Бизнесът ще продължи да плаща първите три дни болнични

Бизнесът ще продължи да плаща първите три дни болнични

© Велко АнгеловБизнесът се отказа от настояването си да престане за плаща първите три дни болнични, заради което се стигна неотдавна и до бойкот на тристранните съвети. Това се разбра, след като правителството, основните бизнес организации и синдикатите подписаха споразумение в няколко сфери - пазар на труда, социални въпроси, бизнес среда, енергетика, демография, образование, което е с хоризонт до 2022 г.


Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, цитиран от БНТ, че е договорено да започне договаряне на минималната работна заплата по сектори, така че да се въведат от 2021 г. "Започваме с работодателите на национално и на браншово ниво и докато ги произведем, не ставаме от масата за преговори. Ще договаряме с бизнеса и ръст на заплатите в частния сектор", посочи Димитров. Така ще отпаднат минималните осигурителни прагове, определяни от правителството.


След подписването на споразумението се разбра, че максималният осигурителен доход, който е 3 хил. лв. в момента, ще расте всяка година по т. нар. швейцарско правило. Това ще важи и за минималния осигурителен доход, когато той се изравни с минималната заплата.
Отказа на бизнеса от настояването не той, а НОИ да плаща и първите три дни болничен, социалният министър Деница Сачева обяви заедно с коментара, че мащабна реформа в социалната сфера е много важна, защото все още съществува усещането, че България не е достатъчно социална.


"Трябва България да бъде модерна държава, с модерни работодатели, модерни синдикати и добър социален диалог. Решихме да заровим томахавките и след осем месеца срещи на разменни начала успяхме да постигнем консенсус по много теми, имаше и компромиси", обяви бизнесменът Кирил Домусчиев, който е председател на най-голямата работодателска организация КРИБ, а тя е ротационен председател на асоциацията на тези сдружения.


"Таргетът ни е в рамките на следващите 6-8 месеца да бъдат стартирани съответните законодателни постъпки или реформи. Не трябва да чакаме следващите 10 години и тези неща трябва да се случат в рамките на мандата на това правителство, за да създадем една среда за правене на бизнес и социална среда. Това национално тристранно споразумение ще има сериозно значение за преодоляване на кризата с коронавируса", обяви той.
Според него национален приоритет трябва да е влизането на България в ОИСР, Шенген и чакалнята на Еврозоната.


Сред другите приоритети той изреди борба със сивата икономика и корупцията, демонополизацията и картелите. Посочи и разработване на стратегия "България 2030" за подпомагане на индустрии, които имат конкурентни предимства сред останалите в ЕС. Ускорено изграждане на е-управление, ограничаване и намаляване на административната тежест над бизнеса, облекчаване на дейността на малките и средните предприятия - всички те непрекъснато обсъждане през последните около 20 години.


Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че е прието разработването и приемането на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., който щял да даде ясната визия за това какво ще се случва в сектор "Енергетика", "пречупено през призмата на европейската "Зелена сделка". По думите й е договорено и разработването на ясна визия за бъдещето на Маришкия басейн като отбеляза, че този комплекс до голяма степен гарантира енергийната сигурност на страната. В него се намира и затъналата в дългове държавна ТЕЦ "Марица изток 2", която управляващите спасяват със сума, която по изчисления на "Капитал" достига вече до 1 млрд. лв.


Петкова отново обяви и че пълната либерализация на енергийния пазар минават през няколко фази, като срокът е между 3 и 5 г. "Либерализацията на пазара на електроенергия не може да се случи с преференциални договори с централи за изкупуване на енергия на преференциални цени", посочи на свой ред Васил Велев от АИКБ. Бизнесът от години настоява да бъдат прекратени договорите с така наречените американски централи предсрочно, за да престане да се изкупува скъпият ток.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тази глупост да се прехвърли задължението за плащане на болнични от НОИ към работодателите, беше вкарана уж като временна мярка преди няколко години, за да не фалира НОИ. И както всичко временно си остана. Сега работодателите плащат два пъти - веднъж плащат на НОИ и втори път на работниците.

 2. 2 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 566 Гневно

  Да се изгони Домусчиев от всякакви бизнес организации. На кого не му е ясно, че той е патерица на Борисов?! Тези "бизнес" организации нищо друго не правят освен да събират членски внос. Също като КАБ и КИИП. Профсъюзите, макар че са ми от отсрещната страна, се справят много по-добре.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гелосаното приватизаторче без съпорт не може...

 4. 4 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Както и се очакваше - удариха прогресивните и светли бизнеси като ИТ и софтуер с "постоянното увеличение на максималния окигурителен праг". Не става ясно каква по-добра услуга ще получават младите "богаташи" на България, но явно нито синдикати, нито казионни работодатели обединени около Домусчиев се интересуват от това.

  Led Zeppelin Forever !!!
 5. 5 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Както и се очакваше - удариха прогресивните и светли бизнеси като ИТ и софтуер с "постоянното увеличение на максималния окигурителен праг". Не става ясно каква по-добра услуга ще получават младите "богаташи" на България, но явно нито синдикати, нито казионни работодатели обединени около Домусчиев се интересуват от това.
  —цитат от коментар 4 на mun_cho13


  Сегашният праг е максимума който хората могат да преглътнат. Едно евентуално увеличение ще накара всички да отидат на "сивия" бряг. В други страни в които има развит ИТ сектор, а осигурителния таван е висок или пък го няма въобще, това си е нормална практика. Всички служители стават ЕООД-та, сключват договори с работодателя и вече няма заплати, а междуфирмени плащания. А самите служители вече не плащат осигуровки на максимума, а плащат като самонаети на минимума. Така се прави в Полша, Сърбия, Украйна и други.

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Според мен българският бизнес не е национално отговорен. Той няма и как да е. Причините са исторически. Ако това бяха бизнесмени с наследено от поколения богатство, те щяха да ценят трудът на хората, защото и те самите (техните предци) щяха да са забогатели с труд. Отделно щяха да обичат България и да я има за своя тази земя по която вървят.
  А сега имаме назначени за милионери и милиардери, с раздадени пари, които да перат. Такива хора без род, без традиции, без потекло няма как да ценят нещо, което те даже не разбират какво е.

  Анатема на комунизма!
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Гневно

  Звучи като подвиг....
  Все едно са си изтръгнали сърцето...като Данко...
  Наистина ли не им е неудобно на тези, които именуват себе си "бизнес" и "работодатели"!!!!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Обществена тайна е ,че работещите в частния сектор взимат няколко пъти по-малко болнични от чиновниците , но пък плащат данъци за да се превеждат болничните на държавните служители, то не че ако не са болнични калинките вършат някаква работа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2940 Любопитно

  "Трябва България да бъде модерна държава, с модерни работодатели, модерни синдикати и добър социален диалог" - ТОЗ човек провижда в бъдещето - аферим, машала, евала! Сега да започва разпределянето на пари. НО, за трите дни болнични - дано са се усетили защо хората пият аналгин, аспирин и чай.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5365 Неутрално

  "Бизнесът ще продължи да плаща първите три дни болнични"

  Подлогите пак са се сложили на управляващите

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3026 Любопитно

  Съгласен съм стова че чистачката,инженерът и докторът НЕ може да са с една и съща минимална заплата.И не може да имат еднакъв минимален осигурителен праг.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2340 Весело

  "Трябва България да бъде модерна държава, с модерни работодатели, модерни синдикати и добър социален диалог. Решихме да заровим томахавките и след осем месеца срещи на разменни начала успяхме да постигнем консенсус по много теми, имаше и компромиси", обяви бизнесменът Кирил Домусчиев...”

  Оформете договореностите в една паметна записка, че в някакъв момент да не вземе да се отметне някой

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2340 Весело

  Вижте Божков как се отметна!...

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  Домусчиев питал ли е членовете на КРИБ дали са съгласни да плащат 3 дни болнични?
  Колкото Борисов е питал данъкоплатците за ПИБ....

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не е лоша новината. Даже е "консерватива" договорката

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#1] от "rww11647733":


  Тази глупост да се прехвърли задължението за плащане на болнични от НОИ към работодателите, беше вкарана уж като временна мярка преди няколко години, за да не фалира НОИ. И както всичко временно си остана. Сега работодателите плащат два пъти - веднъж плащат на НОИ и втори път на работниците.
  —цитат от коментар 1 на rww11647733


  Преди 10 години беше вкарана, като "временна".
  До колкото знам има една "военновременно" такса за телефон в САЩ, която е сложена по времето на първата световна и още се събира. :-)

 17. 17 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Звучи като подвиг....Все едно са си изтръгнали сърцето...като Данко...Наистина ли не им е неудобно на тези, които именуват себе си "бизнес" и "работодатели"!!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Така отстрани е много лесно да се говори! Станете работодател и плащайте Вие. Кой Ви спира?!? А да, забравих! Лошите руснаци и джуджето специално!

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2340 Весело

  До коментар [#17] от "Stargate":

  То пък като знаем как плащате работодатели.... малииииии да ти умре коня от гъдел.
  Ако дойде някоя наистина конкурентна фирма в България и всичкия ви персонал ще напусне от раз

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Пак искат да ударят средните доходи, вместо най-високите. Навсякъде богатите, като Домусчиев, плащат най-много. Тука , както всички останали.

 20. 20 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Тук става дума за справедливост.
  Осигуровките за здраве се вземат от работника и от работодателя и се дават на държавата, за да може тя да се погрижи за работника при нужда.
  Впоследствие същата държава бяга от задължението си, за което ѝ е платено и го прехвърля на бизнеса.
  В резултат може да се очаква, често боледуващите работници, които са в тежест на компаниите, първи да бъдат освободени от работа.

 21. 21 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 521 Любопитно

  И отново да повдигнем въпроса за невероятното отроче на комунизма- т.н. заплащане за "клас" (стаж). Няма го никъде в Европа.
  Така, ако си млад кадър, дори да работиш по-добре от старите, получаваш по-малко.
  Пълна несправедливост. Не се плаща според труда, а според стажа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK