Бюджетът губи 505 млн. лв. от недекларираните продажби на горива, твърди проучване

Бюджетът губи 505 млн. лв. от недекларираните продажби на горива, твърди проучване

© Георги КожухаровЗагубите за бюджета от нерегламентираните продажби на горива през миналата година са за 505 млн. лева, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията, направено по поръчка на Българската петролна и газова асоциация. Според данните акциз и ДДС не е плащан върху 5.12% от продажбите на бензин и 14 на сто от дизела.


За миналата година легално са продадени горива за 7.49 млрд. лева, а на още 1 млрд. лева се оценяват сделките в сивия сектор. Според данните най-много нерегламентирани продажби на горива има в областите Благоевград, Бургас, Варна и София-област.


Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в сравнение с предходните години сивият сектор при горивата намалява. Уточнявайки, че данните не са от такова мащабно проучване, през 2018 г. нерегламентирано са се продавали 19% от дизела и 16% при бензините. Според Безлов това показва, че мерките на правителството за ограничаване на сивия сектор, предприети през миналата година, работят.

Тихомир Безлов

© Велко Ангелов

Тихомир Безлов


Тихомир Безлов посочи, че недекларираните продажби на цигари през миналата година са 116 млн. лева. На база практиката в този бранш той препоръча засилване на сътрудничеството между бизнеса и държавата. Специално за контрола на горивата можело да се използват и данните от тол системата.
Проучването показва и още нещо любопитно. Въпреки че броят на моторните превозни средства се увеличава, техният среден пробег намалява. През 2016 година те са били 3.006 млн, като 2.450 млн. са били в движение, докато през миналата са 3.34 млн и са се използвали 2.964 млн. В същото време средният пробег пада от 16.966 километра, на 14.230 км за всички превозни средства и от 13.830 на 12.830 километра при тези, които реално са се движили.


Проучването ще е ежегодно


Председателят на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев коментира, че проучването ще е ежегодно, като така ще могат да се набележат тенденции и да се даде оценка на ефекта от държавните мерки за ограничаване на сивия сектор. Той допълни, че предстои анализ на данните, за да се набележат мерки, които трябва да се предприемат, за да се запази интереса на държавата.


Терзиев коментира, че с появата на Държавната петролна компания, която също планира изграждане на бензиностанции, държавата вече ще има не само интерес към приходите, но и към това пазарът да е нормален с минимален обем сделки в сивата икономика.


Рекорден брой бензиностанции на милион население


Изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев нарече необосновани обвиненията за картел на пазара на горива. Както е известно, в средата на април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка как се определят цените на масовите автомобилни горива. По повод проверката Делчев изрази задоволство, че този път обект на проверката ще са е фирми, които оперират лоу кост бензиностанции.

Министъра на екологията Емил Димитров, който има интерес към пазара на горива още докато оглавяваше митниците в разговор с Живодар Терзиев (вдясно) и Андрей Делчев.

Министъра на екологията Емил Димитров, който има интерес към пазара на горива още докато оглавяваше митниците в разговор с Живодар Терзиев (вдясно) и Андрей Делчев.


"Налага се разбирането, че в петролния сектор всички са измамници и предлагат цени, ограбващи хората. Това просто не е вярно, тенденциите в цените на горивата в България са същите като в целия ЕС", беше коментарът на изпълнителния директор на БПГА по повод общественото мнение. Той прогнозира, че е четвъртата проверка на КЗК за картел на пазара ще приключи с резултата на предишните три, като нарушения няма да бъдат открити.


Коментирайки колко е конкурентна средата в България, Делчев посочи, че в момента има 110 складодържатели на лицензирани складове за енергийни продукти. Той обърна внимание, че в страната има над 4500 бензиностанции, от които 1100 са на 16-те члена на БПГА. За сравнение Андрей Делчев посочи, че в Австрия има 2700 такива обекта, в Унгария 2100, а в Белгия 3100. "На милион население имаме най-много бензиностанции в страните от ЕС", допълни Делчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK