Депутатите намалиха стажа, искан от кандидатите да оглавят енергийния регулатор

Председателят на енергийната комисия Валентин Николов увери, че промените не се правят, за да отговори на тях определен кандидат.

© Цветелина Белутова, Капитал

Председателят на енергийната комисия Валентин Николов увери, че промените не се правят, за да отговори на тях определен кандидат.За председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще е нужен не по-малко от пет години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията, реши парламентът, съобщи БТА.


С изменения в Закона за енергетиката на второ четене депутатите промениха изискванията за избор на членове на КЕВР. Досега законът изискваше не по-малко от 10 години професионален стаж, от които най-малко 7 години стаж в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията - за председателя на комисията.


Таско Ерменков от БСП коментира, че за пореден път се създава впечатление, че правилата за избор на независими органи се променят за определен човек. "Въвеждането само на петгодишен стаж отваря вратата за назначаване на хора, удобни на управляващото мнозинство, с недостатъчен професионален опит и които в крайна сметка ще попълнят онзи легион от калинки, с който изобилства българската администрация", каза той. По думите му това се случва един ден преди приемането на процедурните правила за избор на нови членове на КЕВР.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че тази промяна се прави с цел да има по-голяма палитра от хора, между които парламентът да може да избира. "Уверявам ви, нямаме още конкретен избраник", заяви той.


Не е необходимо и задължително целият КЕВР да бъде в предпенсионна възраст, надяваме се да влязат и по-млади специалисти, посочи Николов. "Сега, както е написано, реално погледнато един хигиенист с висше образование от АЕЦ "Козлодуй" може да стане председател на комисията", коментира той и обясни, че затова трябва да се запише изрично изискване за управленски опит за председателя на КЕВР.


В началото на месеца премиерът Бойко Борисов избухна, че иска смяна на състава на регулатора, след като се разбра, че на фона на рекордното поевтиняване на газа той се кани да повиши цените на парното, които ще влязат в сила от 1 юли. Борисов напомни тогава, че членовете се избират от парламента, но ГЕРБ има мнозинство в него.


По предложение на Валентин Николов гласуването на процедурните правила за избор на членове на КЕВР беше отложено за петък, след като влязат в сила настоящите изменения в Закона за енергетиката.


Последно съставът на КЕВР беше частично обновен през 2018 година, когато бяха избрани Александър Йорданов и Георги Златев (в състав "Енергетика"), Пенка Трендафилова (в състав "ВиК") и Ремзи Осман (член на комисията - правист). През април изтече мандатът на председателя Иван Иванов и членовете Владко Владимиров, Димитър Кочков, Евгения Харитонова и Светла Тодорова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK