Търговските вериги отново недоволстват от действията на земеделския министър

Търговските вериги отново недоволстват от действията на земеделския министър

© Георги КожухаровМинистерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения "на парче". Само за месец и половина Постановление №70 на Министерския съвет от 2020 г. беше променено два пъти и отново е налице груба намеса в дейността на търговските вериги.


Това обяви Сдружението за модерна търговия, в което членуват 11 вериги и което от самото начало има проблем с постановлението, което задължава веригите да предлагат повече регионални храни. От сдружението прибавят към цитирания от тях хаос и "несъобразени" текстове в Закона за управлението на агрохранителната верига, както и въведеното от скоро наредба на Агенцията по храните, която изисква вносните плодове и зеленчуци да се проверяват срещу такса за остатъчни пестициди.


Този път недоволството на веригите не е персонализирано към ресорния министър, а към оглавяваното от нея ведомство.


От какво недоволстват веригите
Постановлението на правителството, което бе прието по инициатива на земеделския министър Десислава Танева и цели да осигури по-голямо присъствие на български продукти по рафтовете на големите магазини, тормози веригите от самото начало. Те възразиха остро срещу проекта, след това нагрубиха публично земеделския министър, като я обвиниха в лобизъм, и накрая под надзора на премиера показаха, че са изгладили недоразуменията. Оттогава вървяха уточнения по детайлите на постановлението, но очевидно ново споразумение не е постигано. Така ябълката на раздора в документа, в каквото се превърна изискването за почти 100% присъствие на български млечни продукти, отново е част от постановлението. Междувременно то бе атакувано от Брюксел.


"Сдружението за модерна търговия изразява недоумението си от приетото от Министерския съвет на 12 юни 2020 г. Постановление №118, с което се прави ново изменение на Постановление №70", обявяват днес от организацията. Посочват, че поправката предвижда 90% от площта за излагане на някои млечни продукти (кисело мляко, заквасена сметана, пастьоризирано прясно мляко, бели саламурени сирена, цедено мляко, катък, кашкавал, извара и кефир) да бъде за продукти, произведени от български производители от 100% сурово мляко.


Обясняват, че в момента при някои от изброените млечни продукти предлагането е дори над 90%, при други е под този процент, а количествата се определят единствено на базата на потребителското търсене. "Както беше ясно заявено и на съвместния брифинг с министър Танева на 14 април, търговските вериги се обявяват за защита на българската суровина, но са категорично против намесата в продуктовата политика и разпределението на търговските площи и всяка форма на ограничаване на свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, осигурявайки търсените от потребителите стоки", посочват в позицията си членовете на сдружението.


В постановлението от 14 април бе записано, че в търговските обекти задължително се предлагат мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко. Сега в новата редакция по-подробно са описани тези продукти, както описват и от сдружението.


От там посочват, че поредните ограничителни текстове идват на фона на дългогодишната работа на водещите търговски вериги с българските доставчици и допълнителните значителни усилия, които те полагат в момента в подкрепа на местното производство в условията на криза. Сред тях изреждат провеждане на търговски акции, изкупуване на продукция от малки регионални производители, съвместни фондове за подкрепа при сертифициране с цел дългосрочно устойчиво развитие, провеждане на маркетингови кампании в подкрепа на българските продукти. "Търговските оператори не само стриктно изпълниха и продължават да изпълняват поетите ангажименти, но дори и ги надхвърлят, осъзнавайки отговорността си за подкрепата на българската икономика. В същото време, Министерство на земеделието, храните и горите не взима предвид поетите ангажименти и предлага на правителството документи, които не отговарят на договорените мерки, и внася промени в приетите регулации месеци след старта на действията, договорени и вече предприети от търговските вериги", се посочва в позицията им.


Посочват, че българските продукти представляват огромен процент от асортимента на търговските вериги, а през последните два месеца те са увеличени допълнително. През посочения период веригите непрекъснато рекламират тези си усилия.


Още напрежение в сектора


Веригите не ограничават критиките си до постановлението. Посочват, че "сериозно напрежение в сектора" предизвикват и несъобразените текстове на Закона за управление на агрохранителната верига, както и инструкцията на Агенцията по храните за допълнителни проверки за остатъчни пестицид на вносните плодове и зеленчуци.


Посочват, че резултатът от тези проверки е липсващи стоки по борсите и вече покачени цени на някои от продуктите. "Остават неизразени докрай и притесненията за произволно задържане на камиони със стока, която се изхвърля след чакането на пробите от лабораториите на агенцията - срещу това протестират вносители на плодове и зеленчуци от различни региони на страната, които в този случай удобно биват квалифицирани генерално като "сив сектор", за да се обясни мярката", посочват от сдружението.


Допълват, че има редица недоразумения в приетия преди седмица Закон за агрохранителната верига. Веригите са изпратили свое становище след приемането му на първо четене, но очевидно те не са били взети предвид. Законът събира на едно място разпределението на контрола в процеса на производство, преработка и търговия с храни.


"Това са само част от примерите и действията на МЗХГ, които подлежат на много сериозен поглед и анализ, тъй като водят след себе си негативни последици за целия сектор, а той се нуждае не от недомислени решения, а от последователна стратегическа линия в конструктивен диалог с всички участници по веригата на доставки", посочват веригите в позицията си.


Посочват, че благодарение на свободната търговия, гарантирана от правото на ЕС, както и на работещите бизнес модели и ефективната логистика на търговските вериги, българите не са се сблъскали с дефицит на стоки и празни рафтове в първите седмици на кризата с COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Докато не ги изгонят тези простаци от ГЕРБ бял ден няма да видим. Макар че на Баце май му простиха, след като зелена светлина на АЕЦ Белене.

 2. 2 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Направо е гавра. В Русе, където в легиона има много зеленчуко производители предлагат испански домати, италиански тиквички, френски картофи и т.н. Най-много се ядосвам заради доматито. Няма домат като българския. Тука ми наринали някакви кисели холандски , дето само люспа и медузообразно съдържание.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Весело

  Джипката и тези ще обяви за врагове.

 4. 4 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Направо е гавра. В Русе, където в легиона има много зеленчуко производители предлагат испански домати, италиански тиквички, френски картофи и т.н. Най-много се ядосвам заради доматито. Няма домат като българския. Тука ми наринали някакви кисели холандски , дето само люспа и медузообразно съдържание.
  —цитат от коментар 2 на rpd32585105


  Тебе па кой та спира да си купиш български не разбирам? Ама споко те герболята като върнат окончателно комунизма ще има САМО български...ако има изобщо.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Че тя , ако има много мозък, на Борисов ли ще е министър.

 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#2] от "rpd32585105":

  Когато чуя и прочета някъде "доматито" буквално ми се повръща. Това е може би най-грозната дума от всички диалектни форми, които сум чувал през живота си. Дънкито, доматито и всичките им производни ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#2] от "rpd32585105":

  Има български ,ама не са узрели още

 8. 8 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Тази наредба беше мъртвородена и такава ще си остане! И всичкото, за да се угоди на Зоров. Няма как млечните продукти да са само от българско мляко, при положение, че го няма млякото, а него го няма благодарение на политиката на министерството! Само миналата година млекодайните животни са с около 8% спад по данни на МЗХГ и това си е трайна тенденция.

 9. 9 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 728 Гневно

  Така става, когато склонят главица пред тая патка и лобизма й... За съжаление от това в крайна сметка страдаме само ние.

 10. 10 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  И вероятно няма да е последното. Пазар се регулира пазарно, не административно. Важно е всеки да има равен достъп, нататък пазара определя и цената, и търсенето.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4740 Весело

  Направо е гавра. В Русе, където в легиона има много зеленчуко производители предлагат испански домати, италиански тиквички, френски картофи и т.н. Най-много се ядосвам заради доматито. Няма домат като българския. Тука ми наринали някакви кисели холандски , дето само люспа и медузообразно съдържание.
  —цитат от коментар 2 на rpd32585105


  Докато пишеш "доматито", все така ще е! 🤣😂

 12. 12 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Прост министър председател, прости министри. Аз ако съм на веригите, ще затворя през месец Август за "профилактика" и ще им разкажа играта на тая мафия, окупирала държавата ни!

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5616 Весело

  До коментар [#5] от "Роси":

  Ами не е на Борисов министър, вчера я нямаше да го защитава на брифинга

 14. 14 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Няма как хора с ампутирани от социализма мозъци или заразени от патрЕотарския национализъм, заменил пропадналата комуноидеология, да управляват държава, претендираща да развива пазарна икономика. Много им харесва на комуноидните дебили и мисирки да са на върха на командно-административна политика във всички области.
  Оставка на мисирката на земеделието!
  Оставка на цялото правителство заради непрекъснатите опити за реставрация на деградиралия социализъм!

 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  ГЕРБ ако не ги свалят американците или руснаците заради техните си интереси, ще ги свалят европейците, че им се бъркат на "свободния" пазар. Не че няма и за какво друго де, но на чужденците вътрешнополитическите ни проблем не им влизат в работата.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Търговските вериги отново недоволстват
  ________________
  Щом не им харесва да си вдигат чукалата в централите им където правят по-малки обороти с пониски цени а касиерките им получават четворно повече без да смятаме 13 и 14-ти заплати .
  Дълги години не бях купувал нищо от веригите, преди няколко седмици като е затворено кв-магазинчето си взех домати от веригата,български ...биваха и само след две седмици пак отивам гледам пуснали на тяхно най-блудкавия анадолски найлонов боклук с ген рин!

  Трябва си нов закон за зарзавата , иначе ще уморят народа с вносните генно увредени растения с изобилие от нитрати, отрови за инсекти и пестициди!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Тази седмица Кауфланд е пуснал серия "Брей !" в промоция. Познайте на кой ден дойде предупреждение във фейса за некачествен " боб по манастирски" с уверение,че магазина връща парите. Не знам кой го е произвел, ама един прост боб не могат да предложат и то след толкова гръмки кандърми. Не е ли време и производителите да се постараят повече, Което си е хубаво се купува и без да е на отделен стилаж и оцвъкано с надписи " Това е българско".

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 612 Неутрално

  -Какви вкусни плодове, сякаш са откъснати току що.
  -На седмица са,тъкмо ги извадих от хладилника.
  -Шегуваш се, няма такъв хладилник...
  -Имаа...
  Следва марката.

 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#14] от "Jordan J":

  Не може да се говори за "пазарна икономика" в сектор, който получава финансова помощ от държавата, при това във всяка държава - различна.

 20. 20 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Пробутват ни например, български картофи с кафяви петна от изкуствени торове, докато при нашите е система. Така е с млечните произведения и т.н.
  "Танева се грижи" за нашето здраве.

 21. 21 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Пробутват ни например, български картофи с кафяви петна от изкуствени торове, докато при нашите е система. Така е с млечните произведения и т.н.
  "Танева се грижи" за нашето здраве.

 22. 22 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 903 Неутрално

  напълно съм съгласен с написаното в статията, ГЕРБерастията няма да се спре докато не унищожи цялата пазарна икономиката

  егати изискванията и произвола

  пазара определя какво да се продава, не министърката с интереси в същият сектор

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 23. 23 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 903 Неутрално

  и аз предпочитам български плодове и зеленчуци, ама то и качество трябва

  доста от "българското" дори и на външев вид не струва колкото това от чужбина - и картофи и тиквички с некви петна, взех си "български" репички - половината бяха червиви - НЕ БЛАГОДАРЯ

  хората имат право сами да си избират какво да купуват

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 24. 24 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 622 Неутрално

  А бе не мога да разбера, как веригите пречат на клиентите да си купуват българското?
  Който иска да си купува. Ако не от веригите - от пазара. Защо трябва да убиваме разнообразието и насила да караме хората да купуват боклуци? Аз например си купувам френски картофи - жълти и червени. Чисти и вкусни! Като си купя наши - все са самоковски и все са боклук. Ни се готвят , ни се ядат!

 25. 25 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Няма спирка простотията!

 26. 26 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз още чакам да видя реклама на била или Кауфланд хвалейки си вносната стока. Навсякъде привличат клиенти като рекламират БЪЛГАРСКОТО. Значи хем им е ясно че това е атрактивно за потребителя, но в същото време го ползват само като промоция а вътре продават боклуците, които не влизат в критериите на останалите ЕС държави.

  Аз от известно време се старая да пазарувам само БГ продукти. Макар и по-скъпи. Предпочитам да дам 4 кинта за кило БГ домати отколкото 2.50 за гръцки.

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  А на родните производители сега времето им пречи. Пагодата демек. Не се налагало да поливат и зеленчуците поскъпвали.
  Те за това е и целия рев. Некои дрогари да се напапкат за сметка на матрияла.
  А матряла после ще плати и неизбежните санкции. Ама па сам си избра управлявашите. Да плаща.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 633 Любопитно

  До коментар [#4] от "Драгомир Дончев":

  "Тебе па кой та спира да си купиш български не разбирам? Ама споко те герболята като върнат окончателно комунизма ще има САМО български...ако има изобщо."

  От къде да ги купи? От Кауфланд?

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#6] от "bludniq_sin":

  "Когато чуя и прочета някъде "доматито" буквално ми се повръща."

  Ами защото си неграмотен. Като отиваш на пазаря какво купуваш? Едно кило домати или едно кило домат? Естествено ще купиш едно кило домати, което представлява 5 - 6 доматита.
  А като си на село ти казват "иди да видиш и полееш доматито!"
  Така че всичко си има точно и ясно значение!

  Бог да благослови Америка за България!
 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 633 Неутрално

  И като стана дума, знаете ли колко е хубаво да нарежете доматитата в купа, отгоре да нарежете лук, да поръсите със сиренце и да ливнете олио?
  В София не ги разбират тези работи. Там режат домат и кълцат кромид отгоре и опропастяват цялата традиция

  Бог да благослови Америка за България!
 31. 31 Профил на zzs386495O7
  zzs386495O7
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нема такава наглост, става въпрос за традиционни български продукти като бело саламурено сирене и кашкавал - и тех ли искат да внасят? Не им ли стига 10% внос на традиционни български продукти? Май ще им лъсне измамата с вноса на боклуци тип ементал и пр. жълти сирена и преопаковането им като кашкавал.

 32. 32 Профил на zzs386495O7
  zzs386495O7
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как млечните продукти да са само от българско мляко, при положение, че го няма млякото, а него го няма благодарение на политиката на министерството! Само миналата година млекодайните животни са с около 8% спад по данни на МЗХГ и това си е трайна тенденция.
  —цитат от коментар 8 на ivanko77

  Пълни глупости. Млекото го нема заради ниските изкупни цени. Когато търсенето на суровината се повиши, ще се вдигне и изкупната цена, съответно и ще се отглеждат повече животни.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#2] от "ART":
  Доматът, който се предлага сега в този момент на годината е е оранжериен , независимо дали е ит Бългатия или отвън


 39. 39 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 68 Неутрално

  От качествени млечни продукти никой няма да загуби, въпросът е кой няма да спечели, защото вносът на странни сирена и имитиращи продукти не върви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK