"Росатом" се обедини с други кандидати в надпреварата за АЕЦ "Белене"

"Росатом" се обедини с други кандидати в надпреварата за АЕЦ "Белене"

© Анелия НиколоваРуската държавна корпорация "Росатом" е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" в България, съобщава руското дружество.


Компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене". В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация "Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се смята за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle, и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.


Трите компании са част от краткия списък, до който управляващите сведоха кандидатите да изграждат ядрената централа. Там са още Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).
От "Росатом" уточняват, че вече успешно си сътрудничат с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ "Пакш-2" в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви-1" във Финландия. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ "Аккую" в Турция и АЕЦ "Дабаа" в Египет, в които съвместно предприятие на GE и "Росатом" е доставчик на оборудването за турбинния остров.


Снощи по време на брифинга, който даде премиерът Бойко Борисов, за да отговори на поредния скандал - този път с публикувани негови снимки, той обяви несвързано съобщение, с което явно е искал да анонсира това обединение. "Дженерал илектрик", "Росатом", "Фраматом"... Утре министърът на енергетиката ще обяви сделка, за която е подготвено съобщение. За пръв път руската страна разреши "Уестингхаус" да види какви са техните горива, за да имаме диверсификация в бъдеще", каза снощи той.


Преди седмица енергийният министър Теменужка Петкова каза пред Би Ти Ви, че и петте компании в кратката листа са потвърдили намерението си да подадат обвързващи оферти. Преди това обаче те трябва да получат достъп до документацията на проекта в специално обособени за целта информационни стаи в НЕК. Заради ограниченията, наложени заради коронавируса обаче, не е известно кога ще може да се случи това. Обяви, че този въпрос ще бъде обсъден в конферентен разговор с всички кандидати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK