Нов спор между земеделското министерство и веригите

Нов спор между земеделското министерство и веригите

© Надежда Чипева, КапиталМинистерство на земеделието, храните и горите приветства посоченото от Сдружението за модерна търговия, че асортиментът от български продукти в търговските вериги през последните два месеца се е увеличил, което от своя страна доказва, че приетото постановление на министерския съвет е работещо. Това обяви в позиция земеделското министерство, разпространена от пресцентъра му. "Като същото по никакъв начин не нарушава досегашните доставки в търговските обекти на български продукти и такива внесени от други държави", се казва в текста.


Позицията на МЗХГ е в отговор на изразеното по-рано днес недоволство на веригите. Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения "на парче". Само за месец и половина Постановление №70 на Министерския съвет от 2020 г. беше променено два пъти и отново е налице груба намеса в дейността на търговските вериги, обяви Сдружението за модерна търговия. В него членуват 11 вериги които от самото начало имат проблем с постановлението, което задължава веригите да предлагат повече регионални храни.


Постановлението на правителството, което бе прието по инициатива на земеделския министър Десислава Танева и цели да осигури по-голямо присъствие на български продукти по рафтовете на големите магазини, тормози веригите от самото начало. Те възразиха остро срещу проекта, след това нагрубиха публично земеделския министър, като я обвиниха в лобизъм, и накрая под надзора на премиера показаха, че са изгладили недоразуменията. Оттогава вървяха уточнения по детайлите на постановлението, но очевидно ново споразумение не е постигано. Така ябълката на раздора в документа, в каквото се превърна изискването за почти 100% присъствие на български млечни продукти, отново е част от постановлението. Междувременно то бе атакувано от Брюксел.
"Сдружението за модерна търговия изразява недоумението си от приетото от Министерския съвет на 12 юни 2020 г. Постановление №118, с което се прави ново изменение на Постановление №70", обявяват днес от организацията. Посочват, че поправката предвижда 90% от площта за излагане на някои млечни продукти (кисело мляко, заквасена сметана, пастьоризирано прясно мляко, бели саламурени сирена, цедено мляко, катък, кашкавал, извара и кефир) да бъде за продукти, произведени от български производители от 100% сурово мляко.


"Търговските вериги се обявяват за защита на българската суровина, но са категорично против намесата в продуктовата политика и разпределението на търговските площи и всяка форма на ограничаване на свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, осигурявайки търсените от потребителите стоки", посочват в позицията си членовете на сдружението.

"МЗХГ следва политика, която цели гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им", отговарят от министерството по-късно днес.
В текста се посочва, че в приетото изменение на Постановление №70 "се прецизира асортиментът от млечни продукти, като фокусът е върху традиционните български продукти". "Чрез направеното изменение не се нарушават досегашните канали на доставка в търговските вериги на продукти, без значение производителя им. Двете изменения по Постановление 70 са направени по искане на Сдружението за модерна търговия", отбелязва МЗХГ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK