 10 хил. лв., и за "ЧЕЗ България" ЕАД - 207 742 лв.


Производството е образувано по искане на "Фаст пей ХД" АД (компанията има каси, в които абонатите могат да плащат сметките си, и те са основно на територията, която обслужва ЧЕЗ) с твърдения за извършени нарушения. В хода на проучването по преписката е установено, че ответните предприятия са прекратили дългосрочните си търговски отношения с "Фаст пей ХД" АД и е сключен нов договор, в който е уговорено безвъзмездно предоставяне на услуги по администриране и касово заплащане на електрическа енергия. Комисията приема, че това поведение представлява действие при злоупотреба с по-силна позиция на договаряне, което уврежда интересите на "Фаст пей ХД" АД като по-слаба страна в правоотношението, а така също и интересите на крайните потребители, клиенти на предоставяните от търговския представител услуги.


Фирмата твърди, че има договор с ЧЕЗ от 2013 г., който енергийното дружество едностранно прекратява през 2016 г. без причина. Освен това дава данни (те са заличени в доклада на КЗК), според които значителна част от приходите му се дължат на договора с ЧЕЗ. Подателят на жалбата също твърди, че според един от подписаните по-късно договори ЧЕЗ няма да плаща никаква такса за извършената услуга, докато това не било така по силата на договори с други търговци.
От ЧЕЗ отхвърлят всички твърдения на "Фаст пей". Посочват, че заради реорганизация в компанията е подписан нов договор с новото дружество "ЧЕЗ Електро България" и признават, че в него не е предвидено на "Фаст" да се плаща за инкасираните суми от клиенти. Това е така, тъй като в енергийния регулатор е подадено заявление за увеличаване на разходите със суми, които ЧЕЗ би плащало за инкасиране на суми, но тъй като не е получен отговор от регулатора, те не са предвидени. Енергийното дружество обяснява, че през 2016 г. заради регулаторни промени се е наложило да се прецени важността на всеки канал, по който се събират дължимите сметки за ток. Те са отделени в няколко групи според приноса им и тъй като и разходите на ЧЕЗ са обект на регулация, е преценено, че договорът с някои компании не е оправдан, се разбира от обясненията. В този смисъл се посочва, че договорът с "Фаст", в който не се предвижда плащане за услугата, има "обективно икономическо основание и разбираем търговски смисъл", поради което тези действия не могат да се квалифицират като недобросъвестни.


"Поради опасността от загубата на правоотношението с енергийните оператори на лицензираната територия по-слабата страна в правоотношението е застрашена от цялостно прекратяване на дейността си. Предоставяните от ответните дружества услуги са с обществена значимост и определят потребителското търсене относно предоставяните от "Фаст пей ХД" АД услуги по касови плащания", заключава комисията.


Решението подлежи на обжалване.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Очаквайте въвеждането на някоя нова "такса"....
  Все пак някой /в нашият случай /клиентите трябва да плати тези 5 милиона., както и всички загуби, щети от некадърно управление...
  По-лош от държавният е само частният монопол!!!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Така се преговаря за продажба.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  ЧЕЗ обаче ще си ги усвоят от нас с измамните сметки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бухалката на Борисов май сваля цената за евентуална продажба на някоя нова посочена Гинка.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Коммисия "Да не остане чужд бизнес в България" работи на пълни обороти!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#4] от "Panda":

  След като елиминираха успешно и Еврохолд !!!
  В полза на младия успял !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Любопитно

  Подбиват цената на ЧЕЗ за евентуална предстояща продажба на своя човек от стабилността ! Не че много ме е жал за ЧЕЗ, те просто ще си избият тези пари от своите абонати........

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално  Чешките пенсионери не могат да изчезнат от ЧЕЗ.


 9. 9 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 760 Неутрално

  ЧЕЗ трябва да продадат електроразпределението на посоченият купувач на цената, която им е определена. Докато не го направят, ще им глоби. Така е в “ държавата” България”

 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Ами за чехите май остава варианта Страсбург.

 11. 11 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 286 Гневно

  Държавата в действие. КЕВР не разрешава включването в ценообразуването таксата за инкасиране (разходът следва да се включи в перо Административни). ЧЕЗ съответно не плаща този "незаконен" разход, а КЗК глобява ЧЕЗ.
  Спокойно, и арбитражът ще платим (както на ЕВН), и тази глоба. Всички ние, тъпите териториални п*тки.

  Антиваксър=деб*л!
 12. 12 Профил на Вале Пика
  Вале Пика
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Малко е.

  Още трябва, тяхната мать.

 13. 13 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Просто са спрели кранчето на фаст и са избрали друг начин за плащане. Че Фаст нямат други големи клиенти не прави ЧЕЗ монополист. КЗК да влезе в час!

  ATX
 14. 14 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мда, ще си ги избият през нас...Отново...

 15. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Зависи от детайлите случая, а те не са публикувани. Знам как се преговаря с големи компании за цени и какво извиване на ръце е. Аба глобата със сигурност е конска за такъв случай.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 16. 16 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така е в “ държавата” България”
  —цитат от коментар 9 на 1107


  Какво ти е виновна България ?
  Такива врътки прави партията ГЕРБ,
  която е член на ЕНП заедно с ДСБ и СДС.

  Ако депутатите на ДСБ и СДС не бяха гласували за Б.Борисов
  (както направиха депутатите от ДПС и БСП) – сега всички щяхте да помните Бойко Борисов колкото помните Жорж Ганчев.

  До коментар [#9] от "1107":

 17. 17 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Най - интересното е ,че ЧЕЗ е ДЪРЖАВНА компания. Българските "десни",нямат нищо против чужда държавна компания ,да им придава тока.

 18. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  ЧЕЗ е държавна компания. Познай откъде ше ги избие. Ше им налеят от ония два трилиона и половина кухи облигации на ЕЦБ за кризисни ситуации.

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Ще плащаме по-високи сметки и това е

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  А Монопола дружно дружество Топлофикация?
  Гнет за гражданите и държава, заслужил фалит.

  Така Национален Омбудсман определи компетентно в 2015,
  че то представлява.

  Следващ Национален Омбудсман:
  дружеството гнет и монопол пред фалит е "брутално източвано",
  но намира пари да харчи за представители посредници помагачи юрисконсулти адвокати и др. против Гражданите, Общината и Държавата

  "Комисията за конкуренцията глоби дружества на ЧЕЗ
  с близо 5 млн. лв"

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Държавната чешка енергийна компания "ЧЕЗ Груп" е възможно да прекрати арбитражното дело срещу България, което заведе през лятото на 2016 г., твърдейки, че страна ни пречи на нейната дейност у нас. Причина за предстоящото принудително прекратяване на арбитражното дело е подписаната декларация от страните членки на Европейския съюз, с която се ангажират да принудят всички държавни компании на прекратят всички международни арбитражни дела срещу други страни от блока, става ясно в съобщение от сайта на Европейската комисия (ЕК)."
  Пак сме се спасили.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#11] от "Пакоджет":

  Мат'риалът плаща! Като не знае как да гласува, ще плаща!

 23. 23 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Дневник,

  Доразвийте си материала. Може ли фаст да събира парите за ЧЕЗ без такса? Има ли възможност да компенсира с друг приход, но без да ощетява клиента. Това което ми идва наум е да бави плащането към чез, което ще генерира лихви с които може би може да се покрият разходите....

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  "В хода на проучването по преписката е установено, че ответните предприятия са прекратили дългосрочните си търговски отношения с "Фаст пей ХД" АД и е сключен нов договор, в който е уговорено безвъзмездно предоставяне на услуги по администриране и касово заплащане на електрическа енергия."

  Правилно ли чета, че "Фаст пей" се оплакват от договор, който те самите са договорили и подписали?

  И с какво точно им се урежда въпросът чрез наложените глоби?

  Нещо много изсмукана от пръсти тази история.

 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Бухалките на Баце в действие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK